Reisverhaal «De verzengende hitte van Yucatan»

Mexico | 0 Reacties 04 Maart 2007 - Laatste Aanpassing 04 Maart 2007

We waren dus voor een korte stopover in LA beland…

We hadden er een kamer geboekt in een hotel aan de luchthaven, zodat we toch even konden uitblazen tussen alle vluchten door, maar dat was dan zonder de deze gerekend… Ik ging ervan uit dat ik waarschijnlijk slechts 1x in mijn leven in LA zou zijn, dus ik wou meteen alles zien! Wij dus snel een douche genomen en de bus op gesprongen voor een 5 uur durende tocht die ons langs Venice Beach , Santa Monica, Beverly Hills en Hollywood gebracht heeft. Ik moet zeggen dat ik niet al te veel onder de indruk was. Ik had me LA spectaculairder voorgesteld. De babes op Venice Beach waren ver te zoeken, Sunset boulevard zag er maar een gewone straat uit, en ook Rodeo Drive kan niet tippen aan een chique winkelstraat in neem nu Cannes . Maar volgens Kris reden er wel de meest fancy en dure auto’s rond die hij al ooit op zo’n korte tijd had samen gezien. Misschien zaten alle filmsterren en andere beroemdheden die dag dus toevallig in hun auto… ‘s Avonds in ons hotel nog even genoten van een Westmalle tripel en een Duvel – ongelooflijk, de kaart met Belgische bieren was hier stukken uitgebreider dan in de meeste café’s bij ons! – alvorens er voor een kort nachtje in te duiken. Om 4 uur gaat het immers alweer richting luchthaven voor onze volgende 2 vluchten, LA – Dallas en Dallas – Cancun .

 We hebben via onze posada transport geregeld van de luchthaven naar Playa del Carmen, maar bij aankomst blijkt er niemand te staan met een bordje “Kris Jacobs”… Wij nog een klein uur blijven staan, maar niets hoor. Dan maar zoals alle rugzaktoeristen de bus nemen zeker! 
Het is al avond als we uiteindelijk in Playa del Carmen arriveren en we belanden er meteen in de carnaval stoet. Niet meteen Rio de Janeiro, maar toch wel heel uitbundig en kleurrijk. Onze posada blijkt, zoals we weliswaar al wisten van op de website, midden in het feestgedruis te liggen en, dat wisten we nog niet, de kamers hebben er geen ruiten… In de bar naast ons zijn er elke avond tot na 1 uur live optredens, dus dat wordt een weekje shaken in bed! Een avond hebben we de pech dat de band er niets van bakt en de “zangeres” bovendien ongelooflijk vals zingt, en dan valt in slaap vallen wel echt niet mee… Maar we zijn en in en hebben een weekje vakantie samen met mijn ouders, dus we mogen niet klagen! 
Mijn ouders komen de volgende morgen aan in Playa. Zij hebben er  een 10-daagse rondrit met huurauto door Zuid op zitten en sluiten hun reis af bij ons aan zee. Het wordt een leuk weerzien met kadootjes van het thuisfront en een nieuwe lading boeken en medicijnen.  Zij hebben de pech gehad van bijna 10 dagen slecht weer te hebben, koud en regenachtig. De eerste 2 dagen is het inderdaad maar kwakkelweer en kan je ‘s avonds meer dan 1 trui gebruiken (ik slaap de eerste nachten zelfs met 2 dekens!), maar gelukkig betert het dan en voor we het weten zijn we alweer aan het puffen van de warmte. Playa del Carmen bestaat vnl. uit strand en 1 lange winkelstraat. Heel veel is er dus niet te beleven, maar toch vliegt de week voorbij. We brengen met ons vieren eens een bezoekje aan de nabij gelegen Maya tempels van Tulum, slenteren rond langs de winkeltjes, maken strandwandelingen, gaan lekker eten en drinken, … en dan ineens is het zondag en beginnen Kris en ik aan onze trektocht door Centraal-Amerika en vliegen ma en pa terug naar Belgie. Alweer afscheid nemen dus. Dit maal voor nog een kleine 3 maanden. Althans wat mij betreft. Op Kris zullen ze nog een maand of 4 moeten wachten. Enfin, het heeft deugd gedaan om ze zo onderweg nog eens terug te zien.

Wij hebben intussen onze reisroute wel moeten aanpassen. We waren van plan om de Maya-route te doen via Zuid-Mexico, Guatemala, Honduras en Belize om nadien vanuit Mexico naar Brazilie te vliegen en van daar via Colombia af te zakken naar Costa Rica. De vluchten blijken hier evenwel zo duur dat vliegen er echt niet in zit, dus we vrezen dat we waarschijnlijk wel niet in Brazilie zullen geraken… Wat een lelijke streep door ons rekening. Maar vliegen zou de streep alleen nog maar lelijker maken, dus de route wordt alsvolgt aangepast : Zuid-Mexico, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa-Rica, Panama, Colombia, en nadien terug omhoog om te eindigen in Costa Rica, en dat allemaal over land.

 

Onze eerste halte in Mexico wordt Valladolid, leuk, klein stadje waar we 2 nachten in de plaatselijke jeugdherberg aan een mooi pleintje doorbrengen, We bezoeken van daaruit het tempel complex van Chitzen Itza. Ik heb een fotograaf bij me, dus die wil het beste licht voor zijn foto’s. Dat wil dus zeggen om 6 uur uit de veren om de eerste bus te nemen om bij de eersten te zijn die die dag de tempels te zien krijgen. Misschien maar goed, want als wij 2,5 uren later aan het wachten zijn om de bus terug stroomt het intussen van het volk en dan is er wel echt niets meer aan.

Alvorens we ons in de drukte van de grootste stad van Yucatán, Merida , willen begeven, maken we nog een tussenstop in het mooie dorpje Izamal. Het is de bedoeling om er slechts 1 nacht te blijven, maar het is er zo rustig en charmant dat we er uiteindelijk 3 nachten blijven. We verblijven er in een heel leuk hotelletje aan de rand van het dorp met allemaal kleine, kleurrijke bungalows met stoelen en hangmatten in een schitterende tuin. Het is intussen zo heet (met gemak boven de 40 graden) dat het tussen 11 uur en 16 uur bijna niet mogelijk is om buiten te komen, dus wij genieten volop van onze stoelen en hangmat op ons schaduwrijk terras. Het centrum van Izamal bestaat uit allemaal geel gekalkte huizen rondom een groot, ook geel, klooster dat boven het markplein uittorent. De tijd lijkt er zo’n beetje te hebben stil gestaan. Iedereen zegt er nog goeiendag tegen iedereen, er rijden nog paardenkoetsjes rond en ‘s avonds is het verzamelen geblazen op het plein. Wij maken er tijdens de draaglijke uren van de dag wandelingen door het dorp, groeten iedereen op onze weg, brengen verschillende bezoeken aan het klooster, blazen uit op het pleintje, en genieten van de rust. We gaan er een avondje naar het circus dat  er zijn tenten heeft opgeslagen. Schitterend is dat! Pure folklore! Een vuurspuwer, een lenige dame in glitterpakje, clowns die niet grappig zijn maar waarbij de kinderen toch in de deuk liggen, popcorn en frietjes met pikante salsa., enz. Een andere avond brengt ons naar het klank- en lichtspel op de plaza van het klooster. Op een heel mooie en indrukwekkende manier wordt de geschiedenis van de maya’s er op de kloostermuren onder begeleiding van kippevel- kerkmuziek tot leven gebracht.

En dan wordt het toch wel tijd om onze tocht verder te zetten en ons naar de “grote stad” te begeven. Merida blijkt met zijn 1 miljoen inwoners eigenlijk best wel mee te vallen. We vinden er voor een zacht prijsje opnieuw een voltreffer van hotel – met zwembad! -  in het centrum van de stad, en kunnen dus de drukte af en toe ontlopen op de binnenplaats van het hotel of aan het zwembad. 
We brengen van hier uit een bezoek aan de tempels van Uxmal . Een heel mooi gerestaureerd geheel dat wij een stuk indrukwekkender en mooier vinden dan Chitzen Itza. We zijn er in de late namiddag en hebben opnieuw de site zo wat voor onszelf. Jammer alleen dat ze stipt om 17 uur op fluitjes beginnen blazen en iedereen naar de uitgang jagen. Overuren zullen ze hier wel echt niet maken…

Op zondag zijn de straten rond de zocalo, het cenrale plein van de stad, autovrij en komt de hele stad er samen. Het is hier dan precies Vlaamse kermis! Eerst gaat iedereen naar de mis in de kathedraal en nadien wordt er op het plein gefloreerd, krijgen de kinderen een ballon en een suikerspin, op het nabijlegen pleintje slaan de oudjes aan het dansen op de deunen van een Mexicaans orkestje,… Zalig hoor! Spijtig dat het weer ons vandaag wat in de steek laat. Het is een nogal miezerige dag en af en toe valt er een fikse bui. Maar dat is dan weer goed voor jullie want zo kruipen wij achter de pc en krijgen jullie  nog een verslagje te lezen en foto’s te zien!

Vanavond sluiten we het hoofdstuk Yucatan af en gaan we met de nachtbus naar San Cristobal de las Casas in de bergen van Chiapas .

Meer daarover in een volgend verslag!

Groetjes, 
K en K

 

 

 

 

Fotoalbums van Mexico

General (36)

03 April 2007 | Mexico | Laatste Aanpassing 03 December 2010

 • straatbeeld uit Izamal
 • Palenque : tempels
 • Palenque : tempels
 • inspirerend klooster in Izamal

carnaval (3)

22 Februari 2007 | Mexico | Laatste Aanpassing 22 Februari 2007

 • Carnaval in Playa del Carmen
 • Carnaval in Playa del Carmen
 • Carnaval in Playa del Carmen

Playa del Carmen (7)

22 Februari 2007 | Mexico | Laatste Aanpassing 22 Februari 2007

 • vakantiegangers
 • familie DeBacker op strand in Tulum
 • Tempels van Tulum
 • beestjes in Tulum

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking