Reisverhaal «Terugvlucht, thuiskomst, nabeschouwing, statistiek»

Rond de wereld in 10 maanden: Toernee general | België | 1 Reacties 25 Juni 2017 - Laatste Aanpassing 25 Juni 2017

Terugvluchten, thuiskomst, nabeschouwingen en statistiekjes

22 juni      Déjà Vu

De taxi brengt ons via een alternatieve enorm steile slingerende weg van het centrum van La Paz naar de luchthaven, een kleine kilometer hoger. Het is nog vroeg en het ochtendzonnetje kleurt de besneeuwde bergen lichtjes oranje. We hebben nog nooit problemen gehad met vluchten en ook vandaag vertrekt de vlucht op tijd.

De Altiplano die een stuk van Bolivië en Chili omvat is erg gevarieerd in landschappen: een gekreukeld landschap gaat over in witte zoutvlaktes met hier en daar al een vulkaan. Als we verder vliegen kan je de besneeuwde vulkanen niet meer tellen en plots vliegen we boven een gebied dat we herkennen: de Salar van Atacama: we zien de weg waar we gereden hebben en de plaats waar we gekampeerd hebben. Vanuit de lucht en een aantal maanden later is dit een prettig, maar winters weerzien. Ze kunnen we een stuk van de weg die we afgelegd hebben met de Wicked camper vanaf 10000 m bekijken tot aan de Elqui vallei: daar komen de wolken opzetten en als we in Santiago landen is het volledig bewolkt, de velden zijn groen en het is 10°C. Da's wat anders dan de 35°C waaronder we gezucht hebben 5 maanden geleden.

We moeten hier zes uur wachten op de vlucht naar Madrid. Gelukkig speelt Chili vanmiddag tegen Duitsland. We hebben al verschillende matchen van de Chileense ploeg gezien en dit zorgt altijd voor animo.

23 juni      het toertje rond de wereld is afgewerkt

Na twaalf uur vliegen hebben we zowel Zuid-Amerika als de Atlantische Oceaan overbrugd: onze laatste (korte) nacht hebben we in de lucht doorgebracht. We hebben het koude druilerige Santiago ingeruild voor het snikhete Madrid. Ik wil mijn resterende dollars omruilen voor euro's, maar val om van verbazing dat de euro/dollar koers 1,30 is. Wat is er gebeurd? Wat hebben we gemist? Toen we vertrokken was deze koers slechts 1,06.

Omstreeks 18 uur hebben we ons toertje rond de wereld vol gemaakt en staan we in Zaventem. Het is nog even rennen in Berchem als we van trein moeten wisselen maar even later staat Tom ons op te wachten in het station van Sint Niklaas.

Thuis hangt er een welkomst tekst, vlaggetjes, ballonnetjes, bloemen en overal kleine tekstjes - Line is hier aan het werk geweest. Tot onze verrassing zijn ook mijn ouders, die Tom nog wat geholpen hebben met de laatste opruimingswerkzaamheden van huis en tuin na 10 maanden vrijgezellen leven, aanwezig. Wat een heerlijk thuiskomen.

24 juni           kleine ontnuchtering

Na een heerlijke lange eerste nacht in eigen bed beginnen we met het uitpakken van de rugzakken. Ondanks het feit dat de beschermzak errond met een slot dichtgemaakt was merk ik dat er iemand in de rugzak bezig geweest is. Wat blijkt, onze onderwatercamera is verdwenen. Ik had vergeten hem in de handbagage te steken. Het slot is niet beschadigd, dus dit is waarschijnlijk werk van de douane, ergens. Gelukkig had ik memory card en batterijen verwijderd. De nieuwe eigenaar zal al snel ontdekken dat het toestel beschadigd is (zie 15 nov 2016)... Dit is een troost.

Les: geen waardevolle spullen in je bagage die je meegeeft op het vliegtuig!!

25 juni             Beter een goede buur dan een verre vriend

Thomas en Line hebben ons uitgenodigd voor een etentje...... zo denken we

Echter, rond 11 uur, Thomas en Line, zijn net toegekomen, wordt er enthousiast aangebeld. Onze buren zijn er allemaal en we zien dat onze voortuin vol met tafeltjes, wijn en versnaperingen staat. Wat een fantastische onverwachte welkom. Heerlijk om zo al de buren kort na onze terugkomst te ontmoeten.... Wat een verrassing.... en wat een GELUK om zulke fantastische BUREN te hebben. De champagne en wijn stromen, zoals gewoonlijk, overvloedig en de zelf gemaakte hapjes zijn heerlijk. We voelen ons nu echt terug thuis en appreciëren het geluk om in deze straat en buurt te wonen.

Neighbours are forever!!!! 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nabeschouwingen van twee 55 plussers na tien maande globetrotten.

Als je de leeftijd van Nadine en die van mij optelt en deelt door vier kom je op 29 jaar, dit is ongeveer de gemiddelde leeftijd van de meeste van onze gidsen en reisgenoten op trekkings. Soms ontstond er hierdoor een afstand, maar vaak ook niet en was er eerder bewondering voor wat we (nog) deden. Toch zijn de beste contacten, hopelijk blijvend, met leeftijdsgenoten. Het reizen gedurende lange tijd en met een iets groter budget dan een jongere van 29 heeft toch wel belangrijke voordelen: de tijdsdruk is minder, je kan je al eens een iets luxueuzer hotel of trektocht veroorloven dan vele jongeren die ' in between jobs' zitten en dus terug op zoek moeten naar werk eenmaal het geld op is.

Besluit: als gezonde 55 plusser is het ideaal om er voor langere tijd uit te trekken. Wacht niet te lang... er is altijd wel een reden om dit uit te stellen. Een Amerikaan die een na een korte vakantie terug naar huis moest, zei me " back to real life"- Ik vertelde hem: "DIT is real life" -voor ons dan toch...Wij wisten vaak niet waar we de volgende dag zouden slapen of wat we precies de volgende week zouden gaan doen. Ik beschouw dit als een luxe die vele westerlingen zich in de goedkope landen in Azië en Z-Am best kunnen veroorloven als ze wat opletten.

Milieu

We kunnen stellen dat de vervuiling, met uitzondering van Nieuw-Zeeland en Polynesië, overal aanwezig was. De afval wordt overal gedumpt en hoe armer het land hoe ellendiger.

Ook waterlopen zijn vaak erg vervuild. Verder is er de vervuiling van auto's en motoren. Anderzijds is het duidelijk dat veel mensen veel minder energie verbruiken als in het westen. Dat hebben we zeker in Peru en Bolivië aan den lijve ondervonden.

Dit brengt me bij de global warming waar we in nagenoeg elk land getuigen zijn van geweest: ofwel waren het sterk terug trekkende gletsjers, maar vaker hoorden we dat de seizoenen verschoven. Dit begon al in Nepal waar het regenseizoen bijna een maand over tijd was. In Chilli waren we getuigen van de grootste bosbranden ooit en ondertussen waren er enorme overstromingen in Peru.

Op onze laatste vakantiedag bezochten we het hoogste skigebied ter wereld op de Chacaltaya nabij La Paz, Bolivië. Een jaar of vijf geleden heeft men dit gebied gesloten wegens .... te weinig sneeuw. Het skioord lag er dan ook wat troosteloos bij met enkele verlaten gebouwen. Als we thuiskomen zal ik maar snel een skivakantie in de Alpen boeken.... nu het nog kan.

Toilet gewoontes

In Azië was de 'poepspuit' nagenoeg overal aanwezig. Het is even wennen maar wel erg verfrissend in zweterige omstandigheden.

In Zuid- en Midden-Amerika wordt gevraagd het toiletpapier niet in het toilet te gooien. Er zijn overal vuilbakjes aanwezig waarin je ook nog de afdrukken van je voorganger kan bestuderen. Vaak moet je zelf voor toiletpapier zorgen.

Internet, WiFi, 3 of 4G

Vaak een bron van ergernis, zeker buiten de grote steden. In Bhutan was dit erg goed in de hotels, in Bolivië werkte zelfs 3G vaak moeizaam en was het in afgelegen gebieden niet mogelijk om op internet te geraken, of enkel voor what's app of e-mail.

Vele toeristen, maar ook autochtonen zijn constant met hun smartphone bezig. De smartphone is dan ook zowel een vloek als een zegen. Zonder smartphone hadden we de reis zoals we ze nu gedaan hebben niet kunnen doen, maar hij zorgt er wel voor dat er minder menselijke contacten zijn.

What's app, maps.me, Skype, blog, uploaden van foto's maakt het leven van de toerist wel een stuk makkelijker en aangenamer.

Handig is het ook om een simkaart van een land waar je wat langer in verblijft aan te schaffen.

Overnachten

Wij hebben bijna nooit problemen gehad om een slaapplaats te vinden en als we tijdig aankwamen op een locatie boekten we niets op voorhand. Zo kan je het hotel, hostal.... zelf eerst eens bekijken want foto's en info op internet is soms erg misleidend. We hebben geslapen in chique hotelkamers (Indië, Bhutan, San Jose), in gewone kamers, met of zonder prive badkamer, in armzalige hutjes, en zelfs op de bamboevloer tijdens een trekking. Overnachten in campervan en Wicked camper was erg leuk, voldoende plaats. Met de Wicked Camper wel wat primitiever aangezien deze geen toilet/badkamertje had, maar we hebben ons gered.

Eten en drinken

Azië is afwisselender wat betreft eten, maar ook hier zien we dat men meer westers eten voorziet (vooral ontbijt).

In Zuid-Amerika kan je dan weer alpaca, lama, of steak eten en het is niet zo dat je constant bonen of zo moet eten.

Wel vreemd dat men steeds rijst EN frietjes geeft.

Fruitsapjes zijn heerlijk in beide continenten.

Azië is uiteraard het goedkoopst, gevolgd door Bolivië en Peru.

Transport

Openbaar vervoer is zowel in Azië als in Zuid-Amerika goed geregeld: indrukwekkende busstations, vaak mooie bussen voor lange afstanden. Voor de kortere afstanden kom je al wel eens op krakkemikkigere busjes tussen vee en ajuinen terecht (Azië) of moet je wachten tot het busje vol is ( Bolivië). Het is wel een constante dat het openbaar vervoer belachelijk goedkoop is. In Bolivië geldt dit ook voor het luchtvervoer ( BoA luchtvaartmaatschappij) met uitzondering voor Rurrenabaque in de Amazone omwille van de kleine vliegtuigjes, vermoed ik.

In Bolivië zagen we dat wagens op aardgas (en benzine) reden. Bolivië is dan ook een uitvoerder van aardgas.

We kunnen wel stellen dat de vrijheid om met een eigen wagen of campervan rond te rijden een enorm voordeel is.

We ontmoeten trouwens verschillende mensen die een wagen (of in Azië, een moto) kopen en hem daarna terug verkopen. Als je wat mechanische vingers hebt is dit zeker een aanrader.

Onderwijs

Het is opvallend dat de scholen, zelfs in de verste uithoeken, zowel in Azië als Z-Am, de scholen vaak de mooiste gebouwen zijn. We zien ook duizenden kinderen, nagenoeg allemaal met uniform, van of naar school gaan. Ik kan niet veel zeggen over de kwaliteit van het onderwijs, maar het stelt ons hoopvol dat de toekomstige generaties beter geschoold zullen zijn en hopelijk zo ook een stop toeroepen aan oa. de vervuiling.

We hebben ook gemerkt dat verschillende gidsen in Z-Am niet het Spaans, maar wel het Quetchua of zelfs Aymara, als moedertaal hebben. Op school leren ze dan Spaans dat ze goed spreken en dat de omgangstaal wordt buiten de familie en vrienden. Ook het Engels is in opmars, maar toch hadden we verschillende gidsen die het niet machtig waren.

Er is echter nog werk aan de winkel: de mensen kunnen niet hoofdrekenen. Moet je 82 betalen en je geeft 100 dan komt steevast de rekenmachine op de proppen.

Ook de informatie die we van sommige gidsen kregen is niet voor verdere publicatie: zo vertelde een gids dat het aanwezige silicium na verloop van tijd verandert in zilver en als je lang genoeg wacht wordt het goud. Ik meen dat ik het anders geleerd heb. Ook vraag ik me af of die 80000 doden op de death road wel echt kloppen. Lijkt me haast onmogelijk.

Religie

Hierover alleen kan ik al een boekje schrijven: we zijn blootgesteld geweest aan zegening van bhoeddisten, moslims, hindhu's die de olifantgod Ganesh aanbaden, sikhs, enz. en hebben sjamanen gezien die lamalammetjes offerden en in Bhutan zijn de Boeddhistische verhalen zo fantastisch dat ze compleet ongeloofwaardig zijn voor ons, toch is bijna 10 % van de bevolking er monnik en wordt het geloof erg gepractiseerd.

In Z-Am is het dan weer het katholieke geloof dat overheerst: vreemd want de Spaanse veroveraars hebben het hun voorouders gedurende 300 jaar door de strot geramd, met heel veel bloedvergieten. Overal, en vooral op auto's en bussen zie je teksten zoals ' Dios te amo'

De tempels in Thailand, Laos en Cambodja getuigen dan weer van een enorme verfijndheid.

In Thailand had de rouwende menigte omwille van de dood van de koning ook iets religieus. Ik vraag me trouwens af hoe het daar nu aan toegaat. Bij mijn weten is de koning immers nog steeds niet gecremeerd.

Statistiekjes

Aantal dagen op reis: 295

Aantal bezochte landen: 13

-Indië, Bhutan, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Nieuw-Zeeland, Frans-Polynesie, Chili, Argentinië, Bolivië, Peru en Costa Rica

Aantal extra landen waar we via tussenstops geweest zijn: 5

-Engeland (Londen), Australie (Sydney), Panama (Panama city), Spanje (Madrid) en ik zou België nog vergeten (Brussel)

Aantal overnachtingen al reizend: 14

vliegtuig: 4

trein:        1 Thailand

boot:        3 Chili

bus:         6 Vietnam, Laos, Peru, Bolivië

Aantal dagen onderweg met campervan in Nieuw-Zeeland:          12

Aantal dagen onderweg met Wicked Camper in Chili/Argentinië: 59

Totaal aantal vluchten: 30 (3 tussenlandingen niet inbegrepen)

Vluchten die deel uitmaken van ons rond de wereld ticket: 10

Brussel - Londen

Londen - Delhi

Bangkok -Sydney

Sydney- Auckland

Auckland - Papeete (Tahiti)

Papeete - Paaseiland

Paaseiland - Santiago de Chile

La Paz - Santiago de Chile

Santiago de Chile - Madrid

Madrid - Brussel

Vluchten die geen deel uitmaakten van het 'roundtheworld' ticket

Udaipur - Delhi

Delhi - Kathmandu

Pokhara - Jomsom

Jomsom - Pokhara

Kathamundu - Paro

Paro - Bangkok (tussenlanding ergens in Indië)

Hanoi - Danang

Moorea - Bora Bora ( tussenlanding in Huahine)

Bora Bora - Papeete (tussenlanding in Raeatea)

Tacna - Lima

Lima - Panama

Panama - San Jose

San Jose - Panama

Panama - Lima

Lima - Cusc

La Paz - Rurrenabaque

Rurrenabaque - La Paz

La Paz - Santa Cruz

Santa Cruz - Sucre

Cochabamba - La Paz

We zouden alle bloglezers willen bedanken voor hun interesse en vooral diegenen die af en toe via de blog of andere weg gereageerd hebben. Dit vonden we steeds fijn.

We staan steeds open voor vragen of voor mensen die ook iets dergelijks van plan zijn. Ook als je wil weten hoeveel een dergelijke reis kost kan je bij ons terecht ( geef ons nog een beetje tijd om dit zelf even uit te rekenen) Het antwoord zal wel genuanceerd zijn: tel je de verloren inkomsten mee?, trek je de normale onkosten die je in België zou gehad hebben af?

Als afsluiter een aangepaste versie van de titel van een boek van Pablo Neruda: Confieso que he vivido

Confiesemos que vivimos..... We geven toe dat we leven

Durf dromen en LEEF.

EINDE

Dirk (en Nadine)

2 september 2016 - 23 juni 2017

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Sint-Pauwels»

Terug naar huis (11)

25 Juni 2017 | Rond de wereld in 10 maanden: Toernee general | België | Laatste Aanpassing 25 Juni 2017

  • DSC06725  Boek van Pablo Nerudo
  • DSC06696 geen probleem om even te poseren
  • DSC06702 ergens tussen La Paz van Santiago in chil
  • DSC06728 verrassings feestje met de buren op zonda

 

Plaats een Reactie

ingrid wauman bedankt om ons met woord en beeld mee te nemen met jullie reis. opmerking in Griekenland en sommige Spaanse eilanden mag je ook geen toiletpapier in toilet gooien. In de Azoren geven ze ook altijd frietjes én rijst samen, je ziet er zijn soms nog gelijkenissen met Europa. Geplaatst op 11 Juli 2017

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking