Reisverhaal «Kathmandu ( Nepal) en omgeving»

Rond de wereld in 10 maanden: Toernee general | Nepal | 2 Reacties 14 September 2016 - Laatste Aanpassing 14 September 2016

Nepal                                   10 sept tot 12 okt 2016

Kathmandu en omgeving    10 tot 15 sept

10 sept. Aankomst in Kathmandu, Thamel wijk - International Guesthouse

Ik kom in Nepal toe met een stevige Indische airco verkoudheid. Om één of andere reden zetten de Indiërs die beschikken over een airco deze vaak op zijn koudst en dan liefst nog met de ventilator op maximaal. Vooral in de auto is dit vervelend en moesten we vaak vragen om de Belgische herfstcondities in de auto wat te milderen.

In Nepal is het bij onze aankomst ongeveer 25C. 

Wat ook zeer opmerkelijk is, is dat het tijdsverschil met India één kwartier( 15 minuten: wie bedenkt dit??). Tijdsverschil met België is dus 3 uur en 45 minuten.

We komen trouwens toe op een zaterdag, wat de enige dag van de week is waarop men in Nepal niet werkt. Het verkeer is nog rustig. Weer worden we met een bloemenkrans verwelkomd in het hotel waar men trouwens ook verschillende Belgische bieren heeft.

We wandelen vervolgens wat door de gezellige Thamel wijk met zijn vele winkeltjes, en restaurantjes. Nadat we ons door een handige verkoper een potje tijgerbalsem hebben laten 'aansmeren' vinden we een leuk restaurantje ( New Orleans) waar we in een erg gezellige omgeving met patio en live Nepalese muziek genieten van onze eerste Nepalese maaltijd en avond.

11 sept Bhaktapur

We nemen de bus naar Bhaktapur om deze historische stad, 13km van Khatmandu, te bezoeken. Het is zondag, werkdag dus, en het verkeer neemt Indische proporties aan: het duurt een uur om de 13 km de overbruggen. Maar het loont de moeite. We betalen 1500 RPS pp( 1€ = 117 RPS) om het historische centrum binnen te mogen maar geven dit met plezier wetende dat deze stad vorig jaar erg getroffen werd door een aardbeving. We zien prachtige tempels maar ook grote vernielingen aan tempels en huizen. Bijna overal is men bezig met herstelwerken maar er is nog veel werk aan de winkel. 

We kuieren de ganse dag door het centrum, de mensen zijn  altijd bereid voor een korte babbel of om de weg uit te leggen. De verkopers en gidsen zijn veel minder opdringerig dan in India.

 De begeleider van de bus terug naar K laat ons te vroeg afstappen en zo moeten we nog enkele km's wandelen: net voor we terug aan ons hotel aankomen krijgen we een stevige storbui over ons ( dat scheelt al wat voor het douchen nadien)

Indira  wacht ons na het verfrissen op en samen met een ander Belgisch koppel ( de eerste keer dat we Nederlands met anderen kunnen spreken) genieten we van een typisch Nepalese maaltijd (Dal Bhat)

We vernemen dat Indira morgen een project gaat bezoeken om meer kinderen via gratis maaltijden naar school te krijgen  en regelen iets waardoor we mee kunnen.

12 sept. Stortvloed

Het heeft de ganse nacht stevig geregend en dit gaat nog steeds door.  De moesson duurt hier dit jaar veel langer dan normaal ( klimaatwijziging?) Vandaag gaan we een project bezoeken dat we willen ondersteunen met de centjes die we op ons afscheidsfeest gegeven hebben.

Een chauffeur pikt ons op maar het verkeer zit volledig vast en als we uiteindelijk bij Indira, ons contact punt, toekomen kan ze enkel melden dat het project omwille van de regen en aardverschuivingen niet bereikbaar is. Spijtig, maar niets aan te doen: terug naar het office van Himalayan Dream Team, waar Indira de manager is. Dat is vlugger gezeg dan gedaan, ook hier staan straten onder water en hier en daar loopt het een winkeltje binnen. Uiteindelijk raken we er en schenken we daar dan maar een bedrag van 12500 RPS aan het project: Het meeste geld gaat naar het kopen van maaltijden voor kinderen die zonder deze maaltijden niet naar de school zouden komen.

In de namiddag blijf ik in het hotel om wat van mijn verkoudheid te bekomen en Nadine bezoekt een partner van OXFAM, die producten levert aan OXFAM winkels in België

13 sept. Daksin Kali ( DK) -Kirtipur - Patan - Swayambunath (S) een spirituele dag

In de kranten wordt er melding gemaakt van verschillen overstromingen in Kathmandu en de rest van Nepal. Dat hebben we dan ook weer meegemaakt.

Vandaag rijden we met de wagen ( incl chauffeur van de organisatie waarmee we werken) langs verschillende bezienswaardigheden in en rond Kathmandu (K). In K zijn veel wegen zelfs onverhard maar eenmaal buiten verbetert het er niet op en al helemaal niet als we de bergen in trekken voor een bezoek

aan een Hindu tempel/bedevaartsoord in DK. Elke dinsdag worden er allerlei bloemen, voedingswaren en dieren geofferd. De mensen staan blootsvoets aan te schuiven langs een riviertje in de bergen en eenmaal het hun beurt is luiden ze klokken. Ook zitten er hier en daar mensen van allerlei pluimage die een Tika op je voorhoofd aanbrengen ( iets kleurrijks: voor de thuisblijvers- zie google) Onthoofde geiten en kippen liggen er onder een afdakje waar men ze van haar, pluimen en ingewanden ontdoet. De kippen worden in kleine stukjes gekapt: of ze werkelijk geofferd worden of deels toch opgegeten is onduidelijk. Speciaal sfeertje hier ( Iets voor in een film van Indiana Jones). We hebben hier ook wat gefilmd om de geluiden en sfeer 

We bezoeken vervolgens Kirtipur vanwaar je de Himalaya in al zijn glorie kan zien ALS het mooi weer is. Niets voor vandaag, de bergen die we tot dusver gezien hebben lijken me max 2000 m hoog.

Het regent al niet meer en als we in Patan toekomen werd het weer al een heel stuk beter. 

Op een zekere dag, heel lang geleden, had de Koning van Nepal 3 zonen: hij wilde hen elk een paleis ( Durbar) geven met bijhorende tempels. De Durbar van Patan is naast die van K en van Baktahpur het gevolg ervan.

In Patan zien we trouwens ook weer veel schade van de aardbeving van 2015

We zijn tijdig terug in ons hotelletje om naar de Stupa (foto) van DK, gelegen op een heuvel vlakbij Kathmandu. Het loopt er vol met apen en de tempel wordt dan ook wel eens de apentempel genoemd. Ook hier weer offergaves ( er vloeit geen bloed hier). We hebben een prachtig zicht op K terwijl de zon, die de laatst uren van de dag toch nog goed haar best gedaan heeft, langzaam ondergaat.

14 sept Crematietempel Pashupati Nath ( PN) en Boudha Stupa

Aan het ontbijt ontmoeten we Lian en Patrick uit Leuven die op exact dezelfde dagen als wij de Mustang trekking gaan doen, weliswaar met andere gids.We ontmoeten trouwens vanmorgen onze gids voor Mustang en hij maakt het duidelijk dat er na dit verslag even 'radiostilte' zal zijn gedurende 10 a 12 dagen tenzij er onverhoopt toch nog ergens een WIFI signaal kan opgepikt worden.

Morgen vroeg vertrekken we naar Phokara waar we de dag nadien een kort vlucht nemen naar Jomsor ( in de buurt van de Anapurna, voor de kenners). We hebben beslist om de toch naar Phokara te onderbreken voor een rafting ( zal wel vooruit gaan met al de regen van de afgelopen periode).

Na wat practische regelingen voor de trekking wandelen we wel een uur naar de  (PN)  waar aan een rivier en vlakbij een Hindu tempel dagelijks verschillende crematies gebeuren. We komen er de vreemdste figuren tegen en mits een kleine 'vergoeding' zijn ze bereid om mee op de foto te gaan terwijl we gezegend worden en weer een tika ( Schrijfwijze?) op ons voorhoofd aanbrengen.

Nadien wandelen we verder naar Boudha waar de grootste boedhistische stupa van Nepal staat. Er rond in een nagenoeg perfecte cirkel staan dan mooie huizen met winkeltjes en dakterrasjes. Ook hier nog schade van de aardbeving, zoals je op de foto van de stupa kan zien. We bezoeken er ook enkele kloosters en de sfeer en de geluiden zijn moeilijk te beschrijven: prevelende monniken, af en toe en bel en 'boedhistische' geluiden die uit iets alpenhoornachtigs komen. In één tempel worden we zelfs uitgenodigd om, na onze schoenen uitgedaan te hebben, vlakbij de biddende, muziekmakende monniken te komen in hun donkere maar toch erg kleurrijk versierde gebedsruimte (goud en rood overheerst). Trouwens we komen hier overal monniken tegen, en zien er zelfs een aantal basket spelen en een aantal kindmonniken zijn examen aan het afleggen ( dat horen we van een volwassen monnik waar we een klapje mee doen en die leraar blijkt te zijn.chade 

Op weg terug naar het hotel passeren we via een andere ingang opnieuw de PN tempel waar we verwelkomd worden door vele apen en hun apenkindertjes. Er is net een crematie aan de gang van iemand van een hoge kaste: dit zien we door de vele oranje versieringen en bloemen ( aldus een man waarmee Nadine even een praatje maakt)

Met de ondergaande zon wordt de sfeer nog mystieker en ondertussen wordt het volgende lichaam al klaargemaakt door het met de voeten in de rivier te leggen.

Kleine bedenking: vandaag ademen we via de rook een deeltje van deze mensen in en morgens als we gaan raften en een slok water binnenkrijgen..... zo worden we ook een beetje Nepalees.

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

greet en luc Verzorg je goed, Dirk, want jullie hebben nog een lange weg te gaan.Wij genieten mee! Geen moessons hier in België maar wel elke dag meer dan 30 graden! (Nadine, ik vind je haar echt mooi). Prachtige en indrukwekkende foto's! Geplaatst op 15 September 2016
Theo en Nicole Hey Nadine en Dirk, Geniet nog van jullie mooie rondreis. Wij kijken uit naar jullie verdere reisverslagen! Geplaatst op 14 September 2016

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking