Reisverhaal «Cebu City»

De wereldreis | Filipijnen | 0 Reacties 16 Januari 2017 - Laatste Aanpassing 21 Januari 2017

Cebu City is niet meteen de meest charmante en toeristische stad van de Filipijnen, maar elk 3de weekend van januari wordt het zowaar het culturele centrum van het land. Mensen, bands en dansgroepen treffen elkaar dan tijdens het Sinulog festival. Het hoogtepunt is op zondag wanneer de grote parade doorheen de straten van de stad trekt. Hier houdt het echter niet bij op. Gedurende een week vinden er allerlei inleidende activiteiten plaats. Het Sinulog festival wordt opgedragen aan het Kind Jezus en eert de overgang van heidendom naar christendom door de Cebuanen.

Wij arriveerden in Cebu City op vrijdag. We besloten meteen om de stad te gaan verkennen en er de sfeer op te snuiven. Eerste halte was het San Pedro fort. Dit driehoekig fort is één van de oudste van de Filipijnen en hoewel eerder klein in oppervlakte zeker een bezoek waard. Wij vonden het in elk geval een prachtig gebouw. Op de terugweg naar het meer centrale gedeelte van de stad botsten we op de misviering in de basiliek. De basiliek, het plein ervoor en de straat zelf werden bedolven met gelovigen. Op diverse plaatsen werden kaarsen in grote vuren gegooid en rood met gele vlaggen sierde de omgeving. Best indrukwekkend om te zien. Voor 's avonds hadden we tickets gekocht om de lokale missverkiezing bij te wonen. Om 19 uur ging de show van start. Natuurlijk moest elke miss zich eerst voorstellen, waarna ze met hun groep een kleine dansvoorstelling moesten opvoeren ter eren van het Kind Jezus. Ter afsluiting toonden ze hun mooiste, en vaak ook lichtgevende, jurk. De hele show werd opgesmukt met zang, tussentijdse prijsuitreikingen en de nodige dankwoorden aan de sponsors. 2 uur Later kon dan uiteindelijk de miss gekroond worden. Schitterend pijnlijk hoe de jury een fout maakte bij de 2de finaliste. Er werd een meisje tot opvolgster gekroond, waarna bleek dat die helemaal niks gewonnen had. Heel het stadion in rep en roer en het arme ding mocht haar bloemen, lintje en prijzen aan een ander madammeke overhandigen.

De tweede dag brachten we, door het regenweer, voornamelijk door in een enorm groot winkelcentrum. We moesten nog wat zaken op punt stellen en reparaties uitvoeren, maar 's avonds reden we met ons gastgezin naar de grote vuurwerkcompetitie. Het was een ontzettend toffe avond. In totaal streden 8 kandidaten voor de hoofdprijs. Elk van hen kreeg 3 minuten de tijd om zo veel mogelijk vuurwerk zo synchroon mogelijk met de muziek af te schieten. Aan het einde kwam één van de bekendste vuurwerkspecialisten van de Filipijnen iedereen nog even de loef afsteken met een spetterende show van 10 minuten. Kort samengevat, in totaal hebben we mogen genieten van een vol uur aan vuurwerk. 

Op zondag brak de grote dag aan. We stonden vroeg op en rond half 9 hadden we een plaats gevonden in het sportstadion. Eerst volgde er een misviering, maar om 10 uur kwamen de eerste wagens en groepen binnengerold. De groepen eindigen in dit stadion en voeren er voor een jury hun dansoptreden op. Sommige groepen hebben tot 100 dansers en bijna evenveel aan attributen bij. Live bands smukken het hele gebeuren op. Het is indrukwekkend om te zien. Er zijn 2 soorten groepen. Sommige maken gebruik van de klassieke interpretatie. Ze dragen daarbij de klassieke klederdracht en stellen het christelijke meer centraal. De groepen met de vrije interpretatie stappen af van de klassieke jurken en geven tijdens hun voorstelling vaak nog een hedendaagse boodschap mee. Thema's als dynamietvissen en drugs komen hierbij dan aan bod. Tussen 12 uur en 13 uur was het lunchpauze, wat ingevuld werd door een heuse street dance competitie. Terwijl een groep zijn attributen op het podium aan het klaarzetten was, kwamen er telkens reclamewagens voorbijrijden, vergezeld van één of meerdere bekende Filipino's. Gillende meisjes hebben onze trommelvliezen die dag behoorlijk geterroriseerd. Het is mooi om te zien hoe de Filipinos zo uitbundig kunnen zijn. Ze gaan echt op bij de voorstellingen en laten zich volledig gaan op een positieve manier. Na de laatste dansopvoering volgde nog een slotshow die kan samengevat worden door vuur, lichtgevende dansers en percussie.

Hoewel we normaal gezien op maandag zouden doorreizen naar Malapascua, heeft het weer wat roet in het eten gegooid. Hevige wind en regenbuien kwamen opzetten, waardoor een veilige overtocht naar het kleine eiland niet gegarandeerd kon worden. We besloten daarom om nog een dag langer in Cebu te blijven om onze reis wat te reorganiseren zodat we wat meer tijd door kunnen brengen op het eiland Bohol. Hierover later meer.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Cebu City»

Cebu City (47)

16 Januari 2017 | De wereldreis | Filipijnen | Laatste Aanpassing 21 Januari 2017

  • Cebu City - Sinulog Festival - Grote parade - Optr
  • Cebu City - Sinulog Festival - Grote parade - Slot
  • Cebu City - Sinulog Festival - Grote parade - Met
  • Cebu City - Sinulog Festival - Grote parade - Slot
  • Cebu City - Sinulog Festival - Grote parade - Grot

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking