Reisverhaal «Salento»

De wereldreis | Colombia | 1 Reacties 23 April 2016 - Laatste Aanpassing 01 Mei 2016

Salento is een klein koloniaal dorpje dat in de koffieregio van Colombia ligt. Naast de koffie die er overvloedig te vinden is, is het ook een goede uitvalsbasis om het nationaal park Los Nevados te ontdekken. Na een zotte busrit vanuit Medellin waarbij de chauffeur veel te snel reed, en even hard doorreed nadat hij geflitst was door de politie, kwamen we veilig en wel aan in het dorpje en installeerden we ons in hostel Tralala. De twee daarop volgende dagen maakten we een trekking tot aan de Finca primavera vanwaar we tussen de wolken door een mooi uitzicht kregen op de top van de Tolima, inclusief gletsjer.

Paramo Trek, een zeer professionele organisatie, verzorgde onze trekking. Gids Santiago begeleide ons zeer goed en gaf interessante uitleg over de verschillende natuurfenomenen waar we door liepen. We vertrokken vanuit de Cocora vallei waar wax palmen te vinden zijn die tot 60 meter hoog groeien. Het is tevens de nationale plant van Colombia. Daarna staken we een tiental brugjes over een mooie en kleine rivier over en kwamen we in bosgebied terecht. Na nog wat stijgen bereikten we het pre-paramogebied waar vooral struiken en lagere bomen te vinden zijn. Tot slot eindigden we in het Paramogebied waar de Frailejenos centraal stonden. Dit is een zeer speciale plant die ervoor zorgt dat 70 procent van de bevolking in Colombia voorzien wordt van voldoende water. Daarbij is het familie van de bij ons gekende madeliefjes, met als groot verschil dat deze plant in gure weersomstandigheden er in slaagt om 3 meter hoog te worden. Neem hierbij in het achterhoofd dat de plant slechts 3 cm per jaar groeit.

Er staat ondertussen ook een nieuw hoogterecord op onze lijst. Tijdens deze twee dagen klommen we tot 4.000 meter hoogte. Onze gids had ook wat cocabladeren bij waar we onderweg op kauwden. Geen paniek, dit was voor medicinale redenen. Het zorgt ervoor dat je beter tegen de hoogte kan. Wij hadden in ieder geval geen last van hoogteziekte. Onze nacht brachten we door in Finca Primavera waar het tijdens de avonduren serieus afkoelde. We waren zeer blij met ons thermisch ondergoed en nog een laag van 3 extra dekens. Het was er ook zeer primitief en onze gids verklaarde ons voor zot toen we een ijskoude douche namen. Gelukkig konden we nadien opwarmen in de keuken, de enige plaats waar er iets van verwarming was door het met hout gestookte kookvuur. Het was er zo klein dat er in shiften gegeten moest worden. Basis Colombiaans eten dat goed voedzaam was, maar die bonensoep is toch niet zo geweldig. Alle warme dranken die je er krijgt, zijn op basis van agua panela. Een zoet drankje gemaakt van suikerriet. Koffie, thee of chocomelk; er zat overal agua panela in.

De tweede dag daalden we (met veel stijgen en dalen) via een andere vallei af tot aan ons startpunt. Hoewel het een beetje regende, genoten we weer met volle teugen. Per dag hadden we ook een 10-tal snacks bij, dus hielden we af en toe een pauze om wat lekkers te eten. Tegen de middag klaarde het op en stond er nog een verrassing op het menu. Een picknick: inclusief dekentjes, olijven, brood, chocoladekoffiebonen en een fles rode wijn. Jep, het leven kan hard zijn. Na onze lunch ging het heel wat vlotter naar beneden, aan wat dat lag laten we in het midden. En omdat we nog niet genoeg hadden gegeten deze twee dagen, sloten we onze tocht af met een Indiase curry.

De twee daarop volgende dagen was het vooral uitrusten met af en toe een klein uitstapje. We slenterden door de straten van Salento, aten de lokale specialiteit patacones (platgeslagen gefrituurde banaan), brachten een bezoekje aan de kleinschalige koffieplantage van Don Elias, zaten een hele dag in de wolken (letterlijk) en vonden het fijn om onder de Colombianen te vertoeven die in Salento op daguitstap kwamen.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Salento»

Salento (53)

23 April 2016 | De wereldreis | Colombia | Laatste Aanpassing 01 Mei 2016

  • Salento - Patacones con todo met colombiana en hit
  • Salento - Paramo trek
  • Salento - Paramo trek - een grote frailejone
  • Salento
  • Salento - Paramo trek

 

Plaats een Reactie

maite Haha, hier kwamen we elkaar tegen. Ik vond net jullie visitekaartje terug. Dus eerste keer op jullie site. Staat goed vol! Veel plezier dar nog in Z-Amerika. Wij heimwee! Groetjes, Maité en Hans Geplaatst op 31 Mei 2016

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking