Reisverhaal «De proefles»

Onder mijn regenwolken | België | 6 Reacties 02 September 2014 - Laatste Aanpassing 03 September 2014

"Anneleen", weergalmt door de muisstille zaal. Ik voel me op heterdaad betrapt tijdens mijn stiekeme gedoe.  Ik had Isa al opgemerkt, hoorde haar informatie vragen over de Arabische les, en probeerde me nog even schuil te houden. Mislukt. Ik moet vertellen waarom ik daar ook ben. 

***

1 september, het klaslokaal loopt vol. Ik hou de anderen in de gaten en schuif aan om te gaan zitten. Het is wennen, iemand anders staat vooraan in de klas. Ik speur naar de motivatie op de gezichten van mijn medeleerlingen en ontwaar fanatiekelingen. Is mijn inval niet potsierlijk? Ik zou beter Spaans leren. Mijn trip naar Sevilla is al geboekt. Dat zou op z'n minst al zeker van pas komen. 

Ik heb geen talenknobbel en ik ben geen ijverige leerling. Hoe lang duurt het vooraleer ik door de mand val? Faalangst. Als ik de slechtste van de klas ben, wil ik het afschuiven op de moeilijkheidsgraad van de taal. Op de onmogelijkheid van het te bereiken doel. Ik heb geen flauw idee of ik de taalcursus een jaar volhoud, laat staan dat ik vrije momenten zal benutten om te studeren. Een vliegtuigticket is misschien het enige dat mij kan motiveren om ergens een diep verscholen student in mij naar boven te halen. 

De lerares vliegt er meteen in. Ze schrijft een Japanse zin, ja, in Japans schrift, op bord en vraagt aan de klas wie er iets kan lezen. Ik zit op de eerste rij, maar de echte strebers laten nu pas van zich horen. Ik krimp ineen. Juffrouw Vlijtig en meneer Pienter ontcijferen ook het verschil tussen de drie alfabetten. De lerares stelt ons gerust. Tijdens het eerste jaar leren we enkel hiragana en katakana; kanji is pas voor het tweede jaar. Dit wordt een kleine ramp. Schoonschrift is ook al geen specialiteit van mij. Ik zwijg stilletjes over mijn artistieke kwaliteiten. 

We oefenen meteen de uitspraak. Een opsteker. De klanken klinken vrij normaal en het fonetisch schrift lezen lukt wonderwel. Dit maakt de klus al iets plezanter. Ik hoor me plots weer worstelen met de Thaise klanken, dan is het Japans vrij makkelijk om uit te spreken. Elk om beurt lezen we de letters, de eerste woordjes en zinnen. Om de les af te sluiten overloopt de lerares woorden als goeiemorgen, dank u wel en excuseer. Ik schrijf alles wijselijk op en neem me voor ze te leren tegen de eerste les. 

Wat weet ik zeker? Ik ga geen jaar zwoegen op een taal om er niets mee aan te vangen. De kans dat ik Haruki Murakami tegen het lijf loop is klein, en na zijn jarenlange verblijf in Amerika, spreekt hij waarschijnlijk vloeiend Engels. Daarvoor moet ik het niet doen. Ik schrijf me in en ga volgende zomer naar Japan. Ik kan nu toch al hallo, bedankt en tot ziens zeggen! 

Arigatô!

Sayônara! 

***

Het goedkope ticket is al verleden tijd. De prijzen zijn terug naar het normale level gestegen. Deze knoop kan nu veel later worden doorgehakt. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Anneleen Ja, Isa, het kon weer niet toevalliger zijn dat wij daar op dezelfde plaats zaten! Geplaatst op 04 September 2014
isa Haha, ik blijf onze ontmoeting vandaag ontzettend grappig vinden!! Geplaatst op 03 September 2014
Anneleen @Liesbeth: moet superleuk zijn als je er iemand kent, want voor een gewone toerist blijven toch veel dingen verborgen! Geplaatst op 03 September 2014
Liesbeth Dag Anneleen, Japan staat, hoe kan het ook anders, torenhoog op mijn verlanglijstje. Ik vind het wel heel stoer van jou dat je Japanse les gaat volgen! En wat maakt het uit als je het geen volledig jaar volhoudt, wat je leert is toch mooi meegenomen. Een heel goeie vriend van mij vertrekt eind september naar Japan om er te gaan werken. Hij heeft dit in het verleden nog gedaan. Hij is kok van opleiding en gaat er werken voor één of andere hoge piet die "frietkoten" wil vestigen in Japan. Echt waar :-) Hij gaat in Tokyo wonen en misschien, heel misschien ga ik hem eens opzoeken. Geplaatst op 03 September 2014
Anneleen Niet zo'n grote verrassing waarschijnlijk, ik blijf in het zelfde continent ronddartelen! Geplaatst op 03 September 2014
ARLETTE HENEK Tja dat is een verrassing! Hoewel, een logisch gevolg! Lijkt me? of niet? Geplaatst op 03 September 2014

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking