Reisverhaal «Chitzen Itza»

De wereldreis | Mexico | 0 Reacties 10 Februari 2016 - Laatste Aanpassing 17 Februari 2016

Een van de moderne wonderen van de wereld en dus een te bezoeken plaats tijdens onze reis. Deze keer stonden we niet speciaal vroeg op om als eersten aan de ingang te trappelen. De dag ervoor hadden we namelijk kaartjes gereserveerd voor de gratis lichtshow op het terrein van Chitzen Itza. De kaartjes bemachtigen had ons redelijk wat bloed, zweet en tranen gekost. Het is een lang verhaal, maar in het kort komt het er op neer dat we drie keer het toeristenbureau en het lokaal internetcafé hebben gezien.

Chitzen Itza is prachtig om te zien. Ondanks de eeuwen hebben de gebouwen hun trots niet verloren. Hoewel de ornamenten op vele plaatsen zijn afgesleten, is het regelmatig mogelijk om de rijke versieringen aan de gebouwen te zien. Voeg daar aan toe dat alle gebouwen ook beschilderd waren met tinten rood, blauw en geel en je kan je inbeelden hoe mooi ze waren. Natuurlijk stikte het er van de toeristen, maar de site kent veel verschillende pleinen en er zijn genoeg rustige plekjes te vinden. De drukte heeft ook een voordeel. Wij besloten om geen gids te nemen, en dat was ook niet nodig. Je kon toch alle uitleg volgen door de toeristengroepen af te luisteren (op professionele wijze).

De lichtshow ’s avonds was ook de moeite. De beelden werden getoond tegen de grote piramide en legden de denkwereld van de Maya’s uit. Voor hen waren er 3 lagen in het universum: de bovenwereld/sterren, de onderwereld en de leefwereld. Daarnaast waren er 5 dimensies: noorden, oosten, zuiden, westen en centrum. Het westen werd door hen geassocieerd met de dood en het oosten met het leven. Binnen dit gehele universum waren krachten aan het werk die in evenwicht dienden te zijn. Voor het krijgen van leven, moest er ook gedood worden. Het balspel van de Maya’s was een ceremonieel spel en was een belichaming van de krachten in het universum. Het spel werd gespeeld tijdens de overgang van winter naar lente. Er waren 2 teams die uit 3 - 7 spelers bestonden. De spelers mochten de bal van 3 kilo enkel raken met de ellenbogen, knieën of heupen. Aan weerszijden van het veld (vaak aan de oost- en westkant) waren er 2 ringen bevestigd. Er waren 3 fases in het spel, waarbij moest geprobeerd worden om zo vaak mogelijk de bal met de heupen door de ringen te werken. Tijdens de eerste fase werd de bal van het ene team naar het andere team geworpen totdat een team kon scoren. De tweede fase bestond uit een soort van penalty’s of strafworpen. Bij de derde fase werd de bal in brand gestoken (voorstelling van de zon) en moesten de teams weeral proberen zo veel als mogelijk te scoren. Aan het einde van het spel werden de spelers van het winnend team onthoofd en werd hun bloed gebruikt om de grond te bevruchten voor de gehele populatie. Het is vreemd voor ons om in te beelden, maar voor de winnaars was dit een hele eer. Daarnaast werden er ook regelmatig mensen geofferd aan de top van de befaamde cenotes om de regengod goed gezind te stemmen (doden voor leven, het evenwicht).

De Maya’s waren een interessant volk, maar ze hadden toch een ander idee over gezelligheid.

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Chitzen Itza»

Chitzen Itza (23)

10 Februari 2016 | De wereldreis | Mexico | Laatste Aanpassing 17 Februari 2016

  • Chitzen Itza - De heilige cenote met stoombad en o
  • Chitzen Itza - Tempel van de nonnen
  • Chitzen Itza - Versieringen groot balspelterrein
  • Chitzen Itza - Zwarte leguaan

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking