Reisverhaal «South Dakota, Badlands »

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 06 September 2018 - Laatste Aanpassing 21 Oktober 2018

6 – 8 september 2018     

Traject: Kennebec – Minuteman Missile – Badlands NP – Scenic – Rapid City – Hot Springs     

South Dakota      
De staat South Dakota (afkorting: SD), ook Mount Rushmore State genoemd, is gelegen in de Midwest regio van de Verenigde Staten. Zijn hoofdstad is Pierre, de grootste stad Sioux Falls met 183.200 inwoners. Toerisme is een belangrijke bron van inkomen, met een aantal zeer populaire natuurparken en monumenten.

Deze dunbevolkte staat – met 870.000 inwoners op een oppervlakte van 199.729 km² – maakt deel uit van de Great Plains regio en kenmerkt zich door een glooiend landschap van uitgestrekte graslanden. Grote ranches worden omringd door landbouwgebied, zowel met gewassen als vee. Het is een eerder vlakke staat, zijn laagste punt ligt op 294 meter hoogte, de top van Black Elk Peak bereikt 2.207 meter. Er heerst een continentaal klimaat met koude winters (gemiddeld 0°C tot -12°C) en gematigde zomers (16°C tot 32°C).

Oorspronkelijk werd de regio bewoond door indianenstammen, o.a. de Sioux, ook Lakota of Dakota genoemd. Nadien werd het gebied ingepalmd door de Fransen. In 1889 werd South Dakota als 40ste staat toegevoegd aan de USA.

Een plaats met historische bekendheid, is Wounded Knee. In 1890 werd er een indianenstrijd uitgevochten, die het einde betekende van een hele reeks indianenoorlogen. Het plaatsje werd in 1973 gedurende 2 maanden bezet, een groepering eiste dat de federale regering haar afspraken zou nakomen, in verband met de rechten van de oorspronkelijke bewoners.

Minuteman Missile
Met spijt in het hart verlaten we ons mooie kampeerplekje aan Byre Lake, het is een poosje geleden dat we zo ’n rustige slaapplaats in de natuur hebben gevonden. Doch onze planning laat al te veel pauzeren niet toe, voor de winter willen we immers nog een hele lijst hoger gelegen parken bezoeken.

We volgen verder de rustige I90 autoweg, tot bij Cactus Flat, waar we eerst stoppen bij Minuteman Missile National Historic Site. Hier bekijken we de tentoonstelling en een interessante film, over de Koude Oorlog.

Na het beëindigen van WOII bleven er slechts 2 landen over die nog voldoende macht hadden om de wereld te gaan overheersen, namelijk de USA en Rusland. Alle andere landen leden tijdens de oorlog teveel verliezen en moesten heel wat heropbouwen, dat vergt tijd. Beide grootmachten vreesden dat de andere tot actie zou komen, zo ontstond de Koude Oorlog.

Tegen elkaar op werden nucleaire lange afstandsraketten ontworpen, waarmee men elkaars continent kon bereiken. Rusland was eerst om hier succes mee te boeken, doch de USA deed een inhaalbeweging in sneltempo en bleef nadien de koploper qua aantal aanvalsklare sites, wat in beide landen continue bleef aangroeien.

Onopvallend in de dun bevolkte graslanden, vrij dicht bij de Canadese grens, werden ondergrondse silo’s ontworpen, waarin telkens een raket stond. Ze werden met 10 stuks rondom een centraal gebouwtje geplaatst, het controlecentrum. Deze raketten stonden steeds paraat om in seconden tijd te worden gelanceerd, enkel op commando van de President. Ze waren gericht over de Noordpool, met een bereik tot ver in Rusland. Zo kwamen er uiteindelijk duizenden, … vandaag blijven er nog honderden over.

Ook in het zuidoosten van de USA werden dergelijke basissen gebouwd, aangezien Rusland op een bepaald moment in Cuba een aantal raketten was gaan opstellen. Dit veroorzaakte een angstige periode voor de USA, men verwachtte toen actie van de grote vijand.

Op een bepaald moment gingen beide landen beseffen dat een dergelijke groei van nucleaire bewapening een groot gevaar betekende. Dergelijke middelen kunnen de beschaving vernietigen, maar moeten als doel hebben de vrede te onderhouden en oorlogen te vermijden. Er werd een onderling akkoord ondertekend tot de afbouw hiervan.

Vorige winter bezochten we twee ontmantelde raketbasissen aan de oostkust, ten zuiden van New York en in North Carolina.

Minuteman Missile NHS ligt verspreid over 3 locaties langs de I90 autoweg. We laten de andere twee over, het zou ons een te grote omweg vragen en er is sowieso niet heel veel van te zien.

Badlands NP – dag 1 – 2
Kort voor de middag bereiken we Badlands Nationaal Park. Overal in de vlakte steken zandrotsen uit, met een horizontale lijnenpatroon. Ze staan gegroepeerd, vormen een soort mini bergketens.

Eenmaal voorbij de noordoostelijke parkingang, maken we een 4 tal korte wandelingen om een en ander van nabij te bewonderen. De omgeving is prachtig, al hadden we wel wat meer hoogte en kleur van de grillige zandpieken verwacht.

In het Ben Reifel Visitor Center bekijken we een parkfilm, die vooral de vroegere bewoning van deze regio behandelt, de evolutie van de natuur en het dierenleven. Door erosie slijten de mooie zandformaties snel. Binnen afzienbare tijd zal enkel nog een grasvlakte overblijven. Dat is jammer.

Wat afgekoeld dankzij de airco in het Visitor Center, rijden we verder tot bij de Saddle Pass. Hier klimmen we de steile, sterk geërodeerde helling op. Eenmaal boven, genieten we van een schitterend uitzicht op de omgeving en de totaal verschillende natuur aan de andere kant van de pass. Verder wandelen aan de overkant zit er niet in, het is ons met 27°C te warm.

We vervolgen onze rit doorheen het park en stoppen nog meermaals bij mooie uitzichten op de Badlands. Aan een parking zitten ontelbare Prairie Dogs (prairiehonden – uit de familie van de eekhoorns, gelijken op marmotten), grappig wanneer ze rechtop staan, op hun achterpootjes. Verder zien we enkele Proghorn Antelopes (soort hertjes), al vlug komt een ranger ter plaatse om de steeds weer stoppende auto’s door te sturen.

Ons favoriete uitzicht is Yellow Mounds Overlook, waar het landschap felgele en –rode kleuren heeft. Deze worden intenser door de laagstaande zon.

We rijden het park uit aan de Pinnacles Entrance. Vlakbij vinden we een schitterende slaapplaats, boven op een klif, met uitzicht op de Badlands. Hier blijven we een dagje staan, genieten van de mooie en uiterst rustige omgeving. Bizons grazen in de vlakte rondom. Een groepje dikhoornschapen houden ons gezelschap rondom de camper. Het is leuk om zien, hoe ze zich behendig over de steile rand van de kliffen verplaatsen.

Badlands NP – dag 3
Na een dag genieten op een rustig plaatsje in de mooie Badlands omgeving, rijden we opnieuw het park in. Ditmaal nemen we de onverharde Sage Creek Rim Road, die afslaat vlakbij de Pinnacles Entrance. Hier zijn vele bizons te spotten, al zien we ze niet dicht bij de weg. De natuur verandert in glooiende graslanden, doch blijft zeer mooi om zien. De gravelweg ligt er goed bij, al moeten we regelmatig een stukje over washboard rijden. Eenmaal op de juiste snelheid, zijn deze dwarsribbels nog amper te voelen.

Wanneer we het park verlaten, gaat deze uiterst rustige weg verder door een gemengde omgeving. Gitzwarte koeien grazen op uitgestrekte weilanden, afgewisseld met velden waarop maïs en andere gewassen hun oogst afwachten. Hoge silo’s steken hier en daar boven het landschap uit, bij kleine boerderijgebouwen.

Verderop komen we aan het ingeslapen dorpje Scenic, we stoppen even om de oude gebouwen in Wild Westen stijl te bewonderen. Daarna rijden we via Rapid City naar Hot Springs. Hier zullen we overnachten bij de bibliotheek, waar we van het internet gebruik maken.

OVERNACHTINGEN:
BADLANDS – BLM
Coördinaten: 43.890246 – 102.226824
PRIJS: Gratis.
BLM, Bureau of Land Management, zijn natuurgebieden van de overheid, die gratis worden opengesteld aan het publiek voor gevarieerd gebruik. Ons vooral bekend door mooie, rustige kampeerplekjes.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Verspreide kampeerplaatsjes langs smalle, vrij goed te rijden zandweg. Gelegen in uitgestrekte regio midden in de graslanden, aan de rand van het Badlands NP. Schitterende uitzichten op de Badlands, van op hoge klif. Kans op bizons en dikhoornschapen rondom de camper of tent. Geen voorzieningen!
Aan het begin van de smalle toegangsweg bevindt zich een poort van prikkeldraad, die opnieuw moet worden gesloten na het passeren.
Minpunten: Mogelijks bij regen minder goed toegankelijk, door kleiachtige bodem.

HOT SPRINGS – PARKING
Coördinaten: 43.422419 – 103.475445
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Bibliotheekparking langs de straatkant. Zeer rustig, amper huizen verder in de straat. Toilet in de bibliotheek wanneer deze open is, WIFI op de parking.
Minpunten: Bewoners passeren hier af en toe.

GEREDEN TRAJECT:
Byre Lake – Kennebec – Cactus Flat – Badlands, 228 km
I90 tot Cactus Flat. Parkweg doorheen het Badlands NP, van Northeast entrance tot Pinnacles Entrance. Rustige wegen, in goede staat.

Badlands – Scenic – Rapid City – Hot Springs, 203 km
Sage Creek Rim Road is een goed te rijden, stoffige gravelweg, doch regelmatig stukken washboard. Daarna weg n° 44 naar Scenic en Rapid City en weg n° 79 naar Hot Springs, vrij goede betonbanen.

EXCURSIES:
MINUTEMAN MISSILE – NATIONAL HISTORIC SITE
Deze NHS bevindt zich op 3 verspreide plaatsen, allen langs de I90 autoweg. We bezoeken het Visitor Center, waar informatie en een film wordt getoond over de koude oorlog. Zeer interessant.
We veronderstellen dat op beide andere sites toch nog iets meer overblijft en te zien is van de ontmantelde nucleaire installaties. We bezochten vorig jaar 2 dergelijke plaatsen in het oosten van de USA, dus maken de omweg hiernaartoe niet.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
INFORMATIE:
Boeiende parkfilm in het Visitor Center.
Website: www.nps.gov/mimi
Tel.: 605-433-5552
PARKING:
Aan het Visitor Center.
Coördinaten: 43.844474 – 101.901432

BADLANDS – NATIONAL PARK
Uitgestrekt Nationaal park in een immens gebied van graslanden. Hier steken zandrotsformaties bovenuit, ze lijken op miniatuur bergketens. Mooi zijn de horizontale lijnen, die verschillende lagen aangeven. Doch de kleuren zijn niet echt intens, op een enkele plaats na.
Badlands Loop Road: een asfaltweg doorheen het gebied, met een aantal parkings bij mooie uitzichten. Verder zijn er nog onverharde wegen, door een meer desolaat gebied, waar meer kans is op het spotten van bizons en ander wild.
Sage Creek Rim Road: gravelweg door een ander deel van het gebied, die aansluit op de Badlands Loop Road. Langs deze weg zijn bizons te spotten, het landschap verandert in glooiend grasland, maar blijft zeer mooi.
Wandelpaden zijn eerder beperkt en kort, op de Castle en Medicine Root Loop Trails na. Ze situeren zich allen in de zone rondom het Ben Reifel Visitor Center (details te vinden in parkbrochure en -krantje). Doch overal in het gebied mag vrij worden rondgewandeld.
Saddle Pass Trail: een steile klim over een smal pad met losse steentjes, tot bij de Caslte en Medicine Root Loop trails. Een gedeelte van beide wandelpaden kunnen van hieruit worden gecombineerd en tot een rondwandeling van +/- 6,5 km. Lengte Saddle Pass Trail: 200 m.
Korte gemakkelijke wandelingen zijn: Door Trail, Window Trail, Clifg Shelf Nature Trail.
De Notch Trail is iets moeilijker, door het beklimmen van een ladder. De uitzichten zijn vergelijkbaar met deze van de Saddle Pass Trail.
SCORE: 5/5
INKOM: 20 USD per voertuig, voor 7 dagen.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Pass beschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
ACCOMMODATIE:
Cedar Pass Lodge, is de enige plaats die accommodatie biedt in het park, met vrij recente cabins. Restaurant en souvenir winkel.
Website: www.CedarPassLodge.com
E-mail: dreddest@cedarpasslodge.com
Tel.: (605) 433-5460
Cedar Pass Camground, biedt 96 sites, al dan niet met voorzieningen. Dumpstation, prijs: 1 USD.
Prijzen kampeerplaatsen, per nacht: 22 USD – 37 USD (+tax) in de zomer, 15 USD (+tax) in de winter.
Website voor informatie en reserveringen: www.CedarPassLodge.com
Tel.: (605) 433-5460
Sage Creek Campground, biedt 15 plaatsen, zeer primitief, geen voorzieningen, enkel een droge toilet. Voor campers tot max. 18 Ft. Gelegen langs de Sage Creek Rim Road, een gravelweg. Wie eerst komt heeft plaats. Gratis.
INFORMATIE:
Brochure en krantje van het park met wandel- en andere informatie, te verkrijgen in de Visitor Information Centers in het park en aan de loketten bij de parkingangen.
Mooie parkfilm.
Coördinaten Ben Reifel Visitor Center: 43.749455 – 101.941710
Website: www.nps.gov/badl/
E-mail: badl_information@nps.gov
Tel.: (605) 433-5361
PARKING:
Bij de Visitor Centers, aan wandelpaden, picknickplaatsen, uitzichtpunten. Alles is duidelijk aangeduid op de overzichtskaart van het NP in de brochure en het parkkrantje. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Badlands»

South Dakota, Badlands (34)

06 September 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 17 Oktober 2018

  • Badlands NP
  • Badlands, slaapplaats
  • Badlands NP
  • Scenic, ingeslapen Midwest dorpje
  • Badlands NP

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking