michelinbrazil Profile

Last Update 11 September 2013

michelinbrazil Profile

Op 23 juni is 't eindelijk zover...vertrek naar een land dat bol staat van verscheidenheid, 
kleuren en geuren...de grootste culturele smeltkroes op aarde...BRAZILIE !!!

Samen met Karavaan-compagnon Katleen ga ik de eerste 4 maanden proberen "iets uit de grond te stampen" voor en met een sympathiek koppel uit 's Hertogenbosch, de ouders van Astrid (ook Karavaan).
En dan de 10-dollar vraag van de afgelopen maanden: "wa ga de daar nu feitelijk doen?" (zucht) Here we go again... ;-)
Bedoeling is een prospectie te doen van de mogelijkheden op toeristisch en commercieel vlak in en rond Miranda. Vertrekpunt van alles is de eigendom (zo'n 100 ha)en sitio (=boerderij) van Mr. en Mevr. Emmers. Alles kan: visvangst, visteelt, toeristische tours, working farm-principe, jungletrekkings (aha! now we're talking!)...We gaan contacten leggen, brainstormen, hard werken, praten met veel mensen om de omgeving en de mogelijkheden helemaal te leren kennen, graven en bouwen, en ja, íemand moet die jungletrekkings toch uitproberen, hé! ;-) Vooral prospectie dus, maar als we iets concreet kunnen opstarten/bouwen, gaan we dat niet laten natuurlijk!
En waar gaat dat allemaal door? In en rond Miranda dus, een klein stadje, centraal onder de Pantanal gelegen...((ik help je even op weg: neem een kaart van Z Amerika, zoek het drielandenpunt Brazilië-Bolivië-Paraguay, ga een tikje naar boven en een beetje naar rechts. Zie je een groene vlek zonder wegen (misschien aangeduid als moeras)? Da's de Pantanal. Zie je onder de Pantanal 1 baan oostwest tussen Corumba aan de grens en Campo Grande in het binnenland? In 't midden daarvan ligt Miranda, voilà!))

Panta-wat? Ik dacht dat Brazilië de Amazone was, and that's it....Niet dus.
De Pantanal is de grootste 'water-jungle' ter wereld en is het equivalent van de Ngorongoro-krater in Afrika, ttz. de dierentuin van Zuid-Amerika. De Pantanal is een immense vlakte (ong. half zo groot als Frankrijk), waar amper een weg in is aangelegd (dat water, remember) en waarin zo goed als geen dorpen te vinden zijn. 'Moeilijk toegankelijk' is een understatement maar met een goed paar waterdichte boots en een bootje kom je al een heel eind op zoek naar die anaconda...
We zijn er tijdens het droogseizoen (juli-oktober), tijdens het regenseizoen overstroomt de Pantanal voor de helft en worden de beschikbare plekjes voor de dieren schaars.
Om even op die dieren terug te komen...wat valt er te zien, hoor ik jullie alweer in koor vragen.
Een greep uit het nogal rijke aanbod: capibara (nogal groot uitgevallen knaagdier), massa's jacaré's (kleine kaaiman, zo'n 2-3m), vogels, vogels en vogels (reuzepapegaaien bvb), miereneters, massa's vis (piranha of course, dourado (een stevige knaap van 1m), enz...en dan de toppers: jaguar en anaconda. Als ik die te zien krijg, zal naast het succes van het project m'n verblijf meer dan gelukt zijn. Analoog aan de Afrikaanse Big5 heb ik volgende "Pantanal Big5" samengesteld: Anaconda, Jaguar, Miereneter, Reuze Ara en Reuzenotter (nee, niet die jacaré's, met alle respect voor die mooie beestjes maar ze zijn werkelijk 'too easy').
Wachten maar op de foto's!!
En dat loopt en zwemt daar allemaal rond in werkelijk kraakhelder water!! De Pantanal is een paradijs voor natuurfotografen! Door de lage begroeiing zijn de dieren veel makkelijker zichtbaar dan in die dichtbegroeide achtertuin die Amazone noemt...er zal meer dan 1 verrekijker versleten worden en ik voorzie al een server-crash voor al die digitale foto's!
Natuurlijk is 't 'm ook te doen om de Braziliaanse way of life: niet dat ik ga leven op caïpirinha, maar ik ben zeer benieuwd om me te laten aansteken door de joie de vivre van de Brazilianen en hun immer positieve instelling, ondanks de onmiskenbare problemen en turbulente geschiedenis van het land. Alweer die tegenstelling: Brazilië is ongetwijfeld 1 van de supermachten van de toekomst (samen met landen als India, China,...), maar dan gezien in termen van hoeveelheid mensen en de immense mogelijkheden die die mensen en het land hebben als alles eens op een deftige manier zou worden georganiseerd. En daar tegenover staat een shockerende armoede, en een ontzaglijke kloof tussen rijk en arm. 
Maar eerst willen we Brazilië 'live' de wereldbeker voetbal zien winnen!
Goed, tot zover de inleiding. Dat klinkt hier alsof ik het allemaal al weet, en 't is allemaal maar van horen zeggen en gelezen :-) Nu ga ik het met eigen ogen bekijken en beleven! En jullie mogen virtueel meegenieten en meeleven!
Veel plezier ermee!!

Had ik al gezegd dat ik jullie allemaal ook wel wat zal missen?

En wat na Brazilië? Even kort samenvatten: na Alaska 10 jaar geleden màg ik nu gewoon Patagonië niet missen, het Alaska van het zuidelijk halfrond. Gletsjers, pinguïns, walvissen, (en een orca of 31, please!!!), eindeloze landschappen, pure natuur,...lamaarkome!! Dan terug noordwaarts, hoppend tussen Argentinië en Chili naar Peru en Bolivië (of omgekeerd). En daarna: och, dan toch maar eens de bomen gaan tellen in die Amazone, zeker? ;-) Of wordt het retour naar de Pantanal? En Salvador de Bahia, en Rio, en carnaval, en...,en...
Enjoy!
Michel

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking