Reisverhaal «2013 - het jaar van de Slang»

Onder mijn wolken | België | 2 Reacties 12 Mei 2013 - Laatste Aanpassing 26 Mei 2013

Ik wind er geen doekjes om. De Slang heeft in de Chinese dierenriem een aantal eigenschappen om jaloers op te zijn. Geheel niet toevallig ben ik een Slang. En dan overvalt mij met plezier een gevoel van bijgelovigheid. Even. 

Volgens de legende nodigde Boeddha alle dieren voor een feest uit. Tijdens het feest werd er een race gehouden tussen de dieren. Naar ieder van de dieren zou een jaar vernoemd worden. De rat vertelde de kat dat het feest een dag later zou zijn. Zelf reed de rat op de rug van de os mee en kwam als eerste aan. De kat eindigde op de dertiende plaats en was zo te laat om nog een jaar toebedeeld te krijgen.

Op een willekeurige astrologische website lees ik ietwat selectief:

De Slang is erg intelligent, mysterieus, en heeft een actieve geest. Een Slang is een diepzinnige denker met een subtiel gevoel voor humor.

Hij is bespiegelend, en wil graag alles van anderen weten. De Slang slaat meerdere malen nieuwe wegen in. Ze houden van uitdagingen en maken zelden fouten.

De Slang kan goed organiseren, heeft gevoel voor zaken en vaak financieel geluk. Het Slangenkind is ijverig en plichtsgetrouw.

Een Slang leeft in een eigen wereld en gaat z'n eigen weg, en is dus meestal veel met zichzelf bezig. 

De Slang is verstandelijk aangelegd. Slangen hebben natuurlijk ook gevoelens, maar die zijn goed verborgen.

Geboren in december voegt de astrologie nog een maandier (naast het jaardier) toe. Kortom, de volgende omschrijving verrast me niet:

Slang-jaar & Rat-maan: een vrijdenkende Slang met hang naar avontuur. Een grote optimist.

De insteek van het nieuwe boek Beestig China van Tom Van de Weghe, tot voor kort Chinacorrespondent voor de VRT, prikkelt mij. Hij schetst de portretten van twaalf kritische stemmen in China en introduceert zijn personages aan de hand van hun astrologisch dier. De verhalen gaan over de censuur door de overheid, onze westerse spullen made in China, de vervuiling van de steden... Niets nieuws onder de zon zou je zeggen, maar wel heel mooie levensschetsen van buitengewone Chinezen.

Slangenjaren zijn vaak rampjaren. In 1989 was er de tragische afloop van de studentenopstand op het Tiananmenplein in Beijing. Ook de aanslagen op de Twin Towers in New York gebeurden in een Slangenjaar. Dus voorspelt men voor 2013 opnieuw politieke onrust. Om dat te zien aankomen, heb je toch geen glazen bol nodig. 

Slangenkinderen schaffen zich dit jaar beter een geluksamulet aan. Nu begrijp ik de ongerustheid van de Chinese overheid bij het verlenen van mijn visum. Ze zagen mijn geboortejaar en begonnen instant te sidderen van angst. En dan lachte ik nog mijn tanden bloot!

Leestip: Beestig China, Tom Van de Weghe, 2012

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Anneleen Subtiel gevoel voor humor? Geplaatst op 15 Mei 2013
lutgarde Haha, delen je ouders ook in de pluimen? Geplaatst op 15 Mei 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking