Reisverhaal «Tok - Glennallen - Valdez»

Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | 0 Reacties 01 Juli 2015 - Laatste Aanpassing 15 Juli 2015

Traject: 1 – 4 juli 2015     

Deadman Lake – Tok – Gakona – Glennallen – Copper River Valley – Worthington Glacier – Thompson Pass – Bridal Veil Falls – Horsetail Falls – Valdez     

In het plaatsje Tok kunnen we eindelijk nog een keertje boodschappen doen in een kleine, weliswaar dure, supermarkt. Dit komt goed uit, want we zitten door onze voorraad. Er zijn opvallend weinig voedingswinkels in het noorden van Canada en Alaska. Bovendien zijn er strenge beperkingen opgelegd i.v.m. het meenemen van verse voedingswaren bij het overschrijden van de landsgrenzen. Tot hiertoe hebben we niet veel vragen gekregen, laat staan een controle van onze kasten, maar we proberen ons toch aan de regels te houden.

Aan een benzinestation wordt een gratis carwash aangeboden, ook daarvan maken we dankbaar gebruik en geven onze Manga voor het eerst een douche. We dumpen er eveneens ons afvalwater en vullen het drinkwater reservoir. Dit zijn de aspecten die horen bij het reizen met een camper, voor ons nieuw, maar het went vlug.

Hier verlaten we de Alaska Highway, om richting Valdez te rijden, opnieuw een kustlocatie. Het eerste deel van de Tok Cut-Off Highway wordt nog steeds omgeven door dicht bebost gebied. Wanneer we wat hoger een heuvel oprijden, kijken we op een kleurrijke lappendeken, van pril groen over bruin tot zwartgeblakerd. Vele brandhaarden hebben in dit gebied huisgehouden, een normaal verschijnsel tijdens de zomer in de bossen van Alaska. Overal worden rapporten opgehangen over de actuele branden die in de regio woeden. Vaak zijn deze slechts beperkt, ze worden niet steeds geblust, maar ‘onder controle’ gehouden. De branden hier zijn goed voor de plantengroei, werken vernieuwend. Het mooie paarse Fireweed schiet als eerste terug op na een brand, Cotton Grass hoort eveneens bij de planten die snel teruggroeien na een brand. We komen steeds dichter bij een bergketen, die ons scheidt van de kust. Hier en daar stoppen we voor het uitzicht.

Aan Gakona komen we uit op de Richardson Highway, die Fairbanks verbindt met Valdez. Een stukje verder bereiken we Glennallen, een iets groter plaatsje. Opnieuw vinden we hier een visitor center, een supermarkt en een bibliotheek. In Alaska zijn het deze laatste die we zoeken voor een internet verbinding, de toeristenkantoren bieden dat meestal niet, dit in tegenstelling tot Canada.

Niet ver voorbij Glennallen stoppen we bij een uitzicht op de diep ingesneden, meanderende Copper River. In de verte kijken we op de besneeuwde bergtoppen van de Wrangell Mountains. Weerom een mooie plaats om te overnachten.

Het Wrangel-St. Elias NP is het grootste Nationale Park van Amerika en behoort samen met Kluane NP (Yukon, Canada), Tatshenshini-Alsek NP (British Colombia, Canada) en Glacier Bay NP (Alaska, US) tot het geheel van 4 natuurparken, die samen door Unesco zijn erkend. Zoals reeds eerder vermeld, is dit het grootste aaneensluitende gletsjergebied ter wereld, op de poolgebieden na.
We informeren ons over de wandelmogelijkheden bij het visitor information center aan de Copper Valey. Het klinkt allemaal zeer aantrekkelijk, vooral de wandeling naar de voet van één van de minstens 250 gletsjers die dit park telt, het juiste aantal heeft men nog niet kunnen bepalen.

De film over het gebied met zijn vele gletsjers, geeft ons nog meer zin om ver het park in te geraken. We bevinden ons nu aan de rand hiervan, slechts twee wegen leiden het nationale park in. Maar dat is voor later, na ons bezoek aan Valdez en omgeving, plannen we er zover mogelijk in te rijden.

Een ranger vertelt over het ontstaan van Alaska, dat een geheel vormt van verschillende landplaten die ooit van ver zijn samengedreven over zee. Dit ligt aan de basis van de vele kleuren gesteenten en gevarieerde ondergrond, die we reeds eerder tegenkwamen tijdens onze wandelingen. Er is zelfs een deel van tropische oorsprong.
We maken nog een wandeling in de omgeving, samen met duizenden muggen, vooraleer onze weg verder te zetten. Jammer dat het uitzicht door wolken wordt belemmerd, van hieruit zijn bij helder weer de Mt. Wrangell, nog lichtjes actieve vulkaan, en de Mt. Drum (3.663 meter hoog) uitgestorven vulkaan waarvan bij uitbarstingen grote delen zijn afgebroken, in de verte te zien.

Via een oud stuk van de highway maken we een ommetje door de Copper Valley. We stoppen aan het mooie Willow Lake met zijn witte zwanen, die in deze regio hun thuisbasis hebben. We zagen ze al op meerdere meren. Verder volgen we de oliepijplijn, die vanuit het hoge noorden door het binnenland naar Valdez loopt, om daar olietankers te bevoorraden met als bestemming de ‘lower 48’. Dit is hoe de Verenigde Staten worden genoemd, met uitsluiting van Hawaï en Alaska.

Stilaan worden we omringd door gletsjers, waar we ook kijken. Een kort wandelpad vertrekt naar de voet van de Wortington Glacier, jammer dat er zoveel steengruis op ligt, waardoor zijn mooie blauwe kleur is bedekt. Informatieborden tonen de evolutie van deze wegtrekkende gletsjer, opnieuw een gevolg van de opwarming van de aarde. We bekijken hoe ver de gletsjer kwam, toen we hier stonden 20 jaren geleden, tijdens onze huwelijksreis, een immens verschil. Toen reikte deze tot aan de parking, moesten we er niet naartoe wandelen …

Boven de Thompson Pass stoppen we voor het uitzicht en wandelen over een rotsheuvel midden in de vlakte. Zo hebben we uitzicht rondom, met overal gletsjers. Weerom speelt het weer ons parten, meer en meer wolken komen rond de bergtoppen hangen en het zicht benemen. Bij het afdalen van deze bergpas, komen we door een kloof, met de prachtige watervallen Bridal Veil Falls en Horsetail Falls.

OVERNACHTINGEN:
TOK CUT-OFF HIGHWAY – MILE 92
Coördinaten: 63.013395 – 143.376084
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Parking aan de wegkant, iets verder van de wegkant. Geen faciliteiten.
Minpunten: Zichtbaar van op de weg, geluiden van het voorbijrijdend verkeer.

GLENNALLEN – VIEWPOINT COPPER RIVER
Coördinaten: 62.079477 – 45.435012
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Parking aan een uitzicht op de Copper River, met op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Wrangell Mountains. Niet zichtbaar, maar toch niet ver van de wegkant, gescheiden door een strook bomen. Geen faciliteiten. We krijgen hier een aantal buren, zelfs een auto met een tent, de plaats is immers zeer geschikt voor vrij kamperen.
Gelegen langs de Richardson Highway, richting Valdez.
Minpunten: Geluiden van de weg, vallen weg tijdens de nacht.

RICHARDSON HIGHWAY – HISTORIC SITE
Coördinaten: 61.289947 – 145.275061
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Rest Area met toiletten en banken, een stukje van de weg af, gescheiden door een bosje. Rustige plaats, het verkeer is hoorbaar in de verte. De vorige nacht hebben we reeds ervaren dat dit wegvalt tijdens de nacht. Ook hier krijgen we een buur.
Minpunten: /

RICHARDSON HIGHWAY – MILE 12
Coördinaten: 61.059068 – 145.929898
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Ruime plaats aan onbetekenend onverhard zijweggetje van de Richardson Highway. Vrij rustig, beetje van de grote weg verwijderd, toch horen we nog het verkeer al valt dit stil ’s nachts. Geen faciliteiten.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Tok, Nothern Energy Crop.: ruim dumpstation achter een pompstation, met drinkwatervoorziening.
Prijs: Gratis wanneer na een tankbeurt.
De prijs van de benzine is hier iets goedkoper dan bij de andere pompen in Tok.
Ook de carwash mag gratis worden gebruikt, na een tankbeurt.
Ligging: Langs de Alaska Highway, voorbij het centrum van Tok, aan de rechterkant.
Coördinaten: 63.33742 – 143.00835

GEREDEN TRAJECT:
Deadman Lake – Tok – Tok Cut-Off Hwy, 163 km.
Alaska Hwy, N° 1 – Tok Cut-Off Hwy, n° 1
Zeer mooie rustige route doorheen een bosrijk gebied, met meertjes en riviertjes, weids uitzicht.

Tok Cutt-Off Hwy – Gakona – Glennallen, 188 km.
Tok Cut-Off Hwy, n° 1 – Richardson Hwy, n° 4
Zeer mooie rustige route doorheen een bosrijk gebied, met meertjes en riviertjes, weids uitzicht. Hier en daar passeren we een klein dorpje. Op de achtergrond een besneeuwde bergketen. De Tok Cut-Off Hwy ligt er grotendeels niet zo goed bij, vele oneffenheden, vaak is het wegdek diep weggezakt, zowel in de rijrichting als dwars, als een golvende zee.

Glenallen, viewpoint Copper River – Wrangell-St. Elias NP Visitor Center – Copper River Valley – Old Richardson Highway – Willow Lake – Pipeline uitzicht – Historic Site, 107 km.
Richardson Hwy, n° 4
Zeer mooie rustige route doorheen een bosrijk gebied, met meertjes en riviertjes, weids uitzicht. Op de achtergrond een besneeuwde bergketen, Wrangell-St.Elias NP. Eerst rijden we door de Copper River Valley, daarna volgen we de pijplijn die van Valdez het binnenland in loopt.

Historic Site – Worthington Glacier – Thompson Pass – Bridal Vail Falls – Mile 12, 64 km.
Richardson Hwy, n° 4
Zeer mooie rustige route, doorheen een vallei met meertjes, riviertjes en watervallen, omringd door gletsjers.

EXCURSIES:
WRANGELL-ST. ELIAS NP VISITOR CENTER
Info te verkrijgen over het NP. Elk uur toont men een film over het park met zijn vele gletsjers. Rangers komen enkele keren per dag praten over boeiende onderwerpen. Een korte luswandeling leidt doorheen het bos en terug langs de rand van de vallei.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het visitor center.
ERNAARTOE EN TERUG:
Richardson Hwy, korte afslag. Aangeduid.

WORTHINGTON GLACIER
Gletsjer tot waar men dichtbij kan wandelen.
Op de parking staan informatieve borden over gletsjers. Overnachten is toegestaan.
Coördinaten afslag: 61.10033 – 145.42302
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het begin van het wandelpad. Aangeduid met bruin bord.
ERNAARTOE EN TERUG:
Richardson Hwy.

THOMPSON PASS – KORTE WANDELING
Mooie route met schitterende uitzichten op de omringende gletsjers.
We maken een korte wandeling over een rotsheuvel die naast de weg in de vallei uitsteekt. Uitzicht rondom !
Coördinaten wandeling: 61.07446 – 145.43656
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Langs de kant van de weg, aan het begin van een wandelpad.
ERNAARTOE EN TERUG:
Richardson Hwy.

BRIDAL VEIL FALLS – HORSETAIL FALLS
Twee mooie watervallen aan de wegkant.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan beide watervallen.
ERNAARTOE EN TERUG:
Richardson Hwy.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Old Tok road»

Tok - Glennallen - Valdez (13)

01 Juli 2015 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 15 Juli 2015

  • Richardson Hwy
  • Richardson Hwy, Worthington Glacier
  • Worthington Glacier
  • Worthington Glacier
  • Richardson Hwy

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking