Reisverhaal «Manado & Lembeh»

Stapje in de wereld deel 2 | Indonesië | 0 Reacties 21 April 2018 - Laatste Aanpassing 30 Juli 2018

Alvorens door te reizen naar onze volgende locatie verbleven we één nacht in Manado om s'avonds een bezoekje te brengen aan een Neus Keel en Oor arts omdat Maïté haar oren nog niet oke waren. Tegen al de verwachtingen in was het een praktijk die zeer modern was uitgerust. Zo werd er met een camera naar de oren, trommelvliezen, neusgaten en de keel gekeken, Geert kon zelfs live op het scherm mee volgen! Het oordeel? Een ontsteken binnenoor met opgehoopt vocht, 2 weken pilletjes nemen en niet meer duiken. Het enige positieve aan deze ontsteking is de timing, want ze zou terug gezond moeten zijn tegen dat we de liveaboard opgaan in Flores. Kwam deze ontsteking/verkoudheid een beetje later, dan was het een week op de boot met de vingers draaien terwijl Geert aan het duiken was ...

Dat Manado zelf niet bepaald toeristisch is,werd al snel duidelijk toen we op aanraden van een local gingen eten in een lokaal restaurantje. De eigenaars van het restaurantje hadden denken we nog nooit toeristen ontvangen, want ze waren zeer verbaasd toen we binnen wandelden. Ze konden geen woord Engels en de kaart was volledig in het Indonesisch. Je kan je dus al voorstellen dat dit voor grappige taferelen zorgde. Gelukkige had de local een paar typische gerechten die we moesten proberen in het Indonesisch opgeschreven. Wij besloten dus gewoon dit te nemen en niet voor de typische nasi goreng te gaan. Achteraf gebleken hadden we beter 1 schotel genomen, want we vonden het toch niet zo lekker. Het was een soort van soep met citroengras, munt, … enz in. Enfin, het eten was niet top maar weer een ervaring rijker. Natuurlijk moest er ook geposeerd worden voor de foto.

Na ons kort bezoek aan Manado gingen we door richting Lembeh, een ander eilandje ten Noorden van Sulawesi. De straat van Lembeh staat gekend voor het Muck duiken en een niet te missen kans op Geert zijn verlanglijstje. Maar wat houdt Muck duiken nu exact in? Bij muck duiken ga je eigenlijk op zoek naar allerlei kleine of bizarre zeewezentjes in de zanderige bodem. Vergeet schildpadden, koraal of kleurrijke visjes. Neen, daar draait het allemaal niet meer om. Om er enkele op te noemen, het gaat hier om Devil fish, ghost pipefish, frogfish, octopussen, zeepaardjes, seamoths, cuttlefish, … enzo. Dat het hier krioelt van de rare beestjes was al snel duidelijk.

Tijdens de eerste drie duiken zag Geert een hele boel wezentjes dat hij nog nooit gezien had, enkele voorbeelden kan je zien bij de foto's. De grootste highlights lieten echter op zich wachten tot de volgende dag.

Bij de ochtendduik wist de gids één van de highlights van Lembeh te vinden: een hairy frogfish. Dit is een speciale vis die eigenlijk niet zwemt en precies twee voetjes heeft waarmee hij van locatie naar locatie wandelt. Verder ziet hij er nogal behaard uit, zoals de naam waarschijnlijk verraad, en is het een ambush predator. Wat wil zeggen dat hij zich goed kan verstoppen in het koraal en snel kan toeslaan om zijn prooi te pakken. Dit gegeven werd ons tijdens deze duik zelfs live gedemonstreerd door onze duikgids. Hij probeerde voorzichtig enkele kleine visje naar de frogfish te begeleiden in de hoop dat hij honger zou hebben. De niets vermoedende visjes werktte niet helemaal mee, maar na een 10 minuten was er een naïeveling die net iets te dichtbij de frogfish kwam die hij niet had gezien. HOP! In een flash zag je de frogfish springen en slokte het niets vermoedende visje in één keer op. Dat is nu iets wat je niet elke dag kunt zien :).

Na de hairy frogfish stond er nog een coconut of mimic octopus op Geert zijn lijstje te vinden . Bij de tweede duik van de dag viel zijn oog op een lege verpakking van koffie. Bij het dichtbij inspecteren van dit stukje afval viel hem op dat er twee ogen uitstaken. OMG, dat is een coconut octopus. Geert maakte lawaai in de hoop dat de gids het hoorde en dat hij kwam kijken waarom hij zo opgewonden was door een zakje afval. Als je dit wilt verwijderen, steek het dan in je zakken zal hij gedacht hebben. Bij het nader inspecteren zag hij ook de ogen van de coconut octopus. Hij probeerde het diertje eruit te lokken door het zand voor zijn neus te bewegen in de hoop dat hij denkt dat er een krab die stofwolk veroorzaakte. Buiten 2 aftastende tentakels wou hij zjin schuilplaats niet verlaten en lieten we hem dus verder met rust. Feitje: normaal sleept deze octopus twee kokosnoot helften met zich mee en wanneer er gevaar is, sluit hij beide helften af. Zo lijkt het dus terug een volledige kokosnoot, en is hij dus beschermd. Een vernuftige beschermingsmechanisme en vandaar komt zijn naam. Helaas vinden ze niet altijd voldoende kokosnoten en zijn ze genoodzaakt zich te wenden tot ander afval uit de omgeving, in dit geval dus een plastiek koffiezakje. Langs de ene kant schrijnend dat een dier in afval leeft, langs de andere kant had het afval nu wel terug nut en een tweede leven.

Tijdens de derde duik van de dag stond er opnieuw een mandarinfish duik op het programma omdat het vorige keer in Bunaken niet zo een groot succes was. Bij valavond verdwenen we onder het water oppervlak en ditmaal moesten we slecht een vijftal minuten wachten tot de eerste mandarijn visjes te voorschijn kwamen. Het was een mannetje op één locatie en een vrouwtje op een andere plek. Beide passeerden enkele malen voor onze neus in het vingerkoraal en gingen opzoek naar elkaar. Toen ze elkaar gevonden hadden waren ze eerst een beetje aan het flirten. Niemand van de duikers durfde te bewegen om ze niet af te schrikken, zo dichtbij waren ze. Op een gegeven moment waren ze letterlijk op 5cm rond mijn hand aan het zwemmen. Ik voelde de gids gewoon denken, niet bewegen Geert!!! En dan gebeurde het spektakel, ze gingen iets van mijn hand weg en stegen op. Ze verlieten de veiligheid van het vingerkoraal, het kleinere vrouwtje plakkende tegen het grotere mannetje. Op nog geen half meter van onze duikbril was het plots boemschakelak, het vrouwtje scheidde haar eitjes af en het mannetje bestuifde ze. Meteen daarop verdwenen ze terug, dan maar de rest van onze tank op doen aan een gewone nachtduik.

Groeten

Geert en Maïté

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Lembeh»

Manado & Lembeh (112)

20 April 2018 | Stapje in de wereld deel 2 | Indonesië | Laatste Aanpassing 30 Juli 2018

  • Lembeh - Hairy Frogfish 5
  • Lembeh - Flyingfish
  • Lembeh - Mandarinfish 1
  • Lembeh - zee egel - Zoals MChammer zou zeggen: can

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking