Reisverhaal «Utah, Bonneville Salt Flats»

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 26 September 2018 - Laatste Aanpassing 12 November 2018

26 – 27 september 2018     

Traject: Brigham City – Bonneville Salt Flats – Bonneville Speedway – Silver Island Mountains     

Bonneville Salt Flats      
We vervolgen onze route door Utah en komen in een droog woestijnachtig gebied. Voorbij Clinton rijden we de ganse tijd door uitgestrekte zoutvlaktes, met hier en daar een verwerkingsstation. Op een aantal plaatsen hebben passanten getracht de eentonigheid te breken, door aan de rand van de weg figuurtjes te plaatsen. Vaak gevormd door lege flesjes rechtop in het zout te stoppen. De meest grappige zijn een soort draak en een grote haai die boven het zout uitsteken als zou dat een watervlakte zijn. Eenmaal staat een monument in de vlakte, in de vorm van een moderne boom met grote kleurrijke bollen aan zijn takken. Stoppen mag er enkel in nood …

Deze zoutvlaktes ontstonden lang geleden, door het langzaam verdampen van Lake Bonneville, een zoutmeer. Aan het einde van de zoutvlaktes bevinden zich de Bonneville Salt Flats (178 km²), waar voertuigen vrij toegang hebben tot de zoutvelden. Dit gedeelte van de zoutvlaktes is in handen van Bureau of Land Management (BLM), een organisatie van de federale overheid van de USA die terreinen in staatseigendom beheert. Als recreatiedomeinen staan deze ter beschikking van de ganse bevolking. Men kan er vrij gebruik van maken voor meerdere doeleinden. Voor ons zijn het de meest aantrekkelijke kampeerplaatsen.

Bonneville Speedway maakt daarvan deel uit. In 1896 werd voor het eerst aan de mogelijkheid tot racen op de zoutvlaktes gedacht, men organiseerde een wedstrijd voor koetsen en fietsen. In 1911 werd voor het eerst een Packard automobiel gebruikt. Een eerste snelheidsrecord werd genoteerd in 1914 door een Blitzen Benz, met 227 km/u. Daarop volgden er nog meerdere, waaronder in 1960 het 24 u volhouding snelheidsrecord van 259 km/u. In deze periode haalden raketvoertuigen snelheden van 965 km/u en meer.

Elke zomer wordt hier op de zoutvlakte een racecircuit voorbereid door BLM, 24 meter breed en 16 km lang. Hierop houdt men wedstrijden, met nog steeds als disciplines snelheid en uithouding. Dit parcours is open voor publiek, wie dit wenst kan hier zijn snelheid eens opdrijven … we zien een auto aan 180 km/u rijden, de jonge man vertelt ons nadien fier zijn snelheid.

Vlakbij liggen de Silver Island Mountains. We kiezen er een leuk slaapplekje aan de voet van de grillige rotsbergen met uitzicht op de zoutvelden. Zee rustig en leuk om te wandelen.

OVERNACHTINGEN:
BONNEVILLE SALT FLATS – BLM SITE
Coördinaten: 40.773302 – 113.981779
PRIJS: Gratis.
BLM gebieden in de USA zijn – vaak uitgestrekte – natuurgebieden, in nationaal beheer. Ze staan ter beschikking van het volk, voor allerlei gebruik. Zo mag men er meestal vrij kamperen.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Zeer rustig plaatsje aan de rand van de Silver Island Mountains, met uitzicht op de Bonneville Salt Flats. Een gravelweg leidt ernaartoe. Men mag hier verspreid kamperen, gedurende maximum 14 dagen. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Willard – FJ Plaza: Drinkwater te vinden tussen de brandstofpompen voor vrachtwagens.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 41.424020 – 112.051770

Clinton – Powerline Park: 3-dubbel dumpstation, spoelwater beschikbaar. Drinkwater is niet afzonderlijk voorzien, we gebruiken nooit het water bij de dump zelf, kwestie van hygiëne.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 41.138830 – 112.059490

GEREDEN TRAJECT:
Brigham City – Willard – Clinton – Bonneville Salt Flats – Silver Island Mountains, 284 km
Vanuit Brigham City rijden we via de drukke stad Clinton naar Silver Island Mountains. De laatste 100 km rijden we voortdurend tussen de zoutvlaktes.

EXCURSIES:
BONNEVILLE SALT FLATS – BONNEVILLE SPEEDWAY
Racecircuit op de zoutvlakte, waar wedstrijden worden gehouden qua snelheid en uithouding. Dit gedeelte van de zoutvlakte is toegankelijk voor publiek, wie wil kan er een ritje op maken.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het einde van de asfaltweg, midden de zoutvlaktes, waar het Speedway circuit start.
Coördinaten: 40.762725 – 113.896297

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Brigham City (3)»

Utah, Bonneville Salt Flats (12)

26 September 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 12 November 2018

  • Bonneville Salt Flats, omgeving slaapplaats
  • Bonneville Salt Flats
  • Bonneville Salt Flats, omgeving slaapplaats
  • Bonneville Salt Flats
  • Bonneville Salt Flats, Bonneville Speedway

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking