Reisverhaal «Santiago de Chili»

De wereldreis | Chili | 0 Reacties 24 Juli 2016 - Laatste Aanpassing 04 Augustus 2016

We zijn aan onze laatste dagen in Latijns-Amerika gekomen. Het geeft ons een beetje een raar gevoel. Enerzijds kijken we er naar uit om naar Nieuw-Zeeland te reizen, maar we gaan het Spaans spreken missen. We hebben in elk geval mooie herinneringen om te koesteren en foto's om opnieuw te bekijken. We zullen waarschijnlijk nog regelmatig wegdromen en terugdenken aan de verschillende schotels rijst en kip. We zijn echter blij dat we de laatste dagen op het continent in Santiago de Chili kunnen doorbrengen. Het is een super mooie, moderne en interessante stad.

Het beschikt over een mooi ingerichte plaza de armas met een prachtige kathedraal. Haar torens worden weerkaatst in de moderne hoogbouw op de achtergrond. Ook bevindt er zich het museum van de nationale geschiedenis die prachtig de invloed van de kolonisatie op de antieke samenlevingen weergeeft. Verder ligt er in de buurt nog de centrale markt. Dit mooi en antiek gebouw kent vele visverkopers en biedt onderdak aan verschillende eetplaatsjes.

Santiago is bij de Chilenen vooral gekend als stad van de musea. En wij hadden geluk. Door de wintervakantie waren alle musea gratis. Na wat nationale geschiedenis in die grijze hersenpan te hebben opgenomen, was het voor ons tijd om wat cultuur op te snuiven. De musea van de Schone Kunsten en Moderne Kunsten zijn ondergebracht in 2 aangrenzende gebouwen. De musea bevatten enkele interessante werken, maar we hebben er al mooiere gezien. Het museum dat bij ons de diepste indruk heeft achtergelaten is echter het museum van de Herinnering en de Rechten van de Mens. 

Het is een museum rond de dictatuur van Pinochet en de wandaden die tijdens zijn 17 jarig regime gepleegd zijn. Het museum begint met informatie over de staatsgreep van Pinochet en zijn compagnons in 1973. Het toont exclusieve beelden en radiofragmenten. Tijdens deze staatsgreep werd zelfs het presidentieel paleis gebombardeerd met de dood van de communistische president Allende tot gevolg. Weken en jaren erna volgden duizenden arrestaties van (vermeende) communistische aanhangers. Allen werden gefolterd en ondervraagd en velen van hen zouden nooit nog worden terug gevonden. Pinochet liet de lijken verbranden of per helikopter in de zee droppen. In het museum werden getuigenissen van deze folterpraktijken getoond. Ondanks de beweging van terreur die over het land waaide bleef er protest tegen zijn dictatuur hoorbaar. De protestacties werden vaak hardhandig beëindigd. Onder toenemende internationale druk werd uiteindelijk een referendum georganiseerd in 1990. Hieruit bleek dat 60% van de Chilenen niet verder wilden met Pinochet aan het roer en werd er opnieuw een democratische regering ingevoerd. Uiteindelijk is Pinochet tot aan zijn dood in 2006 nooit veroordeeld geweest en bijgevolg niet bestraft voor zijn wandaden, hoewel de wanpraktijken van zijn regime steeds duidelijker werden. Tot op heden is het land rond zijn figuur verdeeld. Pinochet kent vele voor- en tegenstanders en er zijn nog steeds vele mensen die zijn dictatuur verdedigen.

In de wijk Parijs-Londen is het trouwens mogelijk om het kleine museum Londres 38 te bezoeken. Het was een van de geheime martel- en ondervraaghuizen van het Pinochet Regime. Een zwarte vlek in deze mooie, Europees aandoende wijk. Een meer luchtig gedeelte is de Italiaanse wijk. Deze is gekend voor haar vele eetzaakjes en toffe winkeltjes. We brachten er nog een namiddag in door.

Ter afsluiting zagen we het Chileens koppel terug van de astronomietour in Vicuna. Na een heerlijke lunch (met glas wijn natuurlijk) namen ze ons mee op tour. Ze brachten ons langs de belangrijkste plaatsen van de hoofdstad, waaronder de Santa Lucia berg van waaruit je een prachtig overzicht hebt over de stad. Ook passeerden we verschillende kerken en musea en als laatste stop deden we het presidentieel paleis (palacio de la moneda) nog aan. Het was een ontzettend fijn weerzien.

Het zit er in elk geval op. Latijns-Amerika is een continent dat wij zullen herinneren door haar fijne mensen, lekker eten en prachtige natuur. Het Andesgebergte is een prachtige bergketen en haar besneeuwde toppen zullen we missen. Er staan echter nieuwe avonturen op ons te wachten...

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Santiago de Chili»

Santiago de Chili (31)

24 Juli 2016 | De wereldreis | Chili | Laatste Aanpassing 24 Juli 2016

  • Santiago de Chili - San Fransiscus kerk
  • Santiago de Chili - Uitzicht vanop cerro Santa Luc
  • Santiago de Chili - meneer Allende
  • Santiago de Chili - Londres 38

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking