Reisverhaal «Ushuaia»
Zuid - Amerika
|
Argentinië
|
5 Reacties
21 December 2010
-
Laatste Aanpassing 21 December 2010
14/12/2010 - 21/12/2010
Ushuaia, Vuurland, Beagle, Kaap Hoorn ... namen die we nog kennen van de aardrijkskunde- of geschiedenisles. "Is dit examenstof?", wilden we toen vooral weten. Zoveel jaar later en ongeveer 7000 km verwijderd van het vertrekpunt van onze reis, Quito, belanden we ook echt in Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld, un lugar donde se te congelan hasta los huevos (vrij vertaald : een plek waar zelfs je ballen bevriezen).
Tijdens de rit (12 u) vanuit Punta Arenas, steken we eerst de Straat van Maghelaan over, doorkruisen vervolgens het dorre en vlakke noorden van Vuurland en bereiken uiteindelijk het bergachtige, bosrijke zuiden.
Mysten Kepen, onze B&B voor deze week, is een zalige plek. De kraaknette kamers, het uitermate verzorgd ontbijt en de supersympathieke eigenaars, Roberto en Rosario, zorgen ervoor dat we ons echt thuis voelen. Op zondag nodigen ze ons zelfs uit op hun wekelijkse familie-parrilla (BBQ).
We maken een erg gevarieerde daguitstap. Op het Beagle-kanaal, het zuidelijkste stukje grens tussen Chili en Argentinië, zien we achtereenvolgens zeeleeuwen, aalscholvers en Maghelaanpinguins. We gaan aan wal en krijgen een rondleiding op de Harberton-estancia, gesticht in 1887 door de Anglicaanse missionaris Thomas Bridges en tevens het oudste huis van Vuurland. We gaan ook een kijkje nemen in het Museo Acatushún, gespecialiseerd in lokale zeezoogdieren en gesticht door een biologe die gehuwd is met een van de afstammeling van Thomas Bridges. Later die dag zien we nog de ravages die een verkeerdelijk geïntroduceerde beverkolonie aanricht en bezoeken een husky-kwekerij.
De oude gevangenis van Ushuaia, vandaag Museo Marítimo y Museo del Presidio, staat uiteraard ook op het programma. Een wel erg bijzondere plek. De gevangenis werd namelijk aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd door ... de gevangenen zelf. In dit barre klimaat werden ze ook ingezet om zowat de halve stad (met toen amper een handvol inwoners) te bouwen. In het gebouw stoten we ook op twee zaaltjes - of liever twee cellen - die gewijd zijn aan de reis van Adrien de Gerlache, onze landgenoot die met de Belgica aan het einde van de 19de eeuw naar de Zuidpool voer.
Verder willen we ook nog een flinke wandeling maken tot aan de Martial-gletsjer, maar een verzwikte enkel gooit roet in het eten en dus zijn we genoodzaakt de resterende tijd op een minder avontuurlijke manier door te brengen.
Vandaag vliegen we naar Mar del Plata, waar we een weekje of drie gaan doorbrengen met mams en paps en de Argentijnse Vandenberghes. Na 166 dagen "rondtsjolen" in Zuid-Amerika zijn we nu eindelijk toe aan een paar weekjes vakantie!!!
Praktische info :
- B&B Mysten Kepen (calle Rivadavia, 826) : ARS 220 (ontbijt in), www.mystenkepen.com
- Canoero Catamaranes (muelle) : excursión combinada ARS 310 pp, catamaranescanoero.com.ar
Fotoalbums van Argentinië