Reisverhaal «Welcome in The Gambia!»

Gambia | 2 Reacties 17 December 2009 - Laatste Aanpassing 09 Januari 2010

“Is that Banjul?”, vraag ik de jongeman die naast me op de tergend trage ferry zit. Niets doet vermoeden dat daar de hoofdstad van The Gambia ligt. De zendmast van Gamtel en de Arch zijn de enige uitschieters in de anders bescheiden skyline. De ferry opent de slagbomen en de horde ongeduldige pasagiers stappen aan wal. We slenteren door de straten op zoek naar de BCC, de Banjul City Council. Na zonsondergang maken we kennis met een stad in opkuis. Aan het bekomen van alweer een drukke dag. Banjul is een trade centre en op weekdagen vertienvoudigd de populatie. Handeltjes die niet door de Gambianen, maar door Mauretaniers, Senegalezen, Indiers en Chinezen gerund worden. “Welcome in The Gambia!”, verwelkomt iedereen ons met de glimlach. De geuren, kleuren en klanken van de stad bezorgen ons kriebels in de buik. Hier willen we best even blijven plakken.

Dat is ook de bedoeling: de eerste twee weken zal ik in het zog van Peter, stedenbandcoordinator van de stad Oostende, meewerken aan projecten die kaderen binnen de stedenband Banjul-Oostende. Valery zal de physiotherapist unit van het RVTH, het Royal Victoria Teaching Hospital, versterken.

Lord Mayor Samba Faal kent me nog als hij ons aan de BCC treft. We zien er niet uit om door de burgemeester ontvangen te worden. Maar tijdens het omhelzen trekt hij zich niets van onze bezwete lijven aan. “Welcome, welcome, welcome!”, en hij nodigt ons uit om even te wachten in zijn geclimatiseerde wachtzaal/salon. Als Peter arriveert valt er ook hem een hartelijke begroeting te beurt. Alsof hun goede vriend eindelijk terug is van weggeweest. De driver van de BCC laadt de wagen met onze rugzakken en rijdt naar het appartement van Mustapha Batchilly, de CEO van de City Council. Batchilly woont er al even niet meer (zoals veel gegoede Banjulians is ook zijn familie verhuisd naar de Kombo’s, de chiquere residentiele wijken buiten de stad), maar gasten zijn er altijd welkom. Ousman Jobe, de Gambiaanse stedenbandcoordinator, ontvangt ons bij kaarslicht op het appartement. Elektriciteit is er niet (morgen mischien), lopend water evenmin. Abdulai, een security officer van de BCC, sleurt elke dag enkele jerrycans water van bij de buren tot op het appartement. We richten onze slaapkamer in met matjes, kussens en slaapzakken en Ousman brengt nog een gasfles, potten, borden en bestek. Meer moet dat niet zijn. Op het appartement in Hagen Street is het ideaal om het Banjulse leven te ondergaan. De buurt weet al snel dat er toubabs op het appartement verblijven. Kinderen van de buren komen graag eens langs om naar muziek te luisteren. Of om in onze boeken te snuisteren. En of ik niet wil meevoetballen op straat? Met plezier! Ook ‘yeah man’ BB King, een hyperkinetische rastaman, vindt al snel de weg naar ons appartement. De muziekfreak is door het dolle heen met de walkman die Peter voor hem heeft meegebracht. En Abdulai neemt z’n missie, dagelijks water halen en het appartement kuisen, heel serieus. Helpen mogen we niet. Hem belonen met een frisdrank of een warme maaltijd na lang aandringen wel. Het is z’n droom om Head of the Gambian Scouts Association te worden. En zo de wereld rond te reizen naar de verschillende Jamborees. Met Abdulai, BB King en nog vele andere bezoekers is het moeilijk om in Banjul alleen te zijn. Best vermoeiend, ook een confrontatie met ons eigen individualisme, maar het leven zoals het hier is.

Maar iedereen is welkom zoals ook wij overal welkom zijn. Valery in het RVTH “because we need helping hands for the load of patients”, legt Samba Bah uit. Samba is de enige geschoolde kinesist. De andere medewerkers hebben al doende het vak geleerd. Waardoor ze nu en dan iets opsteken van ‘Val’. Met wisselend succes doet ze ook pogingen om revalidatietoestellen die in de vergeethoek beland waren terug in gebruik te nemen. Drukke dagen zijn het niet. Met Tobaski op komst ontbreekt het de patienten momenteel aan tijd en geld om geregeld op visite te komen.

Samen met Peter trek ik elke morgen naar de City Council. Van daaruit krijgen de dagen vorm en worden ze ingevuld. Of niet ingevuld. Het is Peters tiende bezoek en ondertussen heeft hij geleerd dat hij wel met een to do-lijstje, maar niet met een programma mag arriveren. En dan nog moet je de nodige flexibiliteit aan de dag leggen. Twee uren wachten op een vergadering die uiteindelijk niet begint? Dagelijkse kost. Gelukkig is Peter ‘a Banjulian’ en aanvaardt ook hij de gang van zaken zoals Allah het hier gewild heeft. Hij kent ook iedereen: de Mayor en de Imam, maar ook alle ambtenaren of de vrouw die op de hoek van de straat groundnuts verkoopt. Voor iedereen neemt hij de tijd. Dat is ook noodzakelijk om het Gambiaanse leven te vatten. Het is een geschenk om in de schaduw van Peter alles te observeren en trachten te begrijpen.

 

Die twee eerste weken zijn ook een meerwaarde om de groepsreis voor de vriendenkring van het stadspersoneel beter te kunnen plaatsen. Met de 14-koppige bende verkennen we Banjul en The Gambia. We worden ontvangen op de BCC, bezoeken the Gambia Muslim Senior Secondary High School, worden rondgeleid in het RVTH, mogen op traditioneel bezoek in een compound, varen upstream op The River Gambia, nemen de ferry naar Barra en een pirogue naar James Island, vissen mee met de vissers van Tanji en varen sereen door de mangroves. Een perfecte afwisseling van samenleving, cultuur en natuur. Tien intense, boeiende dagen.
 
Banjul wordt tijdens ons verblijf met de dag hectischer: de markt verdubbelt in omvang, rammen bezetten de stad, overal koopjes en tailors werken de klok rond: Tobaski is in aantocht! Dan moet een schaap geslacht worden en waag het niet om die dag geen nieuwe kleren te dragen. We gaan zelf ook onze stofjes kiezen en laten bij een klerenmaker de maten nemen om twee rokken en een hemd te laten maken. In ‘t nieuw verschijnen we op Tobaski aan de prayer’s ground naast de moskee. De hele stad sluffert in alle mogelijke kleuren het plein op. Als ook de imam en de president gearriveerd zijn beginnen vijf zinderende minuten. Een intens biddende menigte waar een enorme kracht van uitgaat. Na de prayers zijn we uitgenodigd bij Ousman voor het feest. Daar heeft hij zijn mooie pak al uitgespeeld en treffen we hem in een zwemshort. Want er is werk aan de winkel: zijn ram moet geofferd! Ousman snijdt de halsslagader over, het dier bloedt dood, het wordt gevild en een goed uur later ligt het schapenvlees in alle mogelijke bereidingen op ons bord. “Happy Tobaski”, hoor je van iedereen op straat. En de kinderen zagen je de hele tijd de oren van je kop om hun ‘salibou’, hun Tobaski-zondag. Want op tweede Tobaski is het groot kinderfeest aan de Arch. De dagen na Tobaski lijkt Banjul op een zonet gebombardeerde stad. Eenzame schapen op zoek naar rammen die er niet meer zijn lopen in de lege straten tussen de vele troep die het Offerfeest achtergelaten heeft.

 

 

 

 

Fotoalbums van Gambia

General (10)

17 December 2009 | Gambia | Laatste Aanpassing 03 December 2010

  • Vriendenkring Stadspersoneel Oostende
  • Tobaski bij Ousman (1)
  • Hagen Street
  • Welcome in Banjul!

 

Plaats een Reactie

Dirk Bos

Hallo

Ben een goede collega van Isabelle Arents; ze heeft me de link doorgemaild... Ook wij zijn gretige Afrikareizigers, binnen 6 maanden naar Mali/Burkina Faso... In Senegal zijn we al twee maal geweest, ook een week in Gambia. De tofste mensen die we al op onze reizen ontmoet hebben, zijn zeker de West-Afrikanen... Hun smile, muzikaliteit en levensvreugde (desondanks de soms ellendige toestanden) is overweldigend. Heb genoten van jullie foto's ! Welcome back home, 't is even wennen zeker ?  :-)

Geplaatst op 30 Juni 2010
tom

ondertussen hebben we de eerste sneeuw gehad. Een deken van een centimeter of 10 lag deze morgen over Oostende. Het viel me sterk op dat er zo weinig in werd gespeeld. Toen ik kind was, waren we niet te houden met als het sneeuwde. Heb leuk nieuws gekregen: de Godetia zal op onze vraag Banjul aandoen op hun Afrikamissie. Misschien stoppen ze ook in Zuid-Afrika. Dan kan ik hen vragen om de verse onderbroeken tot daar aan boord te houden. En als ze voor liggen op hun schema doen ze misschien nog wel een ommetje met jullie naar Montevideo...

 

Geplaatst op 17 December 2009

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking