Reisverhaal «Luang Prabang»

De wereldreis | Laos | 1 Reacties 02 Maart 2017 - Laatste Aanpassing 19 Maart 2017

Vientiane mag dan wel de hoofdstad van Laos zijn, de meeste toeristen laten het links liggen voor trekpleister Luang Prabang. Meteen na aankomst snappen we waarom. Luang Prabang is een gezellig stadje gelegen aan de oevers van de Mekong en de Khan rivier en omgeven door groene heuvels. Hoewel het de vierde grootste stad van Laos is, straalt het veel rust uit. Er zijn tientallen eetgelegenheden, historische gebouwen, massage salons, een fameuze nachtmarkt en een prachtige omgeving. Wij hebben natuurlijk van al dit leuks geproefd.

Onze doortocht door deze historische stad begon met een bezoek aan de historisch belangrijke Wat Xieng Thong. Deze Boeddhistische tempel, gebouwd in 1560, is de oudst overgebleven tempel van Laos en toont prachtig de oude houten structuur en architectuur. De versiering van de tempel werd aangevuld met gravuren uit bladgoud en mozaieke illustraties. Niet ver van de tempel verwijderd ligt het koninklijk paleis. deze werd in 1905 gebouwd tijdens de Franse kolonisatie en de laatste koningen van een 600 jarige dynastie verbleven er tot de communisten de macht grepen, waarna ze de koning naar een heropvoedingskamp stuurden. Van deze laatste koning en zijn gezin is nooit nog iets vernomen. Het paleis is nu een museum, met als belangrijkste object het Pha Bang Boeddhabeeldje van 1512. Het is aan dit beeldje dat Luang Prabang zijn naam dankt.

Voor een mooi uitzicht over de stad beklommen we de Phu Si heuvel (jawel, het wordt letterlijk uitgesproken als pussy hill). Boven op deze heuvel is er een boeddhistisch klooster gevestigd en het is leuk om er even in rond te dwalen. De uitzichten zijn echter het meest noemenswaardig. Persoonlijk vonden we de directe aanwezigheid van de Mekong fijn. Continu kun je er langs wandelen of er van een zonsondergang genieten. 

De tweede dag van ons bezoek namen we er nog eens een stel fietsen bij. Doel: de Kuang Si watervallen bereiken. Deze liggen 30 kilometer buiten Luang Prabang en het parcours is behoorlijke heuvelachtig. Deze keer hadden we echter voor goede mountainbikes gezorgd en de tocht verliep redelijk vlot. De Kuang Si watervallen zijn ronduit prachtig. Misschien zijn het wel de mooiste watervallen die we op onze trip bezochten, en dan was het nog niet eens bloesemseizoen. Een rivier stort eerst haar water met grote kracht naar beneden via een grote waterval, waarna het water verder haar weg naar vlak terrein zoekt via tientallen kleine watervalletjes. We klommen tot helemaal aan de top en bereikten na een wandeling van 10 kilometer haar bron.

Nu ja, voor wat hoort wat. De dag na ons fietstochtje vonden we dat ons lichaam een nieuwe massage verdiende. Bij de massage van Laos worden dezelfde technieken gebruikt als in Vietnam en het is geen zachte massage, maar het doet wel deugd aan de spieren achteraf. 's Avonds aten we trouwens meermaals op de bekende nachtmarkt. Vele eetstandjes geven je een kom die je naar hartenlust mag vullen voor 1 euro. Sommige kommen bulkten echt uit en de eigenaars ervan probeerden volgens ons een record voedselstapelen te verbreken.Voor nog eens 1,5 euro erbij en er volgde een vers gebraden stuk kip of de lokale worstjes. Zeer gezellig. 

Ten slotte staat Luang Prabang gekend voor de almen van de boeddhistische monniken. Om 6 uur 's morgens trekken deze kerels er op uit. Elk van hen heeft een mand vast en ze lopen blootsvoets in een rijtje langs de kant van de straat. Her en der zitten vrouwen op hun knieën om hen voedsel of geld toe te stoppen. Monniken worden zeer hoog gerespecteerd in Laos. De vrouwen kijken hen niet aan en raken ze onder geen beding aan. Van mannen wordt verwacht dat ze minstens hun hoofd buigen. Het wordt daarbij uitermate als onbeleefd ervaren om foto's van hen te nemen. Tijdens de almen processie wordt er op dit laatste een uitzondering gemaakt, wegens het toeristische karakter dat er momenteel aan verbonden is. Wij keken naar de rondgang aan de niet toeristische rand van de stad, en we waren er blij om. Er stonden hier slechts 4 andere Chinezen te kijken. En we jaagden ons toen al behoorlijk in dit kleine groepje op. Camera's werden echt onder de neuzen van de monniken geduwd, de stoet moest het heilige ritueel soms onderbreken omdat er zo een deugniet in de rij ging staan om een foto te trekken, enzoverder. De lokale bevolking ergerde zich er mateloos in. Nu ja, Chinezen zitten tegenwoordig overal...

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Luang Prabang»

Luang Prabang (52)

02 Maart 2017 | De wereldreis | Laos | Laatste Aanpassing 19 Maart 2017

  • Luang Prabang - De Kuang Si waterval
  • Luang Prabang - Nachtmarkt
  • Luang Prabang - Almen voor de boeddhistische monni
  • Luang Prabang - Koen met een vrijwilliger van het

 

Plaats een Reactie

theysmans ann wat is Luang Prabang mooi. Er zijn vele prachtige dingen om te bezichtigen! Ik ben er jaloers op, zeker op een lekkere massage!!! Ook weer hele mooie foto's Geplaatst op 19 Maart 2017

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking