Reisverhaal «New Mexico, Chaco Culture NHP»

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 17 November 2018 - Laatste Aanpassing 15 Februari 2019

17 – 18 november 2018     

Traject: Bernalillo – Chaco Culture NHP     

Chaco Culture NHP     
Opnieuw bezoeken we een historische site met een aantal grote pueblo gebouwen. Chaco Culture National Historical Parkis door Unesco erkend.

75 tot 85 miljoen jaren geleden bevond zich hier een oceaan, met haaien, dinosaurussen en vele soorten vissen. Grote garnaalachtige wezens leefden in het zand. Deze ondiepe zee strekte zich uit van de Poolzee tot de Golf van Mexico, tussentijdse periodes bestond deze eerder uit een moeras. Als gevolg van deze voortdurende wijzigingen, ontstonden verschillende lagen van zwarte en lichtere zandsteen, met bovenaan oranje kleur. Door het opstuwen van de aardplaten, vele jaren later, ontstond het Colorado Plateau, doorsneden met diepe kloven, gevormd door wind en water. Hoge verticale klifwanden zijn getekend door de kleurrijke rotslagen.

Weerom horen we vergelijkbare verhalen, over het Indianenvolk dat zich in deze grote vallei kwam vestigen midden de jaren 800. In eerste instantie trok men door de canyon, om te jagen en gewassen te verzamelen. Stilaan werden er landbouwveldjes aangelegd, men bouwde ‘pithouses’ (kleine ondergrondse 1 tot 2-kamerwoningen).
Rond 850 startte men met het bouwen van indrukwekkende grote huizen, om deze na een 300-tal jaren te verlaten, toen eind de jaren 1100 een grote reorganisatie in hun leefwereld plaatsvond. Men leefde van de landbouw, vooral maïs, bonen en squash.
Veel details over deze oude bevolking weet men niet met grote zekerheid. Hiervoor baseert men zich vooral op verhalen die werden overgedragen aan de afstammelingen, die nog steeds in de regio wonen en gehecht zijn aan deze sites, met voor hen een diepe religieuze betekenis.

Waarom deze plaats werd uitgekozen, is moeilijk te verklaren. Hier kent men immers lange winters, korte landbouwseizoenen, weinig regenval, … Mogelijks werd de keuze bepaald door de centrale ligging tegenover andere sites van deze regionale cultuur. Gebouwen met voor die tijd monumentale architectuur werden opgericht, als centrum voor hun handel, ceremoniële, administratieve en complexe sociale organisatie. Midden de jaren 800 begon men in deze regio met de bouw van deze grote stenen huizen, met honderden kamers, in meerdere verdiepingen. Ze werden almaar uitgebreid, gedurende de 300 jaren dat deze bewoners hier bleven. Elk gebouw is verschillend, doch deelt een aantal kenmerken van de Chaco architectuur. De bouwwerken hier waren groter dan in alle andere toenmalige vestigingen in het zuidwesten. Een netwerk van wegen verbond dozijnen grote huizen in de Chaco canyon met elkaar en met meer dan 200 anderen in de omgeving.

Chaco Culture NHP – dag 1
Na een lange rit, met op het einde een zeer slechte onverharde weg, komen we pas kort voor de middag in het park aan. Eerst brengen we een bezoekje aan het Visitor Centeren bekijken er de parkfilm. Deze geeft ons een goed idee over waar dit park voor staat.

De mooie bewaarde ruïne Hungo Pavi, geeft ons een eerste beeld van de intrigerende oude woonsites in dit park. Een kort wandelpad leidt erdoorheen. Alle muren zijn gebouwd met natuurstenen, die uit de rotsen zijn gehouwen. Ze vormen mooie effen wanden, met scherpe rechte hoeken. We staan in bewondering hoe men dit zo mooi heeft kunnen verwezenlijken, in een tijd toen er nog amper gereedschap voor bestond.

Daarna bezoeken we Pueblo Bonitamet een zeer enthousiaste ranger, die ons een boeiende uitleg geeft tijdens de 1 ¾ u durende rondleiding. Opvallend is dat dit gebouw met meer dan 600 kamers op 4 tot 5 verdiepingen en 40 ronde kamers of kiva’s, werd opgericht in de vorm van een halve maan (of de letter D), omheen 2 binnenpleinen. Dit ‘grote huis’ was wellichte het belangrijkste van de ganse Chaco gemeenschap, hier bevond zich het centrum van de Pueblo cultuur. Er werd aan gebouwd in meerdere stadia, tussen midden 850 en begin 1150. In dit gebouw met een oppervlakte van 12.140 m², bevonden zich een 600-tal kamers, op 4 tot 5 verdiepingen. Deze plaats vervulde vele behoeften, het speelde een belangrijke rol bij o.a. ceremoniën, administratie, handel, opslagplaatsen, gastvrijheid, astronomie, communicatie, begrafenissen van belangrijke personen. Slechts een klein gedeelte was bestemd voor bewoning.

Nadien wandelen we nog naar een begraafplaats, die echter niet zeer veel voorstelt. Het pad onderaan de kliffen brengt ons langs enkele petrogliefen naar Chetro Ketl (950 – 1250 ad.). Opnieuw een indrukwekkend grote site, waar ons vooral de enorme grote kiva opvalt, met binnenin veel details. Hier bevindt zich tevens een enorme verhoogde aarden plaza of binnenplein.

In de omgeving werden op meerdere plaatsen irrigatiedammen gebouwd. Alsook brede wegen aangelegd, die de verschillende sites met elkaar verbonden.

Om dit park te bezoeken volstaat 1 namiddag niet, we beslissen naar de camping te gaan. De lange weg hiernaartoe gaat door Navajo gebied, waar we niet vrij kunnen overnachten. Bovendien ligt hij te slecht om nogmaals heen en terug te rijden.

Chaco Culture NHP – dag 2
Na een heerlijke nachtrust, gaan we vroeg op stap, om de schitterende wandelingPueblo Alto Trailte maken. Deze heeft een lengte van 8 km, we denken binnen 2 uurtjes terug op de parking te staan, maar …

Na 500 meter komen we bij Kin Kletso(1100 – 1150 ad.), een eerder compacte, rechthoekige site. Achter deze ruïne, vertrekt een smal paadje. Dit historische Indiaanse pad, nog in aloude toestand, klimt steil tussen een smalle rotsspleet door. Het wordt klauteren over grote rotsblokken. Eenmaal boven, staan we op een mooi plateau, met uitzichten op de Chaco Canyon.

We volgen stukken van een prehistorische trail en wandelen voornamelijk over rotsplaten op en neer, omheen kloven die diep in het plateau zijn uitgesneden. Er is geen pad, rotsmannetjestonen ons de weg. Hier is goed te merken dat de kliffen in deze omgeving zijn ontstaan door het verstenen van vloeiende lava-, assen en modderstromen. Overal zien we fossielenvan takken, met duidelijke profielafdruk op plaatsen waar deze uit de rotsen zijn verdwenen. We zien zelfs schelpen, als van reusachtige mossels.

Aan de klifrand hebben we achtereenvolgens een prachtig uitzicht op Pueblo Bonitoen Chetro Ketl. Beide sites bezochten we gisteren, van hierboven hebben we pas een overzicht hoe groot deze wel zijn. Ook de halve maan vorm van Pueblo Bonito is duidelijk te zien.

Daarna draait het pad verder het plateau op, we moeten opnieuw een klifrand hoger, dat wordt weer klauteren tussen een smalle rotsspleet. Verder zien we in de verticale wand 2 oude rotstrappen uitgehouwen naast elkaar. Als houvast zijn kleine gaten naast de treden uitgehold. Gelukkig moeten wij deze niet op …

Bij de twee sites, Pueblo Altoen New Pueblo, nemen we een kijkje. Deze zijn niet mooi onderhouden, maar bevinden zich in oorspronkelijke toestand, zonder verdere uitgravingen. Beiden zijn opgetrokken in zeer verschillende stijl, dat is ook te merken aan de muren die bestaan uit grotere of fijnere stenen.

Verder zien we nog een stukje van een oude weg en trappen. Rest nog het afdalen doorheen de smalle rotsspleet, voor we weer op de parking aankomen.

Na een late lunch, bezoeken we Pueblo Arroyo(1075 – 1250 ad.), deze werd op relatief korte tijd gebouwd, in tegenstelling tot de meeste andere ‘grote gebouwen’ (of dorpen) in dit gebied. De sites zijn allen verschillend qua bouw en details, maar hebben vele structurele gelijkenissen. Onderweg naar de parkuitgang, bezoeken we nog Casa Rinconada(1075 – 1250). Hier bevinden zich de overblijfselen van een dozijn kleine, eenvoudige dorpjes en een mooie grote Kiva, het grootste opgegraven ronde gebouw in dit de Cahco Canyon regio. Dit deed dienst als ceremonieel en burgerlijk centrum voor honderden omringende dorpjes.

We beëindigen ons parkbezoek met de Una Vida (Spaans voor ‘1 leven’)trail. Deze korte rondwandeling leidt ons doorheen de oude site (850 – 1100 ad.) met ooit 150 tot 200 gelijkvloerse kamers en kiva’s, alsook naar een wand met petrogliefen. Het grootste deel van deze site is niet blootgelegd. Een brochure geeft uitleg bij genummerde paaltjes, een interessante afsluiter van weerom een goed gevulde dag.

In dit park zien we regelmatig wilde dieren, zoals een Coyote en meerdere kuddes grote herten.

OVERNACHTINGEN:
CHACO CULTURE NATIONAL HISTORICAL PARK – GALLO CAMPGROUND
Coördinaten: 36.036429 – 107.891255
PRIJS:15 USD per nacht
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Uiterst rustige basis camping. Droge toiletten, dumpstation. Elke plaats beschikt over een vuurplaats, picknicktafel en –banken. Geen drinkwater (er is een probleem met het water, in het Visitor Center zijn gratis flesjes water ter beschikking)!
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Bernalillo – Nageezi – Chaco Culture NHP, 231 km
Hwy 550 is een uiterst rustige, sterk glooiende weg in goede staat, met 2 baanvakken per rijrichting.
De afslag naar het park gaat de eerste 8 km over de nogal oneffen geasfalteerde CR7900. Nadien volgen 24 km over de CR7950, een goed onderhouden gravelweg, tot deze door Navajo gebied loopt, daar ligt hij er zeer slecht bij, met veel diepe dwars ribbels en putten. Volgens een park ranger wordt dit stuk van de weg nooit onderhouden.
Eenmaal in het park, is de weg geasfalteerd.

EXCURSIES:
CHACO CULTURE – NATIONAL HISTORICAL PARK
Een aantal mooie ruïnes van vrij grote Pueblo gebouwen met vele kamers, typisch voor deze regio. Door UNESCO erkend.
Een rondweg loopt door het park, langs meerdere sites. Korte wandelpaden lopen daar doorheen.
Beschrijvingen sites:
Una Vida: ‘Una Vida Trail Guide’ met uitleg bij de genummerde paaltjes is gratis te bekomen in het Visitor Center.
In het Visitor Center zijn voor de andere sites boekjes met uitleg bij de genummerde paaltjes te koop.
Rondleidingen:Pueblo Bonito: gratis boeiende rondleiding door een ranger, duurt 1.45 u (start om 1.30 u). Aanrader!
Andere sites kunnen eveneens worden bezocht met begeleiding, tegen betaling.
Wandelingen:
In het Visitor Center is een overzicht van de wandelingen in het park beschikbaar, ‘backcountry hiking trails’, met beperkte informatie.
Pueblo Alto Trail: Zeer mooie, eerder pittige wandeling, met enkele moeilijkere passages. Onderweg een aantal mooie uitzichten en boeiende aandachtspunten. Aangeduid met stenenmannetjes.
Lengte 8,2 km. Hoogteverschil: 80 meter. Aanrader!
SCORE:5/5
INKOM:25 USD per voertuig, voor 7 dagen.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Passbeschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
INFORMATIE:
Visitor Center met recente presentatie over de cultuur (nog niet volledig klaar in november 2018). Parkfilm te bekijken op aanvraag, geeft uitleg over de cultuur. We vinden deze niet bijster interessant, omdat er niet veel te vertellen is. Immers zijn er niet veel historische feiten over deze oude pueblo’s bekend, waarover men zekerheid heeft.
Mooie parkbrochure en andere informatie te verkrijgen in het Visitor Center.
Coördinaten: 36.030442 – 107.909839
Website: www.nps.gov/chcu
ACCOMMODATIE:
Gallo Campground: basis camping (zie hoger, bij overnachtingen).
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
Goede asfaltweg in het park, die een lus vormt langs meerdere historische sites.
PARKING:
Enkele kleine parkings langs de parkweg, aan de historische sites en waar de wandelingen starten. Grotere parking aan het Visitor Center.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Bernalillo»

New Mexico, Chaco Culture NHP (36)

17 November 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 15 Februari 2019

  • Chaco Culture NHP, Pueblo Alto Trail
  • Chaco Culture NHP, Pueblo Bonito, great house, 850
  • Chaco Culture NHP, Pueblo Alto Trail, het wandelpa
  • Chaco Culture NHP, Hungo Pavi
  • Chaco Culture NHP, 950 - 1250 ad.

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking