Reisverhaal «Citytrip Wenen»

Wenen | Oostenrijk | 0 Reacties 07 November 2019 - Laatste Aanpassing 30 Maart 2020

Tijd om nog eens een citytrip te maken. En deze keer namen wij ons dochtertje mee. Ayla, 1 jaar en 3 maanden oud, zou voor de eerste keer vliegen. Dit vonden wij wel een beetje spannend, want je wenst niemand een 3 uur durende vlucht toe met naast zich een huilende peuter. Gelukkig bleken onze zorgen onterecht. Ayla heeft zich voorbeeldig gedragen, naar iedereen in het vliegtuig gezwaaid en kreeg complimentjes bij de vleet. Oef!

Vanuit het vliegveld namen we de trein naar het stadscentrum, om vervolgens in Wien Mitte over te stappen op de metro. Ons appartementje lag juist buiten het historische centrum van Wenen, maar er tegenover lag een tramhalte met rechtstreekse verbinding naar Stephansplatz. Ook waren er supermarkten en een boerenmarkt in de buurt. Ideaal dus en iets goedkoper dan een hotel in hartje Wenen. Daarbij leek het ons beter om een appartementje te nemen, mocht Ayla af en toe nog willen slapen overdag.

Na een beetje opfrissing en ons gesetteld te hebben, trokken we donderdagnamiddag naar het stadscentrum van deze mooie stad. Stop 1 was Stephansdom.  Deze prachtige gotische kerk met imposante klokkentoren en rijk versierd dakwerk is de moeite waard om te bezoeken. Vooral de buitenkant vonden we indrukwekkend. Binnen zijn natuurlijk de catacomben en het graf van Frederik III de belangrijkste bezienswaardigheden. Vanuit dit stadsicoon trok onze historische wandeling via het Mozarthuis verder naar de Barokke Jezuïetenkerk en de Franciscanenkerk. Het contrast met Stephansdom kon niet groter zijn. De buitenkant van beide kerken was eerder sober, maar hun interieur was rijkelijk versierd. Marmeren zuilen wisselden af met vele schilderijen en in bladgoud gehulde figuren. Daarbij ligt de Jezuïetenkerk ook nog eens aan een leuk pleintje. Ja, opnieuw was het de moeite. 

Stiekem hoopten we om ook nog even binnen te kunnen glippen in de inkomhal van de befaamde Weense Staatsopera. Jammer genoeg waren er op dat moment nog geen voorstellingen bezig, waardoor alle deuren op slot zaten. Dan gaven we onze ogen maar de kost aan de buitenkant van het gebouw. We waren van plan om daarna nog langs te gaan bij de Kaisersgruft, maar het begon al wat laat te worden en Ayla was al een tijdje flink met ons aan het rondgaan. Het leek ons een beter idee om binnen te springen bij Konditorei Le Bol. En van die keuze hadden we geen spijt! We probeerden er de Tarte au Citron en Bombe au Chocolat. Hemels en veel te snel op naar onze goesting. Breng zeker een bezoekje aan deze patisserie wanneer je in Wenen bent! We eindigden de avond met een rustmomentje in het appartement en lekker Vietnamees eten.

Op vrijdag maakten we een rondwandeling tot aan de Donau. Daarbij kwamen we langs een mooie Grieks Orthodoxe kerk en het leuke Fenster Café voor een koffie on the go. Dit laatste ligt in de Griechengasse, één van de smalste straatjes in Wenen. Toen ze nog met paard en kar rondreden moest je maken dat je aan de kant stond of je werd gewoon omver gereden. In Wenen zijn en geen Wiener schnitzel eten kan natuurlijk niet. Dus schoven we onze benen onder tafel bij Figlmuller en ook Ayla liet dit niet aan haar voorbijgaan.

De namiddag stond in het teken van Hofburg. We namen er onze tijd om de keizerlijke appartementen te bekijken evenals het Sisi-museum en een vluchtige blik om het zilverwerk te aanschouwen. Ayla gedroeg zich voorbeeldig al moest Koen niet alle bordjes van A tot Z beginnen lezen, want dan komen er reclamaties. Er was genoeg bling bling te zien dat Ayla haar oogjes graag zagen. Bij het vallen van de avond trokken we terug naar ons appartementje waar we in alle rust een broodje aten en Ayla haar bedje kon opzoeken.

Zaterdag stond het natuurhistorisch museum op de planning. Want welk kind (groot en klein) kijkt er nu niet graag naar oude en recentere beestjes. Van fossielen naar vissen, duizenden vogels, dinosaurussen, mammoeten, olifanten, leeuwen en nog zoveel meer. En ook het statige gebouw mocht er wezen waarin het museum gevestigd is. Tegen de middag wandelden we naar de Naschmarkt waar we een culinaire wereldreis maakten. Van een Weense hotdog en een stukje Sachertorte naar een Turks gebakje en ook nog een lekker glühwein om wat op te warmen. Want november kan al best koud zijn in Wenen. Als echte zoetebekken konden we Vollpension niet links laten liggen. Hier zijn oma's en opa's aan de slag die heerlijke taarten uit hun mouw schudden. Smullen maar, vooral door Ayla dan, want die bleef maar eten van dat gebak. 

Om de calorieën er af te krijgen, wandelden we via de Karlskerk terug naar Stephansplatz om ook de kathedraal eens vanbinnen te bekijken. De wandeling eindigde via het Ankeruhr, een grote vergulde klok in Jugendstil, bij de indrukwekkende Judenplatz. Het Holocaust monument dat er staat herdenkt de 65 000 Oostenrijkse joden die tijdens de 2de wereldoorlog zijn omgekomen. Een plaats om stil van te worden.
Onze laatste avond sloten we af bij een zeer lekkere Chinees in de buurt van onze overnachtingsplaats. 

Op onze laatste dag bezochten we in de voormiddag Schloss Schönbrunn. Het was wel een snel bezoek want Ayla was haar tut kwijtgespeeld bij het opstappen op de bus. Het was dus niet mogelijk om ergens bij stil te staan. Bewegen was de opdracht, opdat ze rustig in de draagdoek zou blijven zitten. We hebben in ieder geval heel wat indrukken kunnen opdoen van de prachtige zalen in het paleis, de ene nog indrukwekkender als de andere. Eens buiten het paleis was Ayla net in slaap gevallen (zo gaat dat met een kindje, wakker zijn wanneer je beter kan slapen en omgekeerd.) en konden we dan wel in alle rust de tuinen rustig bekijken. Na de middag was het terug richting de luchthaven treinen om zo onze namiddagvlucht naar Brussel te nemen. Wederom hadden we een voorbeeldig kindje en zelfs een extra vrije stoel voor ons. 

Het was een meer dan geslaagde citytrip en goed te doen met een kleine peuter. Een draagdoek is wel een must want er zijn toch heel wat trappen te doen in Wenen. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Wenen»

Citytrip Wenen (67)

07 November 2019 | Wenen | Oostenrijk | Laatste Aanpassing 30 Maart 2020

  • Wenen - Natuurhistorisch museum
  • Wenen - Mooie plaatsjes tijdens de rondwandeling
  • Wenen - Schloss Schönbrunn
  • Wenen - Naschmarkt
  • Wenen - Judenplatz

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking