Reisverhaal «Italië»

Italië | Italië | 0 Reacties 08 November 2015 - Laatste Aanpassing 07 December 2015

Met de familie van Jolijn trokken we voor een week naar Valsesia om een aantal bergwandelingen te maken. We verbleven in een hotel met Belgische eigenaars. Onze gastheer kent de streek op zijn duimpje en bood ons elke dag opnieuw wandelroutes op maat aan. Gezien de tijd van het jaar (Herfstvakantie) was het gokken naar de weersomstandigheden. De goden waren ons gelukkig gunstig gezind. Overdag konden we gemakkelijk wandelen in een korte broek en T-shirt. Op de hoogste pieken troffen we wel af en toe verse sneeuw aan. De wandelweek was echter een succes, inclusief lekker Italiaans eten en drinken.

Wandeling 1: De Cavaionevallei

Op de tweede dag kon het wandelavontuur starten. Om ons op te warmen werd door de gastheer een makkelijke en rustige wandeling voorgesteld. Vanuit het dorpje Rossa trokken we richting de Alpe Sull'Oro op 1.263 meter hoogte. In totaal duurde de wandeling 5 uur en hadden onze kuiten de eerste 500 hoogtemeters achter de kiezen.

Wandeling 2: Val Sermenza

De dag erop vertrok de wandeling in Rima (1.411m) richting de Alpe Lavazei (1.943m) en de Alpe Vallezö (2.175m). Na ons lunchpakket verorberd te hebben, kon de afdaling via de Alpe Vallé di Sotto (1.746m) beginnen. Aan het einde van de dag hadden we 750 hoogtemeters in de benen, na een wandeling van 5 uur.

Stadsbezoek Varallo en Sacro Monte

In de voormiddag bezochten we de Sacro Monte. Dit is de grootste en oudste verzameling van kapellen en een baseliek van Italië. Elk van de 50 kapellen bevatten een bijbels tafereel, uitgebeeld aan de hand van levensechte beelden (hout en marmer) en fresco's. Dit oord op de top van een heuvel is erkend als Unesco Werelderfgoed. Aan de voet van de heuvel bevindt zich het pitoreske dorp Varallo. Gedurende de rest van de voormiddag konden we door de lokale markt slenteren en bezochten we de kerk "Santa Maria della Grazie". Deze kerk bevat een beroemde fresco van Gaudenzio Ferrari. Wanneer de marktkramers in de namiddag hun waren opborgden en vertrokken, kwamen de mooie straten echt tot hun recht. Na een lekkere pizza keerden we weer naar het hotel.

Wandeling 3: Val Vogna

De rit naar de startplaats van deze wandeling was behoorlijk avontuurlijk. De laatste kilometers tot aan San Antonio werd de weg smaller en smaller. Dan maar hopen dat er geen tegenligger passeert. Eens aangekomen in San Antonio (1.381m) kon de wandeling richting de Alpe Larecchio (1.895m) starten. Van daaruit werd het klimmen intenser naar de Rifugio Ospizio Sottile (2.480m) via het Lago della Balma (2.302m). De laatste 300 meter waren de moeite. Er lag verse sneeuw, waardoor het opletten geblazen was om de juiste weg te vinden en niet door de sneeuw te zakken. Er gaat niks boven een lunchpauze ter hoogte van een pas en een bevroren meer bij een stralende zon. Duur: 7,5 uur, hoogtemeters: 1.110 meter.

Wandeling 4: Colle d'Egua

Deze wandeling vertrok in de Piana di Santa Maria richting de Lago di Baranca (1.775m). Aan dit meer liggen de ruïnes van de villa van de Lancia familie. Via de Colle di Baranca klommen we verder naar de Colle d'Egua (2.239m) met een prachtig zicht op het Monte Rossamassief. Vanuit deze col kon de afdaling naar Carcoforo beginnen (1.304m). Na 6 uur wandelen en 1.050 hoogtemeters konden we de wandeling beïndigen.

Wandeling 5: Natuurpark Alta Valsesia

Onze laatste wandeling was er eentje met uitzicht op de Monte Rosa. We startten in Alagna op 1.250 meter hoogte. Van daaruit trokken we via de Rifugio Barba Ferrero (2.250 m) naar ons hoogste punt op 2.350 meter. Op dit punt zijn de resterende gletsjers aan de voet van de Monte Rossa nog goed zichtbaar. Na een middagpauze kon de afdaling richting Alagna  beginnen, via de Alpe Testa Nera (2.260 m) en de Cascata dell’Acqua Bianca (1.495 m). Steeds hadden we een prachtig zicht het Monte Rosamassief. Door het groot aantal dieren die we zagen, duurde de wandeling iets langer dan verwacht. Het was echter de moeite waard. Na 7 uur wandelen hadden we ongeveer 1.100 hoogtemeters bedwongen.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Italië

Italië (50)

08 November 2015 | Italië | Italië | Laatste Aanpassing 06 December 2015

  • Wandeling 1: De Cavaionevallei
  • Wandeling 1: De Cavaionevallei
  • Wandeling 5: Natuurpark Alta Valsesia
  • Wandeling 5: Natuurpark Alta Valsesia
  • Stadsbezoek Varallo en Sacro Monte

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking