Reisverhaal «Jaipur»
De wereldreis
|
Indië
|
0 Reacties
01 Juni 2017
-
Laatste Aanpassing 02 Juni 2017
Na onder andere het bekendste monument van Agra gezien te hebben, was het tijd voor onze volgende bestemming. We stapten opnieuw de trein op en reden in 8u tijd naar Jaipur, ook wel de roze stad genaamd. Eens aangekomen in het hotel stond ons een aangenaam verrassing te wachten. Er lag een gloednieuw zwembad en dat werd ceremonieel ingewijd terwijl we incheckten. Als allereerste gasten doken we er in en… we keurden het goed.
Gedurende drie dagen bezochten we de stad en zijn omgeving. Op dag één trokken we te voet naar het oude stadcentrum en maakten een wandeling uit de lonely planet langs verschillende bazaars. Hoewel Jaipur als bijnaam de roze stad draagt, viel het roze ons een beetje tegen. Eigenlijk zijn slechts de ommegangen van de bazaar roos geverfd en het laagje dat er nu op zit heeft door de tijd nog slechts een grauwe schijn. Desalniettemin waren de bazaars leuk om te bezoeken, maar na er 2 uur in rond te wandelen werd het tijd om wat rust op te zoeken. De eerste minister in België moet dan misschien een oorbehandeling ondergaan vanwege een startschot, maar hier in India word je tureluur van al het getoeter. Gelukkig vonden we rust in Hawa Mahal. Dit gebouw werd in 1799 gebouwd door de toenmalige koning en bestaat uit: vijf verdiepen en 953 ramen. Het had slechts één doel. De koning zijn haremvrouwen konden vanuit dit gebouw het alledaagse leven van de stad aanschouwen zonder dat de buitenwereld hen kon zien. Een zeer mooi gebouw met prachtige glasramen. Na dit bezoek keken we vooral uit naar een duik in het zwembad.
De volgende dag bezochten we in de voormiddag het stadspaleis, wat nog steeds een koninklijke residentie is. In totaal zijn er vijf pleinen in het paleis. In een gebouw op het eerste plein werden hoogwaardige buitenlandse gasten ontvangen. Momenteel is er een mooie collectie koninklijk textiel ten toon gesteld. Een tweede plein is volledig roos geverfd en deed dienst als audiëntiezaal voor de edelen en ministers van de koning. Via dit plein kom je uit op het plein van de vier seizoenen, wat op zijn beurt als feestplein diende. Aan dit plein is het nog steeds in gebruik zijnde koninklijk paleis gelegen. Ten slotte is er nog een laatste plein met een prachtig gebouw waar burgers op algemene audiëntie bij de koning konden komen. We waren 15 minuten binnen in deze audiëntiezaal en het weer sloeg helemaal om. Terug buiten spreidde zich een pekzwarte hemel voor ons uit. Het waaide hard en er kwamen enorme rukwinden opzetten. Gelukkig vonden we een goed plekje om te schuilen en konden zo een storm zien passeren om u tegen te zeggen. Een goed uur later was de regen verdwenen en wandelden via nog meer bazaars richting de cinema. Jawel dat heb je goed gelezen. De Raj Mandir cinema is een bekende filmzaal in Rajastan en is gebouwd in 1976 in de vorm van meringue. Het ziet er allemaal lekker kitsch uit, en zo een bollywoodfilm meepikken konden we niet laten schieten. Ze speelden “half girlfriend’’ maar helaas kennen ze hier geen ondertitels. Het grote deel wordt in het Hindi gesproken met hier en daar een zinnetje Engels. We hadden op voorhand even de verhaallijn opgezocht en konden zo behoorlijk goed volgen. Twee uur vol drama, comedy en veel gezang. Het was een belevenis.
Onze laatste dag reden we met een autorickshaw naar het Amer fort, zo een 10 kilometer buiten Jaipur. Amer was de oorspronkelijke hoofdstad van Rajastan, maar deze raakte overbevolkt. De toenmalige leiders, die vazallen waren van het Mogolrijk, besloten vervolgens een nieuwe en gestructureerde stad te bouwen (Jaipur). Amber ligt op een heuvel, dus klommen we eerst een stuk naar boven. Het fort zelf bestaat uit vier binnenplaatsen, elk op verschillende niveaus. Elk van deze pleinen kent een grote hoeveelheid aan schitterende gebouwen opgetrokken uit zandsteen en marmer. Zelf vonden we het spiegelpaleis en de verschillende tuinen heel mooi. Ook interessant was de verbindingstunnel met een nog hoger gelegen fort, Jaigarh. Dit fort werd nooit ingenomen en bood een schuilplaats aan de leiders ten tijden van nood. We wandelen naar boven en genoten van de uitzichten rondom ons. In de korte namiddag lieten we Amber opnieuw achter ons en lieten ons rijden naar Jantar Mantar in Jaipur. Dit is het grootst gebouwde observatorium ter wereld met een collectie van 19 astronomische instrumenten. Deze kunnen de tijd meten, eclipsen voorspellen, belangrijke sterren terugvinden, de plaatsen van planeten terug vinden en de hoogtes in de hemel en zijn bijhorende hemisferen bepalen. De drie goed gevulde dagen zijn omgevlogen.
Fotoalbums van locatie «Jaipur»