Reisverhaal «Ich bin ein Berliner»

Berlijn | Duitsland | 0 Reacties 29 September 2014 - Laatste Aanpassing 05 Juni 2015

Een paar maanden na onze rondreis door Zweden begon het alweer te kriebelen. We wilden er graag nog eens tussen uit. De keuze was snel gemaakt, volgende halte: Berlijn. Het is een bruisende hippe stad met een lange en gevarieerde geschiedenis. Vooral deze combinatie tussen cultuur, geschiedenis en gemoedelijke sfeer spraken ons aan.

Gedurende 5 dagen was een appartementje onze uitvalsbasis om de stad te verkennen. Het betrekken van een appartementje is zeker een aanrader voor een kortverblijf in Berlijn. De huurprijzen zijn democratisch en het eten in de stad is, in vergelijking met andere hoofdsteden, betrekkelijk goedkoop. Daarbij is er voor elke uitgehongerde mens wat wils; gaande van een veel te grote schnitzel, tot Aziatische noodles, een Kaffee und Kuchen of een afternoon tea in een Tadshikische Teestube. Vergeet natuurlijk ook niet de Berlijnse Bol (Pfannkuchen) en de Berlijnse Fritz Kola uit te proberen.

We waren echter niet alleen in Berlijn om enkele kilo's bij te komen. Onze mond stond ook open bij het zien van de rijke geschiedenis van de stad. Het meest opvallend waren de sporen van de Koude Oorlog: het verschil in architectuur tussen Oost- en West-Berlijn, de muur die bij momenten nog opduikt (De East Side Gallery) en de Karl Marx Allee. Op verschillende plaatsen zijn metalen platen in de grond geplaatst om het voormalige traject van de muur te tonen. Checkpoint Charly is natuurlijk het meest populaire (lees: overroepen) overblijfsel van de Koude Oorlog. Het Tranenpalast liet echter wel een indruk na. Niet zozeer het gebouw, maar het gevoel bij het voormalige gebruik ervan is beklijvend. Vele families en vrienden hebben er voor lange tijd afscheid van elkaar moeten nemen. Het DDR-museum biedt een interessante inkijk in het dagdagelijkse leven van communistisch Duitsland. Het is wel aangewezen om een rustig moment uit te kiezen, want het museum is niet zo groot qua oppervlakte (er is wel super veel te zien). Gelukkig zijn de spanningen ondertussen verleden tijd, toch het Ampelmannetjes was nog nooit zo levendig in Berlijn.

De invloeden van de Tweede Wereldoorlog zijn eveneens nog talrijk aanwezig, alleen niet altijd even zichtbaar. Zo biedt een organisatie rondleidingen aan in de ondergrondse 'bunkers' die door de burgers konden gebruikt worden om te schuilen. De rondleiding is zeker een aanrader en de uitleg van de gidsen degelijk. Ook zijn er verschillende joodse gedenktekens opgericht om de slachtoffers te herdenken en te eren. Zo heeft de stad plaatjes op de grond aangebracht voor de huizen van elke gedeporteerde joodse familie. Het meest bekende en gerelateerde monument van Berlijn is echter misschien wel het Holocaustmonument. Het idee achter het monument is schitterend. De constructie laat mensen toe er doorheen te wandelen, over de blokken te springen, verstoppertje te spelen of na te denken in rust. Wij waren in elk geval onder de indruk. Na een bezoekje aan het Holocaustmonument, kan een stop langs de Topgrafie der terreur niet achterwegen blijven. Tussen 1933 en 1945 waren immers de centrale instituten van de Nazi’s hier gelokaliseerd. De gebouwen zijn volledig vernield, maar boven op de fundamenten is tegenwoordig een museum opgetrokken, waarin de oorlogsmisdaden gedurende de Tweede Wereldoorlog worden weergegeven. Ten slotte, en misschien eerder indirect aan deze grote oorlog gelinkt, is het Olympisch stadium toch ook wel een aanrader. Het stadium ligt buiten het stadscentrum van Berlijn, maar is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. En als je geluk hebt, ben je er net als ze juist een film aan het draaien zijn.

De grootste invloed van de Tweede Wereldoorlog op Berlijn is misschien het hedendaagse en moderne uitzicht van de stad. Dat er niet veel reliken van deze grote oorlog terug te vinden zijn, is het gevolg van de vele bombardementen en vernielingen die aan de stad zijn toegebracht gedurende de laatste maanden van de oorlog. Hele wijken waren vernield en bleven onbebouwd achter gedurende de gehele Koude Oorlog. Dit leidde tot een stevige constructie/bouwbeweging gedurende de jaren '90. Potsdammer Platz, Alexander Platz en de Fernsehturm zijn hier mooie voorbeelden van. 

Natuurlijk kent Berlijn nog een aantal klassieke monumenten en gebouwen, die zeker en vast een bezoek waard zijn: de Gendarmemarkt, de Reichstag, de Brandenburger tor, Schloss Charlottenburg, de Gedachtniskirche, de Rotes Rathaus, het Museuminsel en dom en de Hackischer Hofe. Al deze gebouwen en plekken zijn het bezoeken waard, maar bereid je wel voor op een massa toeristen.

Berlijn, het was fijn om er te zijn.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Duitsland

Ich bin ein Berliner (37)

29 September 2014 | Berlijn | Duitsland | Laatste Aanpassing 03 Mei 2015

  • Duh, checkpoint Jolijn en Koen
  • Alexanderplatz
  • Klein stadionneke
  • Ooit stond hier de muur
  • And the winner is...

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking