Reisverhaal «Wrangell-St.Elias NP - Nabesna»

Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | 0 Reacties 16 September 2015 - Laatste Aanpassing 22 September 2015

Traject: 16 –18 september 2015     

Traject: Copper River – Glennallen – Slana Ranger Station – Wrangell-St.Elias NP, Nabesna Road – Tok Cut-Off Highway, mile 92     

In het begin van onze reis doorheen Alaska, leerden we het Wrangell-St.Elias NP kennen via brochures, alsook van de uitzichten op zijn immense gebergte dat hoog boven de omgeving uittorent. Dit deed ons beslissen de Mc. Carthy Road te rijden naar Mc. Carthy – Kennekot (zie verhaal Wrangell-St. Elias NP). We vonden de omgeving in het nationale park zo mooi, dat we spijt kregen aan de Nabesna Road te zijn voorbijgereden. Dit is de enige andere mogelijkheid om het enorme grote natuurgebied te betreden.

Nu we op terugweg zijn en een omweg maken langs de Denali Highway, passeren we opnieuw langs de rand van het Wrangell-St.Elias NP, waar de Nabesna Road zich bevind. Hier kunnen we niet aan voorbijrijden.

Vooraleer de onverharde weg in te rijden, informeren we ons bij het Slana Ranger Station. Deze weg gaat door meerdere kreken, waarvan het water regelmatig te hoog staat om ze te kruisen. We vrezen dat het niet zal kunnen, na de lange periode van regen. Maar we krijgen groen licht, in dit gebied is het reeds enkele dagen droog. Met onze hoge 4x4 truck kunnen we zonder problemen passeren. Mocht het plots hard beginnen regenen, dan moeten we snel terugkeren want het water kan snel stijgen. De ranger geeft ons een CD mee, waarop een uitleg wordt gegeven over de weg in 13 delen, alsook 3 delen met algemene informatie over het park. Net of we een gids mee hebben.

Aan het begin van de weg is een klein dorpje, Slana, hier wonen nog een 50-tal afstammelingen van de oorspronkelijke Eskimo bevolking. In het nationale park mag enkel gejaagd worden op wild door de locale bevolking die nog steeds overleeft van wat de natuur te bieden heeft. Dit is een algemene wet in Alaska, waar nog een vrij groot aantal mensen woont met authentieke levenswijze.

Opnieuw bewonderen we een totaal andere omgeving, wat kan de natuur veelzijdig zijn in Alaska. Het schitterende herfstkleed is ook hier volop aanwezig, met weerom unieke kleurencombinaties. Vandaag blijft het droog, al hangen er grijze wolken. Doch rondom zijn besneeuwde bergen in de verte zichtbaar, boven de weidse taiga (noordelijk woud) vlakte, op de allerhoogste na. Meertjes en kreken maken het landschap compleet.

Om niet het risico te lopen dat het weer opnieuw omslaat en we de kreken door hevige regen niet meer over geraken, rijden we door tot net ervoor. Op terugweg zullen we enkele wandelingen maken langs dit eerste deel van de weg.

De volgende dag kruisen we de kreken, wat goed meevalt. Niet het water, maar de losse grote keien op de bodem, maken het rijden moeilijk. De smalle weg verbetert er niet op, de vele putten kunnen niet worden vermeden. We zijn blij dat de zon tussen de wolken komt doorpiepen en ons laat genieten van prachtige uitzichten op het gebergte. Al zien we nog steeds de toppen niet.

Slookum Volkano trail is een wandelpad dat snel door een prachtig bos klimt tot op een pass. Hierbij moet meermaals een kreek worden overgestoken, grote rotsblokken helpen ons. Doch aan een oversteek die we niet droog kunnen halen, beslissen we terug te keren. Maar eerst picknicken we op een grote steen in de kreek. We waren er bijna.

Aan het einde van de weg leidt een zeer smal baantje ons naar een parkeerplaats. Hier start de wandeling naar de oude Rambler goudmijn, een kort steil pad. De mijn ligt er vervallen bij, maar het uitzicht is schitterend. Tijdens de terugweg overnachten we op dezelfde plaats als de vorige nacht, aan de meren van Kendesnii, een schitterende kampeerplaats midden in de natuur.

De derde en laatste dag in het Wrangell-St.Elias NP, worden we wakker onder een laagje ijs. Maar de zon is volop van de partij. We beginnen onze dag met een korte wandeling naar het mooie Kendesnii meer, vooraleer we vertrekken.

Onderweg stoppen we bij het Rock Lake, waar we naar de Viking Lodge Cabin wandelen. Een zacht bospad brengt ons over de taiga bodem naar een mooie stevige hut, te gebruiken door wie zin heeft wat langer op deze schitterende plaats midden in de natuur te vertoeven. De kleine blaadjes van de lage struikjes kleuren de omgeving overwegend rood. Omdat het hier zo mooi is, wandelen we nog een eindje de natuur in over een uitgesleten wildpaadje. Tot het te sompig wordt om met droge voeten verder te geraken.

Het Caribou Creek pad is mooi aangelegd en leidt langs de Caribou kreek omhoog naar de Caribou Creek Cabin. We wandelen over het brede bospad, dat enkele keren de kreek kruist. Opnieuw genieten we van de schitterende herfstkleuren. Tot we aan een plaats komen waar de kreek te diep is om er zonder natte voeten over te geraken. Terwijl we terugkeren begint het te hagelen, nadien te sneeuwen.
Op de parking komt een jager met zijn ATV voertuig aan (soort grote quad), hij komt van bij de Caribou Creek Cabin en is teruggekeerd omdat het er sneeuwde. Te voet geraakte hij enkele dagen geleden ook de kreek niet over, daarom is hij opnieuw vertrokken met zijn ATV voertuig. Toch houdt hij er natte voeten aan over.

OVERNACHTINGEN:
WRANGELL-St.ELIAS NP – KENDESNII CAMPGROUND
Coördinaten: 62.528464 – 143.257639
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Basis camping, midden in de natuur van het NP, aan de rand van een meer. Droge toiletten.
Ligging: aan mijl 27,8, zo’n 43 km ver langs de weg.
Minpunten: /

TOK CUT-OFF HIGHWAY – MILE 92
Coördinaten: 63.013395 – 143.376084
Zie verhaal Tok – Glennallen – Valdez

GEREDEN TRAJECT:
Glennallen, Copper River viewpoint – Glennallen – Gakona – Nabesna Road: Slana Ranger Station – Dead Dog Hill – Kendesnii Campground, 168 km.
Richardson Highway, N° 4 – Tok Cut-Off Highway, n° 1 – Nabesna Road
Zeer mooie rustige route doorheen een weids landschap, bekroond met de besneeuwde bergtoppen van het Wrangell-St.Elias NP. De Tok Cut-Off Hwy ligt er gedurende een lang stuk niet goed bij, vele putten en golven. De Nabesna road gaat van verhard met vele potholes, na een eindje over op onverhard met vele putten.

Kendesnii Campground – Trail Creek – Lost Creek – Jack Creek – Skookum Volkano trail – End of the road – Rambler Mine trail – Kendesnii Campground, 45 km.
Nabesna Road
Zeer mooie rustige route doorheen een weids landschap, bekroond met de besneeuwde bergtoppen van het Wrangell-St.Elias NP. De Nabesna road is onverhard met vele putten, meerdere keren moeten we een kreek oversteken, door het water. Ook een aantal droge kreken, waarin grote keien het rijden moeilijk maken. Het water in de kreken kan soms zo hoog staan, dat geen enkel voertuig erdoor kan. Te informeren bij het Slana Ranger station aan het begin van de Nabesna road.

Kendesnii Campground – Rock Lake – Caribou Creek Trail – Slana Ranger Station – Tok Cut-Off Hwy, mile 92, 102 km.
Nabesna Road – Tok Cut-Off Highway, n° 1
Zeer mooie rustige route doorheen een weids landschap met rivieren en vele meertjes, bekroond met de besneeuwde bergtoppen van het Wrangell-St.Elias NP. Terugweg op de Nabesna Road, waarna vervolg van de Tok Cut-Off Highway, die er zeer rustig en goed bij ligt.

EXCURSIES:
WRANGELL-St. ELIAS NP – NABESNA ROAD
Deze grotendeels onverharde weg leidt naar een mijn, midden in het immense nationale park met zijn prachtige natuur en hooggebergte. Het is een van de twee mogelijke routes om het prachtige park in te geraken. De andere reden we reeds eerder, de Mc. Carthy Road naar Mc. Carthy – Kennecot. Ook langs deze weg mag men overal vrij kamperen, er is een camping aangelegd, gratis.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Overal langs de wegkant zijn parkeermogelijkheden. Hier en daar zijn deze voorzien van droge toiletten en vuilnisbakken.
LOCATIE: Zijweg van de Tok Cut-Off Highway, n° 1.

WRANGELL-St. ELIAS NP – NABESNA ROAD: SLANA RANGER STATION
Klein ranger station waar men informatie kan bekomen over wat er te zien is langs de Nabesna Road, de staat van de weg en de toestand van de kreken die moeten overschreden worden. We krijgen een gratis CD mee waarop in 15 delen wordt verteld over de regio en wat we onderweg zien. Wanneer we opnieuw passeren aan het ranger station, brengen we de CD terug (niet verplicht).
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING: Aan het gebouwtje.
LOCATIE: In het begin van de Nabesna Road, aan de rechterkant.

WRANGELL-St. ELIAS NP – NABESNA ROAD: SKOOKUM VOLKANO TRAIL
Zeer mooie wandeling, die vertrekt door een prachtig bos, om daarna via de loop van een kreek te klimmen tot een pass. De kreek moet een aantal keren worden overgestoken, of dit lukt met droge voeten, hangt af van hoeveel water er op dat moment doorheen stroomt. Lengte: 4 km enkel, hoogteverschil: 600 meter.
SCORE: 5/5
PARKING: Kleine parking aan het begin van de wandeling.
LOCATIE: Langs de Nabesna Road, mile 36,2.

WRANGELL-St. ELIAS NP – NABESNA ROAD: RAMBLER MINE TRAIL
Mooie korte wandeling door het bos naar een oude mijnsite, die gesloten is. Afstand: 2,5 km (retour), hoogteverschil: 130 meter.
SCORE: 5/5
PARKING: Een kleine parkeerplaats, 250 meter voor het wandelpad afslaat.
LOCATIE: Aan het einde van de Nabesna Road.

WRANGELL-St. ELIAS NP – NABESNA ROAD: ROCK LAKE, TRAIL NAAR VIKING LODGE CABIN
Korte wandeling naar een mooie hut, over een mooi pad door een schitterend bos.
In de hut kan men gratis overnachten (vergelijkbaar met de hutten in de Franse Vogezen), te reserveren bij Slana Ranger Office.
SCORE: 5/5
PARKING: Aan de wegkant, tegenover het begin van het wandelpad.
LOCATIE: Langs Nabesna Road, mile 21,8.

WRANGELL-St. ELIAS NP – NABESNA ROAD: CARIBOU CREEK CABIN TRAIL
Mooie boswandeling over breed pad (geschikt voor ATV voertuigen), afwisselend met toendra ondergrond, kiezels, boomwortels. Het klimt geleidelijk aan langs de Caribou kreek, die enkele keren moet worden overgestoken, naar een hut. Lengte: 4,8 km (enkel), hoogteverschil: 250 meter.
In de hut kan men gratis overnachten (vergelijkbaar met de hutten in de Franse Vogezen), te reserveren bij Slana Ranger Office.
SCORE: 5/5
PARKING: 500 meter verderop langs de weg, mile 18,9.
LOCATIE: Langs Nabesna Road, mile 19,2 (trail).

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Wrangell StElias NP, Nabesna»

Wrangell-St.Elias NP - Nabesna (28)

16 September 2015 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 22 September 2015

  • Wrangell-St.Elias NP, Nabesna Road, Viking Lodge C
  • Wrangell-St.Elias NP, Nabesna Road
  • Wrangell-St.Elias NP, Nabesna Road
  • Wrangell-St.Elias NP, Nabesna Road
  • Wrangell-St.Elias NP, Nabesna Road, Kendesnii Lake

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking