Reisverhaal «Op eenzame hoogte»

Bolivië | 1 Reacties 01 Mei 2010 - Laatste Aanpassing 01 Mei 2010

Op eenzame hoogte, daar is Miguel zijn zilver en zink aan het loskappen. Hij is verrast dat we hem zo diep in de mijnen treffen. Maar we zijn welkom. We betekenen voor hem de enige break in zijn vijftien uur durende shift. Niet alleen wil hij morgen met zoveel mogelijk grondstoffen naar de stad. Hij mag niet te lang van zijn ader wegblijven, of er gaan anderen met de pluimen lopen. Als hoffelijke bezoekers komen we niet met lege handen toe. Ik betwijfel of hij de werkhandschoenen en het stofmasker die we meehebben ooit zal gebruiken waar het voor dient. Al hun materiaal moeten de mijnwerkers zelf bekostigen waardoor ze totaal niet de gewoonte hebben om welke beschermende werkkledij dan ook te dragen. Het zakje cocabladeren neemt hij in dank aan maar hij gaat pas echt stralen als we het flesje alcohol (96%!) voor hem bovenhalen. "De coca maakt de 4.600 meter hoogte draaglijk en stilt vijftien uur de honger. Maar de alcohol", lacht hij zijn gekauwde cocabol bloot, "de alcohol doet me vergeten waar ik al achttien jaar mee bezig ben."
Net zoals de Inca's gedwongen zijn door de Spanjaarden was het voor Miguel op zestienjarige leeftijd van vader op zoon niet van willen maar van moeten. En ook hij zal, net zoals de eerdere acht miljoen gedurende de laatste driehonderd jaar, sterven in de mijnen. Is het niet door een ongeval, dan zal het niet veel later dan op vijftig jaar door een teveel aan toxisch stof in de longen zijn. Of misschien komen andere mijnwerkers uit op Miguel's ader en geraakt hij in een mijnoorlog verwikkeld waarbij hij door explosieven om het leven komt. Hij kan ook gewoon pech hebben en aan het werk zijn als op een dag de Cerro Rico door het in het wildeweg graven instort en voor veel miners een massagraf wordt. Het zal Pacha Mama zijn, waar alle mijnwerkers sterk in geloven, die zal bepalen hoe en wanneer Miguel in de mijn aan zijn eind zal komen.
Het was niet alleen indertijd door z'n vader van moeten. Tegenwoordig heeft hij ook geen andere keuze. Net zoals de Boliviaanse coöperatieven kapt Miguel wat er nog te kappen valt. Voor de grote Amerikaanse firma's is de Cerro Rico allang niet interessant meer. Maar voor hem en z´n familie, die aan de voet van de berg in een van de vele barakken wonen, is het hun enige inkomen.
Ooit werden alle munten met het zilver van Potosí vervaardigd en was het verruit de rijkste stad ter wereld. De nazaten van die ooit rijke Spanjaarden wonen nog steeds in het schitterende koloniale centrum. Maar het nog weinige zilver van de vele miners die op eenzame hoogte de Cerro Rico vullen schittert veel minder.

Bergen schieten uit de Pacifische Oceaan de lucht in. Tussen de pieken verwordt de grote zee tot verschillende reusachtige meren. Op meer dan 3.600 meter drogen ze op en laten gigantische zoutvlakten na. De Salar de Uyuni is met z’n 12.000 vierkante kilometer de grootste ter wereld. ‘Groots’ is een understatement om de salar te beschrijven. De tien miljard ton zout is veel meer dan dat. Het is eerder magisch. Een magische aaneenschakeling van zeshoekige kristallijnen die verder reikt dan eender welke horizon. In de eindeloze spiegel heeft de zon vrij spel om haarzelf te bewonderen.
Verder herbergt de Altiplano lagunes en hoogvlaktes die tegen een achtergrond van rijk gekleurde bergen door de beste impressionisten kunnen geschilderd zijn. En met geisers die de lucht inschieten, flamingo’s die over het water lopen en windhozen die uit het niets over de vlakte razen wordt de Boliviaanse hoogvlakte surrealistisch. Salvador Dalí heeft hier nog zijn ezel neergepoot. Misschien om met zijn verwondering ergens heen te kunnen. Ik weet er geen raad mee. De grenzen van de rede worden in een omgeving als deze overschreden.

 

 

 

 

Fotoalbums van Bolivië

General (12)

22 Mei 2010 | Bolivië | Laatste Aanpassing 03 December 2010

  • Salar de Uyuni
  • Isla del Sol
  • Lamafoetussen, La Paz
  • Altiplano sunrise

 

Plaats een Reactie

jeroen m

superschone foto's ! groeten !

Geplaatst op 02 Mei 2010

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking