Reisverhaal «Ciudad Perdida»

De wereldreis | Colombia | 0 Reacties 15 April 2016 - Laatste Aanpassing 01 Mei 2016

Het was tijd om Taganga te verlaten en het duiken achter ons te laten. Volgende stop: Cuidad Perdida. Bij Magic Tours hadden we een 5-daagse trek naar deze historische site geboekt. We waren behoorlijk benieuwd, want de Colombianen plaatsen Cuidad Perdida op gelijk niveau met de Machu Picchu te Peru. De eerste dag werden we ’s morgens vroeg opgehaald en reden we naar het bureau van de organisatie voor het laatste papierwerk. We maakten daar ook meteen kennis met de andere reizigers in onze groep. In totaal waren we met 9 personen. Na alle formaliteiten reden we met een stevige bus naar Mamey, ook wel gekend als Machete Pelau, van waaruit onze wandeling kon beginnen.

De natuur was verrassend mooi. Na verschillende weken van dorren landschappen is dat ook niet verwonderlijk. In het kort kon de natuur omschreven worden als heuvelachtig junglelandschap. Bij momenten was de trek behoorlijk zwaar, wegens de warme temperaturen en de nodige afgelegde hoogtemeters. Toch was de tocht de moeite waard. Elke avond verbleven we in behoorlijk goed uitgeruste kampen, bestaande uit rijen aan stapelbedden, douches en een eetgedeelte. Alle bedden waren voorzien van muggennetten en deze diende niet om alleen de muggen “buiten” te houden. We kregen het advies om elke morgen stevig onze schoenen en kleren uit te kloppen om niet verrast te worden door eventuele spinnen of schorpioenen. Och, de grootste vijand van een vredige nachtrust was echter onze snurkende medemens. De kampen lagen trouwens altijd naast de rivier. Er was niks meer verfrissend om na aankomst deze heerlijke rivier in te duiken.

Op dag 3 bereikten we uiteindelijk de verborgen stad. Hoewel het een mooie en interessante plaats is, zouden wij het zelf niet vergelijken met Machu Picchu. Toch raden we deze trektocht aan iedereen die Colombia bezoekt aan. Het Tayrone volk had deze stad gebouwd rond 700 n.Chr. Het was een van de voorname spirituele plaatsen van hun rijk. Er zijn er meer, maar de afstammelingen van het Tayrone volk wil de exacte locatie van deze plaatsen niet vrijgeven. Alle steden werden echter gebouwd in de buurt van bruikbare rotsformaties en minstens een rivier. Cuidad Perdida zelf was gebouwd op en rondom een hoge heuvelrug. Hedendaags zijn alleen nog de trappen en vele cirkels uit steen zichtbaar. Deze stenen platformen bakenden familiale eenheden uit en de overledenen werden in deze stenen platformen begraven. Bovenop deze stenen plateau’s stonden de uit organisch materiaal gebouwde hutten. Meestal had een familie twee hutten: een voor de mannen en een voor de vrouwen. De Tayrone waren gekend voor het bewerken van goud en edelstenen, wat zeer naar de zin was van de Spaanse conquistadores. Het Tayrone volk was naar men vertelt geen gewelddadig volk. Als iemand iets fout had gedaan werd hij naar het huis van de spirituele leider gestuurd en daar kreeg hij de tijd om over zijn daden na te denken. Wanneer deze persoon na een paar maanden tot inzien kwam, mocht hij terug naar huis. In plaats van zich te verweren tegen de Spanjaarden, trok de meerderheid van de bevolking dan ook de bergen in. Dit is misschien de belangrijkste reden waarom er vandaag de dag nog afstammelingen zijn. En vele gebruiken worden nog verder gezet. Alleen de vrouwen mogen kettingen dragen en een van hun belangrijke taken is het plukken van cocabladeren voor de mannen. De mannen hebben de eer een heuptas en poporo te dragen om de cocabladeren te consumeren. Deze consumptie was en is voor vrouwen niet toegestaan. De “oorspronkelijke” bevolking heeft als enige groep de toestemming van de Colombiaanse overheid om coca te kweken.

De vierde dag namen we afscheid van de overige leden van de groep. Enkel wij hadden blijkbaar een vijfdaagse tour geboekt, maar we hadden er geen spijt van. We konden meer tijd doorbrengen in kamp 1 en met onze gids. Hierdoor kregen we de kans om het kampleven en onze gids beter te leren kennen. Hij vertelde ons zeer interessante verhalen over de gewelddadige geschiedenis van Colombia en de bijhorende cocaïnehandel. Na vijf dagen zat het er echter op, we hebben er zeker en vast van genoten.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Ciudad Perdida»

Ciudad Perdida (41)

15 April 2016 | De wereldreis | Colombia | Laatste Aanpassing 30 April 2016

  • Ciudad Perdida
  • Ciudad Perdida
  • Ciudad Perdida - Hangmateren
  • Ciudad Perdida
  • Ciudad Perdida

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking