Reisverhaal «South Carolina, Congaree NP»

Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | 0 Reacties 29 December 2017 - Laatste Aanpassing 17 Februari 2018

29 december 2017 – 1 januari 2018     

Traject: Candler – staatsgrens North Carolina / South Carolina – Columbia – Congaree NP – Sun City     

South Carolina
Als bijnaam heeft South Carolina (afkorting: SC) ‘Palmetto State’, naar de vele palmbomen die hier groeien. De staat is gelegen aan de Atlantische Oceaan, tussen North Carolina en Georgia. Een groot deel van de grens met Georgia wordt gevormd door de rivier Savannah. Deze mondt in zee uit in de gelijknamige stad. Het noordwesten is heuvelachtig gebied, met als hoogste locatie de 1.085 meter hoge Mount Sassafras. South Carolina is 82.931 km² groot en heeft meer dan 5 mio inwoners, de hoofdstad is Columbia.

Menselijke levensactiviteiten gaan tot 40.000 jaren terug in deze regio. Toen in de 16de eeuw de Spaanse ontdekkingsreizigers hier als eerste Europeanen aankwamen, leefden in dit gebied meerdere oorspronkelijke bevolkingsgroepen, waarvan de Cherokee en de Catawba de grootste waren. Kort daarna volgden de Franse Hugenoten. 60 jaar later, rond 1630 volgden de Engelsen.
In 1670 werden nabij Charleston door de Engelsen rijstplantages opgericht. Andere Europeanen volgden hun voorbeeld, met meerdere soorten gewassen. Het werk op de plantages werd uitgevoerd door Afrikaanse slaven.
South Carolina behoorde tot de 13 koloniën die in de 18de eeuw, tijdens de Amerikaanse Revolutie, in opstand kwamen tegen het Britse bewind en trad als 8ste toe tot de USA.
Deze slavenstaat wou zich als eerste afscheiden van de unie, waarna de Amerikaanse burgeroorlog (1861 – 1865) uitbrak. Tijdens deze oorlog verlieten de blanken hun plantages en lieten zo ’n 10.000 slaven achter. De overheid begeleidde de slaven om de katoenvelden zelf verder te bewerken, waarvoor ze een loon te kregen. Dit waren de eerste slaven die hun vrijheid kregen, weliswaar aanvankelijk met beperkte rechten. Niet veel later kreeg men te kampen met de Ku-Klux-Klan, die nog steeds actief is op heden.

Qua natuur heeft South Carolina veel variatie te bieden. Van het gebergte met de Blue Ridge Mountains, over de Piedmont heuvels, langs meren en moerassen, naar een uitgestrekte kustvlakte, tot barrière eilanden in zee. Er heerst een vochtig subtropisch klimaat. Tijdens de hete zomers worden gemiddeld dagtemperaturen bereikt van 30°C – 34°C. Milde winters doen de temperaturen ’s nachts dalen tot net boven het vriespunt. Sneeuwval kent men eerder beperkt. De staat ligt in een gebied waar regelmatig tornado’s, tropische stormen en orkanen langskomen.

South Carolina is een landbouwgebied, met vooral tabak-, katoen-, sojabonen-, rijst- en hooivelden. Bovendien doet men aan gevogelte- en veeteelt. Op industrieel vlak produceert men vooral textiel, papierproducten, machines, auto’s en toebehoren. Ook toerisme speelt een grote rol voor de economie.

Vanuit Candler rijden we via een autoweg naar South Carolina, waar we in de drukke stad Columbia een overnachtingplaats vinden. Hierbij dalen we van meer dan 800 meter hoogte af, tot 80 meter. De temperaturen stijgen boven het vriespunt, maar ’s nachts blijven ze negatief. Toch hadden we in deze regio, zo ver zuidelijk al wat warmer weer verwacht. We bevinden ons ter hoogte van zuid Spanje. Sinds gisteren is het zonnig. Dat is al veel waard, doch het zal opnieuw niet voor lang zijn.

Congaree NP: dag 1
In het deltagebied van de Congaree River en de Wateree River, bevindt zich het Congaree National Park. Dit zeer gevarieerde oude bos is gelegen in een overstromingsgebied. Meermaals per jaar komt het volledig onder water te staan, wanneer de rivieren buiten hun oevers treden door overvloedige regenval. De begroeiing hier is dan ook zeer specifiek.

Het park beschermt deze unieke biotoop, 4.450 ha groot. Dit is slechts een fractie van 14.164.000 ha soortgelijke natuur, die zich in het verleden in het zuidoosten van de USA bevond. Een gedeelte van het gebied werd vrijgemaakt voor bewoning en landbouw. Boskap vernielde de overgebleven oude bossen. Deze regio kent een geschiedenis van kolonisatie door Spanjaarden en Engelsen, burgeroorlog en slavernij. Een aantal van de hoge oude bomen in dit park is recordhouder qua grootte, zowel in de staat South Carolina als op Nationaal Vlak.

In het Visitor Center van het park bekijken we eerst de parkfilm. Een gewoonte, vaak zijn dit prachtige natuurfilms over plaatsjes waar wij niet bij geraken. We krijgen zo ook een idee over de geschiedenis van het gebied, de planten en dieren.

De Boardwald Loop Trail is een rondwandeling over een plankenpad, voorzien van nummerbordjes, waarbij een folder hoort met uitleg. Boeiend om wat meer over de specifieke kenmerken van dit oude bosgebied te leren. We verlengen onze wandeling met de aansluitende Weston Lake Loop Trail. Deze gaat over een smal bospad, waarbij we regelmatig over een dikke omgevallen boom moeten stappen, of eromheen. Veel bomen sneuvelden tijdens Hurricane Hugo, die in 1989 in dit gebied huishield. In het Weston meer zijn tijdens de warmere maanden meerdere soorten zoetwaterschildpadden te zien.

Dit zeer gevarieerd bos toont ons een aantal unieke kenmerken. Zo zijn er de knees, grappige piekjes die uit de bodem opsteken, tot zo ’n 80 cm hoogte. Het zijn een soort stompjes die groeien op de ondergrondse wortels van de hoge Bald Cypress bomen. Hiervan heeft men de functie nooit echt kunnen bepalen. Doch vermoedelijk dienen ze als extra steun voor de moerascipressen, bij hevige wind en tijdens overstromingen. Ook zou het mogelijk zijn dat deze de wortels van zuurstof voorzien, wanneer het gebied onder water staat en enkel de knees er bovenuit steken.

Aan de buitenrand van het park vinden een slaapplaatsje, op een kleine wandelparking. Het is ons niet echt duidelijk of deze al dan niet in het Nationale Park ligt. Dus of we hier mogen overnachten, weten we niet zeker. Doch het is winter, uiterst rustig, we veronderstellen dat het geen probleem zal zijn.

Congaree NP: dag 2
Voor we onze slaapplaats verlaten, maken we de mooie wandeling naar Bates Ferry. Het pad gaat over een brede, rechte zandweg. Dit is de historische route die de dorpen Camden en Charleston verbond. Om de brede Congaree River te kruisen, werd een ferry gebruikt. Platte boten, die eruit zagen als een groot vlot. De bootsman moest de ferry manueel naar de overkant trekken, met behulp van een touw dat over de rivier was gespannen. Vanaf 1842 kwam er concurrentie, de eerste spoorweg was in deze regio aangelegd en bood een snellere verbinding tussen beide dorpen. Vanaf 1900 werden meer en meer auto’s gebruikt, waarvoor bredere autowegen en bruggen werden aangelegd.
Het wandelpad brengt ons tot bij de Congaree River. Onderweg passeren we een soort kooi, een val voor wilde varkens. Dit vinden we bizar in een Nationaal Park.

Voor een tweede wandeling verplaatsen we ons enkele kilometers langs de weg. Fork Swamp Trail is een zeer gevarieerde korte rondwandeling. We passeren een oxbow meer, een dode rivierarm. Deze oude meander werd afgescheiden van de Congaree rivier, als gevolg van een grote overstroming in 1852. Grote boomstammen hangen over het water, we zien opnieuw de typische ‘knees’ rondom een Bald Cypress tree. Dit is één van de weinige plaatsen in het park waar men wel eens een Amerikaanse alligator kan spotten in de zomermaanden. Ook leven hier bevers, otters, bobcats (rode lynx) en coyotes. Geen van allen laten ze zich aan ons zien.

Nadien rijden we verder zuidwaarts, om in Sun City een slaapplaatsje te zoeken, niet ver van de staat Georgia. Het blijft koud, tijdens de dag genieten we nu al licht positieve temperaturen, doch ’s nachts blijft het vriezen. Dit hadden we helemaal niet verwacht, in een regio die ter hoogte van zuid Spanje en Italië is gelegen. In enkele mails lezen we dat op het Belgische nieuws is gemeld dat dit één van de koudste winters is in de USA. Dat verklaart veel …

OVERNACHTINGEN:
COLUMBIA – WALMART PARKING
Coördinaten: 33.980582 – 81.101696
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote parking van een mooie Walmart Supercenter winkel. We parkeren in de uithoek, tegenover het Garden Center, de meest rustige plaats op de parking. In de winkel zijn toiletten en WIFI.
Minpunten: Geluiden van de parking, de weg in de verte en de trein.

CONGAREE NP – PARKING AAN BATES FERRY TRAILHEAD
Coördinaten: 33.783196 – 80.637912
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine parking aan de rand van het Nationale Park, waar het wandelpad naar Bates Ferry start. Langs het pad mag men niet kamperen, doch bij de parking staat geen verbodsbord. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zichtbaar van de weg, doch op afstand. Geluid van de weg.

SUN CITY – WALMART PARKING
Coördinaten: 32.310332 – 80.976335
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige winkelparking. We parkeren op het uiteinde, ver van de doorgaande weg. WIFI en toiletten in de winkel.
Minpunten: Geluiden van de parking.

SANI DUMP:
Rosinville – Pilot truckstop: Dumpstation, vooraan op het terrein. Water is te vinden bij de diesel pompen, achter het gebouw.
Prijs: gratis.
Coördinaten: 33.270000 – 80.566200

GEREDEN TRAJECT:
Candler – staatsgrens North Carolina / South Carolina – Columbia, 262 km
Bijna voortdurend volgen we de autoweg I26, die hoe langer hoe drukker wordt.

Columbia – Congaree NP – Trailhead Bates Ferry, 69 km
Rustige landelijke wegen.

Congaree NP: Trailhead Bates Ferry, Fork Swamp – Rosinville – Sun City, 194 km
Rustige landelijke wegen, nadien de vrij drukke I95.

EXCURSIES:
CONGAREE – NATIONAAL PARK
Uniek natuurgebied in de overstromingszone van een rivierendelta. Zeer gevarieerde bossen, met bijzondere ondergroei. Wandelpaden gaan door het bos, langs meertjes, kreken en tot bij de Congaree rivier. Dit park leent zich perfect voor kanoën.
We maken in het park enkele wandelingen:
1. Boardwalk Loop Trail: Rondwandeling over een plankenpad. Onderweg zijn nummers aangebracht, in een folder vindt men de bijhorende uitleg. Deze is gratis te verkrijgen in het Visitor Center. Aan het einde van de lus is een uitzicht platform over het Weston Lake. Wandeling start aan het Visitor Center.
Lengte: 4 km. Score: 4/5.
2. Weston Lake Loop Trail: Prachtige boswandeling langs het meer, en een kreek. Hier en daar moet over boomstammen worden gestapt, of eromheen gewandeld. Sluit aan op de Boardwalk Loop Trail.
Lengte: 7 km (totale traject van bij het Visitor Center). Score: 5/5.
3. Bates Ferry Trail:
Oude zandweg die recht naar het water loopt. Van de ferry is niets meer te merken, doch de omgeving van de rivier is mooi. Klein strandje aan de overkant.
Lengte: 3,5 km (retour). Score: 4/5.
3. Fork Swamp Trail:
Mooie gevarieerde rondwandeling over een bospad, langs oude riviermeander.
Lengte: 950 meter. Score: 5/5.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
ACCOMMODATIE:
Wildernis camping is mogelijk op twee plaatsen in het park, Bluff Campground en Longleaf Campground. Enkel voor tentkampeerders.
Te reserveren op voorhand.
INFORMATIE:
Harry Hampton Visitor Center.
Parkfilm wordt getoond, te vragen.
Veel informatie over het park wordt in het Visitor Center gepresenteerd op een visuele manier.
Informatiebrochures te verkrijgen:
- Mooie kleurenbrochure over het park met kaart.
- Lijst en kaart met wandelingen.
- Uitleg bij de nummers langs het plankenpad.
- Informatie over de grote bomen.
Website: www.nps.gov/cong
Tel.: 803-776-4396
PARKING:
Visitor Center parking, coördinaten: 33.830188 – 80.822535
Bates Ferry Trail parking, coördinaten: 33.783196 – 80.637912
Fork Swamp Trail parking, Coördinaten: 33.767247 – 80.641311

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Candler»

South Carolina, Congaree NP (17)

29 December 2017 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 31 Januari 2018

  • Congaree NP - Fork Swamp Trail
  • Congaree NP - Boardwalk Loop Trail en Weston Loop
  • Congaree NP - Fork Swamp Trail
  • Congaree NP - Boardwalk Loop Trail en Weston Loop
  • Congaree NP - Bates Ferry

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking