Reisverhaal «Texas, Guadalupe Mountains NP»

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 08 December 2018 - Laatste Aanpassing 03 Maart 2019

8 november – 10 december 2018.      

Traject: Las Cruces – El Paso – Guadalupe Mountains NP – staatsgrens Texas / New Mexico – Whites City

Texas Algemeen
Bijnaam Lone Star Statestaat voor Texas (afk. TX), gelegen centraal in het zuiden van de USA. Dit is de 2degrootste staat van het land, zowel qua oppervlakte (na Alaska) als qua bevolkingsaantal (na California). Zijn 28,3 miljoen inwoners, leven op 696.241 km² (22,8 x Belgie). Austin is de hoofdstad, de grootste is Houston (2degrootste van de USA). Andere belangrijke steden zijn Dallas en San Antonio (2degrootste stad in Texas, 7degrootste in de USA).

Texas is in de eerste plaats een landbouwstaat, maar even belangrijk voor de economie zijn de olie- en gasindustrie, alsook uraniummijnen. Rondom liggen de staten Louisiana, Arkansas, Oklahoma, en New Mexico, in het zuiden grenst Texas aan Mexico en de Golf van Mexico. Het landschap van Texas wordt beheerst door woestijn, moerassen, naaldboomwouden, bergen en kust. Guadalupe Peak is het hoogste punt met 2.667,4 m.

In deze staat kent men 2 tijdzones, met grotendeels de centrale tijdzone, het uiterste westen leeft in de Mountain tijdzone. Er is geen officiële staatstaal. Engels wordt het meest gesproken, Spaans komt op de 2deplaats.

Oorspronkelijk leefden hier indianenstammen, o.a. Apachen en Comanche. In 1528 kwam de eerste Europeaan aan land na schipbreuk, een Spanjaard. Het gebied maakte daarna deel uit van de Spaanse kolonie Nieuw Spanje. Van 1685 tot 1689 werd het toegevoegd aan de Franse kolonie Fort-Saint-Louis. Vanaf de Mexicaanse onafhankelijkheid in 1821, maakte Texas deel uit van Mexico. Tot de staat in 1845 als 28stewerd toegevoegd aan de USA.

Texas ligt op dezelfde breedtegraad als Marokko. Het grootste deel van de staat kent dagelijkse zomertemperaturen die schommelen rond de 32°C, in de winter is dat gemiddeld 17°C. Regelmatig wordt dit gebied geteisterd door tornado’s en orkanen.

Vanuit Las Cruces is het niet ver meer naar de staatsgrens met Texas. Daar gaan we even binnen bij het Texas Travel Information Centervoor wat informatie over de staat en een wegenkaart.

Niet ver voor de stad El Paso, bevindt zich een Outlet winkelcomplex. Vorig jaar bezochten we zo eentje, onverwacht vonden we er zeer aantrekkelijke winkels met de nieuwste collecties aan sterk verminderde prijzen. Ditmaal echter is het teleurstellend. Er worden enkel overschotjes verkocht, in echte rommelige winkels.

Guadalupe Mountains NP
Na een lange eentonige rit over de Texas Mountain Trail, zien we in de verte de compacte bergketen Guadalupe Mountains opduiken. Als een eiland in de woestijn. Hoog boven het gebergte torent El Capitan uit, een brede hoge rotszuil. In deze bergketen bevindt zich Guadalupe Peak, met 2.667 meter, de hoogste top van Texas. Voor de weg opklimt naar de ingang van Guadalupe Mountains National Park, rijden we door een mooie witte zandvlakte. Gedaan met de monotonie.

Het is middag wanneer we in het park aankomen. We kunnen nog gaan wandelen, al moeten we ermee rekening houden dat het om 17 u donker wordt, het is winter. Onze keuze valt op de veelbelovende wandeling naar Devil’s Hall. Een stenig pad brengt ons naar een droge rivierbedding, of Wash-Out. Deze moeten we volgen, er is niet langer sprake van een pad. Grote witte, ronde rotsblokken liggen overal in de bedding, we moeten ze omzeilen of eroverheen klauteren. Op het einde staan we voor een hoge rotswand. Hier klimmen we een smalle kloof in, via een steile natuurlijke rotstrap, gevormd door geërodeerde horizontale rotslaagjes. Aan het einde van de kloof bevindt zich Devil’s Hall, een unieke plek. Op terugweg komen we 3 elks(soort hertjes) tegen, ze blijven ons een poosje staan aankijken, voor ze het hazenpad kiezen.

Als tweede wandeling kiezen we voor de Mc Kittrick Canyon. Hiervoor moeten we op een andere plaats het park inrijden. Via een goed onderhouden kiezelpad wandelen we de kloof in. Onderweg moeten we enkele wash-outskruisen, door 2 ervan stroomt wat water. Dikke keien laten ons toe telkens met droge voeten de overkant te bereiken.
Pratt Cabin (anno 1931) is een mooi onderhouden huisje, in een schaduwrijke omgeving. De deur is gesloten, maar door het raam zien dat het binnen sober is ingericht, met een salon, tafel en stoelen, enkele bedden met propere matrassen. We vermoeden dat het in de zomer wordt gebruikt. Op de veranda staan een aantal schommelstoelen waar we niet aan kunnen weerstaan …
Verder brengt het pad ons naar The Grotto, een klein kalkstenen grotje met druipstenen. Hier is een picknickplaats met stenen tafels en banken, waar we onze lunch verorberen in het gezelschap van enkele elks. Eentje komt zelfs heel dichtbij, het lijkt echt niet bang, en dit terwijl we aan het babbelen waren toen we ze zagen aankomen. We hebben de indruk dat het diertje zoekt naar etensresten, wellicht zijn ze eraan gewend dat mensen hier picknicken.
Iets verderop staat Hunter Line Cabin(anno 1927), ook een klein huisje dat er nog goed uitziet. Doch binnenin is het niet onderhouden, de wanden zijn kaal door de ouderdom. We vinden deze locatie eigenlijk mooier dan de vorige.
Een zijpad leidt omhoog, naar Mc Kittrick Ridge, 2.352 meter hoog. Dit vergt een lange klim, het eindpunt is te ver af om in 1 dag te wandelen. Ter plaatse is een kampeerplekje voor tentjes voorzien.

Na onze wandeling rijden we opnieuw even New Mexico in, op weg naar onze volgende bestemming, Carlsbad Caverns NP. Na de zeer lawaaierige slaapplaatsen de 2 vorige nachten, vinden we vandaag een heerlijk rustig plekje in de natuur, op een BLM grond aan Whites City.

OVERNACHTINGEN:
EL PASO – WALMART PARKING
Coördinaten: 31.775566 – 106.384195
PRIJS:N.v.t.
SCORE:1/5
COMMENTAAR:
Drukke winkelparking, we staan hier niet alleen te overnachten. Toiletten in de winkel. Zwakke Wifi op de parking.
Minpunten: Zeer veel lawaai van druk (vracht)verkeer op de autoweg vlakbij.

GUADALUPE MOUNTAINS NP – REST AREA BUITEN HET PARK
Coördinaten: 31.960879 – 104.679001
PRIJS:N.v.t.
SCORE:1/5
COMMENTAAR:
Parking van een Rest Area, langs de doorgaande weg. Toiletten in het gebouw. Er zou WIFI zijn, doch we vangen op de parking geen signaal op. Volgens informatie die we op het internet vinden, mag men in Texas gedurende 1 nacht op een Rest Area slapen.
Minpunten: Geluiden van (vracht)verkeer op de weg.

SANI DUMP:
Flying J Travel Plaza, Anthony – truckstop:Drinkwaterkraantjes tussen de benzine pompen. Tijdens de winterperiode worden deze afgesloten. De supervriendelijke mannen aan de kassa tonen het kraantje aan de gevel, rechts van de toegangsdeur tot het winkeltje. Vrij lange waterslang nodig. Mocht onze waterslang niet voldoende lang zijn, dan mochten we hun verwittigen, ze zouden die van de winkel dan uithalen. Geen sanidump.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 31.996482 – 106.578676

Sunland Park, El Paso – Racetrack en Casino:Sanidump (geen drinkwater) aan de rand van de parking, bij de Racetrack Drive. Aan het andere uiteinde van de parking zijn enkele kampeerplaatsen met elektriciteit en water (15 USD per nacht). Ingeval hier een plaats vrij is, kan men er drinkwater nemen.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 31.803700 – 106.555900

GEREDEN TRAJECT:
Las Cruces – staatsgrens New Mexico / Texas – El Paso, 91 km
Higway 10 is een vrij drukke weg, vooral rond de stad is het zeer druk, met veel op- en afritten.

El Paso – Guadalupe Mountains NP – Rest Area, 184 km
De Texas Mountain Trail (hwy 62 / 180) is een lange weg vanuit El Paso in Texas naar Carlsbad in New Mexico, via Guadelupe Mountains NP. Vlotte weg, met regelmatig een 2derijstrook voor trager vervoer.

Rest Area – Guadalupe Mountains NP, Mc Kittrick Canyon – staatsgrens Texas / New Mexico – Whites City, BLM, 54 km
Voor de staatsgrens met New Mexico, gaat het meeste vrachtverkeer rechtsaf en wordt het wat rustiger op de weg. De BLM zijweg aan Marker 10 is goed onderhouden, een zandweg met grote keien.

EXCURSIES:
GUADALUPE MOUNTAINS – NATIONAL PARK
Mooie compacte rotsbergketen, die hoog boven de omgeving uittorent. Een aantal mooie wandelingen zijn hier voorzien, van gemakkelijk tot zeer moeilijk. In het Visitor Center is een blaadje te verkrijgen met summiere informatie hierover, de rangers beantwoorden bijkomende vragen.
Wandelingen:
- Devil’s Hall:Pittige wandeling, door oneffen parcours. Leidt naar een bijzondere locatie, met natuurlijke rotstrap en een hoge smalle kloof op het einde. Lengte: 6,5 km (retour), we doen hierover 2 u. Hoogteverschil: 210 m.
Coördinaten wandelparking: 31.896050 – 104.827050
- Mc Kittrick Canyon:Mooie wandeling door een brede kloof met zuiderse begroeiing, omringd door prachtige rotsbergen. Leidt naar Pratt Cabin en Hunter Line Cabin, alsook naar een kleine grot. Enkele rivierbeddingen te kruisen, doch niets moeilijks. Lengte: 11,6 km, we doen hierover minder dan 3 u. Hoogteverschil: 110 m. Aanrader!
Coördinaten parking: 31.977257 – 104.751953
- Enkele wandelingen klimmen naar toppen en uitzichten, deze gaan over langere afstanden, de hoogteverschillen zijn groot. Vb. Guadalupe Peak (13,5 km retour, 860 meter hoogteverschil), Mc Kittrick Ridge (12 km enkel, 830 meter hoogteverschil), Permian Reef Trail (13,5 km, 610 meter hoogteverschil), El Capitan Trail (7 km enkel, 200 meter hoogteverschil).
SCORE:4/5
INKOM:5 USD per persoon, voor 7 dagen.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Passbeschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
INFORMATIE:
Pine Springs Visitor Center: mooie parkbrochure en blaadje met summiere wandel informatie. Mooie uitstalling met informatie over de natuur en de dieren in het park, opgezette dieren.
Parkfilm met foto’s van het park, soms mooie details. Ondertussen vertelt men over het ontstaan van dit gebergte.
Coördinaten: 31.894331 – 104.821751
Website: www.nps.gov/gumo
Tel.: (915) 828-3251
ACCOMMODATIE:
In het park bevindt zich een basis camping: Pine Springs Campground
Deze is gelegen aan het einde van de geasfalteerde weg en maakt eigenlijk deel uit van de wandelparking. Stelt niet meer voor dan parkeerplaatsen, de meeste gewoon op een rij naast elkaar. Toiletten. Slechts bij enkele plaatsjes is een picknicktafel en –banken voorzien.
We blijven hier niet, er staat een zware generator luid te ronken naast het toiletgebouwtje. Ook gebruiken enkele kampeerders hun generator. Zeer storend!
Prijs: 8 USD per nacht.
Coördinaten: 31.896050 – 104.827050
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
Op enkele plaatsen gaat een korte asfaltweg het park in, waarbij het Visitor Center, de camping, enkele bezienswaardigheden en de wandelingen te bereiken zijn. De parkwegen worden ’s nachts gesloten met een poort.
PARKING:
Parkings aan het Visitor Center, de wandelingen en bezienswaardigheden.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Las Cruses (2)»

Texas, Guadalupe Mountains NP (12)

08 December 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 16 Februari 2019

  • Guadalupe Mountains NP, McKittrick Canyon Trail
  • Guadalupe Mountains NP, Devil's Hall Trail
  • Guadalupe Mountains NP, Devil's Hall Trail
  • Guadalupe Mountains NP, McKittrick Canyon Trail
  • Guadalupe Mountains NP, McKittrick Canyon Trail

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking