Reisverhaal «Agra»

De wereldreis | Indië | 0 Reacties 28 Mei 2017 - Laatste Aanpassing 01 Juni 2017

Volgende stop: Agra... maar eerst stond er nog een treinrit ingepland. Deze keer wilden we een meer lokale ervaring en besloten we het traject af te leggen in de 'sleeper class'. Deze klasse is iets beter dan de 'second class', want je kan een plaats reserveren en moet jezelf bijgevolg niet door de ramen naar binnen persen om als eerste op die ene vrije plaats te kunnen zitten, maar het beschikt niet over airco. En dat is toch wel even wennen als het buiten 45°c is. Gelukkig zijn wij ondertussen al wat temperaturen gewoon en is het een kwestie van voldoende water te drinken. Ondanks een kleine vertraging was de treinrit een leuke ervaring, vol met toffe babbels en schuin knikkende Indiërs. 

Agra werd rond 1500 N.Chr gesticht door de Sultan van Delhi, maar Mogolkeizer Babur versloeg de sultan en nam vervolgens het rijk volledig over. De islamitische Mogols, die afstammelingen zijn van Dzjengis Khan, zouden vervolgens voor meer dan 325 jaar heersen over een gebied groter dan het huidige Indië. New Delhi en Agra wisselden elkaar gedurende deze regeerperiode vele keren af als hoofdstad. Door de belangrijke rol die Agra in het rijk speelde, werden vele monumenten en bouwwerken opgetrokken. De 3 bekendsten zijn echter Agra fort, de 11 tuinen en de Taj Mahal. Wij bezochten er 2 van.

Na een heerlijk ontbijt op de eerste dag in de stad, besloten we om richting Agra fort te wandelen. We wisten dat het mooi zou zijn, maar toen we op bestemming aankwamen vielen onze monden toch wel open. Een dubbele rij van mooie rode zandstenen muren torenden 21 meter hoog boven ons uit. Er rond liep een brede gracht waar vroeger een grote hoeveelheid krokodillen in verbleven. Het is een enorm complex aan bovengrondse tempels en ondergrondse tunnels, maar voor toeristen is slechts een beperkt deel te bezichtigen. Het Indische leger heeft er namelijk een kazerne opgetrokken. In het te bezichtigen deel zijn er: een algemene audiëntieruimte, een audiëntieruimte voor edelen, woonruimtes voor de keizer, woonvertrekken voor heel zijn harem, een moskee voor de keizer, een moskee voor de harem en verfrissingsbaden. Elke keizer breidde het woongedeelte in het fort uit en bracht er zijn eigen toets in aan. De combinatie van rood zandsteen en marmer is ronduit prachtig om zien.

Na 2,5 uur, en een fotosessie met Sikhs, waren we rond. De hitte ging ons goed af, dus bezochten we ook nog een grote bazaar. Eigenlijk komt het neer op een gebied vol met kleine winkeltjes, veel verkeer, getoeter, geroep en hier en daar een heilige koe. Stoffen, kruiden en sieraden worden er bij hopen verkocht. Op een gegeven moment kwamen we uit bij een moskee die onze aandacht trok. Tijdens het maken van een foto kwam iemand ons tegemoet. Hij wou ons graag een rondleiding geven, wat we natuurlijk niet links lieten liggen. Indische moskees worden vooral in de breedte gebouwd. Hoewel er een mannen- en een vrouwengedeelte is, gaat het er redelijk soepel aan toe. We vonden het een fijn en interessant bezoek.

Het belangrijkste monument bewaarden we echter tot het laatste. Op dag 2 stonden we, na een zeer slechte nachtrust door luidruchtige Indiërs, heel vroeg op. Om half 7 mochten we onze ogen laten genieten van de Taj Mahal, een van de 7 nieuwe wereldwonderen. Hoewel kleiner dan gedacht, blijft het een prachtig gebouw. De Taj Mahal werd in 1648 gebouwd door Mogol keizer Shah Jahan als rustplaats voor zijn overleden derde vrouw. Geplaatst op een platform en omgeven door 4 lichtjes naar buiten wijzende minaretten (zodat ze tijdens een aardbeving niet op de Taj Mahal zouden vallen), kijkt het mooi uit over de nabijgelegen rivier. Marmer is het meest gebruikte bouwmateriaal. Aan weerszijden van de Mahal is er een moskee gebouwd en voor de structuur is een mooie symmetrische tuin aangelegd. 1,5 uur later waren we volledig rond en konden we meteen aanschuiven voor het ontbijt in het hotel. De rest van de dag genoten we vooral van het verkoelende zwembad

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Agra»

Agra (56)

28 Mei 2017 | De wereldreis | Indië | Laatste Aanpassing 01 Juni 2017

  • Agra - Bananenlassi en mangolassi
  • Agra - Fort van Agra - Overal eekhoorns
  • Agra - Taj Mahal - Uitzicht over de rivier
  • Onderweg naar Agra ...

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking