Reisverhaal «Po19-02»

Portugal - restart | Spanje | 1 Reacties 01 Mei 2019 - Laatste Aanpassing 10 Mei 2019

Po19-02

Donderdag 2 mei
Vannacht was de Bosuil weer actief. Die hoorden we hier 30 jaar terug ook…
’s Morgen hadden we temperaturen rond het vriespunt. Goed dat we verwarming aan boord hebben. Het had gisteren ook fel geregend tijdens een langdurig onweer. Maar nu is alles weer koek en ei. Het zonnetje is paraat. We rijden via een mooie weg (AV941) tot El Barco de Avila en dan zuid-west richting Plasencia. Na een flinke afdaling komen we in Tornavacas in de Jerte-vallei, zo genoemd naar de rivier die een deel van het smeltwater van het Gredos gebergte afvoert. Deze vallei staat bekend om z’n kersenteelt. Beide wanden van de vallei staat massaal beplant met kersenbomen die volgens de literatuur al in januari-februari in bloei komen. Dat moet wel want we zien al mooi rode vruchten in de grotere bomen hangen. We kijken uit of er al vruchten te koop zijn, maar dat is niet het geval. In een plaatselijk winkeltje kopen we wel wat kersenkonfituur en kersenazijn (lekker bij de sla). Nog een heel stuk van de weg passeren we dorpjes die floreren door de kersenteelt. De vallei doet ons intens denken aan de Douro-vallei in Portugal, vol met druiventeelt voor wijn en Porto. Monocultuur ten top gedreven. Alhoewel we in de Jerte-vallei ook citrusvruchten zoals appelsienen en citroenen zagen.
In Plasencia zetten we Mwenzi op een parking tussen enkele andere campers en trekken de stad in.
In één van de hoofdstraten van de oude stad weten we een winkeltje (we hopen dat het nog bestaat) dat gespecialiseerd is in de hesp van de Pata Negra varkens uit de Extremadura. En inderdaad, “Don Jamón” is er nog. En het ziet er nog net zo uit als meer dan 30 jaar terug. Het plafond hangt nog steeds vol met drogende hespen (hopelijk geen 30 jaar oud…). We laten wat Bellota en Cebo de Campo afsnijden voor het avondeten. Wat een heerlijkheden. We gaan overnachten in Plasencia want morgen willen we nog een wandeling maken door de oude straten. Hopelijk koelt het vannacht wat af. We hadden vanmiddag 29ºC. Toen we, na amper 2 uurtjes, bij Mwenzi terugkwamen was het binnen 41ºC… Gereden: 115km.

Vrijdag 3 mei
Vanmorgen nog even tot bij Don Jamon gewandeld, na een ontbijt met koffie op de Plaza Major. We hebben gisteren zo genoten van de jamon dat we besloten hebben wat “voorraad” in te slaan.
Van Plasencia rijden we zuidwaarts langs het Parque National de Monfrague. Het staat bekend om de grootste broedkolonie van de Monniksgier in de wereld. Uiteraard vliegen hier ook nog Aasgier en Vale gier rond maar de Monniksgier steelt toch de show met z’n spanwijdte tot 2m85 ! Een indrukwekkend vogeltje ! We komen hier ook meer en meer in de streek van de grote dehesas, grote landeigendommen met Kurkeik, soms ook Portugese eik maar vooral Steeneik. Die leveren trouwens de eikels waarmee op sommige eigendommen vrij rondlopende Pata Negra of Iberische varkens zich voeden. Vandaar de heerlijke smaak van de Bellota-ham. We hielden een rustpauze onder een mooie steeneik en konden genieten van de Wielewaal en enkele Blauwe eksters, zo typerend voor dit biotoop.
We staan nu (18u) op de camperplaats van Trujillo, vlakbij de arena. Morgen maken we een wandeling naar het oude centrum. Gereden: 81km

Zaterdag 4 mei
Vanmorgen naar het centrum van Trujillo gewandeld. Het beeld dat we er nog van hadden bleek echter helemaal anders dan verwacht omdat er een heus kaasfestival aan de gang was. Afijn, het was het al sinds 1 mei aan de gang en zal duren tot 5 mei. Vandaag openen de kraampjes om 11u30. Waarschijnlijk alle kaasproducenten uit de verre omgeving promoten hier hun producten, je kan er naar hartelust proeven van de delicatessen. Trouwens, het is overwegend schapen- of geitenkaas. Dat we hier toch weer moeten belanden… Het hele Plaza Major wordt in beslag genomen door rijen kraampje, het lijkt wel een gigantische kerstmarkt.
Er blijft dus niet veel over van de aanblik van het grote plein en de toch wel indrukwekkende omgeving. Ook het ander overheersende standbeeld van Pizarro torent nog net boven de kaas-tenten uit. We doen een flinke wandeling in en rondom het oude centrum maar we ontkomen niet aan de drukte want ook op een ander plein is er een druk bezochte kunst-markt. Tegen de middag komen we terug op de Plaza Major en daar is het op de koppen lopen. Het is uiteindelijk weekend en iedereen geniet van de soms erg lekkere aanbiedingen. We zoeken de rust op bij Mwenzi, die staat weer in volle zon maar gelukkig is er licht fris windje zodat de temperatuur niet te fel oploopt. Tegen de avond gaan we terug de binnenstad in om nog even de sfeer op te nemen.
Dit alles neemt natuurlijk de aandacht weg van de man(nen) die Trujillo bekend maakten. Francisco Pizarro, een door hoogmoed en godsdienst gedreven militair was er, door intrige en verraad, in 1532 in geslaagd het machtige Inka-rijk op de knieën te krijgen. Deze hoogstaande beschaving werd letterlijk uitgemoord, deels door de meegebrachte pokken. Al het goud en zilver dat men vond werd buitgemaakt en ging naar de Spaanse staat en kerk. Het sterke contrast is wel dat je nu, voor een bezoek aan de rijkelijk versierde kerk(en), moet betalen om ze te betreden… Moet God’s huis niet openstaan ?
Trujillo is tevens de geboorteplek van een andere Spaanse conquistador. Francisco de Orellana, die ook deelnam aan de verovering van Peru door naamgenoot Pizarro, was de eerste Europeaan die de Amazone rivier afvoer. Ook bij deze geschiedenis is het duidelijk dat de rechten van de mens slechts veel later werden bedacht.
Gereden: 0km

Zondag 5 mei
Vandaag doen we een “Nostalgic Detour”. Vanuit Trujillo nemen we kleine wegeltjes richting Monroy en Talaván (amper 4m breed) waar we vroeger, in onze eerste eigen camper de velden afspeurden op zoek naar ‘Trappen’, Grote trap (Otis tarda) en Kleine trap (Tetrax tetrax). Vandaag zagen we alleen de Grote trap maar het was een mooie waarneming, kort maar krachtig. Verder ging het via Garronvillas de Alconétar en Brozas (ons destijds bevoorradingsdorp) naar de plek langs de CC62 aan de Rio Salor. Een destijds al schitterende plek waar we naast Europese moersschildpad, ook IJsvogel, Bijeneter, Scharrelaar, Roodkopklauwier, Roodborsttapuit, en zoveel andere vogels kwamen fotograferen. Die zijn ook allemaal nog present. Het was toen ook een fantastische kampeerplaats voor onze kleine buscamper. Hier nog eens terugkomen en er nog eens een keer overnachten (als dat nog kan) stond erg hoog op ons verlanglijstje. En het kon nog. Het terrein was, zelfs voor Mwenzi, nog goed toegankelijk. Er staat nu wel een bord dat aangeeft dat het een beschermd natuurgebied is. Blijkbaar is het nog rijker geworden want nu is er ook Otter terug waargenomen. Goed nieuws dus. De Rio Salor is eigenlijk een aaneenschakeling van kleine riviertjes die uitmonden in al dan niet afgedamde meertjes. Vroeger kregen we hier ’s nachts nogal eens bezoek van stropers die het op de rivierkreeftjes gemunt hadden. Daar hebben we nog steeds mooie anekdotes van.
Buiten de reeds vermelde soorten vogels willen we, voor de liefhebbers, het waarnemingslijstje van vandaag nog even aanvullen met Grote zilverreiger, Blauwe reiger, Ooievaar (uiteraard), Zwarte ooievaar(!), Vale gier, Rode Wouw, Zwarte Wouw, Karekiet, Huiszwaluw, Rotszwaluw, Roodstuitzwaluw, Koekoek, Hop, Witte kwikstaart, Zwarte spreeuw, Nachtegaal, Groenling, Putter, Europese kanarie, Kuifleeuwerik, Spaanse mus en verschillende anderen waarop we niet met zekerheid de naam durfden plakken. Een mooi lijstje voor een namiddag aan Rio Salor. Een mooie, volle dag ook. Gereden: 159km.

Maandag 6 mei
Voor zonsopkomst op en van het ontwakende leven aan Rio Salor genoten. Nadien richting Cáceres vertrokken maar even voorbij Aliseda een kleine doodlopende weg, net voorbij de brug over de Rio Salor, ingeslagen. Het moet de oude weg zijn geweest want die kwam uiteindelijk uit bij twee stenen bruggen, een oude en een héél oude maar ook héél mooie.
In Cáceres zetten we Mwenzi op de camperplaats en lunchen we. Nadien een flinke wandeling naar het oude centrum. Volgend weekend is hier het “Festival van de Vogels”. Op het grote Plaza Major worden al grote podia gebouwd. En toch gaan we daar niet op wachten. De kaasmarkt in Trujillo en de daarmee gepaard gaande drukte zit ons nog vers in het geheugen. We zouden sowieso niet in deze stad beland zijn als we niet hadden moeten wachten tot morgen om het “Museo Vostell” te bezoeken dat vandaag gesloten is. We overnachten dus in Cáceres. Gereden: 43km.

Dinsdag 7 mei
Vanuit Cáceres is het even terug westwaarts, richting Portugal, om tot in Malpartida de Cáceres te komen. Daar is het museum gevestigd dat werk tentoonstelt van Wolf Vostell (Leverkusen,1932 - Berlijn,1998). Moderne kunst in een gerestaureerde wolwasserij. Die werd in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd aan een kunstmatig aangelegd meer, zo had men meteen de nodige watervoorraad. De gebouwen liggen ook nog eens in een prachtig landschap. Het deed ons denken aan de “koppies” in Afrika. Grote, ronde granieten keien domineren het landschap. Los Barruecos werd als natuurmonument uitgeroepen.
Dat had ook Wolf Vostell gezien toen die hier in 1974 toekwam en de omgeving “Nature’s Work of Art” noemde. De combinatie van Los Barruecos en Wolf’s werken uit de post-’68-contestatie levert een interessante combinatie. Zoals verwacht mochten we in het museum niet fotograferen.
Buiten, en ook op één van Vostell’s werken, zien we grote aantallen Ooievaars nestelen op allerlei staketsels. In de omgeving van het museum werd zelfs een “Ooievaar-hotel” opgericht in de vorm van een dertigtal palen waarop de dankbare dieren nu nestelen… het lijkt wel een camperplaats, d’r is ook water aanwezig…
Onze weg gaat verder zuidwaarts via Mérida naar Zafra waar we zullen overnachten op de camperplaats van het stadje. Gereden: 165km.

Woensdag 8 mei
Vanaf Zafra is het niet ver tot Fregenal de la Sierra. Het ligt in de “Sierra Suroeste” en is ook bekend om zijn Jamón Ibérico. Onderweg zagen we grote, mooie, met stenen muren omringde dehesas waar de leveranciers van de heerlijke ham gezellig rondkuierden. We parkeren Mwenzi op de camperplaats van het stadje. Fregenal is niet alleen sympathiek, weinig toeristisch en gastvrij, het bezit ook een Tempeliersburcht. Het is een van de best bewaarde gebouwen van die aard en dateert uit de 13de eeuw. De ommuring van de burcht telt zeven torens en erbinnen bevind zich, eigenaardig genoeg, ook een arena en een overdekte markt.
Van Fregenal rijden we over kleine wegen via Segura de León en Canaveral de León tot in Aracena. Schitterende landschappen onderweg die alleen een beetje gebukt gingen onder de zwaar bewolkte lucht die we vandaag te zien kregen (er vielen echter slechts enkele druppels regen). Landschappen van dehesas met Portugese- Kurk- en Steeneik maar sinds Fregenal ook met Olijfbomen, soms heel oude, te zien aan de prachtige stammen. We zouden zo graag opnames maken van enkel grazende (of slapende) Pata Negra in een mooie dehesa maar dat is niet zo eenvoudig. Mede door de smalle wegkant is het bijna nergens mogelijk Mwenzi even veilig aan de kant te zetten. Daar waar het wel kan, zijn ofwel geen dehesas en/of geen varkens te zien. Misschien lukt het toch nog wel elders.
Aracena is bijna centraal gelegen in het “Parque Natural Sierra de Aracena y Picos de Aroche” maar staat vooral bekend om de “Gruta de las Maravillas”. Dit grottencomplex strekt zich uit in de berg waarop het plaatselijke kasteel hoog boven de omgeving uittorent. We bezoeken het morgen en nemen de rest van de dag genoegen met een mooie wandeling doorheen het stadje en bezoeken uiteraard enkele van de vele winkels waar de plaatselijke lekkernij wordt verkocht… Jamón Ibérico, Bellota, Cebo de Campo, Cebo en Reserva… What else ?
We overnachten hier op een parking. Gereden: 113km.

Donderdag 9 mei
We reden vanmorgen vroeg al naar de omgeving van de “Gruta de las Maravillas” omdat we Mwenzi op een plaats wilden hebben waar wat meer “verkeer” was. En we wilden bij de eersten zijn voor een bezoek. Dat lukte niet, blijkbaar gaf men de voorrang aan grote groepen en moesten we dus wachten tot er een groep toekwam. We werden bij een Spaans-sprekende groep ingedeeld en kregen beiden een audiofoon toestelletje met één oortje dat sumiere tekstjes in het Engels debiteerde die al te veel herhaald werden met een veel te luide, armzalige soort muziek als “achtergrond”. Terwijl we ons best deden om de tekst van de muziek te onderscheiden kwam de gids af en toe langs om een soort Engelse toelichting te geven over wat ie zojuist in het Spaans aan de rest van de groep had verteld. Afijn, kwestie van gidsing kon het stukken beter. De groep was met 30 personen ook veel te groot. Een flinke afknapper.
Dat kunnen we niet zeggen van de grotten zelf waar we bij een aantal plekken wat langer hadden willen stilstaan omdat ze zo groot en/of zo mooi waren. Je mocht ook niet fotograferen maar een aantal mensen meenden blijkbaar dat dit niet gold voor smartphone-gebruikers…
Dus ja, we waren blij dat we de grotten bezocht hebben, maar nee, we zijn niet te spreken over hoe dat wordt aangepakt. We maakten de vergelijking met de Kartchner Caverns die we in Arizona bezochten. Dat was pas een goed georganiseerde degelijke gidsing met telkens een gids vooraan en eentje achteraan de groep van maximum 15 mensen.
Van een bezoek aan het kasteel boven het stadje hebben we afgezien, dat moest met een gids…
Maar Aracena heeft ook een Museo del Jamón en dat wilden we natuurlijk wèl bezoeken. Het bleek de moeite en we hebben weer wat bijgeleerd over dit boeiende en lekkere onderwerp. We dachten dat Extremadura de hoofdstreek van de Iberische ham was maar als je in deze streek rondstruint kom je algauw op andere gedachten. Ook later op de dag, toen we naar Cortegana reden zagen we heel wat groothandels, dehesas en andere verwijzingen naar dit streekproduct. Op veel plaatsen zagen we ook veel Kastanjebomen waarvoor de omgeving bekend is.
In Cortegana zoeken we de gemeentelijke camping op. Gereden: 35km.

Vrijdag 10 mei
We blijven een dagje langer op deze rustige camping om alles en iedereen aan boord nog eens grondig op te frissen. Morgen willen we Portugal binnenrijden en we weten niet of de camping in Serpa al terug open is. Vorig jaar zou die, kort na ons verblijf, gesloten worden voor renovatie en we weten niet of die al voltooid is.
Ook dit dorpje heeft, boven op de berg waartegen het aankleeft, een ommuurd kasteel. Onze verkennende wandeling houden we echter bij het dorpje zelf. We doen er nog wat inkopen.
Gereden: 0km.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Spanje

Fr-Sp-Po23-04 (80)

27 Oktober 2023 | Najaar 2023-Frankrijk-Spanje-Portugal | Spanje | Laatste Aanpassing 27 Oktober 2023

  • Fr-Sp-Po23-04 -27-Villeneuve-Minervois
  • Fr-Sp-Po23-04 -78-La Roque Gageac, Plantentuin van
  • Fr-Sp-Po23-04 -45-Ecomusee de la Noix, de kneedove
  • Fr-Sp-Po23-04 -34-Oud en nieuw, omgeving Cabrespin
  • Fr-Sp-Po23-04 -58-Kasteel Les Milandes

Fr-Sp-Po23-02 (78)

25 September 2023 | Najaar 2023-Frankrijk-Spanje-Portugal | Spanje | Laatste Aanpassing 27 Oktober 2023

  • Fr-Sp-Po23-02 -23-Nabij de portugese grens
  • Fr-Sp-Po23-02 -10-Wijngaard Romanin
  • Fr-Sp-Po23-02 -59-Braganca, gemoedelijke observato
  • Fr-Sp-Po23-02 -13-Wijngaard Romanin, houten vaten
  • Fr-Sp-Po23-02 -40-Braganca, straatje binnen de cit

Fr-Sp22-06 (85)

13 November 2022 | Najaar 2022 - Frankrijk - Spanje | Spanje | Laatste Aanpassing 26 December 2022

  • Fr-Sp22-06 -16-Aracena, in het hart van de Sierra
  • Fr-Sp22-06 -28-Jabugo, veel vleeswinkels
  • Fr-Sp22-06 -12-Aracena, bekend om z'n wilde padden
  • Fr-Sp22-06 -43-Almoharin, Europses hoofdstad van d
  • Fr-Sp22-06 -67-Alberite de San Juan, camperplaats

Fr-Sp22-05 (63)

01 November 2022 | Najaar 2022 - Frankrijk - Spanje | Spanje | Laatste Aanpassing 26 December 2022

  • Fr-Sp22-05 -55-Mina de Riotinto, mijnbouw
  • Fr-Sp22-05 -54-Mina de Riotinto, mijnbouw
  • Fr-Sp22-05 -22-Cadiz, Casa Manteca - garnalenomele
  • Fr-Sp22-05 -51-Mina de Riotinto, open mijnput
  • Fr-Sp22-05 -11-Cadiz, overdekte markt

Fr-Sp22-04 (37)

21 Oktober 2022 | Najaar 2022 - Frankrijk - Spanje | Spanje | Laatste Aanpassing 26 December 2022

  • Fr-Sp22-04 -13-Meze, visserstadje aan het Bassin d
  • Fr-Sp22-04 -20-Meze, tweedehands boekhandel
  • Fr-Sp22-04 -17-Meze, marktdag - Olijven
  • Fr-Sp22-04 -11-Meze, Bureau des Bateaux a Vapeur -
  • Fr-Sp22-04 -26-Ripoll, muurschildering

Fr-Sp19-04 (62)

13 Oktober 2019 | Najaartrip Frankrijk - Spanje 2019 | Spanje | Laatste Aanpassing 13 Oktober 2019

  • Fr-Sp19-04.01 Cuenca en zwarte look specialiteit
  • Fr-Sp19-04.10 Teruel, gesofisticeerde bouwkraan
  • Fr-Sp19-04.36 Herfst in Pardinilla
  • Fr-Sp19-04.22 Landschap in omgeving van Nuevalos
  • Fr-Sp19-04.25 Riglos en de Los Mallos rotsen

Fr-Sp19-03 (92)

29 September 2019 | Najaartrip Frankrijk - Spanje 2019 | Spanje | Laatste Aanpassing 29 September 2019

  • Fr-Sp19-03.20 Cadiz, Playa de La Caleta of Halle B
  • Fr-Sp19-03.32 Cadiz, een bekend Flamenco-restauran
  • Fr-Sp19-03.82 Buenache de la Sierra, natuur-kunst
  • Fr-Sp19-03.83 Buenache de la Sierra, natuur-kunst
  • Fr-Sp19-03.35 Cadiz, zonsondergang

Fr-Sp19-02 (65)

18 September 2019 | Najaartrip Frankrijk - Spanje 2019 | Spanje | Laatste Aanpassing 16 September 2019

  • Fr-Sp19-02.52 Ronda, een witte stad
  • Fr-Sp19-02.14 Hornos
  • Fr-Sp19-02.49 El Torcal,
  • Fr-Sp19-02.64 Ronda, Flamenco in El Quinque
  • Fr-Sp19-02.41 El Torcal, slaapplaats

Po19-06 (66)

06 Juni 2019 | Portugal - restart | Spanje | Laatste Aanpassing 06 Juni 2019

  • Po19-06.15 Medinaceli, Plaza Mayor
  • Po19-06.32 Omgeving Codos
  • Po19-06.35 Omgeving Codos, witbuikkersen
  • Po19-06.07 El Burgo de Osma, Plaza Mayor
  • Po19-06.62 Aitona, fruitteelt streek

Po19-02 (57)

01 Mei 2019 | Portugal - restart | Spanje | Laatste Aanpassing 01 Mei 2019

  • Po19-02.26 Rio Salor - beschermd gebied
  • Po19-02.14 Kunstmarkt - Trujillo
  • Po19-02.13 Watervoorraad in Trujillo
  • Po19-02.05 Markt in Plasencia
  • Po19-02.32 Rio Salor - Bijeneter

Po19-01 (25)

24 April 2019 | Portugal | Spanje | Laatste Aanpassing 01 Mei 2019

  • Po19-01.12 Marques de Riscal - Fermentatievaten
  • Po19-01.16 Marques de Riscal-kelders
  • Po19-01.01 Rioja-wijngaard
  • Po19-01.24 Sierra de Gredos - overstekende watersl
  • Po19-01.13 Sssst, hier rust Marques de Riscal

 

Plaats een Reactie

Peter van Tol Hoi, Kwam toevallig bij jullie reisverslagen terecht. Omdat we met de fiets Plasencia bezochten, hebben we ook Don Jamón gezocht en gevonden. Bedankt voor de tip! Op verzoek werd alles keurig vacuüm verpakt. Klasse. Ook alvast een onsje mee voor in de camper ??. Saludos, Peter Geplaatst op 24 November 2019

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking