Reisverhaal «Cusco - Pisac - Rainbow Mountain - extra ruïnes»

Stapje in de wereld deel 1 | Peru | 0 Reacties 18 Juni 2017 - Laatste Aanpassing 13 Augustus 2017

Als iemand Peru zegt zal dit bij de meeste mensen het volgende belletje doen rinkelen: Machupicchu + Inca’s! Dit land was het centrum van het Inca rijk en dit toont zich aan de hand van de vele ruïnes die her en der verspreid liggen, de ene al wat beter onderhouden dan de andere. Wij verbleven in totaal een 10 dagen in de Inca hoofdstad Cuzco en onderstaande vind je een overzicht van onze overdosis aan ruïnes en alles wat met de Inca’s te maken heeft.

De eerste indruk die we hadden toen we arriveerde was: “Wow, het is hier druk!”. Logisch, want achteraf zou blijken dat we net de drukste periode hadden uitgekozen om in Cuzco te verblijven. De 24ste Juni is het hier namelijk het feest van de zon, Raymi. Dit is zowat veruit DE grootste feestdag voor de Inca’s en de regio Cuzco met dagelijks festiviteiten gedurende twee weken ervoor, oeps, dat we dit niet wisten! Langs de andere kant was het wel leuk om enkele festiviteiten mee te pikken waar mogelijk in ons schema. Zo zijn we s’avonds naar enkele optredens gaan kijken en waren er overdag optochten te zien met rituele dansen.

De eerste dag gebruikten we hoofdzakelijk om uit te pluizen wat er allemaal te doen was in de omgeving en om de nodige boekingen te doen. Al snel werd ons duidelijk dat we enige tijd nodig zouden hebben omdat hier zoveel te doen was.

De eerste Inca site die we bezochten was Pisaq, een Inca site die op ongeveer een uurtje rijden met de collectivo buiten Cuzco ligt. De meeste mensen bezoeken deze site via een georganiseerde toer die je in een blitzkrieg tempo doorheen de sacred valley van de Inca’s zal loodsen met een bezoek aan drie Inca site. Het nadeel hiervan is dat je op elke site maar gemiddeld een 40minuten zal doorbrengen omdat deze toch wel uit elkaar liggen. Voor Pisaq zie je zo enkel het voorste gedeelte, de woonkwartieren en de agricultuur terrassen van deze site. Wat de meeste mensen hierdoor missen is het pad dat je vanuit de woonkwartieren rond om de berg zal leiden, ongeveer 30minuten wandelen, naar de achterliggende ruïnes. Koppig, en nieuwsgierig, dat we zijn kozen wij logischer wijs om dus van dit standaard traject af te wijken en beter 1 site fatsoenlijk te doen dan 3 maar half. En gelijk hadden we, want terwijl de voorste ruïnes een honderd mensen entertainde was het al veel als je er 10 kon tellen op de achterliggende ruïnes. De achterste ruïnes bestonden uit andere woonkwartieren, agricultuur terrassen en een militair fort. Aangezien er amper toeristen waren namen we uitgebreid onze tijd voor deze site. Bij de afdaling van de berg kwamen we nog enkele uitkijktorens, een ziekenhuis en meerdere terrassen tegen. Een geslaagde eerste onderdompeling in het hele Inca gebeuren.

De volgende dag kozen we om onze eerste Inca ervaring te laten bezinken en iets actief te doen. We boekten een tour naar de befaamde Rainbow Mountains. Dit is een reeks bergen die verschillende gekleurde lagen hebben, vandaar de naam. De klim omhoog is wel eerder aan de uitdagende kant te noemen als je niet voldoende geacclimatiseerd bent, want je stijgt van 4000m naar ongeveer 5200m. Verder wordt je eigenlijk echt omhoog gejaagd door de gidsen. In mijn ogen is dit wel een vervelend minpunt omdat je niet echt kunt genieten van de wandeling omhoog en omdat je afgepeigerd aan zal komen. Maar geen nood, voor hen die het niet aankunnen is er nog altijd het back-up plan: te paard! Elke paar honderd meter staat er wel een Peruviaan met een paardje om je te overtuigen toch niet te wandelen. Een beetje zielig voor de paarden omdat zij ongeveer 8 keer per dag een klim doen met een zware toerist op de rug. Gelukkig hadden wij niet te veel last van de hoogte en konden we vlotjes omhoog geraken. Behalve de laatste klim woog nogal zwaar bij Maïté en de verleiding was groot! Maar ze kan koppig zijn za dus ze bleef doorgaan ;-). De laatste 50 meter klim zie je de berg waar iedereen foto’s van trekt en denk je: “is dit het?! Hebben we hier juist 2uur voor geklommen?”. Maar als je op de hoogste mirador aankomt zie je dat er achter deze berg nog een uitgestrekte vallei ligt met vele gekleurde bergen en wordt je dus getrakteerd met een prachtig uitzicht, indien de wolken niet komen op draven natuurlijk.

De vierde dag zouden we de andere omliggende ruïnes rond Cuzco verkennen. Het plan was om naar de verste ruïne te gaan met de lokale bus en te voet terug naar onder te komen. Dit was wel niet gerekend op een groep stakende Peruvianen die even doodleuk de weg van Cuzco naar Pisaq kaapten. We werden uit de bus gezet omdat deze niet verder omhoog zou rijden en dus stonden we daar dood leuk voor een blokkade, “euhm, … wat nu?” Helemaal te voet naar boven en dan terug wandelen of gewoon terug keren? Eén van de politie agenten wist ons te zeggen dat de betogers normaal tegen 1u de weg terug zouden ontruimen en dat zou willen zeggen dat we dan verder omhoog zouden kunnen. Ma bon, een afgesproken uur wil niet veel zeggen in Latijns Amerika natuurlijk. We zouden onze weg omhoog beginnen en de ruïnes in de omgekeerde richting bezoeken om hopelijk vervolgens alsnog met een bus verder omhoog te kunnen liften.

De eerste stop was Sacsayhuaman. Dit was een van de hoofd forten van de Inca’s ter bescherming van hun hoofdstad. Vandaag zou het fort echter dienst doen als schuilplaats voor de toeristen … Blijkbaar was het plein net voor het fort volledig ingenomen door een grote groep betogende mensen en werd hier protest geuit tegen de financiële toestand van sommige groepen van de maatschappij. De enkele toeristen die het toch waagde om het fort te bezoeken moesten bijgevolg door deze menigte wandelen met hun camera’s etc, hopelijk creëert dit geen afgunst? Op het fort zelf was het wel op je gemak, want de betogers mochten hier niet op. Een linie van stormtroepers lieten enkel de toeristen door en hielden de andere tegen. Zolang er geen rellen uitbraken was je vrij veilig op het fort en dit was te merken aan de menige toeristen die zich verschanste op het fort tot de betogers weg zouden gejaagd worden door de politie.

Wist je dat: het oorspronkelijk Cuzco, en omgeving, zodanig ontworpen was dat het de vorm van een puma had? Het fort zou het hoofd van de Puma zijn en dit kan je zien aan de zig zag verdedigingsmuur dat de tanden van de Puma is van bovenaf gezien.

Tegen 2u30 hadden de betogers zich een weg naar Cuzco gebaand en zagen we vanop het fort dat er terug bussen op de weg reden. Snel eentje doen stoppen en op naar boven, het origineel plan hervatten. We bezochten de ruïnes van Tambomachay. Dit was een rituele badplaats en jachtgebied van de Inca’s. De waterkanaaltjes vervoerde nog altijd grond/rivier water.

Vervolgens staken we de weg over voor de Pucapucara ruïnes. Deze ruïnes waren waarschijnlijk een militaire vestiging die uitzicht bood over de gehele Cuzco vallei, maar zouden waarschijnlijk ook dienst hebben gedaan als onderkomen voor reizigers.

De laatste stop van deze dag waren de ruïnes van Qenqo. Dit zou eerder een rituele plaats zijn, want hier waren enkele altaars aanwezig. Lang verbleven we niet op deze plaats, want we zouden maken dat we voor de donker terug in Cuzco waren. We hadden namelijk nog enkele inkopen te doen en moesten ons nog voorbereiden op de nakende Inca trail die we de volgende dag zouden starten.

Tot volgens,

Geert en Maïté

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Cusco»

Daguitstap Salineras en Moray (15)

28 Juni 2017 | Stapje in de wereld deel 1 | Peru | Laatste Aanpassing 03 Juli 2017

  • DSCN1492
  • DSCN1509
  • DSCN1523
  • DSCN1504

Ruines Pisac - Saqsaywaman - Qenqo - ... (20)

22 Juni 2017 | Stapje in de wereld deel 1 | Peru | Laatste Aanpassing 04 Juli 2017

  • DSCN0692
  • DSCN0399
  • DSCN0674
  • DSCN0557

Rainbow Mountain (18)

21 Juni 2017 | Stapje in de wereld deel 1 | Peru | Laatste Aanpassing 04 Juli 2017

  • DSCN0407
  • DSCN0486
  • DSCN0551
  • DSCN0483

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking