Reisverhaal «Nabij de grens met Tsjaad»

ETHIOPË 2010 | Kameroen | 0 Reacties 15 November 2006 - Laatste Aanpassing 15 November 2006

Maandag
Met de mototaxi naar de markt in Maroua.  We zijn weeral te vroeg.  De marktkramers zijn hun waren nog aan 't uitpakken en de mensen blijven maar toekomen.  We hebben nu wel het beste licht om te fotograferen, maar aangezien Maroua voor het grootste deel moslim is, staan de mensen niet zo graag op de foto en dat respecteren we dan ook.
't Is bijna middag en de mensen blijven maar toestromen . . . de markt is al 3 keer zogroot als vanmorgen.  We zien 2 vrouwen met tattoo's in hun aangezicht; ook zij willen niet op de foto en blijven dus enkel een herinnering die we niet op "vaste plaat" hebben.

's Middags halen we onze bagage op en gaan naar de busstand om naar Maga te vertrekken. Brood en sardienes gekocht (voor slechtere tijden), ticket gekocht maar de bus zal nog niet direct vertrekken dus worden brood, sardienes en mayo bovengehaald en we hebben weeral gegeten.
Een uurtje later is de bus toch vol en kunnen we eindelijk vertrekken.

De weg tussen Maroua en Bogo is eigenlijk een piste in slechte staat dus vorderen we zeer traag.  Vanaf Bogo is er terug asfalt (lees: asfalt = meer gaten dan asfalt) met als gevolg dat we meer naast dan op de weg rijden.  Bijna in Maga stopt ons busje . . . tijd om te bidden . . .
Hoedjes worden afgezet, schoenen uitgedaan en handen, voeten en gezicht worden gewassen en de voorzegger reciteert uit de koran.  Een kwartiertje later zijn we alweer opweg naar Maga waar we een half uurtje later aankomen.

Een mototaxi brengt ons naar de beste (van 2) Auberge; deze is volgeboekt . . . dan de andere maar;  deze lijkt meer op een rendez-vous-plaats dan een auberge maar we hebben een bed voor de nacht; eten kunnen we er niet en de bartoog is volledig afgezet met tralies (voor de agressieve dronkaards?!?).  We laten de bagage achter en gaan opzoek naar eten voor vanavond . . . bananen, sardienes en brood kunnen we vinden.  We passeren nog even bij de eerste Auberge, misschien kunnen we hier iets eten?  Raar, het is al 18.00 Hr en er is niemand, toch was hij volgeboekt; als we vragen of we iets kunnen eten moet de uitbater het eerst aan de patron vragen . . . willen we vis of vlees?

Hij springt op z'n fiets en na een kwartiertje komt hij terug met de melding: eten kan maar er is geen vis te vinden in het dorp (gelegen op de oever van een enorm meer?) . . . dus hij kan tomatensaus maken met rijst of pasta,; 2 maal pasta dus.  Als we om 20.00 Hr hebben gegeten is ernog steeds geen beweging van andere gasten . . . of die er ooit geweest zijn, komen we nooit te weten.

Dinsdag
Weinig geslapen, de tomatensaus is Fanny niet bekomen en inderdaad . . . aan het gehijg van deze nacht te horen was het zeker een rendez-vous-keet.

's Morgens om half 9 met de mototaxi naar de markt van Pouss.  We zitten nu in het noorden van Kameroen op de grens met Tsjaad en het is hier SNIKHEET - DROGE LUCHT - ZEER VEEL STOF.

Tegen de middag houden we het voor bekeken en gaan terug naar Maga, onze bagage ophalen en naar de busstand om terug naar Maroua te rijden.  Na lang wachten beginnen we aan het brood en de sardienes die we gisteren kochten, en voor de rest liggen we onder een boom (in de schaduw) te wachten tot het busje eindelijk om 1600 Hr vertrekt.

Na 10 minuten echter stoppen we alweer . . . voor een kwartiertje ritueel (wassen en bidden).
Ramen zitter er niet meer in ons busje, de bankjes staan los, de bekleding is eraf en de veren slaan door . . . en als we onderweg stoppen om mensen te laten in- of uitstappen of voor politiecontroles moeten 2 gastjes telkens de bus terug ingang duwen want starten lukt ook niet meer.  
Terug in Maroua  kunnen we bijna niet meer bewegen van de harde banken en het stof na 3 uren bussen en zijn we niet meer "les blancs" maar bijna "les noirs".  Ook onze zoektocht naar een kamer wil pas lukken na een derde poging.  Eindelijk douchen, eten en 't bed in.

 

 

 

 

Fotoalbums van Kameroen

Kameroen 2006 (12)

25 November 2006 | ETHIOPË 2010 | Kameroen | Laatste Aanpassing 25 November 2006

  • Onze route
  • Vrouwen op de markt in TOUROU
  • Rumsiki
  • Kruiken met lokaal gebrouwen bier

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking