Reisverhaal «zuidelijk Afrika - deel 6 - ZAMBIA en andere»

Zuidelijk Afrika 2017-2018 | Zambia | 1 Reacties 30 November 2017 - Laatste Aanpassing 25 Februari 2018

Hallo allemaal,

Op 11 november 2018, gaan we de grens over naar ZAMBIA; in LUSAKA komen we even op adem, we kunnen onze voorraden eens deftig aanvullen (in ZIMBABWE zijn de winkels maar karig gevuld) en ook onze Def eens verwennen met enkele nieuwe filters, olie en de vetspuit.

Maar we zijn hier niet om te lanterfanten … dus op 14 november arriveren we, zo’n 700 km oostwaarts, in LUANGWA NP.
Na wat rondvragen blijkt dat het regenseizoen stilaan is begonnen en we kunnen dus enkel het zuidelijk deel van het park bezoeken … en zelfs daar merken waarom … wanneer Fanny de Def “parkeert” in de blubberige kleigrond … na een uurtje ploeteren, uitgraven en vloeken dan toch maar met de high-lift-jack de auto opkrikken en takken en balkjes onder de wielen steken om weg te geraken … het had dan ’s nachts ook stevig geregend hé :-(
Het park en zijn grote wildlife-aanbod maken echter alles goed, er zijn: ollies, zebra’s, krokodillen, hippo’s, kingfishers, heilige ibissen en enkele nieuwigheden zoals de carmine bee-eater (rode elegante bijeneter), de openbill (vogel die zijn bek niet kan sluiten) en de mooie puku (antilopesoort), de yellow baboon en de wattled lapwing (een plover met gele kwabwangen) en natuurlijk ook de ginger-and-garlic-pride (een leeuwenfamilie van 12 waarbij één van de twee mannetjes lichtjes “albino” lijkt).

Zo’n 1000 km westwaarts (terug via LUSAKA) bereiken we op 21 november het KAFUE NP; ook hier kunnen we enkel het zuidelijke deel van het park bezoeken maar dit is zo groot dat we twee uitvalsbasissen gebruiken, nl Hook Bridge en later Itezhi Tezhi-lake.
We zien weer veel olifanten -al blijken deze aan de agressieve kant want we beleven, tot tweemaal toe, een charge van een toeterende, oren-flapperende, stof-stampende olifant- maar ook de vreedzame puku, impala, leeuwen, reedbuck, bushbuck, waterbuck, zwarte cobra (vredelievend?) en de voor ons niet eerder geziene lichtenstein-hartebeest (lichtkleurige antilope), wattled crane (kraanvogel met “kwabwangen”), goliath heron (grote kleurrijke reiger) en de crested guinefowl (parelhoen met toepetje).
In deze uithoek zijn echter geen tankstations, maar we worden verwezen naar ZESCO (de nationale elektriciteitsmaatschappij??) en ja hoor … betalen bij de boekhouder en enkele kilometer verder krijgen we brandstof voor het vervolg van onze reis :-)

LIUWA PLAINS NP is ons bezoek meer dan waard; alweer 500 km verder westwaarts en na een kleine ferrytocht bereiken we de grote vlaktes (plains hé !) waar op dat moment de jaarlijkse verzameling van massa’s gnoe’s (ook wel blouwildebees) plaats heeft, een beetje vergelijkbaar met “de grote gnoe-trek” in de Serengeti maar dan kleinschaliger.
De Liuwa-vlaktes worden afgewisseld/gescheiden door (kleine) bossen, riviertjes en héél véél ondiepe poeltjes waardoor er een zeer gevarieerd aanbod van dieren is: natuurlijk ontelbare gnoe’s maar ook zebra’s, jakhals (wel de iets grotere sidestriped ipv de blackbacked), kraanvogels, allerlei ooievaars, pelikanen, spoonbill (grote lepelaar), de Dunhams bustard (bruinere versie van de kori bustard) en de zwierig-vliegende longtailed widowbird maar ook de oribi (alweer een andere soort antilope), de pride leeuwen en de vele gevlekte hyena’s (die hun prooi verstoppen in de ondiepe poeltjes zodat andere aaseters ze niet kunnen vinden/afsnoepen).

Op 28 november eindigt onze trip door Zambia, het is er zeer mooi maar zowel de aankomende regens als de dure parken (van 75 tot 105 US$ per dag) maken ons terug zuidwaarts te trekken.

Terug in NAMIBIË blijven we even hangen in de CAPRIVI voor een bezoek aan MUDUMU NP; we ontdekken enkele schaars verspreide antilopesoorten zoals de red lechwe, de sabel en de roan maar ook warthogs (snelle, schichtige biggetjes), reedbuck, hippo’s, ollies, leeuwen en zelfs een luipaard.
Mudumu blijkt een gouden tip te zijn geweest … zoveel moois, honderden olifanten die vlakbij ons kamp (Nr 3)(unfenced, geen water of elec) komen drinken en zwemmen en dit alles voor slechts 12 € voor 3dagen/2nachten … super.

Op aanraden van een ranger (ongeveer zoals onze boswachter) gaan we ook in BABWATA NP opzoek naar de painted dogs … we vinden wel ollies en kudu’s en lechwe, giraffen en waterbuck en een pofadder, ooievaars en bee-eaters maar geen wilde honden helaas, de campsite (community-run) is vrij prijzig maar ligt mooi aan een bocht in de rivier en heeft net sanitair.

Op 04 december rijden we opnieuw BOTSWANA in … met Fanny aan het stuur is het altijd verrassend:
(in de parken rijd ik meestal zodat zij foto’s kan maken, erbuiten wisselen we elkaar af)
soms rijden we vast zoals in de modder en deze keer … worden we geflitst … 76 km/hr ipv toegestane 60 …
(ik beken dat de zone bebouwde kom hier wel héél onduidelijk is (deze wordt aangegeven door het bord 60 in de omgekeerde rijrichting !))
we worden naar de zijkant verwezen, geen discussie, betalen … “we komen net uit Namibië en hebben geen Pula (lokale munt) meneer” … blijkbaar kunnen we ook niet betalen met de kaart … “mogen we betalen in de volgende stad ?” … denk denk denk … rij maar verder maar wees voorzichtig hé … vrouwelijk charme werkt toch telkens weer hé .

We pauzeren even in MAUN voor de nodige was en voorraden en verdwijnen weer naar onze geliefde parken Central Kalahari (CKGR) van 06 tot 19 december en Kgalagadi Transfrontier Park (KTP) zowel in Botswana als Zuid-Afrika van 20 december tot 09 januari 2018;
Kerstmis en Nieuwjaar in alle eenvoud, tussen de wilde dieren onder de Afrikaanse zon/sterrenhemel … ZAAALIG.
Deze parken zijn al uitgebreid besproken in vorige verhalen, maar toch even vermelden dat we 2 keer een luipaard hebben gespot in Mpaya (Bots) en éénmaal nabij Lijersdraai (ZA), enkele African wildcat en meermaals een bruine hyena op bezoek in ons camp.

Op 10 januari rijden we, nogmaals, NAMIBIË binnen en via MARIËNTAL bereiken we WINDHOEK, vanwaar we, op 14 januari onze terugvlucht hebben naar BELGIË.

Onze reispauze in het koude België zal van korte duur blijken, maar meer daarover later.

 

 

 

 

Fotoalbums van Zambia

Zuidelijk Afrika - deel 6 (28)

30 November 2017 | Zuidelijk Afrika 2017-2018 | Zambia | Laatste Aanpassing 25 Februari 2018

  • de Def proberen los te krijgen uit de kleimodder n
  • de wattled lapwing, met gele kwabwangen
  • de oribi, herkenbaar aan zijn zwarte staarttip
  • SOUTH LUANGWA NP dankt zijn naam aan de rivier

 

Plaats een Reactie

Marc en Carina Dag Pee en Fanny, gewoon geweldig zeker voor ons daar alles nieuw is. Mooi beschrijving en dito foto's. Zeker iets voor op onze planning maar nu nog ff thuis. Geniet nog na van jullie reisverhalen en beelden thuis want het is toch maar weertje om lekker warm binnen te zitten :) Knufs en groetjes uit Lommel Carina en Marc Geplaatst op 01 Maart 2018

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking