Reisverhaal «Citytrip Lissabon»

Lissabon | Portugal | 0 Reacties 14 April 2018 - Laatste Aanpassing 27 September 2018

Lissabon, de stad van de vele kleurrijke tegeltjes en glooiende heuvels. Het is een mooie, veelzijdige stad waarin het gemakkelijk 5 dagen fijn vertoeven is. Iets waar vele toeristen het blijkbaar mee eens zijn, want elke topbezienswaardigheid kent altijd lange wachtrijen. Doch, ze zijn het allemaal waard, en wanneer je Lissabon toevallig zou bezichtigen met heel kleine kindjes of een zwangere vrouw mag je deze toeristenrijen helemaal overslaan. De Portugezen hebben voor hen namelijk aparte rijen voorzien. Fijn toch.

Grofweg kan je de stad in vier grotere delen opsplitsen. Mensen die minder tijd hebben om deze sfeervolle stad te bezoeken, kunnen zich bijgevolg best op een of twee van deze delen toespitsen. Ons avontuur startte in elk geval in Belem. Een voormalig dorp dat uiteindelijk opgeslokt werd door de hoofdstad. In de Middeleeuwen deed het dienst als vertrekbasis voor de vele ontdekkingsreizen die Portugal op de wereld losliet. Gelegen aan de monding van de Taag, kende het dan ook een ideale ligging. Maar om de stad ter verdediging tegen mogelijke ongewenste bezoekers, werd in de buurt van de aanlegsteigers het fort van Belem opgetrokken. Het is misschien wel één van de meest gefotografeerde en gekende gebouwen van Lissabon. En terecht, want het is een prachtige constructie, waarin Moorse en Portugese invloeden elkaar treffen. En wanneer de zee wat wilder is, is het een klein, maar fijn avontuur om droog de toegangspoort te kunnen bereiken.

Nog een icoon is het klooster van Jeronimos, waar o.a. de Portugese koninklijke familie en Vasco Da Gamma begraven liggen. Opnieuw is het een prachtig en indrukwekkend gebouw. Enerzijds groot in afmeting, anderzijds enorm rijkelijk versierd. Het was hier dat de monniken indertijd de ontdekkingsreizigers zegenden voor hun vertrek naar het onbekende. Maar de meeste mensen zullen het klooster vooral kennen vanwege haar uitvinding van de Belemse pasteitjes. Wie hier nog steeds op zoek gaat naar de pasteitjes van Belem is er jammer genoeg aan voor de moeite. Het klooster produceert ze al tientallen jaren niet meer, maar een grote bakkerij in de buurt doet dat nog wel. Elke dag staan er rijen mensen aan te schuiven om er enkele pasteitjes aan te kunnen schaffen. Onze tip, probeer binnen ergens plaats te nemen om optimaal van deze heerlijke gebakjes te kunnen genieten. Belem is trouwens de wijk om de prachtige brug Ponte de 25 abril in haar volle glorie te kunnen zien. Aan de voet van deze brug bevindt zich de LX-factory. Ooit een fabrieksdomein, biedt het momenteel plaats aan een groep leuke restaurants en winkels. Het eten mag er misschien iets duurder zijn, de gezelligheid is er zeker.

Helemaal aan de andere kant van de stad ligt in de wijk Parque das Nações, het enorme Oceanarium van Lissabon. Dit immense aquarium is zeker een bezoek waard en een ideale bezienswaardigheid bij regenweer. Geschikt voor zowel jong als oud, probeert het een goed beeld te schetsen van de diverse maritieme ecosystemen wereldwijd. Het aquarium ligt niet pal in het historische centrum, maar het is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Meer centraal ligt de wijk Alfama. Ooit een kleinere vissersenclave is het uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, met haar smalle kronkelende straatjes en verrassende pleintjes. Het is leuk om er eventjes in rond te wandelen, maar zelf konden we ons meer vinden in de naastgelegen wijk Baixa Pombalina en de wijk Barrio Alto. Het meest gekende symbool van de Baixa Pombalina is de arce Triumfal, een grote triomfboog die werd opgetrokken ter nagedachtenis van de grote aardbeving die in de 18de eeuw grote delen van de stad verwoestte. Deze triomfboog maakt trouwens deel uit van een enorm groot en levendig plein en loopt uit in een drukbezochte winkelstraat. De Barrio Alto sluit erop aan en wordt gekenmerkt door dezelfde mooie barokke bouwstijl die continu de revue passeert. Voeg daar nog zeer gezellige pleintjes, met tegels versierde huizen en toffe restaurantjes aan toe, en je hebt een top mix. Op diverse locaties in de Barrio Alto kan je trouwens genieten van mooie uitzichten over de stad en het kasteel van São Jorge is altijd op de achtergrond aanwezig. Gebouwd op Moorse vestigingen, bood het kasteel een laatste bescherming tegen ongewenste invallers. Een bezoekje aan dit complex is een must. Doordat het op de hoogste heuvel van de stad ligt, heb je telkens mooie uitzichten. De muren van het fort zijn eveneens uitstekend bewaard gebleven.

Heb je echter nog niet genoeg van kastelen en breng je minstens 5 dagen door in Lissabon, raden we zeker een bezoek aan Sintra aan. In dit dorp staat de zomerresidentie ‘Paleis van Sintra’ van de Portugese koninklijke familie uit de 14e en 16e eeuw. Een immens en volledig witgeschilderd gebouw, met als meest iconische kenmerk de twee enorme schoorstenen van de koninklijke keuken. Ook bezochten we het kleurrijke en mooi versierde paleis van Pena. Hoger gelegen dan de zomerresidentie van de vorsten, werd dit paleis gebouwd op de oude resten van een Hiëremonietenklooster. Felle tinten blauw, geel en rood wisselen elkaar af en versieren de rijk bewerkte torentjes en binnenplaatsen. Sintra is per trein makkelijk bereikbaar vanuit Lissabon en ter plaatse rijden enorm veel bussen tussen de diverse kastelen die het gebied rijk is. Je moet wel een beetje tegen kronkelwegen en het rijden in smalle straatjes kunnen.

Wil je helemaal lokaal gaan, bestel dan een bica (espresso) aan de bar of proef van de vele heerlijke zeevruchten in de restaurantjes. In de minder toeristische gebieden ben je ’s middags trouwens in de mogelijkheid om voor €10 een goed lunchmenu te nuttigen. En mocht je dan toch eens graag een porto drinken, vraag dan even wat uitleg bij de diverse soorten die Portugal kent. Als je niet zo van klimmen en dalen houdt dan kan je gebruik maken van het goed uitgewerkte tram en bus netwerk. Een ritje in een van de oude trammetjes is een ervaring op zich. Wij zijn alvast fan van Lissabon.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Lisboa»

Citytrip Lissabon (94)

15 April 2018 | Lissabon | Portugal | Laatste Aanpassing 20 September 2018

  • Lissabon - Alfama - Castelo de São Jorge
  • Lissabon - Belem - Mosteiro dos Jerónimos
  • Lissabon - leuk pleintje in de buurt van onze airb
  • Lissabon - Belem - Mosteiro dos Jerónimos
  • Lissabon - Belem - Torre de Belem

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking