Reisverhaal «Kazachstan»

Oost Europa en Centraal Azië | Kazachstan | 0 Reacties 20 September 2018 - Laatste Aanpassing 24 September 2018

In Mikhaylovka is er een kleine grensovergang naar Kazachstan. We besluiten deze te nemen want meestal zijn deze vlugger. In 1 uur tijd waren we de grens over met Kazachstan.

Daarna zijn we onmiddellijk doorgereden naar Oskemen - Ursk Kamenogorsk. Daar was er een ARB shop met garage. Want na 90 000 km (vorige trip + deze trip) waren er sommige onderdelen aan vervanging en onderhoud toe. Maar sommige delen moesten besteld worden en het was net weekend. Dus nodigden de gasten van de ARB shop ons uit om mee te gaan met hen op offroad weekend in de bergen. Daar heeft de eigenaar van de shop een huisje in het bos. Eén nadeel het goot water waardoor de weg een grote modderpoel was. De vrijdag geraakten wij niet ter plaatse en zijn er pas de zaterdag toegekomen. Er waren daar nog andere kinderen dus kids verveelden hun niet. Ze konden er met de quad rondrijden en in de rivier gaan spelen. ER was ook een sauna met een grote "badkuip" waarin ze konden spelen. De zondag vertrokken we dan weer maar het was ondertussen alweer hevig beginnen regenen. Halverwege zagen wij het niet meer zitten om door te rijden. De weg was superglad door de modder en overal waren er diepe geulen. Wij besloten dus om daar te kamperen maar de anderen moesten door. Want die moesten 's anderdaags allemaal werken. Het is dan nog blijven doorregenen tot de dinsdagochtend. Dus de maandag hebben wij dan een ganse dag in de daktent doorgebracht. Aangezien gans de weg onder water stond. De dinsdag ochtend kwam de felle zon erdoor en in de namiddag was de modder droog en waren we in mum van tijd terug op de asfaltweg.

Na dit avontuur mochten we dan gebruiken maken van de sauna van één van de gaste. En dit deed superdeugd. 

Het werktempo in de garage lag zeer laag waardoor we de rest van de week moesten wachten op stukken. En het herstellen van de stukken. Kindjes konden de donderdag eens meegaan met hun vriendjes van vorig weekend naar de school. Ze mochten elk in hun eigen klas zitten. En zelfs Kasper was er dolenthousiast over. 's Middags kon hij zijn schoollunch niet vlug genoeg opeten om terug naar de klas te gaan.

De volgende dag hadden ze graag teruggegaan naar school. Maar ze kregen net schoolinspectie dus het kon niet. 

De vrijdagavond zijn we dan met de eigenaar van de shop, samen met zijn gezin , naar Ridder geweest. Daar een huisje gehuurd voor het weekend want de temperaturen zaten 's nachts al onder het vriespunt.

De zaterdag zijn we dan naar het meer geweest. Doordat het vorig weekend zo slecht weer was  hadden ze daar in Ridder ipv regen veel sneeuw gehad. Dus eindelijk konden ze spelen in de sneeuw. En terwijl de kids speelden hebben wij stoofvlees met frieten gemaakt. En dat smaakt bij zo'n koud weer. 

Terwijl het stoofvlees opstand zijn de vrouwen met de kinderen naar boven gaan wandelen. Na het eten gingen we nog een tocht doen naar een ander meer maar het weer besliste daar anders over. Waardoor we vlug naar beneden zijn gegaan . 

Volgende dag moesten we jammergenoeg alweer terugkeren. We konden bij Lena en Kostya blijven slapen. De kindjes sliepen allemaal samen in een slaapkamer maar eerst allen in de jacuzzi :-)

Vooraleer we de stad verlieten moest Dries nog naar de tandarts. In het weekend was er een vulling uitgevallen en hij had teveel pijn. En moet al erg geweest zijn als Dries zelf zegt dat hij naar de tandarts gaat. Lena belde voro een afspraak bij haar tandarts en hij mocht onmiddellijk gaan. Hij heeft het redelijk goed doorstaan en tegen de middag konden we verder. Net voor we de stad verlieten nog de moskee bezocht en dan richting Kiin Kerish.

Eerst moesten we met de ferry het meer over en dan was het zoeken achter de weg. Aangezien dit park dichtbij de grens van China ligt komt er niet veel toerisme. Uiteindelijk een weg gevonden die er naar toe gaat en we komen plots uit aan de voet van de gekleurde cliffs. Het is precies of we op een andere planeet zijn terechtgekomen. 's Avonds genieten we dan van een prachtige zonsondergang over de gekleurde cliffs. De volgende ochtend maken we dan een prachtige wandeling over de cliffs . Tegen de middag keren we terug naar de auto. Het weer begint te veranderen en we willen daar weg vooraleer de wegen weer veranderen in een modderpoel.

In enkele dagen tijd rijden we dan naar Almaty. Onderweg maken we nog kennis met de Kazakse vriendelijk -en gastvrijheid. We mogen overnachten in mensen hun woning omdat we geen kampeerplaats vinden.

Eerst stop in Almaty is het Iranees consulaat. Na wat papierwerk mogen we aan de andere kant van de stad naar de bank om de visas te betalen. Na veel geduld en heen en weer geloop lukt de betaling en mogen we opnieuw naar het Iranees consulaat. Daar het betalingsbewijs dan afgeven en enkele dagen later mogen we ons visa ophalen. 

Dan opnieuw richting ander deel van de stad, de ARB shop. En sommige dingen hadden ze niet in UrsknKamenogorsk dus laten we het hier doen. Hier werken ze wel vlugger dan in de vorige garage. Ze doen alles, de reparaties en onderhoud , de dag zelf nog. Tegen dat ze klaar zijn is het al laat en is het een kampeerplaatsje zoeken in het donker. We rijden naar het park Medeo , net buiten Almaty. Daar vinden we in het bos een mooie kampeerplaats.

Terwijl we in een grote stad zijn profiteren we ervan om onze was te doen. We vinden een laundromat met enorme was- en droogmachines. En ja de 15 kg wasmachine zit propvol :-)))

Het weekend willen we doorbrengen aan Big Almaty lake. Dit ligt op een 20 tal km van de stad in de bergen. We rijden er naartoe en vinden een dichtbij het meer een mooi kampeerspot. De volgende ochtend zien we de ene na de andere auto de berg opkomen. Blijkbaar komt gans Almaty naar dit meer in het weekend. Dus wij weer weg richting Charyn canyon National Park. 

In Charyn canyon hebben we 2 opties ofwel kamperen we bovenaan de canyon ofwel in de canyon aan de rivier. Alleen 1 probleem de parkwachters zeggend dat wij niet beneden kunnen kamperen want er is een stenen ark waardoor Toyo niet geraakt.  Maar we mogen het wel altijd eens proberen als we hen niet geloven. We rijden de canyon en inderdaad de stenen ark is laag en nauw. We meten wat uit en het zal zeer nipt zijn.Uiteindelijk besluiten om wat lucht uit de banden te laten zo komt Toyo wat lager. En dan doen we een poging  Het was wat pas en meetwerk maar Toyo geraakt erdoor!!! En kunnen wij aan de rivier kamperen :-)))

Uiteindelijk blijven we 3 nachten staan in de canyon. We wandelen de canyon door, kids spelen in de rivier en ze maken ook wat schoolwerk.

Dan is het tijd om weer terug te keren naar Almaty om onze Irananese visa op te halen. In mum van tijd krijg ik de visas en we keren weer terug richting Charyn canyon. We moeten wel niet meer aan de canyon zelf zijn maar deze weg loopt naar Kyrgyzstan. De grens halen we niet meer (want die sluit op 18 u) en we kamperen op een andere plaats aan de canyon. Die avond krijgen we nog gezelschap van een zwitsers overlandkoppel. Zeer toffe gasten en 's anderdaags gaan zij nog naar een Konya Lake. Een meer met een verdronken bos. Klinkt leuk en we besluiten om samen te gaan. Eerst moeten we voorbij een militaire post. Want het meer ligt in grens gebied met Kyrgyzstan. Uiteindelijk laten ze ons door en nemen we een mooie offroad weg . We laten auto's achter en wandelen dan tot aan het meer.

Na de tocht is het al laat in de namiddag en is het een rush naar de grens van Kyrgyzstan. Om 17u55 komen we aan de grenspost en we hebben geluk. Ze laten ons nog door en 15 minuten later zijn we in Kyrgizië!!!! Snelste grensovergang ooit!!!

 

 

 

 

Fotoalbums van Kazachstan

Kazachstan (53)

20 September 2018 | Oost Europa en Centraal Azië | Kazachstan | Laatste Aanpassing 20 September 2018

  • DSC 3274
  • spelen in de megagrote "badkuip"
  • modder, modder en nog eens modder
  • blad, steen en schaar is dus een universeel spel :

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking