Reisverhaal «Utah – Natural Bridges National Monument»

Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | 0 Reacties 20 December 2016 - Laatste Aanpassing 27 Februari 2017

20 december 2016     

Trajject: Blanding – Natural Bridges National Monument     

Blanding naar Natural Bridges NM      
Na een bezoek aan het Visitor Center en de bibliotheek van Blanding, voor informatie en internet, rijden we verder naar ons volgende natuurpark. Een mooie route brengt ons tussen canyons door naar een hoger gelegen vlakte. Opnieuw komen we in een besneeuwde omgeving terecht, op meer dan 2.000 meter hoogte.

De camping van Natural Bridges NM is open, dus moeten we niet zoeken naar een slaapplaatsje. We kiezen een besneeuwd plekje uit, waar de ochtendzon goed bij kan om onze zonnepanelen aan het werk te zetten. Dit is belangrijk nu de dagen zeer kort zijn, de zonne uren beperkt.

Natural Bridges National Monument
In Natural Bridges NM is bekend om zijn 3 grote natuurlijk gevormde rotsbruggen, die zich bevinden in een grote kloof. Een rondweg doorheen het park loopt boven op het plateau en verbindt de bezienswaardigheden. De vele uitzichten zijn prachtig !

Het is een bewolkte dag, met een snijdende ijskoude wind. Dit kan ons echter niet tegenhouden om de wandelingen in het park te maken.

Sipapu Bridge
Hoogte: 67 m – spanbreedte: 81 m – breedte rotsboog: 9,4 m – dikte rotsboog: 16 m.
Sipapu Bridge is van de drie bruggen de middelste qua ouderdom. Dit is te zien aan de dikte van de boog, ergens tussen de twee anderen in.
Een wandelpad daalt steil af in de kloof, tot aan de voet van de mooie rotsbrug. Waar de verticale rotswand geen andere mogelijkheden biedt, zijn ijzeren of rotstrappen voorzien, ook tweemaal een houten ladder. Er ligt wat sneeuw en ijs, maar nergens is het moeilijk om de afdaling te maken.
Tot we enkele meters voor de brug, onderaan een houten laddertje, voor een zeer schuine rotswand staan, die bedekt is met een laag ijs. Er is nergens houvast. Deze laten we over, we bevinden ons vlakbij de brug en hebben er een perfect uitzicht op.

Kachina Bridge
Hoogte: 64 m – spanbreedte: 62 m – breedte rotsboog: 13,3 m – dikte rotsboog: 28 m.
Kachina Bridge is een zeer jonge rotsboog. Dat is duidelijk te merken aan zijn robuustheid, de boog zelf is enorm dik, waardoor de brug een logge indruk maakt. We vinden dit eveneens een indrukwekkende boog, doch de minst mooie van de drie.

Hier krijgen we het beste zicht op hoe zo’n rotsbrug is ontstaan. De rivier meandert door een smalle kloof, die onder de brug doorgaat. Momenteel zeker niet breed genoeg meer om zo’n immense boog uit te hollen …

Opnieuw volgen we een steil pad naar de kloofbodem, om onder de brug door te wandelen. Dit pad gaat vooral over rotsen, met hier en daar steile rotstrappen uitgekapt om het begaanbaar te maken. De begroeiing rond de rotsboog maakt het moeilijk om foto’s te maken. Beneden moeten we een bevroren stroompje oversteken, via rotskeien. Wat is het leuk om het ijs te breken met de wandelstokken … Plots klinken er luide knallen, dat is schrikken. Al vlug zien we dat de dikkere ijslaag wat verder op het riviertje, begint te scheuren met een hels lawaai.

Owachomo Bridge
Hoogte: 32 m – spanbreedte: 54,5 m – breedte rotsboog: 8 m – dikte rotsboog: 2,7 m.
Owachomo Bridge is een zeer oude rotsbrug, met een fragiele boog die bovenaan mooi vlak is. Wij vinden deze fijne boog de mooiste, al zijn ze alle drie de moeite waard.
Naar deze derde brug is het wat gemakkelijker wandelen, niet zo ver en minder afdalen. We gaan onder de hoge rotsboog door en bewonderen het uitzicht op de kloof aan de andere kant.

Horse Collar Ruin
Maar dit natuurpark heeft niet enkel rotsbruggen te bieden. Bij het wandelen van een kort pad langs de rand van de canyon, hebben we prachtige uitzichten op de grillige rotspartijen op zijn bodem.
Op het einde staan we tegenover de overblijfselen van oude Anasazi nederzettingen, een bevolkingsgroep die hier woonde van het jaar 1050 ad. tot 1300 ad. Meerdere goed bewaarde ruïnes van keien en modder, bevinden zich tussen horizontale rotsspleten in de hoge loodrechte wand van de kloof. Ze hebben zeer verschillende vormen, rond tot vierkant, in twee verschillende stijlen uitgevoerd. Opmerkelijk zijn enkele raamopeningen, in de vorm van een hoefijzer. Daarnaar werd deze site genoemd, Horse Collar Ruin.

De gebouwtjes deden dienst als woningen, ceremoniële gebouwen en ‘graneries’, een soort voorraadhuisjes, zoals we die reeds meermaals in deze regio hebben gezien. Potten en scherven die werden gevonden, tonen duidelijk een verschillende oorsprong, waaruit men meent op te maken dat er reeds toen een vorm van handel werd gevoerd.

Men is er nooit in geslaagd om van de Anasazi bevolking een volledig beeld te krijgen. Hoe ze leefden ? Wat hun gebruiken waren? Waarom ze hier ooit vertrokken ? Men heeft zelfs niet met zekerheid kunnen bepalen of dit een vaste woonplaats was, of dat ze hier enkel tijdens het zomerseizoen verbleven.

OVERNACHTINGEN:
NATURAL BRIDGES NM – CAMPGROUND
Coördinaten: 37.609399 – 109.983693
PRIJS: 10 USD per nacht.
Gratis tijdens de wintermaanden, vanaf 1 november tot 28 februari.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Rustige basis camping, 13 mooie plaatsjes met picknicktafels, -banken en vuurringen. Max. lengte van het voertuig: 7,8 meter. Droge toiletten en vuilnisbakken zijn voorzien. Drinkwaterflessen kunnen worden gevuld aan het Visitor Center.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Recapture Reservoir – Blanding – Natural Bridges NM, 73 km.
Radio Hill Road – N Grayson Parkway – Main Street (Blanding) – US191 – Bicentennial Hwy, UT95 – Parkweg, UT275
Mooie rustige route die klimt tot boven 2.000 meter. Wegen zijn goed, hier en daar veeroosters, omdat de dieren hier vrij grazen.

EXCURSIES:
NATURAL BRIDGES NATIONAL MONUMENT
In dit eerder kleine park bevinden zich rondom een diepe canyon 3 grote natuurlijk gevormde rotsbogen / -bruggen, alsook ruïnes van oude bewoning tussen rotsspleten.
Een interessante folder met plannetje geeft informatie over wat hier te zien is.
De 14,5 km lange één richtingweg vormt een lus doorheen het park.
Korte wandelpaden dalen van verschillende parkings af naar de 3 bruggen en de ruïnes. Een langer pad maakt een lus en verbindt de bruggen, doch dit wordt niet onderhouden. Tijdens de winterperiode kunnen de wandelpaden gesloten zijn wegens gladheid door sneeuw en ijs.
SCORE: 5/5
INKOM: ? USD per voertuig (vermoedelijk 10 USD).
Gratis voor wie een jaarpas heeft voor de nationale parken ‘Amerika the beautifull’ (80 USD per jaar).
Gratis tijdens de wintermaanden, vanaf november tot eind februari.
INFORMATIE:
Visitor Center aan de parkingang. Tijdens de wintermaanden is dit gesloten op dinsdag en woensdag, we kunnen er dus geen bezoek brengen.
WEBSITE: www.nps.gov/nabr
TEL: 01-435-692-1234
PARKING:
Aan het Visitor Center en op meerdere plaatsen langs de parkweg, bij bezienswaardigheden en wandelpaden.

NATURAL BRIDGES NATIONAL MONUMENT – SIPAPU BRIDGE
Mooie wandeling, daalt af naar de bodem van de vallei, aan de voet van de rotsboog. Met onderweg prachtige uitzichten erop. Lengte: 1 km enkel, hoogteverschil: 152 meter. Het steile pad daalt via rots- en ijzeren trappen, houten ladders.
SCORE: 5/5
INKOM: Inbegrepen bij het park.
PARKING:
Aan het begin van de wandeling
Coördinaten: 37.613122 – 110.008918

NATURAL BRIDGES NATIONAL MONUMENT – HORSE COLLAR RUIN OVERLOOK
Wandelpad met weinig hoogteverschil, langs de rand van de kloof. Lengte: 500 m enkel. Prachtige uitzichten op de rotsformaties in de kloof. Op het einde uitzicht op ruïnes van 2 kleine oude vestigingen, tussen horizontale rotsspleten. Indrukwekkend.
SCORE: 5/5
INKOM: Inbegrepen bij het park.
PARKING:
Aan het begin van de wandeling
Coördinaten: 37.611881 – 110.015079

NATURAL BRIDGES NATIONAL MONUMENT – KACHINA BRIDGE
Mooi wandelpad dat steil afdaalt in de kloof, tot aan de voet van de rotsbrug. Het pad gaat over schuine rotsplaten, via trappen in de rotsen uitgekapt, 1 houten ladder. Beneden moet een smal riviertje worden overgestoken, via grote keien. Lengte: 1,21 km enkel, hoogteverschil: 122 m.
SCORE: 5/5
INKOM: Inbegrepen bij het park.
PARKING:
Aan het begin van de wandeling
Coördinaten: 37.598132 – 110.026569

NATURAL BRIDGES NATIONAL MONUMENT – OWACHOMO BRIDGE
Kortere wandeling, over een rotspad met hier en daar trappen in uitgekapt. Lengte: 320 meter enkel, hoogteverschil: 55 m. Wij vinden dit de mooiste van de drie bruggen.
SCORE: 5/5
INKOM: Inbegrepen bij het park.
PARKING:
Aan het begin van de wandeling
Coördinaten: 37.585134 – 110.013566

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Blanding»

Utah – Natural Bridges National Monument (18)

20 December 2016 | Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 06 Januari 2017

  • Natural Bridges NM, Kachina Bridge
  • Natural Bridges NM, Sipapu Bridge
  • Natural Bridges NM, omgeving Horse Collar Ruin
  • Natural Bridges NM, winterbegroeiing aan Owachomo
  • Natural Bridges NM, onderweg naar Kachina Bridge

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking