Reisverhaal «Coromandel en Auckland»

Rond de wereld in 10 maanden: Toernee general | Nieuw Zeeland | 2 Reacties 01 Januari 2017 - Laatste Aanpassing 01 Januari 2017

29 dec.         Zijn het druiven of kiwi's ??

Na een winderige nacht ( ik bedoel wel degelijk BUITEN de campervan) is het weer wat omgeslagen. Vandaag geen blauwe lucht en ook geen 20°C meer. Wat een verschil met de bijna 30°C van gisteren. Gelukkig blijft het droog.

Niet getreurd, we hebben een autoritje voor de boeg naar het Coromandel schiereiland. We ontdekken dat de druiven in de wijngaarden die we gisteren zagen toch wel groot zijn en vrij eenzaam hangen. Uit nader onderzoek blijkt dat er ook haar op staat. Het zijn geen druiven maar KIWI'S!! De meters hoge hagen zijn cipressen.

In Tauranga, de grootste havenstad van NZ in de Bay of Plenty ( de baai van meer dan genoeg) wandelen we langs het winderige strand en rond de Mount Maunganui waar een mooi wandelpad ons diverse zichten geeft op de rotskust, zeekanovaarders ( is dat correct Nederlands?) en een eenzame kitesurfer. Op weg naar Coromandel stoppen we nog even bij een goudmijn ( immens diepe open put). Naarmate we meer in Coromandel rijden worden de heuvels terug hoger en de wegen krinkelen en winkelen weer.

We vinden een plaatsje nabij de Purangi winery: we worden er onthaald met een likeur proeverij en krijgen uitleg over de typisch Nzse vrucht de feijola . Er wordt ons ook duidelijk gemaakt dat de kiwi van oorsprong niet Nieuw Zeelands is en dat de naam door de Amerikanen gekozen werd.

Als we er een pizza consumeren mogen we gratis op hun weide staan. Dit was een tip die we gekregen hadden van Bieke en Klaas, het jonge Belgische koppel dat we enkele dagen geleden ontmoetten.

Na de pizza en de appel-feijola cider bezoeken we nog kort Cook's bay: Hier is Cook in 1769 aan land gegaan. Voorlopig blijven wij nog op het land.

30 dec.         Bye bye baaitjes.

De Pacifische kust van het noordereiland en zeker ook die van Coromandel heeft prachtige baaien, inhammen, rotswanden en schier- en andere eilandjes. De zee is er perfect helder en vaak appelblauwzeegroen. Er zijn zowel witte stranden als rotsstranden waar je goed kan snorkelen. De sprookjes film Narnia is hier deels opgenomen.

Om de grote toeloop voor te zijn, zijn we vroeg uit de veren: we willen immers één van de belangrijkste toeristische attracties van Cormandel bezoeken: Cathedrals Cove. Het is nog rustig als we bij deze baai toekomen. Ze bestaat uit een klif die door het zeewater doorboord is en door deze opening kan je een rotseilandje in de vorm van een kathedraaltoren ( met wat zin voor verbeelding) zien. We zwemmen in het heldere, frisse water. Zalig in deze omgeving. Er zijn geen douches om het zilte water van onze huid te spoelen, maar er is een klein watervalletje dat water een 15 m naar beneden sprenkelt. OK, het is een koude douche, maar eentje die we op een positieve manier nooit zullen vergeten. Als de grote massa, omstreeks 10u30 in busladingen vol, toekomt zijn wij al op de terugweg. Op een hoog gelegen uitzichtpunt kunnen we eenzaam genieten van prachtig zicht over Cook's Bay en andere baaitjes, waarvan we er ook nog enkele bezoeken. Heerlijk. We zullen ze missen.

We rijden verder het schiereiland van Cormandel op, met zijn heuvels/bergen, om in het noorden terug te keren en langs een weg die de ganse westkust van Cormandel volgt terug aan de basis ( Thames) van het schiereiland te komen. Daar draaien we de bergen in en vinden we een rustige camping aan een bergriviertje. We hebben nog heel wat wijn over en dit is onze laatste avond en nacht met de camper. Weer een opdracht waarover we niet gaan zeuren, het avondzonnetje is immers nog lekker warm.

31 dec.             Auckland - Van oud naar nieuw: deel 1

Onze powerbank, die we enkele dagen geleden niet meer vonden is vanmorgen uit zijn schuilplaatsje gekomen tijdens het opruimen van de campervan. Zo wordt een nieuw spreekwoord geboren: wie NIET zoekt die vindt.

We leveren ons VW huisje op wielen in en vervangen het door een appartementje op de 19de verdieping in Auckland. Uit een wandeling door de stad, met de niet naast te kijken 328 m hoge Skytower, blijkt dat er hier heel veel water is ( maar ook land). Van daar mogelijk de naam Auckland.....

Het opgeknapte haven gedeelte is het leukst met cafeetjes, restauranten, jachten en naar mate het donker wordt de kleurijk verlichtte Skytower. Auckland is de eerste bekende stad teer wereld die het nieuwe jaar in duikt : het aftellen wordt geprojecteerd op de toren gevolgd door een vuurwerk dat we vanuit de jachthaven bewonderen. Er is ook een bewonderaardster op het thuisfront want Line volgt alles live via Skype.

Aan alle bloglezers: we wensen jullie een gelukkig 2017en hopen dat jullie dromen mogen uitkomen

Mijmeringen over NieuwZeeland, Noordereiland.

Het landschap is eerder heuvelachtig dan bergachtig en doet, op de vulkanen na, wat denken aan een Engels landschap. De ponga's ( varenbomen) en sommige andere bomen zien er dan eerder prehistorisch uit. Er zijn echter ook bomen die wij ook kennen. Hier zijn geen konijnen, deze zijn vervangen door nachtdiertjes die 'en masse' platgereden worden: de opossum. Hij wordt als een pest bezien aangezien hij gewassen opvreet ( in Australie is hij dan weer beschermd). Het vulkanisch deel van het noordereiland is zeker de moeite waard, maar Ijsland is dan een meer nabijgelegen alternatief en het is daar ook veel uitgebreider (gans het eiland is vulkanisch).

De Maori's zijn grote, struise mensen die blijkbaar geen last hebben van een pondje teveel of een tatoeage meer of minder.

Eigenlijk is het noordereiland een mix van de Verenigde Staten en Engeland.

De huizen ( vaak in hout), winkels, dorpen doen Amerikaans aan, net zoals de verschillende kerkgemeenschappen, terwijl het landschap eerder Engels is , en ze rijden links. Verschillende NieuwZeelanders die we spraken waren nog tijdens hun leven naar hier gekomen ( soms al wel tientallen jaren geleden).

De baaien en stranden zijn vaak erg mooi en het weer ook, al is het toch wat wisselvallig met frisse temperaturen s'nachts. Naar we vernemen is het beter om de vakantieperiode in NZ te vermijden: van kerstmis tot begin feb. Dan is het minder druk op het noordereiland en in feb/maart is het weer zeker ook nog aangenaam.

Wij komen net uit het spotgoedkope ZO Azië en vinden dat alles hier erg duur is, zeker de hotels of activiteiten. Een Nieuw Zeelander vertelde ons dat het voor hem goedkoper was om een tandoperatie te laten doen in Bangkok ( reis en hotel inbegrepen 5000 NZD) dan in NZ ( 20000 NZD)

We zien hier veel jonge toeristen rondrijden in stationwagens waarin ze dan ook moeten slapen: geen ideale situatie om met een beperkt budget hier rond te trekken, maar wel mogelijk.

Klein minpuntje: informatiebureaus, rental cars bureaus, toegangen tot campings enz zijn maar open tot 17 uur en soms maar tot 16 uur. We hebben dan ook regelmatig voor een gesloten deur gestaan.

Positief zijn de openbare toiletten: ze zijn goed aangegeven, goed verzorgd met WC papier, zeep en water en er zijn er erg veel. Veel beter dan in België, laat staan ZO Azië.

Over het Zuidereiland kunnen we enkel zeggen dat een deel van een mooie weg langs de kust voor maanden zoniet jaren uit dienst is door de recente aardbeving: 9000 aardverschuivingen!!.

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Theo Leuke reisverslagen Dirk & Nadine. Ook onze allerbeste wensen voor 2017 en nog veel plezier met de wereldreis. Tot op heden nog geen ski-reis vastgelegd. Groetjes Theo & Viviane Geplaatst op 02 Januari 2017
Line De papahumor is nog steeds aanwezig ("ook land") merk ik! Ik vond het echt fantastisch om samen met jullie af te tellen toen ^^ Geplaatst op 02 Januari 2017

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking