Reisverhaal «Sri Lanka, we zijn aangekomen»

Sri Lanka, Singapore en West Maleisië | Sri Lanka | 6 Reacties 23 Februari 2019 - Laatste Aanpassing 23 Februari 2019

S R I   L A N K A, het eiland LANKA

1. Inleiding

Sri Lanka, of officieel, Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka, is een eiland dat bij de zuidoostpunt van India ligt. Vroeger, voor 1972, noemde dit land Ceylon.

Sri Lanka is in fluogroen gekleurd ( in het Nederlands Eiland Lanka)

Sri Lanka heeft een oppervlakte van 65.525 km2 (België heeft een oppervlakte van ongeveer 30.000 km2). De zelfstandige staat telt meer dan 21 miljoen inwoners, de bevolkingsdichtheid is dus iets kleiner dan in België (in België leven er ongeveer 375 inwoners per vierkante km, in Sri Lanka ongeveer 345).

Nu is er vrede tussen de verschillende bevolkingsgroepen, dat was echter van 1976 tot 2004 anders.

Eerst zijn er de Singalezen, zij leven vooral in het zuiden, het westen en centraal Sri Lanka. Het grootste deel onder hen is boeddhist, slechts een kleine minderheid is christen.

Op deze kaart is het gebied van de Singalezen geel, van de moslims groen gearceerd.

Een tweede groep vormen de Tamils, die nog onderverdeeld zijn in 2 groepen. De Sri-Lanka-Tamils leven in het noorden en langs de oostkust van het eiland. De Indische Tamils leven in het binnenland, zij worden ook de Berg-Tamils genoemd. 80% van de Tamils zijn Hindoe, ongeveer 20% zijn christen. Het gebied van de Tamil is op de kaart paars gekleurd.

Een derde groep vormen de Moren. Zij zijn echter als zodanig geen groep die een zelfde herkomst heeft, de islam verzamelt hen tot één groep. Velen van hen zijn afkomstig van het Arabische schiereiland, West- en Zuid-Azië en van het gebied Maleisië-Indonesië. Op de kaart zijn de gebieden van de Moren groen gekleurd.

Een kleinere groep vormen de Burghers, nakomelingen van de Nederlandse en de Portugese kolonisten. Soms worden ook de afstammelingen van de Britse kolonisten hiertoe gerekend, soms worden die ook Euraziërs genoemd. De meeste van deze mensen zijn christenen.

En dan zijn er ook nog de Veddas, het Sanskriet voor ‘jagers’. Hiermee duiden de Singalezen de oorspronkelijke bewoners van Sri Lanka aan. Deze mensen noemen zichzelf de Woudbewoners.

De talen welke gesproken worden zijn het Singalees, Tamil en Engels.

Sri Lanka leeft voor een gedeelte van de landbouw, waarbij het land zelfvoorzienend is van rijst. Daarnaast is het de grootste wereldproducent van zwarte thee. Verder worden en verschillende soorten groenten, fruit en vooral kruiden geëxporteerd, naast cacao, koffie, bloemen en bladplanten, tabak.
Het land exporteert heel wat industriële producten zoals brandstof voor schepen en vliegtuigen, ingeblikt fruit, cement, keramiek, chemische stoffen, elektronica, zuivelproducten, diamant, meststoffen, schoeisel, fruitsappen, meubels, garens, handschoenen, handwerk, juwelen, lederen voorwerpen, papier- en papierproducten, petroleum, hout, farmaceutische producten,, PVC buizen, koelkasten, rubberen voorwerpen, kunstbloemen uit zijde, suikers, katoen en kunststoffen, speelgoed, autobanden, edelstenen en ertsen, tropische houtsoorten, aquariumvissen, schaal- en schelpdieren, haaievinnen.

Opleiding en scholing is belangrijk, het onderwijs, zelfs de peuterklassen, is volledig gratis.

Sri Lanka telt 26 nationaal parken met een totale oppervlakte van meer dan 4.700 vierkante km. Daarnaast zijn er nog veel natuurgebieden, welke geen nationaal park zijn, maar die ervoor zorgen dat de wilde dieren van het ene gebied naar het andere kunnen trekken, belangrijk voor de voortplanting en het in stand houden van de soorten.

In Sri Lanka komt de ‘Big Four’ voor, 4 grote zoogdiersoorten: de Aziatische Olifant, het Luipaard, de Lippenbeer en Waterbuffel. Nog 78 andere soorten zoogdieren leven in het wild op land. Daarnaast zijn er nog een 30 soorten zoogdieren welke in de lucht of in het water leven.

Een afbeelding van elk van deze dieren.

De kans dat we een olifant zullen zien is groot, maar de andere diersoorten zal waarschijnlijk beperkt zijn. Zij leven diep in de wouden.

Er komen meer dan 450 soorten vogels voor waarvan er 238 broeden op Sri Lanka.

En dan, minder interessant, er komen 96 soorten slangen voor op het eiland. In de zeeën rondom komen 9 soorten zeeschildpadden voor.

Wij zullen gedurende een maand een deel van het land verkennen, met een huurauto.

2. vlucht naar en aankomst op Sri Lanka

Onze eerste vlucht naar Qatar zou om 8u vertrekken, maar eerst komt het vliegtuig te laat toe, daarna is er een kleine storing, dan een technisch probleem. Al bij al valt het nogal mee, met 2u vertraging starten we weer met de verkenning van een stukje wereld.
We hadden ons al voorzien op een mogelijke vertraging zodat we een latere aansluiting in Doha, de hoofdstad van Qatar, boekten.

De eerste vlucht is niet economisch en al evenmin ecologisch , het vliegtuig zit niet half vol.
Van Doha echter naar Colombo zit het vliegtuig stampvol. Op deze route zijn er 5-6 vluchten per dag, en allemaal even volzet.
De reden hiervoor is dat er in Qatar 140.000 Sri Lankanen werken, waarvan 110.000 als huispersoneel en in eenvoudige jobs. 30.000 Sri Lankanen hebben een hoge beroepsbekwaamheid, managers, ingenieurs, economisten, hoog geschoolde technici. Deze laatste groep leeft met hun familie in Qatar terwijl de familie van de werkers en het huispersoneel in Sri Lanka achter gebleven is. Deze mensen keren regelmatig voor een korte periode naar huis terug.

Daarnaast werken er ook nog 690.000 Indiërs, 350.000 Nepalezen, 280.000 inwoners uit Bangladesh, 260.000 Filipino’s, 200.000 Egyptenaren, 125.000 Pakistani en een kleinere groep inwoners uit Afrika.

Dankzij hun job in Qatar, stroomt er een belangrijke som geld van het rijkste land ter wereld (gezien het inkomen per hoofd) naar vele arme landen.
Wat betreft Sri Lanka, lees ik, gaat er elk jaar 400 tot 500 miljoen US dollar van Qatar naar humanitaire hulp. In het totaal gaat er (2017) 7,16 miljard US dollar van Qatar naar Sri Lanka.

We gaan van de veronderstelling uit dat ook de andere landen met gastarbeiders in Qatar, kunnen rekenen op humanitaire hulp.

Als ik nu deze zaken bedenk samen met de voorgestelde maatregels voor het klimaat (bvb taksen op kerosine) dan zullen heel wat gastarbeiders waar ook ter wereld, meer moeten afdragen van hun verdiende centen, en blijft er minder over om hun familie in hun thuisland bvb te ondersteunen.

Een complex iets, ecologie en sociale noden. Misschien moet dan vanuit het westen veel meer geïnvesteerd worden in ontwikkelingshulp zodat mensen in hun land zelf een beter betaalde job kunnen krijgen …. .

Door onze reizen zien we dat op vele plaatsen in de wereld lokale mensen hun inkomen genereren uit het toerisme (dat geldt natuurlijk niet voor Thomas Cook, Tui travel en soortgelijke reizen …)

Dit zijn enkele bedenkingen terwijl we vliegen  …..

Vanuit de lucht, bij het aanvliegen, zouden we in ideale omstandigheden het reliëf van het eiland kunnen zien. Hier alvast de kaart

Reliëf van Sri Lanka. De kustlijn heeft een lengte van 1340km, het grootste deel van het eiland is vrij vlak. Centraal-zuidwest ligt een bergketen, met de hoogste top iets meer dan 2500m.

Op Sri Lanka is er een internationale luchthaven bij de hoofdstad Colombo, langs de westkust.

Kaart Sri Lanka waar Colombo is aangeduid

Op dit moment van het jaar zit de oostkust nog onder de Noordoost moesson, we bezoeken dus eerst het zuidwesten.

Het aanblik van de grote hoeveelheid liggende en zittende mensen in de vertrekhall van het luchthavengebouw in Colombo, is zeer kleurrijk, letterlijk dan wat betreft de kledij. Het geeft een gevoel van een gezellige drukte maar dan heel met heel veel felle kleuren door elkaar, gestreept, effen, gebloemd, op het hoofd, rond het lichaam, als handtas, .....

Op de luchthaven worden we opgewacht door iemand van het lokale autoverhuurbedrijf, Malkey. Een uur later zijn we door het administratieve heen en kunnen we de reis starten

onze huurauto, het eenvoudigste model dat er op de markt is (lokale Daihatsu)

Wat valt ons als eerste op wanneer we op de straten rond Colombo rijden? In de straten van de stad tussen bouwvallen, winkeltjes, werkplaatsen en woonblokken, is het een drukte van belang: stappende en fietsende mensen, mensen op brommers, tuktuks, kleine en grote, kleurrijke bussen die plots halt houden om iemand in of uit te laten stappen, auto’s, hulpdiensten, … iedereen zoekt zijn plaats langs en op de weg. Niemand kijkt rond zich, de deelnemers aan het verkeer kijken hoogstens voor zich uit … Wie achterop kot moet ook maar voor zich uitkijken en snel kunnen remmen …. Niet het eerste en zeker niet het drukste land in Azië.

Eens buiten het woongebied is de natuur erg levendig groen en daarbij ook erg weelderig. Momenteel is het in het zuidwesten geen moessontijd, maar de 100% luchtvochtigheid samen met de hogere temperaturen, zorgen ervoor dat planten nog sneller dan een kool uit de grond schieten.

Onze eerste stop is Hikkaduwa, een van de weinige echte badplaatsen op het eiland.

Kaart van Sri Lanka waar Hikkaduwa is aangeduid (zuidwest)

Sinds de jaren 1930 is de plaats uitgegroeid van een vissersdorp tot een moderne stad met meer dan 100.000 inwoners. De 4-km lange kustlijn wordt wel eens vergeleken met Benidorm(!). Dankzij koraalriffen een eindje voor de kust is de zee bij het strand rustig en kalm zodat er kan gezwommen worden in alle veiligheid.

We overnachten in een lokaal guesthouse, langs de doorgaande weg gelegen, de kamers zijn echter iets naar achter, waardoor we het straatlawaai weinig of niet horen.

De meeste in gebruik zijnde gebouwen inde omgeving van  Hikkaduwa, zijn na de tsunami van 2004 gebouwd. Het grootste gedeelte van de gebouwen was door die tsunami verwoest.
Niet zo voor ons verblijf. Hier sloegen geen meters hoge golven in. De huizen er rond en het gebouw zelf, hadden zelfs weinig of geen waterschade. Moet natuurlijk voor de toenmalige gasten een vreselijke indruk gemaakt hebben: alles kapot en verdwenen, mensen dood of in nood, en zelf helemaal gevrijwaard gebleven …..

het guesthouse telt in totaal 9 kamers, dit huisje is verdeeld in 2 ruime kamers. Buiten is een ruim terras met é stoelen, goed om in neer te vleien, vreselijk om er weer uit te geraken, zo een lage zitting

We  reisden de laatste 24u en we sliepen in kortere tijden, maximaal 2u .  Vandaag moeten we ons nog wat aanpassen, dus een kleine wandeling langs het strand

nu niet bepaald mijn biotoop, schreeuwerige borden


het strand is hier bij hoogtij vrij smal

de vele mensen in de zee volgen een cursus  surfen op het water.  Waarschijnlijk de eerste les, we zien immers niemand op zijn plank staan

kort na de tsunami was het oppervlak van de zee hier net een spiegel, aan niets te zien dat de kracht van het water enkele minuten voordien vele tienduizenden mensen had gedood

 

nu een muur van hooguit 1,5m hoog, tijdens de tsunami  was de watermuur hier bij Sri Lanka10m hoog

om nog even in herinnering te brengen.  Het epicentrum lag ten noorden van Sumatra in het oostelijk deel van de Indische Oceaan.  Sri Lanka ligt al een heel eind verder ten westen, maar ook de kust van Afrika kreeg de tsunami, in minder sterke mate, te verduren

Wij komen hier niet voor de badplaats, wel voor de koralen, een gebied dat uitstekend is om te snorkelen. Het gebied van en rond de koralen vormen een nationaal park, momenteel 1 vierkante km groot

het koraal heeft n het verleden al ernstige schade opgelopen veroorzaakt door verschillende factoren: het ongewoon warme oceaanwater na El Niño in 1998, door commerciële exploitatie, door het onverantwoord behandelen door toerisme (in feite mag men het koraal niet met handen, voeten of ander materiaal aanraken), en door vervuiling.  Sinds de instelling tot nationaal park in 2002 verbetert het koraal iets, maar de menselijke factoren blijven ....

op de achtergrond bij de rotsen ligt het 3 km lange koraalrif.  

Door het rif wordt het strand beschermd tegen hoge golven waardoor het hier wel op Benidorm gelijkt

lokale mensen hebben bootjes die je, inclusief een lokale bootsman kan huren om een uurtje te gaan snorkelen

deze bootjes noemt men catamaran, dat betekent dat hier aan één of beide zijden een boomstam via stokken verbonden is

het zitgedeelte is zeer smal, Stephan kan niet recht op het bankje zitten

Net in het water leven hier enkele Groene Zeeschildpad, wat heel wat toeristen en strandgangers aantrekt

de hand van Stephan op de achtergrond om even een beeld van de grootte van het dier te krijgen

af en toe moet deze "soepschildpad" lucht komen happen.  Zeeschildpadden zijn nu een beschermde groep dieren

Stephan gaat dus met een 'catamaran' naar de snorkelplek.  Enkele foto's van internet die een beeld geven van sommige vissen en kleine koralen

Iets richting noorden, in het volgende dorp, is er de Turtle Farm and Hatchery.  

Hier worden de eieren van zeeschildpadden uitgebroed.  Om de soorten te beschermen, krijgen lokale bewoners een kleine vergoeding wanneer ze een nest hierheen brengen

het uitbroeden gebeurt op een natuurlijke wijze, de eieren worden bedekt door zand dat zorgt voor warmte en bescherming.  Hier is geen gevaar dat strandgangers de nesten beschadigen

Het centrum is opgericht in 2000, maar de stichter stierf kort daarop, zijn vrouw, hun beide dochters en hun kleinkinderen vonden de dood tijdens de tsunami in december 2004.  Twee zonen overleefden, ze waren op dat moment in Colombo aan het werk.  In 2006 heropenden zij het centrum voor het publiek

de jongen die uit het ei sluipen, worden naar de zee gebracht.  Enkele blijven in het centrum om de toeristen aan te trekken, om zo een inkomen te genereren.  Later worden ook zij naar zee gebracht

de Soepschildpad (Chelonia mydas) is de meest wijdverspreide onder de zeeschildpadden.  Ze wordt 1m lang, maximaal 1,5m.  De jongen zijn vleeseters, de volwassen dieren planteneters.  Ze wegen tot 250kg.  De volwassen wijfjes leggen tussen 120 en 140 eieren per worp, meermaals tijdens een seizoen.  Daarna duurt het enkele jaren voor ze opnieuw nesten.  De soort is bedreigd

de kleine Warana (Lepidochelys olivacea) is ook al in gevaar omdat de soort slechts op enkele plaatsen ter wereld gaat nesten.  Verdwijnen die stranden, dan leggen de vrouwtjes geen eieren meer.  Deze soort heeft een maximale lengte van 65cm en weegt tussen 25 en 45kg.  Deze soort is omnivoor, ze voeden zich zowel met dierlijk als plantaardig materiaal.  De wijfjes leggen jaarlijks eieren af, tot 150 in één worp

Onechte Karetschildpad (Caretta caretta) is omnivoor, komt wereldwijd voor, wordt maximaal 1,2m lang, weegt 170 tot 200kg en is een bedreigde diersoort.  Ze zijn zelden te zien in Sri Lanka.

De Lederschildpad (Dermochelys coriacea) is eigenlijk geen schildpad omdat ze geen harde pantserplaten heeft op de rug, en een koudbloedig reptiel is.  De rugbedekking voelt lederachtig aan.  Deze dieren hebben een lengte van 1,5 m tot 3,5m en een gewicht tot 750kg!  Zij zijn carnivoor en voeden zich (uitsluitend) met kwallen.  De Lederschildpad komt zelden voor in Sri Lanka

De volwassen dieren welke hier leven zijn aangebracht door vissers omdat ze verstrikt geraakt zijn in hun netten.  De dieren zijn gekwetst, er ontbreekt minstens één van de vier flippers.  Zij worden eerst in een ondieper bad gehouden, zeeschildpadden moeten immers naar boven komen om te ademen.  Beetje bij beetje wordt het waterniveau verhoogd om na te gaan of het dier zelf in staat is om weer naar boven te zwemmen.  Wanneer dat proces positief verloopt en het bad weer volledig vol is zonder problemen, wordt het dier in kwestie terug in zee uitgezet

deze Lederschildpad heeft 1 van zijn voorste flippers kwijt


Op 26 december 2004 heeft de grote tsunami hier ook lelijk huis gehouden. Er vielen op Sri Lanka meer dan 35.000 doden (totaal meer dan 184.000 doden, waarvan het allergrootste gedeelte in Indonesië, meer dan 130.000).
Hier in Hikkaduwa bevinden zich enkele monumenten en plaatsen die de tsunami, na de zeebeving met kracht 9.3, en de gevolgen ervan in herinnering houden.

Tsunami Memorial is een monument opgericht in 2006 door de gemeente om  de 1270 treinpassagiers en de 249 dorpelingen te herdenken die tijdens de tsunami omgekomen zijn

op het grote paneel achteraan is de treinramp afgebeeld.  Hier dichtbij kwam de trein tot stilstand, net voor de tsunami, de enorme kracht van het water gooide de locomotief, de wagons en de sporen gewoon een eind verder.  Enkel een tweejarig meisje overleefde de grootste treinramp ter wereld

Iets verder bevindt zich het Tsunami Foto-museum, opgericht in 2007 met ondersteuning van Nederland. 

Vele foto's geven een beeld van de ravage en de doden bij de tsunami

de kaart van Sri Lanka waar in het rood de getroffen gebieden zijn aangeduid

Sri Lanka, bijna 2000 km verwijderd van het epicentrum van de aardbeving, werd ongeveer 3u erna getroffen door de tsunami.  Merk ook op dat de oostkust van Afrika, de Hoorn van Afrika, op 5000 en meer km verwijderd ligt en ook werd getroffen

Tsu-nami is het Japans voor haven-golf.  Dat duidt erop dat de golf niet zichtbaar of voelbaar is op zee, maar wel aan land bij de haven

de doden die niet werden opgevraagd door familie, werden in massagraven begraven.  Bij de Tsunami Memorial bevindt zich zo een massagraf .  Er zijn tientallen en tientallen van deze foto's in het museum te zien, we beperken ons hier tot 1

de treinsporen staan hier verticaal, helemaal geplooid

vele teksten in het Sinhala en Engels, waaronder deze

huizen van de bewoners zijn tot een berg afval herleid.  Nadien zijn er richtlijnen uitgevaardigd waarbij er enkel nog mag gebouwd worden met stevige betonnen constructies

In het toeristische Hikkaduwa, waar meer in beton was opgetrokken, was de schade minder erg

Het Tsunami Community Museum ligt dichtbij.  

Het museum  is opgericht door de lokale gemeenschap en met de giften worden vooral de weeskinderen gesteund in hun leven en hun studies.  Het leert ook aan de huidige kinderen wat de tsunami was.  Elke 3 maanden is er een evacuatie-oefening voor het geval de zaak zich zou herhalen.  
Hier mogen geen foto's genomen worden, een deel echter is hetzelfde als in het Foto Museum.

En dan is er nog de Tsunami Honganji tempel, gebouwd op een sokkel in een kunstmatig aangelegd meer.  

Het 18,5m hoge boeddha beeld bevindt zich op de plaats waar de treinreizigers tijdens de tsunami de dood vonden.  Het beeld is een uitgehouwen reproductie van een eeuwenoud boeddhabeeld uit Afghanistan dat door de taliban werd verwoest

Op de terugweg naar Hikkaduwa zien we in de zee een klein gebouw staan

deze Seenigama tempel, gebouwd op een rotseiland,  is gewijd aan één van de 12 godheden uit het Sinhala-boeddhisme, Devol.  Het heiligdom is populair onder lokale pelgrims en ligt 200 m van de kust.  Tijdens de tsunami was hier niets beschadigd, wat nadien nog meer pelgrims lokte.  Er liggen steeds bootjes klaar bij een haventje op het vasteland


Galle ligt 115km ten zuiden van Colombo en 17km verder dan Hikkaduwa. Hier komen we bij de zuidkust van het eiland.

Kaart waarop Galle is aangeduid

Galle is de vierde grootste stad van Sri Lanka met 130.000 inwoners. Hier leven Aziatische mensen in Europese vergane glorie. Hier leven moslims, boeddhisten en christenen, samen met blanken als nakomelingen van de Burghers.

De oude stad, die dateert van de 16de eeuw, is vrij goed bewaard gebleven. Het fort ligt op een landtong. Dit gebied is echter al veel ouder, want Arabieren en Chinezen dreven hier meer dan 1000 jaar geleden al handel.

Door het vochtige tropische klimaat zijn vele gebouwen, de meeste uit de 18de en 19de eeuw, aangetast. De Unesco heeft de oude stad echter in 1988 al erkend als Cultureel Werelderfgoed, waardoor de nodige restauraties uitgevoerd werden en worden.

een oude kaart van het Holland Fort.  Na de Hollanders hebben de Britten het fort gewoon overgenomen.  Er is nooit een veldslag om het fort gestreden, vandaar dat de omwalling nog vrij intakt is

huidige kaart van het in 1726 gebouwde fort.  Binnen de muren bevindt zich de oude, koloniale stad

Sommige bronnen duiden Galle aan als de bijbelse havenplaats Tarsis waar goud, juwelen en specerijen voor koning Salomon, verscheept werden. 2000 jaar geleden werden naast goud, juwelen en specerijen ook ivoor, edelstenen, pauwen en apen verhandeld niet alleen tussen Chinezen en Arabieren, maar ook Grieken, Romeinen, Feniciërs en Egyptenaren kwamen hier handel drijven.

In de 16de eeuw kwamen Portugezen hier eerder bij toeval aan land omdat hun schepen tijdens de zuidwest moesson, op land strandden. In de 17e eeuw namen de Hollanders bezit van dit gebied, en later , op het einde van de 18e eeuw, maakten de Britten hier hun opwachting. De Britten echter trokken naar Colombo en lieten Galle achter als een weinig belangrijk provinciestadje, dat door vele schepen aangedaan werd om water en kolen in te slaan.

Het is vandaag, vrijdag, erg druk.  Voor de niet-moslims is dit de laatste schooldag.  Er zijn vele bussen met schoolkinderen in uniform, ook volwassenen in mooie kledij worden met bussen aangevoerd
(bemerk het verschil tussen de bussen waarmee Sri Lankanen vervoerd worden en deze voor luxe-resort-toeristen)

 is het feest, maar niet terug te vinden op internet

kinderen krijgen hier een ijsje

We maken eerst een wandeling op de muren met zijn vele bastions

het punt dat verst in de zee ligt, Pointe Utrecht, heeft een vuurtoren

het gesteente dat gebruikt werd om de omwalling te maken is deels koraal uit een rif

het fort is langs 3 zijden omgeven door de zee.  Er liggen vooral rotsen dichtbij het fort, dat zelf op een vooruitgeschoven rots gebouwd is

op een van de rotsen zit een koppeltje dat van op het land gefotografeerd wordt

af en toe zien we een grote Ficus staan die heel wat schaduw geeft

In het fort, de oude stad, liggen religieuze gebouwen van verschillende volkeren en bevolkingsgroepen

op de voorgrond de boeddhistische tempel, op de achtergrond de Engelse Allerheiligenkerk

de Engelse Kerk

ooit de kathedraal, nu een moskee, gelegen in een kleine moslim-wijk

en de Hollandse Gereformeerde Kerk

verder zien we nog heel wat koloniale huizen, nu doen ze dienst als souvenirwinkel, cafe, restaurant, verblijfsaccomodatie

het voormalig Hollands Hospitaal

we gaan een soort pension binnen om een fruitsap (van vers fruit) te drinken

in de tuin bloeien verschillende soorten orchideeën

aan de vele 'college'schoolpoorten staan mama's  of zitten papa's op hun brommer te wachten

bougainvillea's bloeien hier in allerlei kleuren

het oudste café van Galle is niet groot, maar trekt toch wel wat drinkers

Mirissa ligt bij Matara aan de zuidkust.

Kaart waarop Mirissa, helemaal in het zuiden, is aangeduid

Mirissa is zeer mooi gelegen en is al sedert tientallen jaren dé kustplaats voor zowel rugzaktoeristen als voor, wat ik lees in de Duitse reisgids, de Samsonite-toeristen.

Ook hier kan er goed gesnorkeld worden, helaas is de zee zo ruw op zaterdag dat de bootjes niet uitvaren

Daarnaast worden er van december tot  april bootexcursies aangeboden om walvissen en dolfijnen te spotten.

de boten waarmee we zullen varen, in de hoop om het grootste zoogdier ooit te kunnen spotten

waarbij we hopen dat ze zich aan de regels houden om de dieren van op afstand te benaderen, 300m stil liggend, of 100m varend

lijst van de grote zee-zoogdieren die hier eventueel te zien zijn, alles hangt af van het weer, de zeedeining, het seizoen (hiervoor zijn we op een goed moment), ...

De zee is erg ruw op zaterdag met golven van 1 tot 1,5m hoog. 

rond 6u30 komt de zon op

We kunnen bij het kantoor van Raja and the Whales, de organisatie waarmee we walvissen gaan spotten, een pilletje tegen zeeziekte krijgen.

Op de website http://www.natuurinformatie.nl/ndb.mcp/natuurdatabase.nl/i000855.html
Kunnen we volgende info over de Blauwe Vinvis (Balaeoptera musculus) lezen

Het is erg moeilijk om foto’s te maken, de boot vliegt hoog, naar voor, opzij, naar beneden, naar achter, helemaal geen goed voorwaarden om dieren te fotograferen. Op heel wat foto’s staat dan ook geen walvis op, enkel zee

moeder en baby zwemmen samen

Met het blote oog zien we de dieren zeer goed, veel beter dan op deze foto's
De organisator stuurt ons nog een aantal foto's, door hen genomen, na

moeder en baby zijn telkens goed te zien

Wij logeren op enkele meter van de visserijhaven, een heel kleurrijke bedoening.  Nu worden de boten klaar 
gemaakt om deze avond uit te varen

 
zicht vanop ons balkon

wat later wandelen we in de haven

op de kade ligt opengesneden vis te drogen, er zijn betere geuren waar te nemen ...

het einde van de pier welke de binnenhaven beschermt

geen invloed op het klimaat, wel op het milieu ....

netten moeten volledig nagekeken en hersteld worden voordat ze weer bruikbaar zijn

15 minuten stappen en we komen bij het strand, waar heel wat eetgelegenheden te vinden zijn

deze blog wordt afgewerkt met zicht op de visserijhaven ....

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Jozef en Marie-Claire We hebben alweer genoten van een dagje reismarkt, veel te kort om met iedereen een babbeltje te slaan en terug wat informatie ingewonnen voor onze volgende bestemmingen Pakistan en Botswana. Misschien zit er voor mij nog een extra bestemming bij .... Tadjikistan. Wij blijven jullie boeiende verhalen volgen. Niet al te veel volk zal wel gelegen hebben aan het abnormale mooie weer. Geplaatst op 25 Februari 2019
Van Hule Rita Leuk om weer jullie belevenissen te volgen.Peter en Nele zijn daar 20 jaar geleden op huwelijksreis geweest.Herinneringen….. Geniet van al het mooie dat er is. Geplaatst op 24 Februari 2019
katrien Hallo jullie beidjes Fijn dat jullie goed ter bestemming zijn toegekomen. Indrukwekkend wat de tsunami aan verwoestingen heeft aangericht! Ik lees graag jullie vervolgverhaal mee, dus Lou, kruip maar in je pen als je er tijd voor hebt. lieve zonnige zondagse groeten uit Gent Geplaatst op 24 Februari 2019
Wivine Ik ben de zondag weer goed begonnen met het lezen van jullie reisverhaal! Sir Lanka ziet er kleurrijk en warm uit. Ik wens jullie een zeer goede reis en ik ben blij dat ik weer regelmatig kan meegenieten! Geplaatst op 24 Februari 2019
Leen Caboor Geniet met volle teugen van de geuren en kleuren en de zwoele warmte! Geplaatst op 23 Februari 2019
Robrecht en Isabelle Wat een unieke kantoorruimte hebben jullie daar kunnen bemachtigen. Perfecte locatie :-)! We keken al een tijdje uit naar jullie post. Altijd heel nieuwsgierig waarheen jullie reis ons zal voeren. Blij dat we weer mogen meereizen. Geniet ervan en heel veel groetjes! Geplaatst op 23 Februari 2019

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking