Reisverhaal «China is België niet: 1ste hulp bij routeplanning»

Onder mijn lentewolken | België | 0 Reacties 30 April 2015 - Laatste Aanpassing 30 April 2015

Vind je een reisplanning maken het meest ontspannende wat er is (zoals ik) of beschouw je het eerder als een klus? Zo tijdrovend dat je dan maar beroep doet op een reisbureau of een groepsreis. Terwijl je nadien dan vloekt dat je het toch beter zelf had gedaan... 

volg dan deze tips om een realistische reisplanning op te stellen!


Inwoners van een land waar je op een dag een aantal keer heen-en-weer van het noordelijkste naar het zuidelijkste punt kan reizen schatten afstanden in ontzaglijk grote landen vaak niet zo goed in.

Van Hanoi tot Ho Chi Minh (ongeveer 1200 km) en terug, het neemt wat tijd in beslag. Toch als je voor het openbaar vervoer kiest en het minder duurzame alternatief aan de grond laat staan.

Hou dus rekening met lange reisdagen tijdens je reisplanning en plan ze ook met de geschatte reistijd in. 


1) Bereken de reistijd

Een handige website die ik sinds een aantal maanden gebruik, is www.rome2rio.com

Op die manier krijg je een realistisch beeld van de reisafstand, met een redelijk correcte schatting van de duur van het traject met de trein, bus, eigen vervoer en/of vliegtuig. 

Zo zie je meteen heel visueel wat je te wachten staat en is het meteen duidelijk dat in je reisgids Nha Trang misschien niet ver ligt van het hoofdstuk Ho Chi Minh City, maar dat je in werkelijkheid wel meer dan zeven uur met de trein onderweg bent. 

Dit geldt ook voor de routes Nha Trang - Hoi An, Hoi An - Hanoi, Hanoi - Sapa. 

Waarom? Je bent je bewust van de oppervlakte van het land dat je wil bereizen. Zo ben je meteen mentaal voorbereid op de lange reisdagen die je te wachten staan. Afhankelijk van land tot land gaat dit van behaaglijk (Vietnam) tot uiterst oncomfortabel (Myanmar). 


2) Less is more

Bedenk dat je in drie weken tijd zo'n mastodont land niet van noord naar zuid, van west naar oost kan doorkruisen. Je moet kiezen! Dat is frustrerend (vind ik toch), maar ik sus mezelf. Ik ga ervan uit dat ik er ooit nog wel een keertje terugkeer. Ooit.

Kies je voor een eerste bezoek voor de highlights? Dan kan je inspiratie halen bij de reisprogramma's van verschillende touroperators (Joker, Koning Aap, Intrepid...).

Ga je meteen voor het onbekende dat toch niet zo onbemind zal zijn? Dan kies je voor meer gespecialiseerde reisgidsen zoals The Lonely Planet of Trotter. De kwaliteit van de reisgidsen hangt van de bestemming af. Meestal kan je pas na je reis er goed over oordelen.


3) Plan de reisdagen in

Een voorbeeld voor Vietnam:

Waarom? Zo schat je beter de reële bezoektijd van een bepaalde plaats in. Touroperators stellen meestal hun reisschema op de tweede manier op. Als je het volledige programma leest, achterhaal je niet alleen de lange reisdagen maar ook dat je twee volle dagen in Nha Trang bent in plaats van drie. Dit geeft een vertekend beeld.


4) Opteer voor de nachttrein

Denk bij treinreizen van meer dan acht uur ook aan de optie nachttreinen. Je spaart er meteen een hotelovernachting mee uit. En je slaapt (meestal) redelijk goed! Natuurlijk mis je dan the view waarvoor je bepaalde treinritten onderneemt. 

Waarom? Je hebt een extra dag om iets te bezoeken, op voorwaarde dat je goed geslapen hebt. Anders loop je erbij als een wrak. Je spaart een overnachting uit. Vervelend is wel dat je bij een vroeg aankomstuur niet meteen kan inchecken en er alsnog als een wrak bijloopt. 


Ok, nu ben je klaar om zelf aan de slag te gaan! 

Ga je liever zonder enig plan op stap, gooi dan al deze tips overboord en laat je leiden door de inval van de dag!

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Hometown»

Wolken met een effectje (4)

06 Mei 2015 | Onder mijn lentewolken | België | Laatste Aanpassing 06 Mei 2015

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking