Reisverhaal «New Mexico, Kasha-Katuwe Tent Rocks NM»

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 15 November 2018 - Laatste Aanpassing 15 Februari 2019

15 – 16 november 2018     

Traject: Santa Fe – Turquoise Trail – Santo Domingo Pueblo – Kasha-Katuwe Tent Rocks NM – Bernalillo    

Turquoise Trail     
We beslissen de wat drukkere staatshoofdstad Santa Fe over te laten, omdat de informatie die we erover vinden ons niet echt aantrekt. Voorbij de stad rijden we de Scenic Byway Turquoise Trailop, dit zou een mooie toeristische route moeten zijn. Ze verbindt Santa Fe met Albuquerque, een kleine omweg op ons traject.

We verwachten misschien teveel van deze route, pas na een poosje wordt de omringende natuur mooier, doch niet uitzonderlijk. Het dorpje Cerrillohad ooit 24 saloons, nu wordt het als decor gebruikt voor Hollywood films. Bij het doorkruisen van de zandstraten, zien we echter niets bijzonders. Verder komen we door Madrid, dit is een zeer toeristisch dorp, met langs de weg allemaal winkeltjes, kunstgalerijtjes, restaurantjes.

Omdat we de weg niet zo bijzonder vinden, beslissen we deze te verlaten en rijden de County Road 57A in. Deze weinig gebruikte zandweg, gaat rechtstreeks richting volgende bestemming. We genieten van de uitzichten en vinden een uiterst rustige overnachtingsplek.

Het is nog vroeg in de namiddag. Terwijl we onze koffie drinken komt een voertuig naast ons staan en claxonneert. Marc kijkt even naar buiten, het is de Indianenpolitie. De mannen zijn zeer vriendelijk en vragen of we een probleem hebben, ze kregen een telefoontje dat hier een camper staat. Op deze plaats overnachten, raden ze af, het is te gevaarlijk. ’s Avonds passeren hier dronkenmannen, de weg wordt ook gebruikt voor drugstrafiek, soms wordt er wel eens geschoten. Enkele kilometers verderop is een betere locatie, langs de grote weg.
Daarna vragen ze of we toevallig ook kleine Euromuntjes hebben. Ze willen deze gebruiken voor het maken van sieraden. Veel kunnen we niet geven, doch ze zijn blij met enkele geldstukken … willen hiervoor zelfs graag betalen.

Kacha-Katuwe Tent Rocks NM
Een eerder beperkt, doch daarom niet minder mooi natuurpark is Kacha-Katuwe Tent Rocks National Monument. Dit is opnieuw een gebied met unieke rotsformaties. Hun kleur is verschillende van deze die we eerder bezochten, steeds met een scala aan okertinten. Hier zijn de rotsen zeer licht gekleurd, men noemt het koper-crème tinten. Het fijne horizontale lijnenpatroon werd ooit (14 tot 1 miljoen jaren geleden) gevormd door de assen van vele vulkaanuitbarstingen in de omgeving. Kleurnuances staan voor telkens een nieuwe uitbarsting, telkens met een ander mengsel van assen, vulkanisch glas, rotsstukjes, … Deze vormden telkens nieuwe rotslagen. Toen de vulkanen waren uitgedoofd, werd de grillige omgeving gevormd door barsten en opstuwing van de aardkorst. Erosie zorgde later voor bijzondere vormen. Hier combineren we enkele mooie wandelingen, tussen de prachtige rotsformaties.

Slot Canyon Trailgaat doorheen een smalle, bochtige rotskloof, met schitterende uitzichten. Her en der staan kegelvormige rotsen, als hoge ronde punttenten. De lijnenpatronen in de rotswanden zijn schitterend. Voorbij de kloof klimt het pad sterk tot op een hoge klif. Gedeeltes van het pad zijn met sneeuw en ijs bedekt, een klein steil stukje is niet eenvoudig te overbruggen. Hoe we hier straks moeten afdalen … daar denken we nog maar niet aan. Doch het uitzicht boven loont de moeite. Diep onder ons zien we mensen tussen de rotsen door wandelen.

Cave Loop Trailleidt langs hoge rotswanden, met een grotopening die door mensenhanden werd uitgehold. Tijdens deze wandeling hebben we schitterende uitzichten op de omgeving van rotskliffen, waar we eerder hebben tussendoor en bovenop gewandeld.

De ranger aan de parkingang raadde ons aan om de weg verder te rijden, tot bij het Veterans Memorialuitzicht. Dat loont echt de moeite volgens hem. Doch na onze wandeling blijkt de weg half afgesloten door een poort, met vermelding ‘road closed’. We begrijpen niet dat de ranger dit zou aanraden, mocht de weg gesloten zijn. Dus wagen we het erop en rijden verder. Onderweg komen we niemand tegen, doch de bochtige gravelweg ligt er goed bij. Ook de parking blijkt leeg …
Eenmaal boven genieten we van het uitzicht, met de prachtige lichte rotsformaties midden in de vlakte.

Vlak nadat we de half gesloten poort weer doorrijden, zien we een parkranger komen aangereden. We zijn net op tijd terug om geen berisping te krijgen …

OVERNACHTINGEN:
SANTO DOMINGO PUEBLO – PHILIPS 66 BENZINESTATION PARKING
Coördinaten: 35.472819 – 106.307515
PRIJS:N.v.t.
SCORE:2/5
COMMENTAAR:
Parking achter het drukke benzinestation. Toiletten in de winkel.
Minpunten: Geluiden van de parking en de weg.

BERNALILLO – WALMART PARKING
Coördinaten: 35.318928 – 106.572039
PRIJS:N.v.t.
SCORE:2/5
COMMENTAAR:
Grote winkelparking, we parkeren aan de zijkant van het gebouw, waar het wat rustiger is. De winkel is 24 u open. Toiletten in de winkel. Wifi op de parking.
Minpunten: Geluiden van de parking.

GEREDEN TRAJECT:
Cuyamungue – Santa Fe – Turquoise Trail, Scenic Byway – Cerrillo – Madrid – CR57A – Santo Domingo Pueblo, 89 km
Vrij goede wegen, in een sterk glooiende omgeving.
CR57A is een zandweg, door een mooie omgeving. Deze ligt er vrij goed bij, maar opgedroogde moddersporen tonen dat het anders kan zijn bij of na regen.

Santo Domingo Pueblo – Kasha-Katuwe Tent Rocks NM – Santo Domingo Pueblo – Bernalillo, 103 km
Goede wegen. De weg in het park heeft een aantal dip’s, waar bij regen het water overheen loopt. De gravelweg naar het uitzicht aan het einde van het park, ligt vrij goed, daar zijn de dip’s dieper.

EXCURSIES:
KASHA-KATUWE TENT ROCKS NATIONAL MONUMENT
Mooi natuurgebied met prachtige rotsformaties, waartussen korte wandelingen zijn voorzien. De rotsen hier hebben andere kleuren dan deze die we overal elders hebben gezien. Eerder klein park.
Het Veterans Memorial uitzichtpunt geeft een overzicht op de wijde omgeving, van op een hoogte. Mooi om zien!
Wandelingen:
1. Cave Loop Trail: 1,8 km rondwandeling. Langs mooie rotswanden en Hoodoos. Gemakkelijk pad, licht glooiend.
2. Slot Canyon Trail: 1,6 km enkel. Slaat af van Cave Loop Trail, ongeveer halfweg. Ietwat moeilijker pad, door een mooie smalle slot canyon, waarna het 210 meter klimt naar een schitterend uitzicht. Wij wandelen er in het begin van de winter, een korte steile passage is ijzig en glad.
3. Veterans Memorial Loop Trail: 1,6 km rondwandeling. We maken deze wandeling niet, maar genieten van het Veterans Memorial uitzicht op de omgeving. Gravelweg ernaartoe is goed te rijden, enkel opletten voor wat diepere dip’s.
SCORE:5/5
INKOM:5 USD per voertuig, voor 7 dagen.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Passbeschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
INFORMATIE:
Geen echt Visitor Center.
Bij het loket aan de parkingang wordt uitleg gegeven, alsook een mooie parkbrochure.
Coördinaten: 35.614473 – 106.359120
Website: www.blm.gov/visit/kktr
ACCOMMODATIE:
Geen accommodatie, enkel day-use.
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
In het park loopt een mooie asfaltweg, tot bij wandelingen 1 en 2.
Verder wordt het een smallere gravelweg, tot bij Veterans Memorial uitzichtpunt en wandeling. Deze wordt afgeraden aan campers, al zien we hiervoor niet echt een reden, misschien omwille van de beperkte parking boven.
PARKING:
Enkele kleine parkings langs de parkweg, waar de wandelingen starten en aan Veterans Memorial uitzicht.

Wanneer te veel voertuigen in het park aanwezig zijn, zodat er geen parkeerplek meer beschikbaar is, worden de aankomende voertuigen aan de parkingang tegengehouden. Hier kan men 30 minuten tot 90 minuten moeten wachten, voor er weer ruimte vrij komt.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Taos»

New Mexico, Kasha-Katuwe Tent Rocks NM (21)

15 November 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 15 Februari 2019

  • Kasha-Katuwe Tent Rocks NM, wandeling
  • Kasha-Katuwe Tent Rocks NM, wandeling - uitzicht a
  • Kasha-Katuwe Tent Rocks NM, wandeling
  • Kasha-Katuwe Tent Rocks NM, wandeling - grot
  • Kasha-Katuwe Tent Rocks NM, wandeling

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking