Reisverhaal «Oregon – John Day Fossil Beds »

Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | 0 Reacties 26 Maart 2016 - Laatste Aanpassing 23 April 2016

Traject: 26 – 28 maart 2016     

Traject: Redmond – Prineville – John Day Fossil Beds: Painted Hills – Mascall Formation – Sheep Rock – Clarno     

Het John Day Fossil Beds National Monument is een minder bekend natuurgebied, gelegen in een oude vulkanische omgeving. Hier werden fossielen gevonden van dieren uit de laatste 50 miljoen jaren. Het park bestaat uit 3 verschillende delen, die verspreid liggen in de regio.

Painted by the past
Het eerste John Day deelgebied dat we bezoeken, is Painted Hills. De kleurrijke rotslagen in dit gebied danken hun oorsprong aan de grote plantenvariatie in het semitropische woud dat zich hier ooit bevond. Vulkanische activiteit vormde deze regio om tot enorme rotsformaties. Er ontstonden mooie felgekleurde lagen, afwisselend rood (vochtige periodes) en geel (droge en koele periodes). Door het opdrogen van het vochtige klimaat bevinden zich meer en dikkere rode lagen onderaan de rotsbergen, bovenaan zijn deze overwegend geel.

We komen in een bijzonder mooie omgeving terecht, met heuvels in ongeziene kleurschakeringen. Ze lijken beschilderd, vooral in rode en geelgroene tinten, toch is dit een natuurlijk spektakel. Op de vulkanische ondergrond, omgevormd tot een soort klei, groeit niets. Het is grappig om zien hoe bovenop sommige heuveltjes wat grasbolletjes zich hebben gehecht als een krulletjespruik, ze vormen mooie ijsgroene kleuraccenten. Tussen de heuvels in brengt een sobere begroeiing wat groene afwisseling, alles in eenzelfde tint.

Op 4 verschillende plaatsen zien we variaties van dit natuurfenomeen, we maken er enkele korte wandelingen tussenin. Eén heuvel is bedekt met rotsscherven, waarop fossielen van planten te vinden zijn. Doch we zien er niet veel van, omdat we er niet dichtbij kunnen. Of misschien zijn de mooie exemplaren reeds lang verdwenen …

’s Avonds rijden we een berg op, om in een bos te overnachten. Weerom een mooi en rustig plaatsje midden in de natuur, dat door BLM is voorzien. En wij die dachten hier alleen te zijn … worden omringd door enkele tentjes. Op deze grote hoogte vriest het ’s nachts, maar in onze Manga is het lekker warm.

Sheep Rock
We worden gewekt door het zachte tikken van hagel, terwijl we gewiegd worden door hevige wind. De bui is vlug over, maar zal zich nog meermaals herhalen tijdens de dag. Gelukkig komt ook het zonnetje regelmatig door het wolkendek piepen. Aprilse grillen !

Eerst rijden we naar het uitzicht over de Mascall Rotsen. De weg ernaartoe loopt door de prachtige Picture Gorge. Een kloof tussen hoge rotswanden, die gevormd zijn door vele lagen van verschillende kleur en samenstelling. Studies tonen aan dat deze bestaan uit 60 lagen lava, gemiddeld om de 8.000 jaren werd een uitbarsting geregistreerd, 16 miljoen jaren geleden. Zo ziet het landschap er uit in de ganse omgeving, de kleuren variëren, maar blauw / groen overheerst.

In het Thomas Condon Paleontology Center and visitor center bezoeken we het museum. Hier wordt de evolutie aangetoond van planten en dieren, door de eeuwen heen. Het resultaat van jarenlange studies in deze vulkanische omgeving, vol van fossielen. Nog steeds worden nieuwe vondsten gedaan, de reeds uitgebreide collectie en kennis aangevuld. Achter een glazen wand zien we geologen aan het werk, die zorgvuldig de ruwe rotsvorming rondom fossielen wegnemen. Een film schetst hoe de streek sinds miljoenen jaren is geëvolueerd, hoe prehistorische dieren en plantengroei overgingen naar de huidige situatie.

We bewonderen de prachtig gevormde Sheep Rock, waar met wat fantasie wel een schaap in te zien is, vanuit een welbepaalde richting. Aan de Blue Basin Area maken we een mooie wandeling tussen de blauwe rotsen. Wanneer de zon achter de wolken vandaan komt en erop schijnt, zeer fel van kleur. Verder stoppen we bij Cathedral Rock, een hoge wand van kleurrijke rotslagen. Aan de Foree Area maken we twee korte wandelingen, naar totaal verschillende soorten rotsformaties. Wat is dit gebied toch boeiend en veelzijdig.

We rijden verder richting het derde deel van dit natuurpark. Dit gebied bezoek je niet in 1 dag, want de drie delen zijn vrij ver van elkaar verwijderd. Doch de omgeving waar we doorheen komen is bijna even mooi als het park op zich. Het is echt genieten.

Clarno
Weerom komen we in een totaal andere omgeving van vulkanische oorsprong. Hoge rotspieken steken boven de omgeving uit, hierbij denken we terug aan de Trona Pinnacles, waar we enkele weken geleden tussen kampeerden. Doch wanneer we dichterbij komen, zien deze rotsformaties er toch helemaal anders uit.

De rotsen zijn opgebouwd door vele lagen lava, van verschillende kleur en samenstelling. Dat maakt ze zo boeiend. Een niet aangeduide wandeling brengt ons midden in de vlakte, waaromheen het moois zich bevindt.

Verderop rijst een enorme klif boven het landschap uit. Deze is gevormd door vele verticale rotskolommen, die tegen elkaar aanleunen. Aan de voet hiervan wandelen we de Trail of Fossils, een korte rondwandeling langs een aantal rotsen met fossielen van boomstammen en bladeren. Opmerkelijk zijn de twee boomstammen die in T-vorm tegen elkaar versteend zijn, zo’n 40 miljoen jaren geleden.

De Arch Trail klimt tot halfweg de wand, bij een diepe kloof met bovenaan een natuurlijke boog. Van hieruit zien we in de verte tussen de groene heuvels, de overblijfselen van een oude vulkaan.

OVERNACHTINGEN:
MITCHELL – BARNHOUSE CAMPGROUND BLM
Coördinaten: 44.473923 – 119.935111
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Kleine boscamping, beheerd door BLM, op 1591 meter hoogte. Te bereiken via de Buck Point Road, een kronkelende stijgende asfaltweg. Hier kunnen logging voertuigen aanwezig zijn op weekdagen, deze grote vrachtwagens rijden vaak aan hoge snelheid. Wanneer we hier aankomen ligt er nog een beetje sneeuw in het bos, doch de camping is sneeuwvrij. Tegen alle verwachtingen in, zijn we niet alleen, er staan nog enkele tentjes, ondanks de vrieskou ‘s nachts.
Minpunten: /

SPRAY – WEGKANT JOHN DAY HIGHWAY, OR19
Coördinaten: 44.811356 – 119.913274
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Parking en werf van de Overheid voor Transport. Hier staat geen verbod, dus we wagen het erop ons te installeren voor de nacht op het hoger gelegen deel, min of meer uit het zicht van de weg. Geen voorzieningen. Zeer rustig, de weg wordt weinig gebruikt.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Redmond – Prineville – John Day Fossil Beds: Painted Hill – Barnhouse campground, 181 km.
6th Street – South Evergreen Avenue – Southeast Ochoco Way – OR26, Ochoco Highway – Northwest 3rd Street (Prineville), US26 – Northeast Ochoco Highay, US26 – Burnt Ranch Road – Bear Creek Road – Burnt Ranch Road – Ochoco Highway, US26 – Buck Point Road
Zeer mooie rustige route doorheen een glooiende groene omgeving. Goede asfaltwegen. In het natuurpark zijn enkele zeer goede onverharde wegen te rijden.

Barnhouse – Mascall Formation – John Day Fossil Beds: Sheep Rock Unit – Spray, 114 km.
Buck Point Road – Ochoco Highway, US26 – Antone Hwy. Rd. – Ochoco Highway, US26 – John Day Highway, OR19
Zeer mooie rustige route doorheen een glooiende groene omgeving, afwisselend met boeiende vulkanische rotsformaties. Goede asfaltwegen.

Spray – John Day Fossil Beds: Clarno Unit – Kennewick (Washington State), 298 km.
John Day Highway, OR19 – Shaniko-Fossil Highway, OR218 – John Day Highway, OR19 – Cottonwood Street – Columbia River Freeway, US30 / I84 – Columbia River Highway, US730 – Mc Nary Freeway, US395
Zeer mooie rustige route doorheen een glooiend vulkanisch landschap. Ook de Freeway ligt er zeer rustig bij.

EXCURSIES:
JOHN DAY FOSSIL BEDS NATIONAL MONUMENT
Het John Day Fossil Beds National Monument is een vulkanisch natuurgebied, met verschillende soorten bezienswaardigheden. Deze bevinden zich op 3 verschillende plaatsen, verspreid in de regio.
Het natuurgebied wordt vooral gebruikt voor geologisch onderzoek, waarbij men de vele fossielen in de vulkanische rotslagen bestudeert. De bedoeling is om de evolutie van dieren en planten volledig in kaart te brengen.
Dit blijkt een schitterend gebied te zijn om doorheen te rijden, ook tussen de zeer verschillende delen van het park is het landschap zeer gevarieerd en prachtig om zien.
1. Painted Hills Unit à vulkanisch heuvellandschap met bijzonder kleurenspel, lijkt wel geschilderd, speciale eenvoudige begroeiing ertussenin, maar niet op de lava/klei ondergrond, korte wandelingen op 4 verschillende plaatsen, telkens anders.
Coördinaten: 44.648133 – 120.263554
2. Sheep Rock Unit à vulkanisch landschap tafelrotsen, een prachtige kloof, een omgeving in laagjes die ontstaan zijn door een groot aantal opeenvolgende vulkaanuitbarstingen, bijzonder kleurenspel in groen/blauw, speciale eenvoudige begroeiing ertussenin, korte wandelingen op verschillende plaatsen, telkens anders. De wandelingen aan Blue Basin Area zijn iets langer (Island In Time Trail: 2 km, 70 m hoogteverschil / Overlook Trail: 5 km rondwandeling, 250 m hoogteverschil), de moeite waard.
Coördinaten: 44.552913 – 119.646099
Mascall Rotsen uitzichtpunt, coördinaten: 44.502600 – 119.606377
3. Clarno Unit à Hoge rotspieken, kliffen, gevormd door meerdere lagen van vulkanische oorsprong. Twee korte wandelingen zijn hier voorzien. Op de Fossil trail worden enkele fossielen in de aandacht gebracht. We wandelen ook aan de parking een niet aangeduid pad op, tot midden in de grasvlakte, waaromheen de rotspieken zich bevinden.
Coördinaten: 44.910823 – 120.436579
WAT IS ER TE ZIEN:
Bijzonder mooie vulkanische regio, schitterend kleurenspel op de heuvels, .
Wandelingen gaan naar uitzichten op de omgeving.
SCORE: 5/5 voor alle bezienswaardigheden in de John Day omgeving, alsook de wandelingen en de ganse omgeving tussen de verschillende delen van het park. Aanrader !
Thomas Condon Paleontology Center and Visitor Center: 4/5, al biedt het zeer boeiende informatie over de rijkdom aan fossielen in de omgeving en de studie i.v.m. de evolutie van dieren en planten.
INKOM: Gratis.
ACCOMMODATIE:
Campings en lodges zijn te vinden op meerdere plaatsen rondom de verschillende delen van het park. Informatie hierover is te vinden op borden in de parkdelen. Een overzichtskaart is beschikbaar in het Visitor Center aan Sheep Rock.
INFORMATIE:
Painted Hills Ranger Station
Informatie over het natuurgebied, alsook het overzichtelijke informatiekaartje.
Coördinaten: 44.648133 – 120.263554
Thomas Condon Paleontology Center and Visitor Center
Gelegen aan Sheep Rock Unit.
Informatie over het natuurgebied, infobrochures en kaartjes.
Informatie over aanverwante natuurparken.
Film over de omgeving en de onderzoekswerkzaamheden in het John Day gebied.
Coördinaten: 44.552913 – 119.646099
WANNEER TE BEZOEKEN:
Gans het jaar door.
WEBSITE: www.nps.gov/joda
TEL: +1 541 987 2333

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Redmond»

Oregon – John Day Fossil Beds (56)

26 Maart 2016 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 23 April 2016

  • John Day Fossil Beds - Clarno unit, fossiel van bo
  • John Day Fossil Beds - Painted Hills
  • John Day Fossil Beds - Painted Hills
  • John Day Fossil Beds - Painted Hills
  • John Day Fossil Beds - Painted Hills

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking