Reisverhaal «Santa Clara»

Stapje in de wereld deel 1 | Cuba | 0 Reacties 12 December 2017 - Laatste Aanpassing 07 Februari 2018

Na Trinidad begonnen we aan onze korte rondreis door Cuba. Onze eerste stop zou Santa Clara zijn, een studentenstad die in tekenstaat van al wat met Ché Guevara te maken heeft omdat hier een van de beslissende guerrilla aanvallen van de hele revolutie heeft plaatst gevonden.

Na een korte busrit zouden we eerst opzoek moeten gaan naar een Casa, want ditmaal hadden we specifiek gevraagd om geen te boeken om een dubbele reservatie zoals in Trinidad te voorkomen en beter te kunnen onderhandelen. Eenmaal aangekomen in het busstation word je dan wel gebombardeerd door een tiental mensen die allemaal een kamer proberen te verhuren en ditmaal kan je geen “No Gracias” zeggen omdat je er eentje dient te regelen. Al snel hadden we twee opties, maar hoe kies je nu de welke je moet nemen? Er ontstond een hele discussie tussen beide partijen en wij stonden er pal in het midden. Maite stond zo weer in de picture voor het leed vermaak van heel wat Cubanen. Uiteindelijk wierp dit wel zijn vruchten af, want beide personen begonnen elkaar af te troeven en veranderde hun prijs om beter te zijn dan de andere. De prijs ging vlotjes zonder zelf moeite te moeten doen onder het vooropgestelde budget. Uiteindelijk gokte we voor de dame en gingen met haar mee. Enfin, als je u zelf een hoop stress en miserie wilt uitsparen regel je casa dan van te voren, want zo lokaal in alle chaos te moeten onderhandelen is geen pretje.

Die namiddag deden we niet zo heel veel. We slenterden wat door het stadscentrum waar niet zo heel veel speciaals te zien is. Het centrale hoofdplein is een kakofonie van gebouwen in allemaal verschillende stijlen. Het meest opvallende gebouw was een knalgroen hotel vol kogel gaten op de hogere verdiepingen, de eerste tekenen dat hier tijdens de revolutie is gevochten.

De volgende dag waren we na het lekkere onbijt klaar (dus we hadden goed gekozen :) ) om kilometers af te leggen. Onze eerste stop was het mausoleum van Ché Guevara. Hier liggen de restanten van Ché zelf alsook een dertigtal andere belangrijke revolutionairen begraven in een crypte onder een gigantisch standbeeld van Ché dat je reeds van ver kunt zien. Na een bezoek aan de crypte en het aangelegen museum over het leven van Ché trokken we naar de tabaksfabriek van Santa Clara. Hier kon je van achter een vliegenraam zien hoe een honderdtal vrouwen sigaren met de hand rolden. Onze volgende stop bracht ons naar het oude treinstation dat volgens de casa uitbaatster de moeite zou zijn, maar hier aangekomen was het eerder een ontgoocheling. Geen idee wat hier zo speciaal moet zijn, maar zo zie je maar dat de normen van mooiheid voor iedereen verschillend zijn.

Maar uiteindelijk zijn we hier in een stad die centraal staat in de Cubaanse geschiedenis tijdens de revolutie periode. Buiten het hotel met kogelgaten is hier, militair gezien, de meest belangrijkste guerilla aanval van Ché plaats gevonden. Ché zou met een groepje van amper 300 strijders een gepantserde trein hebben doen ontsporen met een bulldoser en zo militair materiaal alsook een hoop beroeps militairen kunnen nemen. Kort na deze geslaagde aanval zou het Baptiste regime gevallen zijn en is de toenmalige president met enkele miljoenen gevlucht. Enkele van deze gepantserde wagons en de bulldoser staan opgesteld op deze site als monument en hier is een kleine tentoonstelling rond gemaakt. Iets verderop vind je het standbeeld van Ché met kind, geen idee wat de betekenis hiervan is, en heb je het Capori vanwaar je een uitzicht over de gehele stad hebt.

Next up: Havanna!

Groetjes,

Geert en Maite

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Santa Clara»

Santa Clara (22)

13 December 2017 | Stapje in de wereld deel 1 | Cuba | Laatste Aanpassing 07 Januari 2018

  • Santa Clara
  • Santa Clara : mausuleum Che Guevara
  • Santa Clara
  • Santa Clara

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking