Reisverhaal «Wyoming, Grand Teton NP»

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 22 September 2018 - Laatste Aanpassing 12 November 2018

22 – 23 september 2018     

Traject: John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway – Grand Teton NP – Jackson Hole     

John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway     
Wanneer we Yellowstone NP uitrijden via de zuidelijke ingang, komen we automatisch in het John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway terecht. Dit kleine natuurgebied is gratis te bezoeken, het heeft ons echter weinig te bieden.

Ooit kocht John D. Rockefeller Jr. dit gebied op, om de prachtige omgeving rondom het Teton gebergte te beschermen. Hij wou het aan de staat schenken, met als bedoeling deze regio toe te voegen aan het beschermde natuurpark Grand Teton NP. Toen dit niet werd aanvaard, dreigde hij het te verkopen. Uiteindelijk kwam het onder nationaal beheer. Het kreeg zijn naam, als blijk van hulde aan de vele inspanningen van Rockefeller voor het beschermen van de natuurgebieden en het Amerikaanse Nationale Parken systeem. Bij een grote bosbrand in 2016, is het grootste stuk van dit gebied volledig in de vlammen opgegaan.

Een mooie weg loopt er dwars doorheen, deze verbindt Yellowstone NP in het noorden, met Grand Teton NP in het zuiden ervan. Aan Flagg Ranch slaat een gravel weg af, deze doorkruist een bosgebied en volgt een eindje de Snake River, daarna Glade Creek. Hier zoeken wij een kampeerplek op, wat nogal luguber blijkt in het volledig afgebrande bos. Enkel op de bodem groeien al opnieuw droge gele grassen.

Grand Teton NP
Het natuurgebied Grand Teton NP heeft als thema een eerder beperkt bergmassief, dat bestaat uit grillige rots pieken die hoog boven de vlakte uitsteken. Deze zijn van overal in het park te bewonderen. Doorheen de brede vallei loopt een lange weg, van noord naar zuid, die halfweg splitst. Beide vertakkingen komen verderop weer samen. Behalve de bergen, zijn er ook veel meren, rivieren en watervallen te bewonderen. In de graslanden rondom leven een groot aantal wilde dieren, zoals grizzly beren, elanden, herten, proghorn antelope, bizons, … in het water rivierotters.

Vanuit John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway, komen we al gauw in Grand Teton NP en stoppen bij meerdere uitzichten, o.a. aan de parkgrens, Jackson Lake Overlook, Willow Flats Overlook.

In het Colter Bay Visitor Center genieten we van een schitterende film, over het leven van een roedel wolven in Yellowstone NP, die van nabij wordt gevolgd. Ongelooflijk hoe men dit alles heeft kunnen filmen. Daarna wandelen we even langs het meer, waar plezierbootjes liggen te dobberen in het kleine haventje.

De parkweg brengt ons langs het uitzicht op de Oxbow Bend, een bocht in de grillige Snake River. Vooral de gele herfstkleuren maken het panorama prachtig om zien. Daarna volgen we verder de rivier tot bij de Snake River Overlook. Opnieuw worden we verrast door een schitterend uitzicht op het mooie gebergte.

Het is nog vrij vroeg, doch voor een mooie wandeling rest er onvoldoende tijd. Opnieuw zoeken we een slaapplaats net buiten de parkrand, langs een onverharde weg in het Bridger-Teton National Forest. We genieten de rest van de namiddag van ons uitzicht op het Grand Teton gebergte. ’s Avonds van een aparte zonsondergang, die de lucht kleurt in vele verschillende pasteltinten blauw, roze en geel.

Inspiration Point
De volgende dag begeven we ons al vroeg naar Jenny Lake, om er een wandeling te maken. In het water van Moose Lake zien we bij het passeren een eland staan, altijd leuk om zien. Terwijl we hier staan te kijken, komen enkele Chinese studenten ons vervoegen, ze vertellen dat ze 3 maanden in de USA zijn voor een uitwisselingsproject van hun universiteit. We blijven even met hen praten. Dergelijke ontmoetingen brengen onze mooie herinneringen aan dit schitterende land naar boven.
Een eind verder klimmen we naar de hoge Hidden Falls. De waterval is niet spectaculair, maar voldoende groot, om de inspanning waard te zijn. Van hieruit klimt het pad nog hoger, tot bij Inspiration Point. Verder is het pad gesloten, wegens onderhoudswerken. We genieten van het uitzicht op grillige rots pieken, met kleine gletsjers getooid. Beneden ligt het mooie meer, met graslanden aan de overkant. Enkel jammer dat het hier zo enorm druk is.

We vervolgen onze rit doorheen het park en stoppen nog bij het Craig Thomas Discovery and Visitor Center. Hier kijken we nog naar een algemene parkfilm, waarin we mooie beelden krijgen over de natuur en wilde dieren in deze omgeving.

Dit Nationale Park is een van de minder unieke in de USA. De natuur is zeer mooi, echter na een bezoek aan Yellowstone NP, niet echt boeiend.

OVERNACHTINGEN:
BRIDGER TETON – NATIONAL FOREST CAMPING
Coördinaten: 43.763760 – 110.554079
PRIJS: Gratis.
Maximum 16 nachten.
Meerdere kampeerplaatsen door het National Forest aangeboden, gelegen aan de rand van het Grand Teton NP. Gelegen langs een gravelweg die door het bos omhoog loopt. Ze zijn aangeduid met paaltjes, waarop een nummer staat en bevatten steeds plaats voor meerdere voertuigen / tenten, verspreid over het terrein.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Deze kampeerplaatsen vullen vlug op, campers staan vrij dicht bij elkaar. Rustig. Schitterend uitzicht met zonsondergang op het Grand Teton gebergte, vanaf de hoger gelegen plaatsen. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

HOBACK JUNCTION – WEGPARKING
Coördinaten: 43.348110 – 110.717408
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Kleine wegparking langs zijroute, die langs enkele huizen gaat en verder terug de hoofdweg vervoegt. Rustig. Geen voorzieningen.
Minpunten: Geluiden van de hoofdweg in de vallei, aan de overkant van de rivier.

GEREDEN TRAJECT:
John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway – Grand Teton NP – Snake River Overlook – Bridger-Teton NF, 74 km
Mooi traject, door vallei in bergachtig gebied. De gravelweggetjes van en naar de kampeerplaatsen, zijn hier en daar nogal beschadigd.

Bridger-Teton NF – Grand Teton NP – Jackson Hole – Hoback Junction, 92 km
Mooi traject, door vallei in bergachtig gebied. Gravelweggetje naar de wandeling ligt redelijk goed. De zijweg naar onze slaapplaats is een recent aangelegde asfaltweg.

EXCURSIES:
JOHN D. ROCKEFELLER JR. – MEMORIAL PARKWAY
Klein natuurgebied tussen Yellowstone NP en Grand Teton NP. Deze regio is enkel bereikbaar via beide Nationale Parken, de doorgaande weg erdoorheen vormt de verbinding ertussen. Grassy Lake Road, een gravelweg, slaat af en volgt Snake River en nadien Glade Creek doorheen het gebied, vooral door het grotendeels dode bos (afgebrand in 2016).
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
INFORMATIE:
Informatie te vinden in het informatie krantje van Grand Teton NP, te verkrijgen in het Flagg Ranch Information Station (gelegen langs de doorgaande weg), alsook bij de parkingangen en in de Visitor Center in het Grand Teton NP.
ACCOMMODATIE:
Flagg Ranch biedt een variatie aan overnachtingsmogelijkheden, lodge, cabins, RV park (74 USD / nacht) en Campground (37,5 USD / nacht).
Langs de onverharde Grassy Lake Road (slaat af aan Flagg Ranch) bevinden zich enkele kleine basis campings, in het bos (zie ook bij overnachtingen van het verhaal Yellowstone NP). Deze zijn gratis.
PARKING:
Hier en daar langs de wegkant.
Grote parking bij Flagg Ranch, met een Visitor Center, een lodge, cabins en campings.

GRAND TETON – NATIONAL PARK
Natuurgebied met wegen doorheen een vallei, met meren en rivieren, langs hoge rotsbergen met grillige pieken. Steeds dezelfde uitzichten op de bergen en de vallei.
Wild te spotten, o.a. bizons, grizzly beren, wolven, herten, elanden, …
Het natuurpark park leent zich tot wandelen, fietsen (pad langs de parkweg), rotsklimmen, vissen, paardrijden, wild spotten, pittoreske autoritten, verschillende winteractiviteiten.
Dit natuurgebied bevindt zich in de staat Wyoming.
Grote delen van het park sluiten in de winter, vanaf midden oktober – begin november (of wanneer de eerste sneeuw valt) tot eind april – eind mei.
Hidden Falls – Inspiration Point wandeling: Mooie wandeling over een smal pad door de bosrand, langs de rand van Jenny Lake. Onderweg uitzicht op Moose Lake, een afslag leidt daar naartoe. Glooiend traject. Lengte: 8,64 km (retour).
SCORE: 4/5
INKOM: 35 USD per voertuig, voor 7 dagen.
Combinatieticket met Yellowstone NP: 55 USD per voertuig, voor 7 dagen.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Pass beschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
TIP: Wie vanuit Yellowstone NP komt en Grand Teton NP doorkruist van noord naar zuid, kan dit gratis, mits men op routes 89/191/287/26 blijft. Het is immers de enige zuidelijk uitweg vanuit Yellowstone NP. Dit geldt enkel voor de richting noord – zuid, niet wanneer men eerst Grand Teton NP inrijdt en de weg noordelijk naar Yellowstone NP vervolgt.
INFORMATIE:
Informatie krantje met algemene info en wandelkaartjes, alsook mooie folder over het park, te verkrijgen aan de gates en in de Visitor Information Centers in het park.
1. Flagg Ranch Information Station (gelegen in John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway), zeer klein kantoortje, al gesloten in september voor het winterseizoen.
2. Colter Bay Visitor Center, met unieke parkfilm over het leven van een roedel wolven, aanrader!.
3. Jenny Lake Visitor Center, sluit tijdens de winterperiode (vanaf 23 september 2018).
4. Craig Thomas Dicovery and Visitor Center, parkfilm.
Website: www.nps.gov/grte
Tel.: (307) 739-3300
ACCOMMODATIE:
In het park bevinden zich een aantal lodges en 8 campings (duur prijs vs. kwaliteit).
De meeste campings bieden plaats aan wie eerst aankomt, enkel de kampeerplaatsen in Headwaters RV Park (74 USD / nacht - tel. 307-543-2861) en Colter Bay RV Park (62 – 73 USD / nacht - tel. 307-543-3100) kunnen gereserveerd worden.
Enkele campings zijn niet te reserveren, wie eerst aankomt heeft plaats. Informatie over beschikbaarheden, is te verkrijgen aan de parkingangen en in de Visitor Centers.
Meer informatie hierover is te vinden op de parkwebsite.
PARKING:
Overal langs de wegkant zijn kleine parkings, bij uitzichten, picknickplaatsen, wandelpaden en andere activiteiten. Grotere parkings aan Visitor Centers en andere populaire plaatsen. 
In de maand september hebben we nergens parkeerproblemen, geen idee wat de zomermaanden op dit gebied betekenen.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «John D Rockefeller junior park»

Wyoming, Grand Teton NP (14)

22 September 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 12 November 2018

  • Grand Teton NP
  • Grand Teton NP
  • John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway - slaappl
  • Grand Teton NP - Hidden Falls & Inspiration Point
  • Grand Teton NP

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking