Reisverhaal «Een waar Spaans taalbad»

Zuid Amerika | Colombia | 2 Reacties 26 Oktober 2015 - Laatste Aanpassing 26 Oktober 2015

Buenas a todos!

Espero que todo va bien en Belgicá!

Hier gaat alles goed, heel goed! Veel spannende verhalen heb ik jullie deze keer niet te vertellen maar ik kan jullie wel wat entertainen met verhaaltjes van Medellin, de gastfamilie en Colombiaanse bijzonderheden.

Zoals jullie weten heb ik er enkele weken geleden voor gekozen om me meer te focussen op het Spaans. Gezien Medellin een fantastische stad is en Freya en ik hier een toffe school gevonden hebben, zijn we op dit moment nog steeds bezig met les. Tot eind volgende week zijn we hier nog en dan trekken we verder richting het zuiden.
Tegen dan zullen we hier 3,5 weken intensieve les gevolgd hebben waarvan 3 weken ook met verblijf in onze gastfamilie.
De school waar we les volgen bestaat nog maar een 3-tal jaar en is dus nog niet zo gekend. Goed voor ons want wij hebben zo goed als privé les van Yadira. Elke dag zitten we 4u op school en worden we ondergedompeld in een Spaans taalbad. Tijdens de pauze praten we met andere leerkrachten en doen we onszelf soms brainfreeze momenten aan doordat we Nederlands, Spaans, Engels en Frans tegelijk praten. Niet altijd zo`n goed idee gezien dit toch wel frequent voor zware woordvindingsproblemen zorgt! :-)
De frustratie die ik enkele weken geleden had is veranderd. Ik kan ondertussen al veel vlotter schrijven, ik begrijp meer, alleen praten blijft een opgave. Hoewel ik toch al meer kan zeggen en we ook regelmatig complimentjes krijgen over onze inspanningen, frustreert het me nog steeds dat ik de tijden nog niet vlot genoeg kan toepassen. Jaja, mijn eigen lat ligt hoog... hahaha. We hebben 3 verleden tijden en ondertussen 2 toekomstige tijden gezien, alsook de `nachtmerrie` van de `pronombres directivo en indirectivo`. Allemaal te doen als je apart oefeningen krijgt en je tijd hebt om na te denken maar alles samen zorgt soms voor grote chaos. :-) En net op de momenten dat je hoofd het niet meer aan kan, je doodop bent van de inspanning en je rust wil, net dan komen toffe mensen je, jawel in het Spaans aanspreken. Je kan er hier niet onderuit haha!
Ik moet zeggen dat deze ervaringen me wel ook extra hebben doen stilstaan bij hoe hard onze kindjes, bij mij op het werk, het soms hebben. Hoe gefrustreerd en doodop ze zich soms voelen. Weten wat je wil zeggen en het komt er niet goed uit...om soms de muur op te lopen :-) Soms wou ik dat er een pilletje bestond dat je kon nemen. Een pilletje dat ervoor zorgt dat je de dag nadien vlot de taal spreekt. Anderzijds zou dit soms hilarische momenten voorkomen. :-)
Enfin, we blijven keihard proberen. Zo zijn we ook al naar language exchange avonden geweest en hebben we ondertussen lokale vrienden met wie we het Spaans veel kunnen oefenen.

De gastfamilie waar we verblijven is super! Op een goeie 10min wandelen zijn we op school dus ook de ligging is prima. We verblijven bij Bertha en Roberth thuis. Dochter Liliana, een vriendin en een nicht wonen hier ook. En.... er is tevens een gekke huismascotte, nl princesa! Een kleine pincher met kleertjes. Geweldig grappig! De eerste dagen vond ze ons niet zo tof en kefte ze ongelooflijk veel. Nu speelt ze met ons, komt ze knuffelen en veel aandacht vragen. Een echt klein, lief, verwend monstertje!
Bertha, onze mami, is een geweldige madam! Een echte trabajadora want ze werkt van `s morgens vroeg tot `s avonds laat in haar eigen zaak. Ze heeft een fantastische mimiek en ze is ongelooflijk grappig! Elke dag tovert ze een heerlijke lunch voor ons. We worden hier verwend met heerlijke jugos (vers geperste sapjes), lekkere soepen en fantastische hoofdschotels! Als er iets is, helpt ze ons. Zelfs toen Freya de griep had, stond ze direct klaar om haar een piqure in de poep te zetten. Hilarisch!!
De man des huizes, Roberth is ook grappig. Iets moeilijker verstaanbaar maar dat traint het oor. Hij is ongelooflijk fan van de voetbalploeg nacional dus hij komt maar al te graag de televisie op het juiste kanaal zetten wanneer zijn favoriete ploeg speelt! Komende woensdag gaan we naar een match gaan kijken en we mogen zijn t-shirts lenen om er op en top nacional uit te zien! Woop woop!
Hun familie hebben we ook al grotendeels ontmoet. De nichtjes Marena en Sara en neefje Lucas vonden het fantastisch om ons enkele nieuwe woordjes Spaans te leren en om van ons wat Engels te leren. En `galgje` dat kan je hoe dan ook in ELKE taal spelen :-) Ambiance verzekerd!

Jaja, we hebben het getroffen hier! Deze donderdag vieren we hier thuis Halloween. Zaterdag gaan we naar parque envigado om daar ook nog eens Halloween te vieren. En komende zondag zijn we uitgenodigd om mee te gaan naar een finca van een vriendin van Bertha en om daar te blijven slapen. Muchas cosas muy divertidas para hacer! Será chevere!!!

Ik ga het hier missen als ik weg ga.. 

En wat spoken we hier allemaal uit in de vrije tijd? Wel, we studeren, verkennen Medellin en de wijken rondom, gaan uit, we gaan op stap met vrienden, leren nieuwe mensen kennen enz... Soms hebben we tijd tekort! Maar hoe dan ook, wees maar zeker dat we ons hier goed amuseren!

Tot slot nog enkele grappige weetjes over Colombia en de Colombianen:

- Ze zijn slecht in tijd en afstand inschatten. Zo duren 20 Colombiaanse minuten in werkelijkheid 90 Belgische minuten

- De openbare bussen stoppen hier overal. Wil je op- of afstappen in het midden van de straat of aan een kruispunt, geen enkel probleem. Geraakt het verkeer achter de bus dan gehinderd, tja...wachten maar 

- Soms bekijken ze ons alsof we van een andere planeet komen. Vooral Freya met het rode haar aanzien ze als een ware attractie. 

- Het toiletpapier mag je hier nooit in het toilet gooien. Er is een apart vuilbakje waar dit in moet.

- Wanneer ze zeggen dat ze dingen gaan uitzoeken of bekijken dan komt dit er eigenlijk niet van, tenzij je er zelf achter blijft vragen. ;-)

- Velen houden kleine keffers thuis en kleden hen aan als kindjes.

- De kerstmis gekte is hier al vanaf begin oktober voelbaar. De straten zijn hier al versierd en naar ´t schijnt versieren de meesten hun volledige huis met een overdosis aan decoratie

- Ze gebruiken heel veel verkleinwoorden zoals: mi reinita hermosita, bananita pequenita madurita, ...

- Alle zoetigheden doen zichzelf eer aan en zijn heeeeeeeeel zoet. Zo zoet dat je lippen bijna aan elkaar blijven plakken.

- Elke zondag is een volledige rustdag, no matter what. Ze brengen hun zondagen ook door met familie en dit meestal buiten. Zo zie je bv veel grote families op de pleintjes. Sommigen zitten daar gewoon en praten, anderen schaken, anderen drinken iets. Alleszins veel ambiance.

- Op de bus stappen er regelmatig mensen op die kleine dingen verkopen, zoals koeken, lekstokken, tasjes, enz... . Je hebt ook mensen die ineens beginnen zingen of een actje opvoeren. Alles om centjes te verdienen. En is het niet op de bus, dan is het aan de verkeerslichten.

- De Colombiaanse mannen zijn heel direct. Wanneer je met hen danst of gewoon zelfs nog maar praat, denken velen dat het direct ín de sjakos is´ en dus enkele minuten later krijg je een ´quiero besarte´(Ik wil je kussen) te horen. Elke ´gringa´ hier is als het ware een exotische vrucht dus als je je zelfbeeld wil opkrikken, kom dan gerust eens naar hier ;-)

- Het ontbijt en de lunch zijn zeer uitgebreid. Ze hebben graag dat het buikje ´llenita´is (goed gevuld)             ´s Avonds eten ze dan iets minder maar hoe dan ook staat er vaak arepa, arepa en nog eens arepa op de menu. Qué rico!

- Wanneer je de weg vraagt, begeleiden ze je vaak tot op de plek zelf. Zo vriendelijk zijn ze hier. En ondertussen doen ze uiteraard graag een babbeltje!

- Elke regio heeft hier zijn eigen benamingen voor de inwoners: paisas, rolos, costeños, vallunos, chocoanos, enz... . En vooral de paisas (mensen van Antioquia) en de rolos (mensen van Bogotá) kunnen elkaar niet echt uitstaan. Ze willen elk altijd de beste zijn in alles en de andere krijgt altijd de schuld van alles. 

Dit en nog zoveel andere dingen, compleet eigen aan het super fantastische Colombia! Wil je meer weten, stay tuned!

Hasta entonces!

Gringa Kristel

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Envigado»

Medellin (78)

26 Oktober 2015 | Zuid Amerika | Colombia | Laatste Aanpassing 26 Oktober 2015

  • Toby de superhond
  • jardín botanico

 

Plaats een Reactie

Vera Robberecht Dag Kristel, Je beleeft daar , zo te zien, de tijd van je leven. Je ontspant je niet alleen, maar zal ook met een taaltje meer huiswaarts keren, chapeau! Heel mooie foto's, leuk verslag! Ik geniet vanop afstand mee! Houd je goed! Liefs, Vera Geplaatst op 02 November 2015
4ke Waauwww, je hebt daar écht de tijd van je leven hé! Ik geniet enorm van je updates! maar... miss you hoor! xxxx Geplaatst op 28 Oktober 2015

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking