Reisverhaal «Moalboal»

Stapje in de wereld deel 2 | Filipijnen | 0 Reacties 03 Juni 2018 - Laatste Aanpassing 08 Augustus 2018

Moalboal

Als we het woordje sardien run zeggen, zou er een belletje moeten rinkelen bij de kenners. Voor de leken: een sardien run is een duik die je uitvoert bij een school van miljoenen sardientjes. Deze scholen zijn zo groot dat wanneer je er onder duikt uikt, het zonlicht gewoon geblokkeerd wordt wegens de massale hoeveelheid vis. Vooral Zuid-Afrika is hier om gekend omdat hier een migratie route ligt van deze visjes. Wat de sardien run daar zo spectaculair maakt is het feit dat dit grote buffet een enorme hoeveelheid grotere roofvissen aantrekt die een hapje willen mee eten. Allerlei haaien, walvissen, zwaardvissen, dolfijnen, … noem maar op, iedereen verandert het water in een chaotisch slagveld waar de sardienen grotendeels het onderspit moeten delven. Klinkt dit niet als iets dat je zo willen mee maken? Voor ons alvast wel en deze soort duik staat dus al genoteerd op onze wishlist! Maar wat heeft dit nu moet onze trip doorheen de Filipijnen te maken? Tijdens onze voorbereidingen kwamen we te weten dat je hier heel het jaar door met sardienen kunt duiken bij Moalboal op het eiland Cebu. Hier zou je een sardienrun kunnen doen, minus de grote roofvissen vanwege de locatie, omdat er een school van enkele miljoenen sardientjes beschermd worden. Op deze locatie hebben ze ingezien dat er meer geld te rapen valt uit toerisme dan gewoon even op korte termijn de gehele school uit het water te halen. Vissen is dus gereguleerd zodanig dat het gebruik van netten verboden is en enkel handlijnen zijn toegelaten. Dit zorgt er voor dat er enkel visjes gevangen worden voor de lokale markt en er is voldoende tijd voor de school om zich te recupereren. Toen wij vernamen dat je hier dus een sardien run in het klein kon maken, zetten we deze locatie op de planning en gingen we er naar toe.

De eerste dag gingen we opzoek naar een duikshop, maar die hadden we snel gevonden. We leenden dan maar enkele snorkels en zouden die namiddag al een eerste snorkelpoging met de sardientjes wagen. We waren nog maar 10minuutjes aan het snorkelen en stopten er almee. Het viel ons op dat we gewoon in een afvalbelt aan het zwemmen waren, want we moesten constant plastiek aan de kant duwen. Aangenaam is anders … We maakten een praatje met de duikshop eigenaar en hij liet ons weten dat het water normaal gezien wel properder is rond Moalboal. We waren net gearriveerd op het veranderen van de windrichting wat maakte dat al het afval in het kanaal langs Moalboal passeerden. Er werd ons wel verteld dat het afval probleem alle jaren erger wordt en dat er de komende dagen veel plastiek zou passeren. We vonden dit zo triest om te zien en besloten ons steentje bij te dragen. We vroegen enkele vuilniszakken en begonnen het afval uit de zee te halen. We waren denk ik een half uurtje bezig en hadden al 1 volle zak verzameld onder ons 2. Na een dik uurtje afval ruimen met twee andere duikers zagen de locals ons bezig. Ze vergezelden ons en al snel waren we met een man of 15 bezig. Op een twee uurtjes tijd lagen er 15 gevulde vuilniszakken voor het duikcentrum. Een dagje niets doen werd nu goed gespendeerd. Enfin, het blijft dweilen met de kraan open, maar alle beetjes helpen zeggen we maar. We werden getrakteerd door een fris pintje achteraf.

Wist je dat?

Je leest het waarschijnlijk alle dagen wel ergens, maar wist je dat plastiek een enorm groot probleem is voor de wereld waarin we leven? Wisten jullie dat er eigenlijk een 6e continent bestaat in onze wereldzeeën? Ja, eentje van plastiek... Feit: wist je trouwens dat als we zo voort doen, we in 2050 meer plastiek in de zee hebben dan vissen?

Feit: Wist je dat er enorm veel dieren sterven vanwege plastiek? Bijvoorbeeld schildpadden denken dat plastieken zakjes kwallen zijn, eten dit en sterven van uithongering omdat hun maag gevuld is met plastiek. Dit is het lot van zovele dieren. Zo lazen we onlangs nog een artikel dat er weer een walvis is gestrand met 50 plastieken zakken in zijn maag....

Wist je trouwens dat plastiek ook onrechtstreekse gevolgen heeft? Het plastiek dat in kleine partikeltjes weet af te breken, worden opgenomen door plankton en het voedsel van andere vissen waardoor deze eigenlijk vergiftigd worden. Deze vergiftiging leidt niet altijd tot sterfte, maar in vele situaties tot onvruchtbaarheid. Vele vissen zijn dus niet meer in staat hun eigen voort te planten vanwege deze plastiek vergiftiging. Er zijn ook gevallen van kalveren sterfte bij walvissen die het gevolg zijn van verontreiniging van onze oceanen door o.a. Plastiek. En waarom? Omdat plastiek ons leven gemakkelijker maakt.

Wist je dat een plastiek zakje een luxe product is met een van de kortste levensduur die er bestaan. Je stopt je spullen erin, wandelt ermee naar de auto en vanaf dan zit zijn levensduur erop. Voor ons gemak zijn we onze oceanen aan het verpesten en moeten er jaarlijks vele dieren sterven.

Dus lieve bloglezers een warme oproep om het plastiek proberen te reduceren. Probeer een herbruikbare zak mee te nemen naar de winkel of denk even na of je dat zakje aan de kassa echt wel nodig hebt. Vijf producten kan je veelal zo mee dragen als je een beetje moeite doet. Of op vakantie kan je ook je steentje bijdragen door geen gebruik meer te maken van plastieken rietjes. Rietjes zijn namelijk nog een van de slechtste producten voor de onderwaterwereld. Het ziet er chique uit om een cocktail te krijgen met verschillende kleurrijke rietjes, maar drink a.u.b. Gewoon van het glas. Dit zijn slechts twee items waarmee je de afvalberg in onze oceanen aanzienlijk kunt doen verminderen. En denk altijd: alle beetjes helpen. Het onderwaterleven is u alvast dankbaar.

Enfin, terug naar het duiken. Op dag 2 stonden er twee duiken voor Maïté en 3 voor Geert op het programma. De eerste twee duiken waren op de riffen rondom Moalboal en onze gids toonde ons allerhande kleine wezentjes die we nog nooit eerder hadden gezien. Zo zagen we voor het eerst een spiral coral crab en zag Maïté voor het eerst het piepkleine en schattige pygme seahorse, een zeepaardje van max 2cm dat zich helemaal blindeert in de grote gorgonia zeewaaiers. Enkel een getraind oog kan deze wezens weten te vinden in deze waaiers. De laatste duik van de dag doken we op het huisrif tussen miljoeen sardienen. Het waren er zoveel dat al het natuurlijk daglicht werd tegen gehouden. Het was zeer spectaculair om al deze visjes rondom jouw te zien. Als je door de school zwom, maakten deze een opening zodat je er door kon en gecoördineerd zwommen ze terug naar elkaar toe. Prachtig!

De laatste dag deden we nog een gewone duik en wist iemand een walvishaai te spotten. Echter vind deze persoon het niet nodig om de rest van haar groepje in te lichten. Zij was dan ook de enige van de boot, samen met nog twee andere duikers, die deze walvishaai had zien passeren. Zelfs haar buddy had ze niet eens ingelicht. OMG, wat een asociale Chinese duikster is dat! In de namiddag werd er door de duikshop een gratis duik georganiseerd om het plastiek uit de oceaan te halen, dus dit keer niet enkel oppervlakkig. Graag droegen we hierin ons steentje bij en we tekende present. Met plezier trokken we erop uit gewapend met een plastiek zak en plukte het ene na het andere stukje plastiek van tussen het koraal. Tijdens deze activiteit werden we bovendien nog eens getrakteerd met duizenden sardienen en dit keer was de show zelfs mooier dan onze sardien duik van de dag ervoor. Heerlijke beloning toch! Dat het hart van dit duikcentrum op de juiste plaats zit werd niet alleen duidelijk door deze activiteit die ze organiseerde, maar elke duiker kreeg ook nog eens een aluminium drinkfles ter bedanking mee om zo plastiek flesje overbodig te maken. Als je ooit dus naar Moalboal zou gaan om te duiken, ga zeker eens kijken bij Cebu divers!

Die avond gaven we ons nog op voor een mandarijnvisjes duik, je weet wel die kleurrijke visjes waar Geert al twee keer mee heeft gedoken in Indonesië? Echter voor vertrekt was er te veel golfslag en de gids betwijfelde of we ze überhaupt zouden kunnen zien omdat ze heel ondiep zaten. Na overleg besloten we de duik te annuleren, wat betekent dat Maïté helaas geen mandarijnvisjes zal zien. Dit zal voor een andere keer zijn.

Op naar Malapascua, het eiland waar Geert het meeste naar uit kijkt om te gaan duiken!

Groetjes,

Geert en Maïté

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Moalboal»

Moalboal (59)

03 Juni 2018 | Stapje in de wereld deel 2 | Filipijnen | Laatste Aanpassing 10 Augustus 2018

  • Pipefish 1
  • Miniscul garnaaltje
  • GOPR7116
  • Verdwaalde frogfish

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking