Reisverhaal «We zijn aangekomen in Thailand!»

Zuidoost Azië | Thailand | 11 Reacties 01 Oktober 2013 - Laatste Aanpassing 05 Februari 2014

Na een vlucht via Caïro, landen we op 2 oktober kort na de middag in Bangkok. De reis verliep vlot. Egyptair valt goed mee. Op de vlucht van Brussel tot Caïro zitten heel wat moslims en moslima op weg naar Mekka. Ze zijn te herkennen aan hun wittte, lange overjassen, tot aan hun tenen! Vooral op deze van de mannen is er nog wat goudborduurwerk. De meeste van deze mensen kent enkel Arabisch, maar toch is er iemand bij die perfect Nederlands praat. De meeste van deze mensen zijn vrij oud.

Op de vlucht naar Bangkok is het pubkiek heel erg verscheiden. Er zitten wel wat solo-mannen, en eerlijk gezegd zijn ze absoluut niet aantrekkelijk, eerder zelfs het tegenovergestelde. Thailand is nu eenmaal een land waar sekstoerisme bekend is.

Alles op de luchthaven in Bangkok verloopt vlot, waarschijnlijk is het in het hoogseizoen anders. We geraken vlug bij een ATM, bij een bedrijfje dat chips voor de GSM verkoopt en bij een eerlijke taxi met meter.

We hebben een beter hostel voorzien, eenvoudig te bereiken vanop de luchthaven, en gemakkelijk gelegen om morgen, woensdag, de stad te verlaten, richting noorden. Nu ja,het begrip hostel kan hier ook wel iets heel anders opleveren dan in Europa

Er is een bank in de buurt om nog enkele overschrijvingen te maken. We hebben wel wat gereserveerd (gidsen, guesthouses,..) en sommigen betrouwen erop dat we zullen komen, andere zijn via hostelworld, booking.com of agoda te boeken, en bij andere zaken moet er overgeschreven worden. Gelukkig kunnen ze wachten tot we in Thailand zijn. En opdat de begunstigde zeker zou zijn dat we betaald hebben, moeten we een fotootje nemen van het overschrijvingsformulier en dat doorzenden. Net zoals 40 jaar geleden in België.

We krijgen ook al een telefoontje van onze chauffeur. Hij is op weg naar Bangkok. Morgen vroeg om 8u30 komt hij ons ophalen.

Eetstalletjes zijn hier in de omgeving genoeg te vinden, voor een € is er al een schotel. Een grote pint lokaal bier kost ongeveer 1,5€.
Als we net terug zijn in het hostel begint er een onweer, met een geel-oranje donkere lucht, bliksemschichten een bijhorend gedonder. Op de bovenste verdieping, waar we een kamer hebben, is de regen goed te horen: grote hoeveelheden, maar toch zacht neerplonsen.

De volgende 2 à 3 weken zullen we het noorden van Thailand bezoeken.
Het koninkrijk Thailand werd tot 1939 Siam genoemd. De oppervlakte is 513.120 km2, meer dan 17 keer deze van België. Het aantal inwoners is ongeveer 67.450.000,ongeveer 6 keer meer dan België. Bijgevolg is het land veel minder bevolkt dan België.Leerden we ooit niet dat België en Nederland de landen zijn met grootste bevolkingsdichtheid?

In het noorden is de bevolkingsdichtheid het laagst.

op deze kaart van Thailand zullen we onze bezoekplaatsen aanduiden.

de bevolking De Thai is een volk dat sinds de 10de eeuw uit Zuid-China is komen aangewandeld. Ze vermengden zich o.a. met de Kmer, een volk dat daar toen leefde. Ook de minderheden kwamen uit China naar Thailand.

Momenteel is ongeveer 90% van de bevolking Thai. Van de overige 10% is het grootste deel Chinees. Vele Chinezen zijn (zoals trouwens overal ter wereld) handelaar. Daardoor behoren zij tot een rijker gedeelte van de bevolking.

In het noorden van het land woont de “bergbevolking”. Deze bevolking bestaat uit een groot aantal
minderheden, maar vormen samen minder dan 1% van de totale bevolking. Het zijn arme volkeren, ze zijn meestal geen staatsburgers en worden door de Thai als minderwaardig beschouwd. Het zijn kwetsbare groepen, maar wel erg belangrijk voor het toerisme. Vele Thailand-bezoekers komen immers om de bergvolkeren te bezoeken, of soms wel te bekijken. De Karenvrouwen met hun halsringen zijn op dat vlak er het ergste aan toe. Ze hebben geen vrijheid en worden bezocht zoals dieren uit een zoo. Daarom hebben we duidelijk aan een gids in het noordwesten gevraagd om er niet naartoe te gaan.

In het noorden zijn er wel een aantal Koninklijke projecten lopend om de bergvolkeren van een betere
levenstandaard te voorzien.

In de 4 meest zuidelijke provincies van Thailand wonen Moslims, mensen die nauwer verwant zijn met de
Maleïers. In dat gebied heerst er bijna continu onrust, zodat Buitenlandse Zaken sterk afraadt om die provincies te bezoeken.In de reisgidsen staat er trouwens niets vermeld over dat deel van Thailand.

In de buurt van Cambodia leven er op sommige plaatsen Kmer. Het is zelfs zo dat een bepaald gebied(je) in Thailand omstreden is en dat er regelmatig Cambodiaanse invallen zijn. Ook daar wordt afgeraden te reizen.

en de taal Tot zover de bevolking. Uiteraard heeft de verscheidenheid ook zijn invloed op de gebruikte taal. Het grootste deel van de bevolking spreekt Thais, net zoals het Chinees een taal in toonhoogtes. In het Thais zijn er 5 toonhoogtes, en als die verkeerd “gezongen” worden, wordt je letterlijk niet verstaan.

Het Thaise schrift is afgeleid van het Kmer schrift. Het telt 45 klinkers en 44 medeklinkers.

Thais schrift

De minderheden in het land spreken hun eigen taal.

Flora en fauna Een belangrijk deel van Thailand was bebost. In het noordelijk deel waren dat loofbossen met o.a. de teakboom. Teakhout is zo waardevol voor woningbouw en meubelindustrie dat het naar overal ter wereld werd vervoerd. Daardoor daalde de bosoppervlakte dramatisch. Nu is het in Thailand verboden teak te rooien.

In het zuidelijk deel van het land komen tropische regenwouden voor.

Door de uitroeiing van de bossen is ook het bestand aan wilde dieren heel sterk gedaald. Een aantal soorten zijn in Thailand verdwenen, van andere soorten (vb. de tijger, de Maleisische beer, ..) is het
aantal terug gebracht op enkele (of enkele tientallen).Wilde dieren zien is een uiterst zeldzaam
verschijnsel.

Een speciaal dier is de (Aziatische) olifant. Deze diersoort wordt al lang als huisdier gehouden om te werken in vnl. de houtindustrie. De bewaker en temmer van zo een olifant is een mahout.

De olifanten leefden in de bossen, maar door de uitroeiing van de bossen (met behulp van de olifanten)
verdween hun natuurlijk leefmilieu, waardoor hun aantal ook verminderde.

Nu hebben de olifanten geen werk meer in de houtindustrie, maar is toerisme een bron van inkomen.

Voor de Thais is de vorm van hun land te vergelijken met een olifantenkop.

Vroeger stond er op de Thaise munten een olifant.

Waarom is de olifant zo belangrijk? Boeddha zou, volgens een legende, in een incarnatie van een witte
olifant zijn opgenomen. Witte olifanten zijn een zeldzaamheid en indien men in Thailand een witte olifant vindt, dan wordt die aan de koning gegeven. Momenteel zijn er een twaalftal witte olifanten in bezit van de
koning. Men kan het staatsolifantenbedrijf bezoeken, er is ook een olifantenkliniek aan verbonden. Maar de Koninklijke olifanten worden helemaal afgeschermd van het publiek.

De koning van Thailand noemt Rama IX Bhumibol Adulyadei en zijn verjaardag valt op 5 december. Hij is in 1927 geboren in de Verenigde Staten. Sinds juni 1946 is hij al koning, de langst zittende op heden. Hij studeerde en woonde tijdens zijn jeugd in Zwitserland. Toen zijn broer in 1946 dood werd aangetroffen en hij daardoor koning werd, waren zijn studies nog niet voltooid en bleef hij nog 4 jaar door in Zwitserland om die studies af te maken. Daardoor werd hij pas in 1950 tot koning gekroond. Vermits Koninklijke opvolging erfelijk en mannelijk is, heeft de koning, naast zijn 3 dochters, slechts 1 rechtstreekse opvolger. De kroonprins heeft op zijn beurt ook al een opvolger.

De koning is erg muzikaal en bespeelt verschillende instrumenten. In zijn lange regeertijd zijn er al heel wat staatsgrepen en slechte regeringen geweest, maar hij bleef de stabiliteit van het land behouden. Hij bereisde zijn ganse land en heeft voor heel wat (technologische) oplossingen gezorgd, zodat arme streken een beter bestaan kregen. Door één van de Koninklijke projecten heeft hij er ook voor gezorgd dat de teelt van opium omgezet werd tot koffieteelt. Hierbij zorgde hij er ook voor dat deze koffie een gegarandeerde afzet kreeg.

De koning huidige van Thailand

De koning wordt overal vereerd en het is verboden om iets ongepast te zeggen over hem. Hierop staan zware gevangenisstraffen. Maar voor de enkele keren dat er al een zaak was tegen iemand die de naam van de koning door het slijk haalde, werd er door de koning zelf gratie verleend.

De munteenheid in Thailand is de Bath, waarbij 100 Baht momenteel ongeveer een tegenwaarde van
2,5€ hebben, of voor de "oude Belgen, is een Baht gelijk aan een frank.

en tenslotte: ander volk, ander land, dus ook andere zeden en gewoonten waar we rekening mee moeten houden. In plaats van een saaie opsomming vond ik een internetbestandje voor een bezoek aan Laos, voor Thailand zijn de zeden en gewoontes soortgelijk. http://www.ecotourismlaos.com/dosdont.htm. Leuk hé!

De mensen hier zijn vriendelijk, sommigen zelfs erg vriendelijk. En de wijk rond het hostel ziet er uit als een hutong in Peking, smalle straatjes waar fietsers en auto's doorrijden, met aan beide zijden oude appartementsgebouwen, waartussen massa's ongeordende elektriciteitskabels hangen te zweven. Aan de straatkant zijn er meestal winkeltjes en op de stoep wordt er eten gekookt en verkocht. Ook 's morgens vroeg kopen mensen hier al hun zakje voedsel. Omdat in het hostel ontbijt niet inbegrepen is, kopen we wat in de 7-11, een supermarkt (eerder minimarkt) keten die vestigingen heeft in elk stadje.

Mr. Sai is de chauffeur voor de volgende weken. Hij rijdt met een Ford pick-up 4x4 en kent vrij goed Engels. De man is 39 jaar en heeft al verscheidene toeristen rondgevoerd. Na wat zoeken om in Bangkok op de snelweg naar het noorden te geraken -de op- en afritten staan niet zo duidelijk aangeduid- rijden we na een tijd toch de stad uit. Elke weg is wel in éénmaal voor ons leesbare taal aangeduid.
We rijden door een vlak landschap, met op vele plaatsen rijstvelden, die momenteel nog onder water staan, en op andere plaatsen zien we suikerriet. Met af en toe een flinke bui boven ons hoofd komen we in de late namiddag In Phitsanulok aan.

Phitsanulok is ooit een belangrijke stad geweest tijdens het koninkrijk onder Naresuan, het was echter nooit een hoofdstad. Tijdens een brand in de jaren 1950 zijn er heel veel van de oude gebouwen verwoest. De tempel Wat (betekent tempel) Phra Si Rattana Mahathat is echter bewaard gebleven. Zijn centrale toren, uit een ander tijdperk, is verguld. Binnenin de tempel bevindt zich de tweede belangrijkste Boeddha in Thailand. Het is een verguld bronzen beeld uit de 14de eeuw. Het beeld geldt als perfect en er zijn heel wat kopijen van gemaakt.

Schoenen uit en dan mag men binnen. Om iedereen de mogelijkheid te geven de boeddha te bekijken moet men op de grond zittenHet beeld geldt als één van de meest volmaakte boeddhabeelden, dus veel aanbidders.

Verder is er in het stadje een museum (het Sergeant Thawee Folklore Museum) waar één van de beste etnologische verzameling te zien is. Sergeant Thawee heeft heel wat zaken bewaard uit het landelijk Thailand. Hij bemerkte immers dat veel verloren zou gaan als het leven moderner werd.
Veel gebruiksvoorwerpen zijn van hardhout of van teak gemaakt en daardoor erg mooi.

Bamboe is een materiaal waaruit o.a. huizen en toestellen om dieren te vangen, werden gemaakt (gelukkig was Gaia hier niet!)

Verder is er ook nog een smelterij waar Boeddhabeelden gemaakt worden. Ook dat is een goed opbrengend bedrijf. Boedhisten immers brengen soms voedsel, soms een wierookstokje, soms een boeddhabeeld aan in de tempel als offergaveEr is ook een Bird Garden waar de sergeant een collectie Thaise vogels heeft verzameld. De dieren zitten meestal in relatief kleine hokken met dikke gaasdraad zodat fotoos nemen niet kan.

De volgend halte is Sukhothai.

Sukothai was de hoofdstad van het eerste koninkrijk tijdens de dertiende en de veertiende eeuw. De stad telt een groot aantal monumenten en bouwwerken. De stijl is een vermenging van oude, lokale stijlen en invloeden van verschillende volkeren, ook van het westen. De resten van de oude stad zijn door de Unesco beschermd als werelderfgoed. De oude stad heeft momenteel een oppervlakte van 3,38 km2.

Het volk dat deze staat stichtte was afkomstig van het zuiden van China en kwam in het toenmalige Kmer rijk wonen. Dat volk noemde zich “vrij”, letterlijk vertaald “Thai”. Een Thai prins huwde met een Kmer prinses, zij en de bevolking waren niet akkoord met de Kmer regels en de prins stichtte een nieuw land, een koninkrijk met Sukothai als hoofdstad.

Dit koninkrijk (met ook de latere koningen) was erg verfijnd. Het uiteindelijk Thaise schrift en het boeddhisme werden op punt gesteld. Echter na slachts 250 jaar ging het rijk ten onder omdat het hof eerder in macht en vrouwen geïnteresseerd was dan in het koninkrijk.
De oude stad is nog maar ongeveer 50 jaar geleden uit de jungle opgegraven en is ondertussen wat gerestaureerd.
Bij de nieuwe stad is er een museum waar keramiek uit vnl. de Sukhothai periode wordt tentoon gesteld

De oude stad ligt op ongeveer 13 km van de hedendaagse en is Unesco werelderfgoed

Het voornaamste van Sukhothai is de oude stad. Niet- religieuse gebouwen waren in bamboe of hout opgetrokken, dus na meer dan 500 overwoekerd door de jungle, is daar niets meer van over.
De tempels echter waren in steen gemaakt en helemaal versierd met stuckwerk. Ook dit laatste, evenals de poreuese stenen hebben veel te lijden gehad van de vochtigheid, er zijn echter nog ruïnes te zien.

Op zaterdagavond is de site verlicht. Om 18 u is het donker (en om 6u licht)

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Lieve Eeckhout Ha, globetrotters, waren jullie weeral uitgekeken op België? Gelijk hebben jullie. Ik heb al veel, veel foto's van Thailand gezien, maar zonder veel uitleg. Uit uw verslag heb ik al veel bijgeleerd. Het was hier toch maar voetbal (België net gewonnen tegen Kroatië, ze gaan dus naar Brazilië), en dan kan ik beter de laptop op de schoot nemen.We zullen met veel nieuwsgierigheid het vervolg lezen, want daar zullen we ooit allicht wel geraken....Nog een mooie reis verder! Geplaatst op 11 Oktober 2013
Cécile Vanhonacker Gallo alletwee Zelf weer op zoek gegaan naar reis nieuws van Jullie en gevonden op het net bij tanga tanga Prachtige fine gestileerde beelden in Die oude hoofd stad van Thaïland Er zijn allicht nog verslag en versturen,ik zoek verder,de fotos zijn Heel scherp Groeten Cecile Geplaatst op 09 Oktober 2013
marleen en dirk Hai wereldreizigers! Geniet er van, ook van de spreekwoordelijke vriendelijkheid uit het Oosten. Jullie zijn 'snel' uit Bangkok vertrokken, 2j geleden hadden wij zelf een intens bezoek aan de vele schitterende tempels en gebouwen.... In het Noorden zou de 'gouden driehoek' een van de mooiste plaatsen zijn, ... Daar wordt ook gefietst... Ciao (= Italiaanse groet, Eric is niet de enige, we zijn net uit Piemonte terug, her-opwarmer na Ijsland...), D&M. Geplaatst op 08 Oktober 2013
Marguerite Moeykens Ook weer genieten van jullie reisverslag op een zondag. Opnieuw boeiend en leerrijk. Wacht op het vervolg. Vele groetjes Geplaatst op 06 Oktober 2013
Rita Van Hulle Opnieuw genieten van onbekende streken voor mij op een zondagvoormiddag! Leuk om zien wat je wel en niet mag!De gouden Boedha is inderdaad zéér mooi. Wacht op het vervolg van jullie reis Geplaatst op 06 Oktober 2013
Katrien Windey Dag Lou en Stephan vandaag zondag, een dag om even mee weg te dwalen bij jullie ervaringen dank om ze voor ons ook vast te leggen ! een zalige reis toegewenst! zondagse gentse groeten Katrien Geplaatst op 06 Oktober 2013
Astrid Prachtig verhaal en dito foto's, ik kijkal uit naar het vervolg. Geplaatst op 06 Oktober 2013
Leen Dag lou en Stephane, Heerlijke beelden! Doet mijmeren. Heel veel groetjes. Leen Geplaatst op 05 Oktober 2013
Martine Een beetje vertrouwd met de geschiedenis van het land, maar je verhalen openen een nieuwe wereld voor mij. Met meer dan gewone aandacht, ga ik jullie reisverhaal volgen. Daar zorg voor elkaar. Geplaatst op 05 Oktober 2013
Martine Een beetje vertrouwd met de geschiedenis van het land, maar je verhalen openen een nieuwe wereld voor mij. Met meer dan gewone aandacht, ga ik jullie reisverhaal volgen. Daar zorg voor elkaar. Geplaatst op 05 Oktober 2013
Erik De Bou Beste vrienden, geniet er van zou ik zeggen, ziet er prachtig uit en dat is nog maar het begin ;-) Groetjes vanuit Perugia, ook van Familia Fornaciari da Passano - Fanini waar ik voor enkele dagen te gast ben. Geplaatst op 05 Oktober 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking