Reisverhaal «Valdez»

Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | 0 Reacties 05 Juli 2015 - Laatste Aanpassing 15 Juli 2015

Traject: 05 –09 juli 2015    

Valdez     

Valdez is een stadje met 4.000 inwoners, gelegen aan de gelijknamige baai. Echt aantrekkelijk is het stadje op zich niet te noemen, doch het bevindt zich aan het einde van een fjord, in een schitterende omgeving met vele gletsjers.

Als eerste Europeaan kwam de Spaanse ontdekkingsreiziger Don Salvador Fidalgo hier in 1780 aan. De ‘Valdez’ baai werd door hem naar de Spaanse Marine minister uit die tijd genoemd. Het is een fjord die 12 mijlen van de Prince William Sound landinwaarts gaat. De oorspronkelijke stad Valdez, in 1890 opgericht in het teken van de Klondike goudkoorts, werd in 1964 vernield door de ‘Goede Vrijdag aardbeving’. Voor een meer stabiele ondergrond, werd de stad wat meer naar het westen heropgebouwd.

Aan het einde van de jaren ’60 werd deze plaats uitgekozen als eindpunt voor de trans-Alaska oliepijplijn. In 1989 werden van hieruit de opkuisactiviteiten van de ramp met de Exxon Valdez geleid. Gedurende deze piekperiodes breidde de bevolking van het stadje tijdelijke uit tot 10.000.

We bezoeken het toerismekantoor voor wat informatie over wandelingen rondom Valdez en om hun internet te gebruiken. Het wordt een gewoonte om steeds de beschikbare WIFI’s op te sporen en deze optimaal te benutten.

Toen we hier 20 jaren geleden waren, maakten we een boottocht op de Prince William Sound. Dit willen we opnieuw doen. Aangezien alle gletsjers zich terugtrekken, zo ook de Columbia Glacier, kiezen we voor de langere tocht, waarbij we kort de Columbia Glacier te zien krijgen om een heel eind verderop diep een smalle fjord in te varen naar de Meares Glacier. Dit is een gletsjer die zich lange tijd terugtrok, maar nu reeds een poosje opnieuw aan ’t groeien is.

Het wordt een lange dag op het water, waarbij we ons geen minuut vervelen. Reeds van bij de start vertelt de kapitein over alles wat we onderweg zien. Het gaat over de geschiedenis en evolutie van het gebied, zowel qua natuurverschijnselen als menselijke impact, o.a. de ramp met de Exxon Valdez. Maar ook over de dieren die hier zo talrijk leven.

Hij toont ons vissersboten op zalm, hoe ze hun grote netten plaatsen, deze daarna binnenhalen en de buit aan boord hijsen. Overal wordt voldoende tijd genomen om alles goed te kunnen bekijken, de boot blijft telkens een poosje ter plaatse dobberen.

Een aantal prachtige vogels worden ons aangewezen. We zien onderweg groepjes otters rustig drijven op hun rug, vaak met een kleintje bovenop de buik. Zeehonden tussen de drijvende ijsschotsen zwemmen, er op en afklimmen. Zeeleeuwen zitten in grote aantallen tegen de rotswanden en in holtes, ook zij spelen in het water. Ze maken een hels lawaai, brullen om ter hardst.

Maar de kers op de taart zijn de bultrugwalvissen (humpback whales) die hoog boven het water uitspringen. Verder zien we orka’s zwemmen, telkens met meerderen. Rondom de boeg van onze catamaran, spelen prachtige bruinvissen (Dall’s Porpoise), familie van de dolfijnen. Het zijn grote antracietgrijze vissen, met witte randen aan de zijkant en de staart.

Aan het eindpunt van onze vaarroute, komen we bij de reusachtige Meares gletsjer, waar we zeer dichtbij varen en lange tijd blijven dobberen. Bij aankomst valt een groot stuk ijs in zee, we hopen er meerdere te zien. De gletsjer kreunt en steunt de ganse tijd … het is of we hem horen groeien. Regelmatig vallen kleine ijsblokken in zee, met een donderend geluid. Een zeer indrukwekkende ervaring, waar we wel de ganse dag zouden kunnen blijven naar kijken en luisteren.

Dayville road leidt naar de olieterminal, waar zeeschepen aan het einde van de pijplijn hun tanken komen vullen. Ze bevoorraden vooral de andere Amerikaanse staten. Om hier een beeld van te krijgen, rijden we tot het einde van de weg, maar er zijn geen olietankers te zien. Wel bewonderen we de mooie uitzichten op de fjord en het stadje Valdez aan de overkant. Vissersboten zijn opnieuw hun netten aan ’t uitzetten, halen grote ladingen zalmen binnen. Een activiteit die blijft boeien. Overal staan waarschuwingsborden dat bruine en zwarte beren hier vaak komen zoeken naar eten, doch we zien er geen.
We maken de wandeling die hier vertrekt, over de John Hunter memorial trail. Van het stuwmeer en de dam boven hadden we meer verwacht, geen probleem, wat beweging doet steeds goed.

Wanneer we terugkeren naar ons vaste slaapplaatsje aan het Robe Lake, worden we door een camper gevolgd. Marjorie en Dennis uit Florida-Tampa zijn onmiddellijk gewonnen voor deze idyllisch plaats en blijven er ook een nachtje doorbrengen. We maken kennis en wisselen onze gegevens uit, het klikt meteen. ’s Ochtends nodigen ze ons uit voor een uitgebreid ontbijt in hun ruime camper. Ervaringen en tips worden doorgegeven, het wordt een aangename voormiddag. We nemen afscheid met de belofte om hen thuis op te zoeken wanneer we in de buurt passeren. Dat zijn van die leuke, onvergetelijke momenten …

In het centrum van Valdez wandelen we de korte Overlook trail. Deze leidt tot boven een groen heuveltje dat een uitzicht biedt over het stadje en de haven. Niet echt spectaculair. De Dock Point trail is een luswandeling aan de haven, waarbij we door het groen wandelen en uitzicht op de fjord hebben. Ook deze kan ons niet overtuigen.

En wat kan ons op een regenachtige dag nog meer aantrekken … een verzorgd 25-meter zwembad, waar we onze baantjes trekken in heerlijk warm water. Nadien praten we een poosje met de twee studentes die het zwembad beheren, ze vertellen ons over de winter en hoe ze die hier geïsoleerd doorbrengen. Het valt ons weerom op dat de locale bevolking echt wel houdt van die donkere koude winter met pakken sneeuw ‘tot het dak van een huis met twee etages’.

OVERNACHTINGEN:
VALDEZ – ROBE LAKE
Coördinaten: 61.084346 – 146.174681
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Mooi uitgestrekt meer, omgeven door bergen met sneeuwtoppen en gletsjers.
Gelegen een stukje van de Richardson Highway, 12 km voor het centrum van Valdez.
Dit is een goede optie om niet op een camping te moeten overnachten. In Valdez zelf mag men op de parkings niet kamperen/overnachten.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Tesoro: dumpstation met drinkwatervoorziening.
Prijs: gratis.
Gelegen aan de East Pioneer Drive, tussen het Tesoro pompstation en de camping. Drinkwater aan de rode palen, die naast de propaan tanken staan.

TIPS:
- Het Tesoro tankstation buiten het centrum biedt lagere brandstofprijzen dan dit aan het dumpstation.
- Aan het college is een 25-meter zwembad, zeer proper en warm water. Openingsuren te bekomen bij het toerismekantoor. Prijs: gratis.
- De Safeway supermarkt geeft korting aan klanten die 55+ zijn. Dergelijke acties worden regelmatig gevoerd, telkens gedurende 1 dag.
- Er zijn 3 musea. Eentje toont een film over de aardbeving van 1964, die de moeite zou zijn.
- Verse vis te kopen bij Peter Pan in de haven, aan South Harbor Drive (verlengde van Kennecott Avenue), niet te duur.
- Boekje met wandelingen in de buurt te verkrijgen bij het toerismekantoor.
- Men is zeer behulpzaam en geeft heel veel tips in het toerismekantoor, tenminste wanneer men de juiste personen treft.

GEREDEN TRAJECT:
Richardson Hwy Mile 12 – Robe Lake – Valdez – Robe Lake, 52 km.
Richardson Hwy, N° 4
Mooie rustige route.

EXCURSIES:
BOOTTOCHT PRINCE WILLIAM SOUND – MEARES GLACIER
Boottocht door een lange fjord, tot vrij dicht bij een gletsjer, waarvan stukken afbreken in het water. De kapitein geeft de ganse dag uitleg over wat we onderweg zien. Hij zoekt samen met de bemanning naar vogels, vissen, dieren aan de waterkant. We komen zeer dicht bij de Meares gletsjer, zien bultrug walvissen, orka’s, bruinvissen (soort dolfijnen), otters, zeehonden, zeeleeuwen, … Telkens wordt de boot gestopt en een poosje in de buurt van het schouwspel gedreven, zodat iedereen de kans heeft om alles goed te bekijken en foto’s te nemen.
SCORE: 5/5
INKOM: 160 USD pp., met Stan Stephens.
8 ½ tot 9 uren, met 2 kleine maaltijden, koffie en water de ganse dag beschikbaar.
Vrij nieuwe catamaran, zeer proper en comfortabel. Zeer vriendelijke bemanning.
Vertrek: 10.00 u.
We keren pas terug om 19.30 u, dus zijn langer onderweg dan vooropgesteld.
Op voorhand informeren we ons, want deze tocht gaat niet dagelijks door. Ook vragen we hoeveel mensen reeds zijn ingeschreven, want er kunnen 130 personen op zo’n boot. Dat lijkt ons wat veel. Boeken doen we niet, we willen zeker zijn dat we een zonnige dag treffen, de tocht is te duur om er niet veel aan te hebben. Om 8 u ’s ochtends kan men nog inschrijven, op voorwaarde dat er plaats is op de boot …
Achteraf bekeken zijn we uiterst tevreden met onze keuze, de lange tocht. We varen langs de inham met de Columbia gletsjer, waarbij we de grote felblauwe ijsschotsen in het water zien drijven. De kortere tocht gaat naar de Columbia gletsjer, maar men kan er meestal niet dicht bij geraken door de vele ijsschotsen die ervoor drijven.
PARKING:
Langs de straatkant mag men vrij parkeren.
ERNAARTOE EN TERUG:
Kantoor is te vinden aan de plezierhaven in Valdez centrum, naast het Best Western Hotel.

DAYVILLE ROAD
Weg die leidt naar een waterkrachtcentrale en de olieterminal. Mooie uitzichten op de fjord en Valdez aan de overkant.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Meerdere mogelijkheden langs de wegkant.
ERNAARTOE EN TERUG:
Robe Lake, Robinson Hwy, Dayville road, 10 km enkel.

JOHN HUNTER MEMORIAL TRAIL
Pad dat een onderhoudsweg volgt naar een stuwdam. Vrij steil op en af. 7 km heen en terug, we deden er net geen 2 uren over, 210 meter hoogteverschil. De dam en het meer aan het einde van het pad, zijn niet indrukwekkend, de natuur rondom mooi, maar niet bijzonder.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan de start van de wandeling.
ERNAARTOE EN TERUG:
Wandelpad vertrekt aan Dayville road, bijna op het einde.

DOCK POINT TRAIL
Korte rondwandeling door het groen, naar een heuveltop en terug via de rand van het kleine schiereiland, 1,3 km.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan de start van de wandeling.
ERNAARTOE EN TERUG:
Wandelpad vertrekt aan het einde van de plezierhaven van Valdez, aan Kennecott Avenue.

OVERLOOK TRAIL
Kort wandelpad, 650 m heen en terug. Leidt naar een uitzicht over het stadje en de haven, stelt echter niet zoveel voor.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan de start van de wandeling of aan het toerismekantoor.
ERNAARTOE EN TERUG:
Wandelpad vertrekt in het centrum van Valdez, aan de Clifton straat. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Valdez»

Valdez (37)

05 Juli 2015 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 15 Juli 2015

  • staart Humpback Whale (bultrug walvis), Prince Wil
  • Humpback Whale (bultrug walvis) springt uit de zee
  • zalmvissers, Prince William Sound, Valdez
  • verse zalm kopen bij Peter Pan, Valdez
  • Maeres gletsjer, Prince William Sound, Valdez

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking