Reisverhaal «Phonsavan»

De wereldreis | Laos | 0 Reacties 04 Maart 2017 - Laatste Aanpassing 30 Maart 2017

Op naar Phonsavan. We horen de mensen al denken. Wat een zotten zijn we toch om een hele dag op een bus te zitten speciaal voor mythologische kruiken te bezichtigen. Alsof dat nog niet genoeg is, reden we de dag na onze toeristische omzwerving per bus nog even naar de andere kant van het land. Zo gezegd, zo gedaan... en eigenlijk vonden we het heerlijk. Voor even waren we weg van alle drukte en van al het toerisme, want toeristisch is het gebied dat we bezochten niet bepaald. 

Rond Phonsavan liggen er ongeveer 90 gebieden met deze historische kruiken. Ze stammen af van rond het jaar 1 n.Chr., maar men weet niet welke cultuur er de kruiken geplaatst heeft. Wel is zeker dat ze een centrale rol speelden in begrafenisrituelen. Volgens sommige onderzoekers werden overledenen er in gecremeerd, waarna ze de stoffelijke overschotten uitstrooiden. Andere onderzoekers beweren dat de menselijke overblijfselen er in bewaard werden totdat de ontbinding rond was, waarna een tweede begrafenisceremonie werd georganiseerd om de botten naar de finale begraafplaats over te brengen. 

Van de 90 sites, kunnen er slechts 3 bezocht worden. Phonsavan was immers een van de zwaarst gebombardeerde regio's van Laos tijdens de Vietnamoorlog (of de Amerika-oorlog zoals men deze hier noemt). Het MAG heeft tot nu toe enkel deze 3 sites bomvrij kunnen maken, en dan nog... Overal staat mooi aangeduid waar mensen wel en niet mogen wandelen. Rood-witte plaatjes duiden alle wandelwegen aan. Daarnaast maken deze plaatjes ook duidelijk of er slechts een oppervlakte onderzoek werd uitgevoerd of toch eerder een volledig bodemonderzoek. Op de paden blijven is de boodschap. Even ter verduidelijking, bij het bezoeken aan de 3 sites zijn de bomkraters van de B52-bommen nog heel duidelijk zichtbaar. Immense gaten die een herinnering zijn aan de dood, terreur en verderf dat er door de bommen werd gezaaid. 

We maakten de daguitstap naar de Plain of Jars (zoals de sites worden genoemd) met een Engels koppel. Het was een zeer aangename dag. Site 1 is de meest bezochte en kent het grootst aantal kruiken, maar zelf vonden we de hele setting van site 2 het meest indrukwekkend. Aan het einde van de dag bezochten we ook nog een zogenaamde 'spoon village'. Oorspronkelijk werd er in deze dorpen van oorlogsmateriaal lepels gemaakt. Tegenwoordig wordt er door de inwoners gelukkig allerlei soorten aan metalen omgevormd, en dat tot diverse voorwerpen. We sloten onze dag nog af met een lekker pintje en een gezellige babbel met Mark en Ellen. Morgen maar weer de bus op richting Paksé.

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Phonsavan»

Phonsavan (21)

04 Maart 2017 | De wereldreis | Laos | Laatste Aanpassing 30 Maart 2017

  • Phonsavan - Plain of Jars - Site 2 - De natuur gaa
  • Phonsavan - Plain of Jars - Site 1
  • Phonsavan - Plain of Jars - Site 1
  • Phonsavan - Plain of Jars - Site 1 - Krater van ee

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking