Reisverhaal «Texas, Big Bend NP»

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 26 Januari 2019 - Laatste Aanpassing 16 Maart 2019

26 januari – 12 februari 2019     

Traject: Del Rio – Amistad NRA – Marathon – Big Bend NP – Indian Head     

Amistad NRA      
Na 36 dagen wordt de US Government Shutdowneindelijk opgeheven op 25 januari, al is dit slechts tijdelijk. Dit was de langste shutdown uit de geschiedenis. Voor ons komt het nieuws als geroepen, morgen reizen we verder. Nu kunnen we wellicht toch nog Big Bend grondig bezoeken, ons laatste Nationaal Park voor we de USA zullen verlaten. Dit hadden we niet meer verwacht.

Onderweg stoppen we bij het Visitor Center van Amistad National Recreation Area. Dit blijkt echter nog gesloten te zijn, jammer. Toch rijden we het natuurgebied in, om zien dat in de regio Diablo Easthet plaatselijke ranger kantoor al geopend werd. Marc vraagt informatie, de vriendelijke ranger legt uit dat de meeste parken pas dinsdag volledig operationeel zullen zijn. De eerste dagen na deze lange shutdown wordt volop overlegd en vergaderd.

Amistad NRA is een natuurgebied aan de rand van het Amistad Reservoir. Dit zeer grillig gevormde stuwmeer ligt op de Rio Grande, grotendeels grensrivier met Mexico. Hier doet men allerlei watersporten, komt men varen en vissen, kamperen en wandelen.
We maken enkele korte wandelingen tussen een grote variatie van zuiderse planten en genieten van het uitzicht op het meer. Jammer van de donkere dag.

Verder langs de weg richting Big Bend NP, stoppen we op een Picknick Area, met prachtig uitzicht op de rotskloof waardoor de Rio Grande stroomt. Hier zullen we overnachten, dat is toegelaten in Texas, voor 1 nacht.

Marathon
De rit naar Marathon gaat door een mooie glooiende natuur, een dorre omgeving die na een poosje wat eentonig wordt. Dit is het laatste dorpje voor we Big Bend NP bereiken.

Aan de bibliotheek raadplegen we het internet nog even, in de hoop dat er ondertussen al meer nieuws is over het kamperen in Big Bend NP. Tot gisteren was de website niet bijgewerkt, toonde nog steeds het bericht van gedeeltelijke sluiting omwille van de Shutdown.
Nu staat er een schema op, de verschillende gesloten parkdelen zullen de volgende dagen de ene na de andere worden heropend. Als laatste volgen dinsdag de campings, alsook het uitreiken van de permits voor backcountry kamperen. En dat is wat wij willen doen.

Het heeft dus geen zin om nog verder te rijden, we zullen hier aan de straatkant blijven overnachten en gebruik maken van het internet van de bibliotheek.

De volgende dag vullen we onze verswater- en benzinetank en rijden na de middag een stukje verder. Om langs de toegangsweg naar Big Bend NP op een Picknick Area te overnachten. Een slaapplaats met uitzicht!

Big Bend NP
Midden in de Chihuahua woestijn ligt het uitgestrekte natuurgebied Big Bend National Park. Aan de zuidrand van dit park stroomt de Rio Grande, de grensrivier met Mexico. Centraal in het park bevindt zich het Chisos gebergte, waar hoge rotsbergen boven de omgeving uittorenen. Emory Peakis de hoogste top met 2.387 meter, het laagste punt in het park bevindt zich op 550 meter. In dit gebied met zijn 1.500 verschillende soorten planten, leven bovendien een enorm aantal insecten, vogels en wilde dieren. Waaronder een groot aantal slangen, tarantula spinnen en bergleeuwen, ook panter genoemd.

Big Bend heeft veel meer te bieden dan mooie uitzichten en wandelingen. In dit park bevindt zich een uitgestrekt netwerk van onverharde wegen, waarlangs men mag kamperen op aangeduide plaatsjes, het zogenaamde backcountry kamperen. Wie een kano heeft, mag de rivier op met een permit. Langs de oever van de rivier kan men een duik nemen in de Hot Springs, oude warmwaterbaden, met heerlijke temperatuur.

Big Bend NP: Rio Grande Village en omgeving
Wanneer we in het park aankomen, gaan we eerst naar Panther Junction Visitor Center, om een backcountry permit te halen. Hiermee mogen we gedurende 14 dagen midden in de natuur overnachten, op vooraf gekozen kampeerplaatsjes. We hebben geluk. Tijdens de ‘US Government Shutdown’ mocht men niet kamperen in het park. Vandaag is het de eerste dag dat deze permits opnieuw worden uitgereikt, vanaf 10 u. We zijn de eersten die zo ’n permit komen halen, dus alle plaatsjes zijn beschikbaar.

De ranger legt uit dat de backcountry wegen er momenteel zeer ruw bij liggen, sommige zijn na de regen van de laatste tijd amper berijdbaar. Tijdens meer dan 5 weken werd totaal geen onderhoud gedaan, omwille van de shutdown. Sommige slaapplaatsjes liggen tot 50 km ver van de asfaltwegen verwijderd. We volgen zijn advies bij het kiezen onze slaapplaatsjes, doch voldoende ver langs de onverharde wegen om volop van de natuur te kunnen genieten. Het voordeel hiervan is, dat we op deze manier, tijdens daguitstappen zo ver we willen de onverharde wegen kunnen volgen en terugkeren wanneer we er geen zin meer in hebben. Een perfecte keuze, zo blijkt nadien.

Nadat we de parkfilm hebben bekeken, rijden we richting Rio Grande Village. Niet meer dan een Visitor Center, 2 campings en een kruidenierswinkel met wasserette en benzinestation.

Onderweg slaan we af naar de Hot Springs. Deze zogenaamde ‘verbeterde’ onverharde weg is door alle voertuigen te rijden, doch ligt er niet zo goed bij als dit doet vermoeden. Voorbij een eerste parking, vormt de weg een lus. De smalle weg is verder niet geschikt voor voertuigen met dubbele achterwielen of voor RV’s (Recreational Vehicles). Omdat we in andere Nationale Parken hier al met de rangers over spraken, weten we dat een truckcamper niet als RV wordt beschouwd. Dus rijden we verder. De weg wordt inderdaad zeer smal en bochtig, tussen een rotswand en een steile afgrond. Voorzichtig rijden is vereist, vooral waar scherpe rotsen over het weggetje uitsteken.
Voor we naar het warmwaterbad gaan, maken we een rondwandeling, met prachtige uitzichten op de omgeving en de Rio Grande. Diep onder ons zien we het kleine betonnen warmwaterbad aan de rand van de rivier. Op terugweg komen we daarlangs, … het bad is voor ons alleen.

Daarna zoeken we ons eerste slaapplaatsje op, Candelilla, gelegen langs de Old Ore Road. Deze weg vereist momenteel niet enkel een hoge ophanging, maar ook 4x4. Al hoeven we deze met Manga niet te gebruiken.
Langzaam rijden we over de stenige weg naar ons plekje, aan het uiteinde van een zijweggetje. Het is er uiterst rustig, we horen enkel de geluiden van de natuur. Hier blijven we enkele dagen, gebruiken het plaatsje als uitvalsbasis om de omgeving te bezoeken, genieten van ons schitterende uitzicht en de indrukwekkend mooie nachtelijke sterrenhemel. Dagelijks zien we amper enkele voertuigen passeren, ze kruipen traag over de sterk beschadigde weg.

Op het einde van de parkweg, bevindt zich Boquillas Canyon. Over een smal stenig pad dalen we af naar de indrukwekkend diepe kloof, waar de Rio Grande doorheen stroomt. Een poosje blijven we kijken naar schildpadjes die in het water zwemmen.
Onderweg worden we door een man aangesproken: ‘Hoe gaat men hier een muur bouwen?’.
Dit is nu juist wat we ook al tegen elkaar hadden gezegd. We wijzen erop hoe gemakkelijk men de oversteek kan maken, langs de rivieroever liggen hier en daar enkele roeibootjes. Daar gaat de man mee akkoord, ‘Maar zo kunnen toch ook wij Amerikanen gemakkelijk Mexico bezoeken’. Duidelijk geen voorstander van een grensmuur.

Een eindje terug kan men officieel de rivier oversteken met bootjes, maar niet zonder een grenscontrolepost te passeren. Parkbezoekers wandelen aan de overkant naar het Mexicaanse dorpje Boquillas Del Carmen, met restaurantjes en souvenirwinkeltjes.

Big Bend NP: Chisos Basin
Onze volgende kampplaats, Paint Gap 2, is ideaal gelegen om het centrale parkdeel te bezoeken, met zijn hoge rotsbergen. Opnieuw komen we bij een uiterst rustig plaatsje, via een smalle zandweg met diepe sporen. We zijn blij met onze keuze.

De volgende dagen genieten we van het uitzicht op de Chisos Mountains. Elke ochtend en avond krijgen we het gezelschap van kleine vogeltjes. Het lijkt of ze ons nieuwsgierig gadeslaan vanuit de struiken rondom onze Manga. ’s Nachts huilen de coyotes onder een indrukwekkend schouwspel. Miljoenen sterren fonkelen in een pikzwarte hemel, zoals die enkel in een afgelegen natuurgebied kan aanschouwd worden.

Van hieruit rijden we de Chisos Mountainsin. Daar zijn een aantal mooie wandelingen te maken, waarvan enkele vrij intensief. We keren meermaals terug.

Als eerste kiezen we voor de Lost Mine Trail. Het smalle stenige pad klimt naar een rotsplateau, op een hoogte van 2.301 meter. De uitzichten zijn prachtig. We bevinden ons niet veel lager dan de hoogste top van het gebergte, Emory Peak(2.387 meter hoog). Ook deze is te beklimmen, doch volgens een ranger niet echt bijzonder qua uitzicht, hij vindt de uitzichten daarboven minder mooi dan op de top van Lost Mine Peak. Hij raadt eerder aan om de South Rimtrail te wandelen, eveneens met bijna 800 meter hoogteverschil.

Aan het Visitor Center wandelen we eerst naar een uitzicht op The Window, vooraleer we de wandeling ernaartoe maken. Een stenig paadje daalt af naar een smalle kloof. Daar begint de ‘fun’. Over gladde rotsen, hier en daar met behulp van stenen trapjes, dalen we verder. Meermaals moeten we een stroompje over via stapstenen. Tot we op het einde bij de loodrechte wand van een diepe afgrond staan. Het uitzicht hier is adembenemend.

Big Bend NP: Ross Maxwell Scenic Drive
De verplaatsing naar onze laatste kampeerplek, bereiken we via de Ross Maxwell Scenic Drive, bekend als mooiste weg in het Big Bend NP. Deze volgt de rand van het Chisos gebergte, een stuk gaat er dwars doorheen. Onderweg bevinden zich vele mooie uitzichten, alsook een aantal leuke wandelingen. We vertrekken vroeg, want willen zoveel mogelijk genieten van wat deze rit te bieden heeft.

Al 2 keer kwamen we David tegen, een 85-jarige parkbezoeker, die op een matras achter in zijn auto overnacht. Hij vertelde ons over Cattail Falls, gaf uitleg hoe we bij deze bijzondere plaats kunnen geraken.
We parkeren Manga bij Sam Nail Ranch, een kort wandelingetje naar een kleine oase, waar ooit een ranch stond. Doch dat is niet ons doel, we steken de weg over en volgend de afgesloten zandweg, om het wandelpad naar de waterval te bereiken. We bevinden ons nu onderaan de hoge rotswand, waarboven zich The Window bevindt. Twee dagen geleden stonden we daar.
Het smalle stenige paadje leidt omhoog tot bij een diepe kloof, die we verder volgen. Op het einde dalen we af en moeten over grote rotsen klauteren. De waterval zelf bestaat momenteel uit niet meer dan een smal waterstraaltje dat over de rotswand naar beneden duikt. Doch de rotspoeltjes aan zijn voet zijn gevuld met glashelder water.

Hier komen we een ranger tegen, op patrouille in de regio. Hij legt uit dat deze locatie vroeger op de kaart stond. Via de aardenweg kon men tot op een kleine parking rijden, waar de eigenlijke wandeling vertrekt. Sinds een aantal jaren is deze weg echter gesloten. Mensen die kwamen baden in de poeltjes onder de mooie waterval, dronken er bier en lieten de flesjes achter. Ze plukten de zeldzame bloemen, die enkel hier te vinden ‘waren’. Men hoopt dat deze zich herstellen en ooit terug zullen bloeien. Het is zeker toegelaten om hier te komen, doch men moedigt dit niet meer aan, de locatie werd van de parkkaarten verwijderd, de wandeling uit de documentatie geschrapt. We zijn een beetje vroeg, in maart staat de hele omgeving in bloei, een scala van kleuren. Hoe natter het najaar, hoe meer bloemen … dit jaar verwacht men er heel veel van!

Onze volgende wandeling gaat naar Lower Burro Pouroff. Via een kloof bereiken we een hoge verticale rotswand, waarin een ronde koker is uitgesleten door een (nu droge) waterval. Een indrukwekkend natuurfenomeen. Ook de omgeving is zeer mooi, met kleurrijke rotsformaties.

Er rest ons jammer genoeg te weinig tijd om nog veel te wandelen, omdat Cattail Falls veel verder wandelen was dan verwacht. Dus stoppen we enkel nog bij de vele mooie uitzichten. We klimmen doorheen het gebergte en stoppen tijdens de afdaling bij Mule Ears Peaks, een rotsheuvel in de vlakte, gevormd door erosie. Bovenaan zitten 2 grillige pieken, die op ezelsoren lijken.
Daarna komen we in een vulkanisch landschap terecht, gestolde lavastromen en versteende assen vormen heuveltjes in mooie tinten, van wit, roze, geel, … Aan Tuff Canyongaan we even tot bij het prachtige uitzicht op de diepe grijze kloof die doorheen deze omgeving kronkelt.

Het is nog een eindje rijden naar onze slaapplaats, op het einde van een zijweggetje van de Old Maverick Road. Deze weg staat bekend als vrij ruw, maar valt mee omdat hij voldoende breed is. Vooral het laatste eindje tot bij ons kampeerplekje is smal, bochtig en niet gemakkelijk te rijden, door de vele diepe geulen na de overvloedige regen van de voorbije periode. Van op Terlingua Abajo 1, ons plaatsje, hebben we een mooi uitzicht op de indrukwekkende Santa Elena kloof. Hier blijven we nog enkele nachten, vooraleer het park te verlaten.

Van hieruit keren we een stukje terug, tot bij de Santa Elena Canyon. Dit is een zeer diepe, smalle kloof met loodrechte wanden, waardoorheen de Rio Grande stroomt. De linker rotswand hoort bij Mexico, de rechterkant bij de USA. Aan het einde van de wandeling, geeft gezichtsbedrog ons een zeer eigenaardig gevoel. Het water lijkt zeer steil naar beneden te lopen, maar stroomt amper. Dit komt door de gelaagde rotswanden, die zeer schuin staan.
Wandelaars maken grapjes over de befaamde grensmuur. Een man vertelt aan zijn vrouw, terwijl hij naar de hoge klifwand aan de overkant van de rivier wijst: ‘Kijk, dit is nu de muur die Mexico lang geleden heeft gebouwd, omdat de Amerikanen hun land binnendrongen.’ We praten met een aantal mensen, geen van allen ziet zo ’n muur zitten. Het ongenoegen hierover lijkt sterk toe te nemen de laatste weken. Misschien omdat we ons hier in een gezelschap van natuurliefhebbers bevinden, die het jammer vinden dat deze plaats zal worden geschonden.

Big Bend NP: Old Maverick Road
Veel te snel zijn onze 14 dagen in het park voorbij gevlogen. We genoten met volle teugen van het gevarieerde natuurschoon, maakten mooie wandelingen, reden al dan niet verharde parkwegen met Manga, gingen baden in de Hot Springs, kampeerden op de mooiste natuurlocaties, …

Via de Old Maverick Roadverlaten we Big Bend NP. Een ruwe onverharde weg, zeer stenig, vaak met putten en washboard of dwarsribbels. Beide uiteindes van de weg zijn vrij vlak en breed, maar het middendeel is een uitdaging. De weg versmalt en kruist een aantal (momenteel) droge rivierbeddingen. Daarbij daalt en klimt de weg soms vrij steil en zeer schuin, de bedding in en uit. Met ons hoge zwaartepunt niet zo evident om zeer schuin over te hellen.
Toch is het vooral genieten van alle mooie uitzichten langs deze weg.

Eenmaal we het park verlaten hebben, komen we al vlug aan inStudy Butte, een dorpje dat bestaat uit niet veel meer dan een camping, benzinestation, bakkertje … We nemen de onverharde Indian Head Road, om aan het einde ervan te overnachten. Opnieuw een zalig rustig en prachtig natuurplekje.

OVERNACHTINGEN:
COMSTOCK – PICKNICK AREA
Coördinaten: 29.706071 – 101.353191
PRIJS:Gratis.
Overnachten op picknick area’s en rest area’s is in Texas toegestaan gedurende 1 nacht.
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Zeer mooie parking met picknicktafels en –banken, onder afdakjes. Prachtig uitzicht op de Rio Grande rivier. Tijdens de dag stoppen er regelmatig voertuigen, van mensen die naar het uitzicht komen kijken. Geen toiletten.
We overnachten hier samen met 1 vrachtwagen.
Minpunten: Geluid van voertuigen die over de brug vlakbij rijden, gelukkig ’s nachts uiterst rustig.

LOS CABALLOS – PICKNICK AREA, ROAD 385
Coördinaten: 30.066587 – 103.274431
PRIJS:Gratis.Overnachten op picknick area’s en rest area’s is in Texas toegestaan gedurende 1 nacht.
SCORE:4/5
COMMENTAAR:
Eerder kleine parking langs de wegkant, met picknicktafels en –banken onder afdakjes. Mooi uitzicht. Tijdens de dag is er weinig verkeer, soms stopt een voertuig. Geen toiletten.
We overnachten hier samen met 1 andere camper.
Minpunten: /

BIG BEND NP – BACKCOUNTRY CAMPING: CANDELILLA
Coördinaten: 29.213075 – 102.996942
PRIJS:12 USD per kampeer permit / max. 14 dagen, op meerdere plaatsen naar keuze.
In Beg Bend NP zijn langs onverharde wegen een aantal kampeerplekjes voorzien, voor mensen met voertuigen. Hiervoor is een backcountry permit nodig, te verkrijgen vanaf 24 u op voorhand. Tijdens een periode van max. 14 dagen mogen meerdere kampeerplaatsjes worden gereserveerd. Nadien kan de permit nog worden aangepast, de gereserveerde plaatsen mogen worden vervangen door andere die nog vrij zijn, er kunnen echter extra dagen worden toegevoegd aan het initieel bepaalde aantal. Generatoren zijn niet toegelaten.
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Prachtig kampeerplaatsje met schitterend uitzicht, midden in de natuur. Uiterst rustig!
Plaats voor max. 2 voertuigen, 2 tentplaatsjes voorzien.
Geen voorzieningen. Berencontainer aanwezig.
Gelegen op 2 km van de asfaltweg, aan het einde van een kort zijweggetje van de Old Ore Road. Dat is een smalle, zeer stenige weg, waarvoor een hoge ophanging noodzakelijk is. Deze ligt vrij ruw, op het moment dat wij er zijn wordt 4x4 vereist. Al hoeven we de onze niet te gebruiken, misschien wordt het verderop noodzakelijk. Verderop langs deze weg bevinden zich nog meerdere kampeerplekjes, doch deze zijn niet te zien van op onze plaats. Dagelijks passeren slechts enkele voertuigen, vooral pick-up trucks en Jeeps, slechts 1 keer een kleine camper.
Minpunten: Het keienweggetje is niet goed onderhouden, mogelijks door de lange US government shutdown, die pas is stopgezet (tijdelijk).

BIG BEND NP – BACKCOUNTRY CAMPING: PAINT GAP 2
Coördinaten: 29.388489 – 103.302945
PRIJS:12 USD per kampeer permit / max. 14 dagen, op meerdere plaatsen naar keuze (zie hoger).
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Prachtig kampeerplaatsje midden in de natuur, met mooi uitzicht op Chisos Mountains in de vlakte. Uiterst rustig!
Plaats voor max. 2 voertuigen. Geen voorzieningen. Berencontainer aanwezig.
Gelegen op 3,9 km van de asfaltweg, langs een smalle zandweg, eerder een spoor, waarvoor een hoge ophanging noodzakelijk is. Bij of na regen wordt 4x4 vereist, diepe bandengeulen tonen aan hoe modderig het hier kan zijn. Halfweg bevindt zich plaatsje n° 1, eveneens een mooie locatie, mogelijks wat stoffig. Naast n° 2 bevindt zich een 3deplaatsje, met voldoende afstand om elkaar niet te storen. Verderop langs deze weg bevindt zich nog een 4deplaatsje, doch dat ligt tussen de heuvels en heeft geen mooi uitzicht.
Hier passeren enkel de voertuigen die kamperen op de volgende plaatsjes.
Minpunten: De zandweg is niet goed onderhouden, mogelijks na door lange US government shutdown die pas is stopgezet (tijdelijk).

BIG BEND NP – BACKCOUNTRY CAMPING: TERLINGUA ABAJO 1
Coördinaten: 29.198581 – 103.604668
PRIJS:12 USD per kampeer permit / max. 14 dagen, op meerdere plaatsen naar keuze (zie hoger).
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Prachtig kampeerplaatsje midden in de natuur, met mooi uitzicht op de Santa Elena kloof. Uiterst rustig!
Klein plaatsje, waar Manga maar net in past. Geen voorzieningen. Berencontainer aanwezig.
Er zijn nog 2 andere plaatsjes, langs de lusweg hier op het einde, doch met een iets minder goed uitzicht. De aanwezigheid van anderen op deze plaatsjes, is zeker niet storend, voldoende afstand.
Gelegen op 6,5 km van de asfaltweg, de helft langs Old Maverick Road, daarna langs een smalle zijweg, eerder een spoor, waarvoor een hoge ophanging noodzakelijk is. Bij of na regen wordt 4x4 vereist, diepe bandengeulen tonen aan hoe modderig het hier kan zijn. Halfweg bevindt zich een iets groter kampeerplaatsje Octillo Grove, tot daar is de ruwe weg goed te rijden, het is eveneens een mooie locatie, maar het uitzicht is minder spectaculair.
Minpunten: De weg is niet goed onderhouden, mogelijks na door lange US government shutdown die pas is stopgezet (tijdelijk). Vooral het laatste stuk naar Terlingua Abajo ligt zeer slecht.

STUDY BUTTE – INDIAN HEAD ROAD
Coördinaten: 29.333763 – 103.508108
PRIJS:12 N.v.t.
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Prachtig kampeerplaatsje midden in de natuur, met mooi uitzicht op de omgeving.
Uiterst rustig! Geen voorzieningen.
Op het einde van de Indian Head Road, bevinden zich enkele mooie kampeerplekjes, langs de kant. We kamperen hier niet alleen, doch hebben totaal geen last van de anderen, die wat verder terug aan de wegkant staan.
Deze zandweg is zeer goed te rijden, althans wanneer hij droog ligt.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Amistad NRA – Diablo East:Sanidump langs de toegangsweg, voor men de parkfee moet betalen. Drinkwaterkraantje aanwezig (doch afgesloten tijdens de US Government Shutdown).
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 29.471538 – 101.013222

Marathon RV Park – Camping:Op zoek naar drinkbaar water, worden we in het dorp Marathon steeds naar de camping doorverwezen. We stellen de vraag in het kantoortje daar, mogen water nemen.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 30.208471 – 103.254626

Big Bend NP – Rio Grande Village:Verzorgde sanidump, drinkwater voorzien.
Gelegen langs de asfaltweg, voor de kruidenierswinkel linksaf.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 29.182802 – 102.960598

Big Bend NP – Chisos Basin Campground:Verzorgde sanidump, drinkwater voorzien. Jammer genoeg zit de dump aan de verkeerde kant van het smalle eenrichtingsstraatje en moeten we Manga keren om te kunnen dumpen, nogmaals vooraleer verder te rijden naar de uitgang.
Gelegen op de camping, voor de uitgang.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 29.275596 – 103.302721

GEREDEN TRAJECT:
Del Rio – Amistad NRA: Diablo East – Rest Area voorbij Comstock, 70 km
Rustige wegen.

Comstock – Marathon, 210 km
Hwy 90, zeer rustig rijden. Mooie glooiende omgeving met zeer dor landschap, doch zeer eentonig.

Marathon – Rest Area Rd 385, 21 km
Zeer rustige weg.

Rest Area Rd 385 – Big Bend NP – Panther Junction Visitor Center – Hot Springs – Candelilla, 126 km
Goede asfaltwegen, door een mooi glooiend woestijnlandschap.
De zijweg naar Hot Springs is een nogal beschadigde gravelweg. Op het einde vormt deze een lus, zeer smal, niet geschikt voor RV’s, trailers, voertuigen met dubbele achterwielen. Voor ons goed te doen, wel zeer smal en bochtig, opletten voor uitstekende rotsen.

Big Bend NP: Candelilla – Boquillas Canyon – Rio Grande Village – Candelilla, 27 km
Bochtige, soms steile asfaltweg tot bij Boquillas Canyon.

Big Bend NP: Candelilla – Rio Grande Village – Panther Junction – Paint Gap 2, 54 km
Mooie asfaltweg in goede staat. De zijweg naar Paint Gap is smal en zanderig, bij nat weer modderig, te merken aan de diepe sporen.

Big Bend NP: Paint Gap 2 – Chisos Basin – Paint Gap 2, 37 km
Mooie asfaltweg in goede staat, die steil en bochtig het gebergte in klimt en daalt.

Big Bend NP: Paint Gap 2 – Ross Maxwell Scenic Drive – Castolon – Old Maverick Road – Terlingua Abajo, 79 km
Mooie asfaltweg in redelijk goede staat, die steil en bochtig het gebergte in klimt en daalt.
Old Maverick Road is door alle voertuigen te rijden, breder dan de meeste onverharde parkwegen. Doch ligt zeer ruw. Opnieuw valt ons op hoe slecht de parkwegen zijn onderhouden.
De zijweg naar Terlingua Abajo is smal, het eerste stuk ligt vrij goed. Doch eenmaal voorbij de eerste kampeerplek, Ocotillo Grove, wordt de weg nog smaller en bochtig. Vanaf hier zeer diepe ongelijke geulen van bandensporen, die het passeren moeilijker maken.

Big Bend NP: Terlingua Abajo – Santa Elena Canyon – Old Maverick Road – Study Butte – Indian Head Road, 40 km
De zeer ruwe Old Maverick Road is te rijden door alle voertuigen, volgens de parkrangers. Opnieuw een slecht onderhouden weg, stenig, met washboard en putten. Het middelste gedeelte van de weg is smal en technisch wat moeilijker. Vooral het kruisen van rivierbeddingen, die een stuk dieper liggen dan de weg. Adembenemende uitzichten onderweg.

EXCURSIES:
AMISTAD – NATIONAL RECREATION AREA
Natuurgebied rondom het Amistad Reservoir, een zeer grillig stuwmeer op de Rio Grande.
Boat launches en kampeermogelijkheden op meerdere plaatsen, enkele wandelpaden.
We maken 2 korte wandelingen in de Diablo East regio, tussen een grote variatie aan zuiderse planten, met mooie uitzichten op het meer.
SCORE:3/5
INKOM:4 USD per persoon per dag.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Passbeschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
INFORMATIE:
Parkbrochure en andere informatie te verkrijgen in het Visitor Center.
Coördinaten: 29.461232 – 100.975605
Ranger kantoor in de Diablo East Regio, informatie en brochure te verkrijgen.
Coördinaten: 29.476721 – 101.015601
Website: www.nps.gov/amis
Tel.: (830) 775-7491
ACCOMMODATIE:
Enkele basis campings zijn voorzien in het park.
Andere commercieel uitgebate mogelijkheden langs de doorgaande weg.
Governors Landing campground: basis camping met uitzicht op het meer, met drinkwater.
Prijs: 8 USD per nacht.
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
Doorgaande weg HWY 90, enkele zijwegen tot bij het meer.
PARKING:
Aan het einde van de zijwegen, bij de uitzichten en wandelpaden.

BIG BEND – NATIONAL PARK
Zeer uitgestrekt natuurgebied, gelegen in een mooie, glooiende woestijnomgeving. De zuidgrens wordt gevormd door de Rio Grande, eveneens de grens met Mexico. Deze stroomt door enkele diepe kloven. Centraal bevinden zich de Chisos Mountains.
Nabij de Boquillas Canyon, in het zuidoosten van het park gelegen, kan men met bootjes de Rio Grande rivier overvaren en een bezoek brengen aan het Mexicaanse dorpje Boquillas Del Carmen. Hiervoor moet men een grenspost passeren, paspoort vereist.
Rio Grande Rivier:
Op de rivier kan men met eigen kano’s varen, hiervoor is een permit nodig.
Deze is te verkrijgen in Panther Junction Visitor Center, alsook bij de 2 Visitor Centers bij de rivier (Rio Grande Village Visitor Center en Castolon Visitor Center). Te checken, deze laatste 2 zijn niet altijd open.
Hot Springs:
Oude site met warmwaterbad aan de rand van de rivier. Zeer aangename temperatuur.
Geen voorzieningen, droge toilet op de parking.
Gelegen op 600 m van de parking.
Vrij ruwe stenige weg ernaartoe, niet zeer goed onderhouden. Op het einde vormt deze een lus, niet geschikt voor voertuigen met dubbele achterwielen of voor RV’s. Kleinere campers en truckcampers kunnen deze smalle bochtige weg wel rijden, doch opletten voor uitstekende rotsen.
Coördinaten parking: 29.177599 – 102.999414
Wandelingen:
Op vele plaatsen in het park zijn wandelpaden voorzien. Hiervan mag men niet afwijken.
Doch waar zich geen paden bevinden, kan men vrij in de natuur wandelen.
Onze favoriete wandelingen:
- Boquillas Canyon Trail: kort stenig pad dat afdaalt naar een indrukwekkende diepe kloof, waar de Rio Grande doorheen stroomt. Mooie uitzichten.
Score: 5/5
Lengte: 2,3 km (retour)
Hoogteverschil: 12 m.
Coördinaten wandelparking: 29.200724 – 102.919498
- Lost Mine Trail: langs de Chisos Basin Road. Rotsig pad dat klimt naar een rotsplateautje op 2.301 meter hoogte. Schitterende uitzichten. Aanrader!
Score: 5/5
Lengte: 7,7 km (retour)
Hoogteverschil: 335 m.
Coördinaten wandelparking: 29.274492 – 103.286604
- The Window: mooie wandeling, door zeer gevarieerde natuur. Daalt af naar een kloof, tot deze naar beneden duikt over de loodrechte rotswand. Het stukje in de kloof is ietwat moeilijker, doch zeer leuk, gladgesleten rotsen, stenen trapjes, stapstenen, …
Score: 5/5
Lengte: 9 km (retour) van bij de parkwinkel / 7,2 km (retour) van op de Group camping / 7 km (retour) van voorbij de gewone camping.
Hoogteverschil: 299 m / 210 m / 152 m.
Coördinaten wandelparkings: 29.270002 – 103.300535 / 29.275029 – 103.305696 / 29.277153 – 103.303005
- Cattail Falls: bijzondere locatie aan het einde van het pad, met waterval (enkel tijdens het natte seizoen – zomer en herfst – prachtige gevulde waterval) langs zeer hoge verticale rotswand, waaronder zich glasheldere waterpoeltjes bevinden. Eerste deel is een beetje saai wandelen over een kiezelweg, doch omringd door vele plantensoorten waardoor het toch boeiend is, zou in maart schitterend moeten zijn, als vele planten in bloei staan. Daarna smal paadje, op het einde wat klauteren over grote ronde rotsen.
Score: 4/5 (het vermelden waard, wordt nergens vermeld op parkinformatie)
Lengte: 9 km
Hoogteverschil: 180 m.
Coördinaten wandelparking: 29.279704 – 103.368503
Coördinaten oude wandelparking, niet meer bereikbaar voor voertuig: 29.282886 – 103.350150
Coördinaten waterval: 29.272918 – 103.335791
- Lower Burro Mesa Pouroff: korte wandeling langs mooie rotsformaties, door droge rivierbedding, tot bij bijzondere rotswand. We vinden vooral de kleurrijke rotsen onderweg zeer mooi.
Score: 5/5
Lengte: 1,6 km
Hoogteverschil: 18 m.
Coördinaten wandelparking: 29.234015 – 103.407327
- Santa Elena Canyon:
Score: 5/5
Lengte: 2,6 km (retour)
Hoogteverschil: 26 m.
Coördinaten wandelparking: 29.167313 – 103.610357
SCORE:5/5
INKOM:30 USD per voertuig, voor 7 dagen.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Passbeschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
INFORMATIE:
Dit park kent zijn hoogseizoen tijdens de wintermaanden. In de zomerperiode zijn niet alle Visitor Centers geopend.
Panther Junction Visitor Center – Park Headquarters:mooie parkbrochure en krantje met allerhande parkinformatie (wordt al uitgereikt aan de parkingang). Interessante 3D maquette met plattegrond van het park. Parkfilm die een algemeen beeld geeft van wat het park te bieden heeft aan natuur en dieren.
Rangers programma’s worden aangeboden. Drinkwater gratis te krijgen voor tijdens wandelingen. Wij vullen er enkele 4-liter vaatjes. Wifi.
Coördinaten: 29.327479 – 103.205763
Rio Grande Village Visitor Center:klein visitor center, waar men met vragen terecht kan. Gesloten in de zomer. Drinkwater gratis te krijgen voor tijdens wandelingen. Wij vullen er enkele 4-liter vaatjes. Geen Wifi (te vinden aan de kruidenierswinkel, vlakbij).
Coördinaten: 29.184749 – 102.962064
Chisos Basin Visitor Center:klein visitor center, waar men met vragen terecht kan. Drinkwater gratis te krijgen voor tijdens de wandelingen. WIFI.
De bergwandelingen vertrekken aan de kruidenierswinkel ernaast.
Coördinaten: 29.270002 – 103.300535
Castolon Visitor Center:klein visitor center, waar men met vragen terecht kan.
Geen WIFI, geen drinkwater (dat is te vinden op de Cottonwood camping, iets verderop, niet mogelijk om camper te vullen, enkel voor flessen of kleine vaatjes).
Gesloten tijdens de zomermaanden.
Coördinaten: 29.133569 – 103.514122
Website: www.nps.gov/bibe
Tel.: (432) 477-2251
ACCOMMODATIE IN HET PARK:
Chisos Mountains Lodge en restaurant: bevindt zich in het centrale parkdeel, aan het einde van de weg naar Chisos Mountains. Wifi.
Coördinaten: 29.270002 – 103.300535
Chisos Basin Campground:basis parkcamping. 60 plaatsen, waarvan slechts 26 kunnen gereserveerd worden tussen 15 november en 31 mei, de overige zijn first come first-served. Gelegen in het centrale parkdeel, nabij het Visitor Center. Deze camping heeft zeer kleine plaatsjes, sommige gewoon aan de kant van het smalle straatje, allen zeer dicht bij elkaar. 14 USD per nacht. Toiletten. Dump station met drinkwater.
Coördinaten: 29.275596 – 103.302721
Rio Grande Village:
Winkel, benzine/diesel pomp (een stuk goedkoper dan in Marathon!), wasserette, douches. Wifi. Sanidump met drinkwater.
Coördinaten: 29.181194 – 102.957989
- commercieel uitgebate Full-Hookup camping, 25 plaatsen, waarvan 20 te reserveren zijn, de andere 5 zijn first come first-served basis, vanaf 36 USD per nacht. Zoals vaak lijkt deze camping eerder een parking, waar men naast elkaar parkeert.
Reserveren: ter plaatse in de kruidenierswinkel, telefonisch 1-877-386-4383 of 1-432-477-2293
- basis parkcamping, 100 plaatsen, 43 hiervan kunnen worden gereserveerd tussen 15 november en 31 mei, de andere zijn first come first-served, 14 USD per nacht.Toiletten.
Cottonwood: basis parkcamping, 24 plaatsen fist come first-served, 14 USD per nacht. Iets mooiere en ruimere ‘schaduw’plaatsen onder bomen langs de Rio Grande.
Droge toiletten. Geen dump, noch drinkwater voor campers. Wel water om te drinken tijdens het verblijf, waarmee flessen en kleine vaatjes kunnen/mogen gevuld worden. Generators verboden.
Coördinaten: 29.137479 – 103.524145
Info en reservatie voor de basis parkcampîngs:
Website: www.recreation.gov
Tel.: 1-877-444-6777
De parkcampings zijn tijdens de winterperiode meestal volzet!
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
In het park bevinden zich lange onverharde wegen, die meestal vrij ruw liggen. Voor de meeste trajecten is een hoge ophanging vereist, vaak zelfs 4x4. Tijdens of na regen zijn een aantal ervan moeilijk of zelfs niet te rijden.
Over de toestand en berijdbaarheid van deze wegen kan men informatie verkrijgen in de verschillende Visitor Centers.
Wanneer wij in het park zijn, valt op dat deze wegen niet echt goed onderhouden zijn.
Parkweg Permission Gap (parkingang) – Panther Junction:asfaltweg in goede staat, sluit aan op Rd 385 vanuit Marathon. Totale Lengte: 42 km.
Parkweg Panther Junction – Rio Grande Village – Boquillas Canyon:asfaltweg in goede staat, glooiend en vrij bochtig hier en daar.
Parkweg Chisos Basin Road:asfaltweg in goede staat, bochtig en vaak steil. Eindigt midden in het rotsgebergte, bij Chisos Basin.
Ross Maxwell Scenic Drive:asfaltweg in vrij goede staat, gaat langs en doorheen Chisos Mountains, bochtig en soms steil. Leidt naar Castolon en Santa Elena Canyon. De mooiste weg in het park, met vele schitterende uitzichten. Lengte: 35 km.
Eindigt aan Santa Elena kloof, van daar gaat enkel een onverharde weg verder, Old Maverick Road, naar de Maverick Junction. De meeste bezoekers keren terug.
Old Maverick Road:deze zeer ruwe onverharde weg is bereidbaar door alle voertuigen, volgens de parkrangers. Doch hiervoor zou de weg wat beter mogen onderhouden worden. De stenige weg, met washboard en putten, doet een voertuig danig schudden en daveren. Het middelste gedeelte van de weg is smal en technisch moeilijk. Vooral het kruisen van rivierbeddingen, die tot 1 meter dieper liggen dan de weg. Hierbij moet men zeer schuin en steil afdalen/opklimmen naar/van de rivierbodem, een uitdaging voor voertuigen met een hoog zwaartepunt.
We raden deze route vooral aan, omwille van de adembenemende uitzichten onderweg.
Lengte/ 21 km.
PARKING:
Parkings aan het Visitor Center, bij wandelingen en uitzichten langs de parkwegen.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Del Rio»

Texas, Big Bend NP (65)

26 Januari 2019 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 16 Maart 2019

  • Big Bend NP, Chisos Mountains, Window Trail, wande
  • Big Bend NP, Ross Maxwell Scenic Drive, Cattail Fa
  • Big Bend NP, Tarantula spin langs de weg
  • Big Bend NP, Ross Maxwell Scenic Drive, Cattail Fa
  • Big Bend NP, omgeving Hot Springs

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking