Reisverhaal «Tennessee / Kentucky, Land Between The Lakes NRA»

Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | 0 Reacties 11 Maart 2018 - Laatste Aanpassing 13 Juli 2018

11 – 14 maart 2018     

Traject: Clarksville – Fort Donelson National Battlefield – Land Between The Lakes National Recreation Area: staatsgrens Tennessee / Kentucky, Wrangler, Golden Pond, Turkey Bay, Woodland Nature Station, Kentucky Lake Scenic Drive – Suwanee – Central City – Elizabethtown – Louisville – Carrollton     

Fort Donelson National Battlefield      
In Clarksville worden we wakker onder een dun laagje sneeuw, wat voorspeld was. Een stralende zon smelt dit al vlug weg, het belooft een mooie dag. Doch er waait een bijtende wind, het blijft koud.

Op weg naar Land Between The Lakes zien we een bordje dat verwijst naar Fort Donelson Battlefield. Omdat het battlefield langs de Natchez Parkway echt niets voorstelde, willen we dit nu een kansje geven, dus slaan we af.

Overal in dit mooie natuurgebied staan kanonnen verspreid, met bijhorende informatieborden. Onze interesse hiervoor reikt niet ver genoeg om te stoppen. De korte parkweg brengt ons al vlug naar de oever van Lake Barkley. Een historische arm van de Cumberland River, waarop we een mooi uitzicht hebben. Hier brengen de aanwezige kanonnen sfeer, zoals op een oorlogsterrein hoort. Op de rivier vaart een boot voorbij, die 15 grote zwaar gevulde bakken voortduwt (3 naast elkaar, 5 achter elkaar). Dit is de manier waarop men hier goederen vervoert, bijzonder om zien.

Hoog in een boom zien we een prachtige Bald Eagle (witkopzeearend). Een dame toont ons waar we zijn nest kunnen zien, de jongen zijn pas uitgekomen. Op het nest zien we de arenden bewegen, doch het zit te diep tussen het groen van een hoge spar om een goed beeld te krijgen.

Wanneer we bij het Visitor Center in Dover stoppen, krijgen we prompt een uitgebreide toelichting over het fort en de strijd die hier in 1862 is uitgevochten. Deze maakte deel uit van de Amerikaanse burgeroorlog, een gevecht tussen zuid en noord, waarbij 5 jaren werd gevochten.

Waar ging deze burgeroorlog over?
De zuiderlingen hielden massaal slaven. Dit was iets wat men in het noorden niet kon aanvaarden, men vond het niet correct. Hier werd dus gestreden voor de mensenrechten, tegenover het behoud van status en een luxe leventje. Ook streden de noorderlingen voor het behoud van de Amerikaanse Unie. Het noorden overwon, na deze oorlog werden de slaven vrijgelaten.

Land Between The Lakes National Recreation Area – zuidelijk deel
Tussen twee belangrijke rivieren, de Tennessee River en de Cumberland River, is het mooie Land Between The Lakes (LBL)natuurgebied gelegen. Ooit was deze regio bewoond. Doch toen stuwdammen werden gebouwd op de rivieren, vormden deze rondom grote meren. De omgeving veranderde in een overstromingsgebied. In 1937 werden vele huizen vernield door een grote overstroming, men trok noodgedwongen weg uit de regio.

Tot twee dagen terug waren alle campings in dit park gesloten, wegens overstromingen. Volgens de website is dit probleem nu grotendeels opgelost en kan er opnieuw worden gekampeerd. We zullen zien wat het park ons brengt.

Een aantal oude huizen, anno 1850, werden gerestaureerd en verplaatst naar Homesplace 1850s. Hier krijgt men een beeld over hoe het leven in deze regio er ooit uitzag.

Overal zien we bordjes, die verwijzen naar begraafplaatsen. Wanneer we er eentje bezoeken, merken we dat vele graven van vrij recente datum zijn. In deze prachtige omgeving mogen nog steeds de voormalige bewoners van het gebied hun familieleden komen begraven.

Hier en daar komen we overblijfselen van grote stenen ijzerovens tegen, die dateren uit de 19de tot begin 20ste eeuw. Het lijken brede schouwen, waar onderin een vuur werd gestookt om het metaal te smelten.

Van op de Parkweg, zien we de omringende meren niet, we nemen een zijbaantje naar Fords Bay, een grote inham aan Lake Barkley. Doch de watersnood van de laatste weken speelt ons nog parten, we kunnen de baai niet bereiken door overstroming van de weg. We vervolgen de route die verderop de Parkweg opnieuw vervoegt. Bij Wrangler nemen we een kijkje, dit is een paardenkamp. We informeren ons over de kampeermogelijkheden. De dame prijst haar camping aan, raadt alle alternatieven af. Te vroeg om ons nu al op een camping te installeren.

In het Golden Pond Visitor Center bekijken we de presentatie over de historiek van het gebied, alsook een korte film. We informeren ons hier opnieuw. Enkele campings aan het water zijn inderdaad nog niet bereikbaar, de vriendelijke man vertelt ons wat de mogelijkheden in de buurt zijn. Ook kan er vrij worden gekampeerd, mits aanschaffing van een 3-dagen permit.

We opteren voor het vlakbij gelegen Turkey Bay gebied, zo kunnen we morgen de rit door het park verder zetten. Dit is een basis camping aan de rand van een domein met paadjes voor ATV / kleine off road voertuigen. Hier willen we tot op het einde rijden, om een plaatsje aan de rand van het meer te kiezen. Doch, daar geraken we niet. De zandweg eindigt onder water, zo ook de camping. We kiezen een mooi plekje op een open vlakte die wat hoger ligt, omringd door paasbloemen. Hier zullen we helemaal alleen overnachten, wat is het stil en rustig!

Land Between The Lakes National Recreation Area – noordelijk deel
’s Ochtends is alles wit, het vriest dat het kraakt. Gelukkig warmt het zonnetje de omgeving vlug een beetje op. Nog steeds is er geen enkel geluid te horen, op wat vogelgetjilp na.

Vandaag willen we gaan wandelen, daarvoor kiezen we de omgeving van het Woodlands Nature Station. Deze locatie is vooral geschikt om wild en vogels te spotten.
Benieuwd of we deze rondwandeling aan het meer volledig zullen kunnen maken, ondanks de hoge waterstanden, vangen we de Honker Trail aan. Onderweg moeten we over een lange smalle dam wandelen, die het meer afscheid van de rivier. Hindernis nummer 1, de eerste helft van de dam zit onder water. Doch boven de iets hogere, smalle betonnen boord, is dit slechts een tweetal cm. Het proberen waard. Voorzichtig om niet uit te glijden waden we eroverheen, tot op een bebost eilandje. Het tweede deel van de dam steekt boven het water uit, geen probleem. Verder ligt het pad zeer modderig, we moeten over een dikke boomstam een brede ondergelopen geul kruisen, … Gelukkig bereiken we zonder echte problemen de parking. Een mooie en vooral deugddoende wandeling!

Na een late lunch, terwijl we ons opwarmen in Manga, rijden we verder. Aan het Canal Loop Trail System willen we opnieuw een wandeling maken. Doch wanneer we er aankomen, zien we dat de smalle asfaltweg Kentucky Lake Drive hier ook een lust vormt. Deze loopt zelfs dichterbij de waterkant en biedt dus meer uitzichten op het meer. Nadat we deze rondrit maken, blijft er nog wat tijd om een stukje verder te rijden in noordelijke richting.

Kentucky naar Ohio
Na de mooie weg door Land Between The Lakes, doorkruisen we in sneller tempo de staat Kentucky, richting noordoosten. We stoppen in Central City en Carrollton om te overnachten.

OVERNACHTINGEN:
LAND BETWEEN THE LAKES NRA: TURKEY BAY – BASIS CAMPING
Gelegen zowat halverwege de route doorheen het park.
Coördinaten: 36.746738 – 88.080213
PRIJS: 8 USD / nacht.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Basis camping aan de rand van een gebied met zandpaadjes voor ATV’s / quads. Verspreid kamperen op meerdere plaatsen, te bereiken via zandweg met wat putten en modder. Hier en daar staan picknicktafels en banken, toiletten en water. Uiterst rustig!
We verblijven hier midden maart en kamperen helemaal alleen, de zomermaanden zouden wel eens zeer druk kunnen zijn.
Minpunten: Op het moment dat wij hier kamperen zijn de plaatsen langs de waterkant niet bereikbaar wegens overstromingen, een probleem in het ganse park.

CENTRAL CITY – WALMART PARKING
Coördinaten: 37.272888 – 87.144721
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Vrij grote winkelparking langs een drukke weg. Naast de winkel parkeren is rustiger, maar vinden we geen optie vanwege de lawaaierige koelingmotoren. Dus kiezen we een plaatsje in de uithoek rechts voor de winkel, het verste verwijderd van de parking ingang, zodat er niet te veel passage is. WIFI op de parking en toiletten in de winkel.
Minpunten: Geluiden van de drukke weg.

CARROLLTON – WALMART PARKING
Coördinaten: 38.657586 – 85.128410
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij grote winkelparking langs een rustige weg. Er hangen verbodsbordjes, doch we zien voortdurend vrachtwagens in de andere uithoek staan, vermoedelijk zullen er ook wel enkele overnachten op de parking. We wagen het erop en parkeren langs de graskant, voor het Garden Center. WIFI op de parking en toiletten in de winkel.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Land Between The Lakes NRA – Langs de parkweg: Proper dumpstation, drinkwater beschikbaar.
Dit dumpstations is gelegen in de buurt van het Golden Pond Visitor Center, er zijn ook dumpstations aan het South en het North Welcome Center. Doch aan het South Welcome Center werkt de drinkwaterkraan niet op het moment dat wij hier zijn.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 36.771360 – 88.060130

GEREDEN TRAJECT:
Clarksville – Fort Donelson Nationa l Battlefield – Dover – Land Between The Lakes NRA, 113 km
Mooi traject, vooral doorheen beide parken. Zeer rustig om rijden. Op weg naar het park zijn er vrij regelmatig verzakkingen van het wegdek, verder liggen de wegen goed. Doorheen het park ligt een zeer goede weg. De zijwegen zijn al dan niet geasfalteerd, de onverharde wegen in zeer uiteenlopende toestand, soms zeer smal, vaak modderig.

Land Between The Lakes NRA: Turkey Bay, Woodlands Nature Station, Kentucky Lake Scenic Drive – Suwanee – Princeton – Central City, 177 km
Mooie rustige route in het park. De wegen die we volgen zijn mooi verhard, behalve in het Turkey Bay domein. Buiten het park blijft het rustig, maar liggen de wegen hier en daar wat minder goed, vooral het eerste stuk van autoweg n° 69.

Central City – Elizabethtown – Louisville – Carrollton, 272 km
Eerst volgen we de zeer rustige, glooiende Western Kentucky Parkway. In de buurt van Elizabethtown nemen we Hwy n° 65 tot Louisville, waar we via Hwy n° 264 (een ringweg) naar Hwy n° 71 overschakelen. Onmiddellijk is het veel drukker, met vrij veel vrachtwagens. Rond de stad Louisville is het zeer druk en liggen de wegen minder goed.

EXCURSIES:
FORT DONELSON – NATIONAL BATTLEFIELD
Een mooie, korte weg leidt door de omgeving die ooit het strijdtoneel was van een belangrijk gevecht in de Amerikaanse burgeroorlog tussen zuid en noord. Mooie natuur, hier en daar staan kanonnen en informatieborden. Aan het einde van de weg mooi uitzicht op de Cumberland Rivier. Hier zijn Bald Eagles en hun nesten te spotten. Leuke stopplaats wanneer men in de buurt passeert.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
INFORMATIE:
Aan de ingang van het park bevindt zich een klein Visitor Center, doch wanneer wij hier komen, is dat gesloten wegens onderhoudswerken.
Een mooi Visitor Center over dit park en de regio, bevindt zich langs de doorgaande weg (Donelson Parkway, Hwy 79) in Dover, tussen het Fort Donelson National Battlefield en Land Between The Lakes NRA. Hier bekijken we een korte film over de Amerikaanse burgeroorlog, met uitleg over de strijd aan Ford Donelson.
Tel.: 1-931-232-5706
Website: www.nps.gov/fodo
PARKING:
Overal waar iets te zien is, bij picknickplaatsen. Goed aangeduid langs de weg.

LAND BETWEEN THE LAKES – NATIONAL RECREATION AREA
Mooi natuurgebied tussen twee grote stuwmeren, waardoorheen een weg loopt van zuid naar noord. Overal kan men zijwegen inslaan, om het gebied te verkennen en naar de waterkant te rijden. Deze zijn niet allemaal even breed of in goede staat, doch er zijn ruim voldoende mogelijkheden.
- In het zuidelijke parkdeel nemen we een afslag (weg 165) naar de waterkant bij Fords Bay (weg 347), doch de afslag hiernaartoe is gesloten, wegens overstroming van de weg. Onderweg passeren we de mooie begraafplaats Pleasant Hill. We vervolgen deze weg via Wrangler om vlak voor Golden Pond Visitor Center opnieuw op de hoofdweg uit te komen.
- In het noordelijke parkdeel rijden we naar Woodlands Nature Station, (wegen 135 / 133). Passeren langs de ruïne van een oude ijzersmeltoven.
- In het noordelijke parkdeel rijden we de 3,6 km lange Kentucky Lake Scenic Drive (weg 101), een asfaltweggetje in enkele richting, met mooie uitzichten op het water. Alternatief: wandelingen Canal Loop Trail System.
Wandelen:
- Honker Trail: mooie rondwandeling aan Woodlands Nature Station. Ondanks de overstromingen in het gebied, kunnen we deze volledig wandelen. Mooi en gevarieerd. Minimaal hoogteverschil. Lengte 8 km.
- Aan Woodlands Nature Stations zijn nog enkele andere wandelpaden voorzien.
- Wandelmogelijkheden aan de zuidelijke ingang, Ford Henry Trails.
- Wandelmogelijkheden aan de noordelijke ingang, Canal Loop Trail System.
- Langeafstandswandelpad door het park van noord naar zuid.
Attracties:
- Homeplace 1850’s Farm: historische woonhuisjes, 5 USD pp. (nov-mrt, gesloten maan- en dinsdag)
- Planetarium: 6 USD pp.
- Elk & Bison prairie: 5 USD per voertuig.
- Woodlands Nature Station: 5 USD pp. (nov-mrt, gesloten op maandag en dinsdag)
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
INFORMATIE:
We gebruiken de brochure ‘General Information and map – Land Between the Lakes’ met een overzichtskaart van het ganse park, waarop aandachtspunten worden aangeduid.
De brochure ‘Land Between the Lakes – 2018 Rates and Hours of Operation’ bevat zeer veel nuttige en praktische informatie over het park en zijn faciliteiten.
Wandelbrochures:
- Fort Henry Trails (omgeving South Welcome Station)
- Nature Station Trails (aan Woodland Nature Station)
- Canal Loop Trail System (omgeving North Welcome Station)
- North/South Trail (lange afstandspad doorheen het park, 93 km)
Tel.: 1-270-924-2000 of 1-800-525-7707
Website: www.landbetweenthelakes.us
E-mail: LBLinfo@fs.fed.us
Dover Visitor Center:
Mooi Visitor Center langs de Donelson Parkway (Highway n° 79), vlakbij de Land Between The Lakes parkingang. De algemene informatiebrochure ‘General Information and map – Land Between the Lakes’ is hier te vinden. Voor meer informatie verwijst men door naar de 3 informatiekantoren in het park zelf.
South Welcome Station:
Klein informatiekantoor, gelegen aan de zuidelijke parkingang.
Van november tot maart: gesloten op maandag en dinsdag.
Het is maandag, we vinden er enkele parkbrochures, in een rek aan de achterkant van het gebouw.
Sanidump station, doch de drinkwaterkraan werkt niet wanneer wij hier komen.
Coördinaten:
North Welcome Station:
Klein informatiekantoor, gelegen aan de noordelijke parkingang.
Van november tot maart: gesloten op maandag en dinsdag.
Sanidumpstation.
Coördinaten:
Golden Pond Visitor Center:
Mooi Visitor Center, midden in het park. Met korte film en historische informatie over de geschiedenis van het gebied. Praktische informatie beschikbaar, vriendelijk onthaal.
Dagelijks open.
Coördinaten:
ACCOMMODATIE:
Hotelaccommodatie is niet beschikbaar in het park, wel bieden enkele campings cabins aan.
Kamperen is een ideale manier om het park te verkennen. Informatie over de verschillende mogelijkheden is te vinden in de brochure: ‘2017 General Camping Rules’.
Soms zijn deze campings gericht naar een bepaalde activiteit en bieden in hun omgeving o.a. accommodatie en paden voor paarden, off-road paden voor ATV voertuigen, bootramp, wandelpaden, …
- Kampeerterreinen met infrastuctuur:
Verspreid in het park bevinden zich campings met kampeerplaatsen in 6 verschillende categorieën.
De prijzen variëren vanaf 12 USD per nacht (basis, geen elektriciteit) tot 40 USD per nacht (full Hook-up met 50 amp elektriciteit / water / sanidump).
Cabins worden op enkele campings aangeboden, voor 4 – 8 personen, 50 USD – 75 USD per nacht. Campings: Energy Lake, Hillman Ferry, Piney, Wranglers.
- Vrij kamperen: kan in het ganse gebied (met uitzondering van bepaalde plaatsen), voor de prijs van 7 UDS pp. voor 3 nachten.
- Basis / verspreid kamperen: basis kampeerterreinen, zonder infrastructuur.
Korting vanaf de 2de nacht.
Cravens Bay/Gatlin Point: 9 USD per nacht, gesloten wegens wateroverlast wanneer wij hier zijn.
Fenton: 9 USD per nacht, op een aantal plaatsen elektriciteit beschikbaar voor 18 USD per nacht.
Turkey Bay: 8 USD per nacht, verspreid kamperen op zanderig terrein, enkel wanneer de weersomstandigheden het toelaten. Gedeeltelijk overstroomd wanneer wij hier zijn.
Gedurende piekperiodes kan een kampeerplaats worden gereserveerd, mits administratiekost:
Website: www.usedirect.com/campLBL of www.landbetweenthelakes.us/reservations (kost: 6 USD)
Call Center: 1-800-525-7077 (kost: 10 USD)
PARKING: 
Overal waar iets te zien is, bij picknickplaatsen en Visitor Centers.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Clarksville»

Tennessee / Kentucky, Land Between The Lakes NRA (14)

11 Maart 2018 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 13 Juli 2018

  • Fort Donelson National Battelfield
  • Land Between the Lakes
  • Land Between the Lakes, Honker Trail
  • Land Between the Lakes
  • Land Between the Lakes

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking