Reisverhaal «Utah – Hovenweep National Monument»

Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | 0 Reacties 18 December 2016 - Laatste Aanpassing 27 Februari 2017

18 – 19 december 2016     

Traject: Canyonlands NP – Monticello – Grens Utah/Colorado – Pleasant View – Grens Colorado/Utah – Cajon Lake – Hovenweep NM – Blanding     

Canyonlands NP, the Needles naar Hovenweep NM     
Wanneer we Canyonlands NP verlaten, worden we al vlug verrast door een vrij dikke laag sneeuw rondom ons. Het is raar, in het park zagen we de vorige dagen amper enkele vlokjes vallen, laat staan dat er iets bleef liggen. Hiervoor hebben we geen verklaring, we zijn zo dichtbij en bevinden ons quasi op dezelfde hoogte, 1.550 meter. De weg is op vele plaatsen bedekt met een laag ijs, vooral op schaduwplaatsen achter rotsen of bomen.

Eenmaal op de hoofdweg, klimmen we langzaam tot 2.151 meter, om verder te rijden op een lichtjes glooiende hoogvlakte. In het plaatsje Monticello stoppen we om te tanken en de propaanflessen te laten vullen. De verwarming verbruikt veel nu het zo koud is. Winkelen mogen we vergeten, het is zondag, het kleine supermarktje is gesloten. Het is middag, op onze thermometer zien we -7°C.

Om niet tweemaal dezelfde weg te moeten rijden, zullen we een klein stukje de staat Colorado inrijden. In Pleasant View, ook zo’n ingeslapen dorpje, waar zelfs geen winkel te bespeuren is, slaan we af richting Hovenweep National Monument. We komen op een landweg, in de een vlakte staan verspreid wat boerderijen. En zoals gevreesd, deze rustige weg is niet sneeuwvrij. De zon doet haar best, doch er ligt nog veel ijs op het wegdek.

Overal staan grote kuddes koeien in de sneeuw, we vragen ons af of die dieren nog iets te grazen vinden. Op een heuveltje staan 8 hertjes. We stoppen en blijven eventjes kijken, tot ze wegrennen. Langzaamaan dalen we een beetje. Dit merken we vooral aan de sneeuwlaag die wat dunner wordt, het ijs op de weg vermindert. Een 10-tal kilometers voor we ons doel bereiken, rijden we een zandweg in en vinden een ideaal slaapplaatsje. Vannacht wordt volgens het weerbericht -16 °C verwacht …

Hovenweep National Monument
Rondom een grote kloof bevinden zich een aantal ruïnes van oude gebouwen. Grote huizen, torens en zelfs een kasteel werden hier gebouwd in de periode 1230 – 1275. De torengemeenschap maakte deel uit van een vrij groot netwerk van prehistorische dorpjes, verspreid in deze regio. Hier woonden een groot aantal mensen, ze maakten deel uit van de Pueblo cultuur. Ze leefden van de landbouw, verbouwden maïs, graan, bonen, … zelfs katoen. Dit was mogelijk dankzij het water van de kleine bron aan het begin van de canyon. Ook werd regenwater op de hoger gelegen plaatsen verzameld in een soort reservoirs, achter enkele dammetjes. Ze hielden kalkoenen en honden als huisdieren.

We maken de rondwandeling, met een folder waarin alle aandachtspunten worden beschreven. Opnieuw zien we hier de typische voorraadgebouwtjes, die tussen horizontale spleten langs verticale rotswanden zijn gebouwd.

Blijkbaar hadden de Puebloans een bijzondere aanleg voor bouwprojecten. De oude gebouwen waren meerdere verdiepingen hoog en stevig, opgetrokken uit rotsstenen en hout, met gebruik van moddercement. Ze hebben verschillende geometrische vormen. Een aantal handigheden zijn nog steeds in gebruik bij de hedendaagse architectuur.

Het verhaal rond deze site intrigeert ons. De vraag is ‘waarom’ deze vreemde torengebouwen hier werden opgericht. Hier woonden geen edellieden, noch rijke mensen. Men veronderstelt dat het een manier was van zich te verdedigen, of om zich voor te doen als een rijk en sterk volk.
Ook werd nooit ontdekt ‘waarvoor’ ze werden gebruikt. Observatie van de omgeving, communicatie, verdediging van de gemeenschap, ceremoniële activiteiten, woonst, … of een mix van dit alles ?
Zeer plots zijn deze volkeren verdwenen uit de regio, het is niet geweten waarom of waar ze naartoe trokken. Er zijn een aantal stellingen, maar geen bewijs.

OVERNACHTINGEN:
HOVENWEEP NM – CAJON LAKE (BLM)
Coördinaten: 37.416796 – 109.055546
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Mooie en uiterst rustig plekje langs een zandweggetje, zijweg van de Hovenweep Access Road, een 10-tal km voor Hovenweep NM. We bevinden ons op BLM terrein, al staat er nergens informatie over vrij kamperen, normaal gezien is dat steeds toegestaan, tenzij anders vermeld. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

BLANDING – RECAPTURE RESERVOIR RECREATION AREA
Coördinaten: 37.666848 – 109.443550
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Mooie en rustig plekje aan het einde van een weg, langs de oever van een groot meer, waarin men kan varen en zwemmen in de zomer. Enkele kampeerplekjes zijn hier verspreid te vinden rond een open zandplein, met vuurringen. Vuilnisbak en droge toilet. Nabij Blanding.
Minpunten: /

HOVENWEEP - CAMPGROUND
Coördinaten: 37.383008 – 109.071255
PRIJS: 10 USD per nacht.
Gratis tijdens de wintermaanden, vanaf 15 november tot 31 februari.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Rustige basis camping, met 30 mooie plaatsjes met picknickbanken en vuurringen. Toiletten, water en vuilnisbakken zijn voorzien. We kamperen hier niet, het park is volledig te bezichtigen in een tweetal uren.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Blanding – Visitor Center: drinkwater te bekomen aan de achtergevel van het toerismekantoor, de sleutel moet binnen worden gevraagd.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 37.625674 – 109.473414

GEREDEN TRAJECT:
Canyonlands NP, Squaw Flat – Monticello – Grens Utah/Colorado – Pleasant View – Grens Colorado/Utah – Cajon Lake, 193 km.
CR1291 – US191 – US491 – CR10 – CR88, Hovenweep Access Road – CR213, Hovenweep Road
Rustige route over een glooiende hoogvlakte. De wegen zijn goed, doch op de kleinere wegen (CR1291 – CR10 – CR88) ligt nog ijs / sneeuw van enkele dagen geleden. Hier en daar veeroosters, omdat de dieren hier vrij grazen.

Cajon Lake – Hovenweep – Hatch Trading Post – Blanding – Recapture Reservoir, 90 km.
CR213, Hovenweep Road – N5099 – UT262 – US191 – Main Street (Blanding) – N Grayson Parkway – Radio Hill Road
Mooie rustige route door een licht glooiende vlakte, ietwat eentonig. Wegen vrij goed, doch wat verzakkingen in de kleinere baantjes. Hier en daar veeroosters, omdat de dieren hier vrij grazen.

EXCURSIES:
HOVENWEEP NATIONAL MONUMENT
In dit kleine park zijn een aantal interessante ruïnes te zien van oude gebouwen, anno 1230 - 1275, vooral torens. De rondwandeling van 3 km is beschreven in een folder, bij elk gebouw is een uitleg over de aandachtspunten.
Mogelijks is dit park een miniatuurversie van Mesa Verde NP, waar we ditmaal niet naartoe gaan, omdat tijdens de winter een groot deel daarvan is gesloten.
SCORE: 3/5
INKOM: ? USD per voertuig (vermoedelijk 10 USD).
Gratis voor wie een jaarpas heeft voor de nationale parken ‘Amerika the beautifull’ (80 USD per jaar).Gratis tijdens de wintermaanden, vanaf november.
INFORMATIE:
Bezoekerscentrum aan de parkingang, met veel nuttige informatie over de parken in de omgeving.
WEBSITE: www.nps.gov/hove
TEL: 01-970-562-4282
PARKING:
Aan het Visitor Center, waar ook de rondwandeling begint.
Coördinaten: 37.386301 – 109.075599

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Cajon lake»

Utah – Hovenweep National Monument (5)

18 December 2016 | Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 28 December 2016

  • Hovenweep NM
  • Hovenweep NM
  • Hovenweep NM
  • Hovenweep NM
  • Hovenweep NM

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking